Când suntem sindicaliști?

Într-un oarecare penitenciar se nimerește că MJ dărui angajaților un director mai, să-i zicem cumva, abrupt în vorbe. Una – două strânge oamenii și-i face cu ou și cu oțet, pe vorbe. În mod normal câțiva întreabă liderul de sindicat, că de ce nu s-a certat cu numitul director pentru acele vorbe despre vorbe. Aceiași au plecat cu zecile când alt director care-i umilea le-a cerut să plece din sindicat.

Aceiași ar pleca mâine pen’că nu’ș cine dă o portocală. Aceiași uită că au sindicat dacă n-au probleme și uită că sunt sindicatul și că implicându-se au și rezultate și sunt resepectați. Când suntem așadar sindicaliști? Doar când avem pretenții? Sau și când participăm? Întreb fără să sper că toată lumea înțelege ce e sindicatul și când e un sindicat puternic și eficient. Întreb așa cum mă întreabă toată lumea diverse și toată lumea primește un răspuns.

Întreb poate și din respect pentru cei pe care-i văd, aceiași, la activități sindicale. Din respect pentru cei care pun umărul, au coloană vertebrală, știu ce este solidaritatea și caută să înțeleagă și să rezolve probleme. Iertați domniile voastre cei care gândiți altfel, secvențial și mai puțin altruist. Puțini câți veți fi fiind, vă întreb pe dumneavoastră și aștept un răspuns.

O să-i amintim desigur directorului respectiv despre buna cuviință și despre cum ar trebui să fie dânsul ca manager, ar fi bine însă să vă amintiți și dumneavoastră mai des că sunteți sindicaliști. Nu numai din interes personal și nici la nervi. Zic și eu, cu riscul că supăr. Dar, așa fac și la ANP, cu riscul că supăr. Și supăr, dar îmi fac treba.

PS. În acea unitate sindicatul FSANP a pierdut mai bine de jumătate din membri după ce la solicitarea membrilor a adoptat o poziție împotriva conducerii. În acea unitate FSANP a câștigat conflictul și a dovedit că se poate și altfel. În acea unitate încă sunt puțini care știu de ce și când sunt sindicaliști. Puțini, dar ai naibi de buni!

20 Comments

 1. Nu s-a implicat NIMENI in ”rotirea cadrelor”de la Rahova!N-am vazut asa stupizenie si frica la colegi decat la…copii?!Cotofana si-a facut numarul(desi a fost demis de la Giurgiu),argumentand faptul ca sunt”gasti,bisericute etc.”?!?!Voi,la conducere,n-aveti gasti?nu va aduceti toate rudele,amantele,etc.???suntem tratati exact ca hotii:aia cand se bat,se”sparg camerele”-la fel si noi!cat despre sindicat,exista ,dar lipseste cu desavarsire!madam Neacsu e mana-n mana cu Cotofana,iar noi platim ca fraierii cotizatia!Nu face nimic sindicatul ptr.noi,deact vorbe goale!Ce ar fi facut Coto daca nu intra un schimb in seviciu,mai avea sange pe instalatie???oricum,e un director ranchiunos,sever cu cadrele(nu le ajuta cu nimic)si comunist!

 2. In mare majoritate suntem tot timpul,la fel ca si ortodocsi.Important este cand mergem la biserica?Suntem sindicalisti dar nu sustinem sindicatul.Am vrea conditii de munca si respect,,dar ne este frica sa ne impunem.Am vrea o alta imagine in societate,dar o intinam si pe aceasta.Am vrea…dar nu oferim nimic,nici macar sindicatului!!!

 3. Aberati cu totii , daca puneti botul la astfel de vrajeli , nu au fost deloc motivate cele spuse de respectivul director mai ales ca habar nu are cu cine sta de vorba ,pt el toti angajatii de acolo sunt hoti, pachetari si nu stiu mai cate ,pai daca asemenea specimen se poate numii director sau ,om atunci imi pare rau ,mai ales ca a plecat cu stangul de cand a venit, nici macar nu s-a instalat bine si a si inceput sa jigneasca si sa-i persifleze pe toti,nu are nici prestanta ,nici cei 7 ani de acasa si nici educatie daca poate rostii asemenea cuvinte in fata a 50 de angajate, La stana ii statea mai bine nu in aceasta structura.

 4. Unitatea este Targsor, iar in ceea ce priveste discursul, acesta a fost total motivat. Mai mult de atat, directorul cu pricina a mentionat in a doua parte a discursului ca nu se refera la toti, si numai ,,cei ce au urechi de auzit …sa auda si sa se gandeasca ca au acasa familii care vor suferi”.
  Pastrarea te miri unde prin puscaria mai sus mentionata de diverse bunuri nu te duce cu gadul la lucruri bune sau legale, sa-mi fie cu iertare. Acum, dupa toata povestea, toata lumea sustine ca stia. Bun, atunci de ce nu au anuntat pe nimeni…? Sau poate au vrut sa schimbe locul magaziilor…

 5. Guest_34
  September 27, 2012 – 6:15 am
  va rog sa aflati circumstantele adevarate in care a decedat asistenta de la jilava . . . . asemenea tragedii pot avea loc in orice secunda in orice unitate din cauza terorii psihice la care sefii ne supun in permanenta , nimeni nu are ***ajul sa vorbeasca poate doar dupa ce mai cad citiva din picioare

 6. ascultand discursul respectivului director, am simtit chiar ca ar merita aplauze, ca intr-un final sa inteleg ca dovezile despre care vorbea, nu existau; si totul, intreaga actiune, se datora unor rautati soptite in urechile acestuia; si ca de obicei dreptul la replica nu exista in coltul asta de lume…

   • eu va stiam un tip total transparent, nu ne tineti in tensiune si spuneti -ne si noua despre ce unitate faceti vorbire in articol si directorul impricinat!!

     • cu privire la sondaj: nu , nu as participa la un concurs in care contracandidat sa am un imputernicit, daca ma gandesc ca la penit. Braila dir. adj.srp IONESCU are peste 3 ani de imputernicire in aceasta functie iar in prezent este director imputernicit la aceasta unitate, basca carnea care a transportat-o de Pasti la Anp cu masina unitatii sunt doua motive care fac pe oricine sa bata in retragere!

 7. din pacate chiar si sindicate afiliate la FSANP s-au jucat cu “portocalele” asa ca mai bine…mucles

 8. Din pacate, ca si in intreaga societate romaneasca asta este ceea ce ne defineste.Daca da unul o portocala, ma duc la ala……………..Ce daca pana la acest moment a existat un altul care s-a batut pentru mine cu toata lumea…………….Da, da nu da portocala!
  Asta sa fie miscarea sindicala autentica???????????Nu vreau sa cred!Putini sunt cei care chiar pun umarul sa FACA ceva…….In rest unul din sindicatele cele mari aproape ca s-a transformat intr-un CAR, imprumutand bani sindicalistilor pana la salariu…………Asta e sindicat?!!!!!!!!!Si din pacate sunt asa de multi pentru care doar asta primeaza.Ce da?
  Pana la urma, nici o pierdere pentru sindicatul cu pricina……………Au plecat oportunistii….Sa ramana doar esentele tari care inteleg sensul real al unei miscari sindicale autentice………….

   • gandirea necesita spirit, ori spiritul de pretorian lipseste in acest sistem.Nu poti cere romanilor sa gandeasca precum grecii sau spaniolii si sa reactioneze ca atare in situatii limite, pragul de capotare la noi este mult sub minim, vorba populara: ” de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere”.Un lucru este de necontestat : cei 3000 de f.s.a.n.p-isti sunt ca cei 300 de la Termopile!

Comments are closed.