Q: Opinii

Ultimul consiliu federativ a arătat că sindicatul este mai mult decât atât, nu apară numai interesele angajaţilor ci este cu certitudine un factor de progres iar fsanp.ro un fenomen. Niciodată nu a fost adversarul instituţiei ci doar a unor personaje mai mult sau mai puţin controversate, ipocrite şi iubitoare de putere.

La consiliu am avut parte de cea mai înaltă reprezentare din partea ANP şi nu numai. Această reprezentare nu a fost o prezenţă foarte convingătoare nici în cunoaşterea problemelor dar nici în oferirea soluţiilor, cunoscutul limbaj de lemn auzit şi preluat de prin birourile din Maria Ghiculeasa fiind cea mai bună apărare a directorilor.

Aşadar:
1. Audit reprofilare. Auditarea acestor aşa zise reforme este încă de actualitate. Trebuie să vedem ce am greşit, unde am greşit şi unde putem remedia. Nu putem să ne aruncăm înainte si să cheltuim sume mari, pe care tot noi le plătim până la urmă, doar de dragul unor birocraţi care se cred atotştiutori în ale meseriei. Oamenii aştia pun capul pe pernă prea liniştiţi cu toate că resursele irosite, având în vedere toate implicaţiile, sunt extrem de mari.

2. Direcţii regionale. Descentralizarea este absolut necesară utilitatea ei fiind dovedită peste tot. Decizia trebuie adusă mai aproape de oameni şi de probleme, deciziile fiind astfel mai corecte, eficiente şi mai apropiate de realitate. Descentralizarea nu poate avea succes fără o restructurare organizatorică şi funcţională a Anp. Felul cum monopolizează Anp decizia în toate domeniile este dovedit ineficientă şi de multe ori arbitrară.

Multe din proiectele de viitor vin din teritoriu iar anepeii şi le asumă. Informaţia profesională este ţinută sub cheie şi interpretată de o mână de oameni care nu sunt cu nimic mai presus decât cei din teritoriu . Nici intelectual nici profesional. Îmi aduc aminte cum ne-au minţit în studiul cu munca ppl. Ce credeţi că o să-i facă să se schimbe? Problemele angajaţilor nu sunt întotdeauna şi ale lor şi poate că asta explică de ce trebuie să aşteptăm chiar ani de zile pentru rezolvarea lor.

Dar ANP nu răspunde şi nu dă explicaţii. Trebuie să aşteptăm decizia politică în privinţa reorganizării administrative iar odată cu ea să regândim şi noi Anpul. Chiar reprofilarea ne împinge în direcţia asta. De respingerea acestei idei nu beneficiază decât o structură anacronică ce refuză să se reformeze.

3. Magazine. Este foarte supărător să auzi “n-avem, nu putem, nu se poate” într-o problemă atât de simplă dacă ar fi abordată corect. Nici primăriile nu ca scop profitul dar operează cu profituri în diferite obiecte de activitate fie prin înfiinţarea unor societăţi comerciale fie prin crearea unor substructuri (servicii) în cadrul acestora.

Ultima variantă este mai eficientă şi mai puţin costisitoare pentru administrarea şi contabilitatea este ţinută chiar de către primărie. Aşadar opinia prezentată de directorul general de creare a unei regii nu este cea mai bună variantă. Nici nu mă miră că un ANP hipercentralizat vine cu o soluţie ca asta. Nici lipsa de personal invocată nu este reală. Mai avem personal contractual la penitenciare şi nu văd de ce n-am putea păstra actualul personal al magazinelor sau alt personal civil.

Avem destui contabili prin unităţi, oameni la logistică, furnizorii ne sunt la poartă şi legea ne obligă să respectăm drepturile deţinuţilor inclusiv dreptul la cumpărături. Dacă argumentul astă nu este de ajuns atunci modificaţi legislaţia la fel de rapid cum ati încercat să schimbaţi statutul nostru.

4. Judecătorul delegat. Este evident pentru toată lumea că judecătorul delegat poate avea un rol extrem de important şi util. Din păcate astăzi nu face decât activităţi care ţin de atribuţiile administraţiei nicidecum de ale unui magistrat. Măcar constestaţiile pe care le soluţionează de ar fi definitive dar nu sunt. Practic nimic nu se opreşte la judecătorul delegat.

Mj si Anp se împiedică de jurisprudenţa CEDO care ne spune că orice cauză trebuie soluţionată de o instanţă din exterior. Principiu normal şi corect de altfel dar noi uităm că judecătorul delegat este din exterior, se schimbă anual şi mai presus de toate este chiar magistrat. Haideţi să regândim această instituţie şi să nu mai lăsăm miile sau zecile de mii de afaceri să ajungă să aglomereze inutil instanţele cu nişte chestiuni care se pot opri la acest judecător delegat. Pe lângă instanţe mai avem costuri foarte mari şi cu escortele şi mijloacele de transport.

Cătalin Predoiu a spus că nu vrea să mai audă „nu se poate” şi să identificaţi legislaţia care trebuie schimbată şi să faceţi demersurile necesare. Instanţele speciale pentru penitenciare ar putea fi o soluţia care să valorifice rolul judecătorului delegat dacă nu v-ar fi prea greu să cereţi reguli speciale pentru instanţe speciale nu să spuneţi că regulamentul de funcţionare a instanţelor nu ne-ar permite acest lucru. E mai usor să spui „nu se poate” deşi uitaţi un principiu de drept: specialul derogă de la general.

Am scos un magistrat de la instanţe, unde se plâng de numărul foarte mare de cauze, pentru a-l aduce maxim 4-5 ore pe zi la penitenciar, a-l plăti cu minim 8 000 de lei pe lună, fără ca să rezolve ceva. Actuala instituţie a judecătorului delegat nu are nici o utilitate.

5. Inovaţii. Ca şi despre judecătorul delegat şi despre filtrele de aer supraaspirate am scris de mai multe ori doar doar prin repetiţie anepeii o să înţeleagă ceva. Pe scurt este o invenţie a unui tânăr cercetător român Corneliu Birtok Băneasa care reduce consumul de carburant între 8 şi 12 %. Servicul public de transport Alba Iulia a decis să colaboreze cu inventatorul şi să testeze dispozitivul.

Pentru că rezultatele au fost foarte bune la primul autobuz pe care s-au făcut testele s-a decis extinderea testării la trei autobuze. Rezultatele au fost la fel de bune iar acum se poate trece la implementarea în masă. Din câte cunosc noi avem în jur de 70 de autovehicule cu capacitate cilindrică de peste 2000 de cmc, iar misiuni şi kilometrii cât cuprinde. Imaginaţi-vă ce înseamnă o economie de 10% la combustibil! Dacă la STP Alba Iulia s-a putut de ce să nu se poată şi la noi?

By Q via fsanp@fsanp.ro

25 Comments

 1. Doamna director Laiu

  Eu sunt angajat la Penitenciarul Pelendava si nu mai pot cumpara, din ordinul dvs, produse de carmangerie, sau branza!
  CM-ul asta cumpara la liber, cum este posibil?
  Eu vreau sa-mi hranesc familia, iar CM-ul vrea sa duca plocoane. Este corect?
  Ps
  Domnule SM, pentru postul de sef serviciu siguranta, ajune o vaca si un porc?
  Te bagi?
  Daca da, atunci plusez cu doua butelii de biogaz, produse tot la Pelendava !

 2. sunt de multă vreme în acest sistem,nu ai tu ani câtă vechime am eu. Dar cred că asta este problmea, ci pupincurismul unora, când era DG era iubit de unii când e preşedinte de alţii, hai să fim bărbaţi.
  E nu tocmai firesc să pupi în fund, dacă ţie îţi place, este traba ta.

 3. In opinia mea, judecatorul delegat ar avea impactul scontat daca deciziile acestuia privind PPL ar fi executorii fara posibilitatea contastarii lor la celelalte instante !

 4. Magazinele ar putea fi preluate de sindicate ori de Asociatia de Pensionari.Ce parere aveti?Stiu ca legal se poate.

 5. Domule CM poti sa ne spui undei ai dus cele 5kg cotlet de vita, 5kg branza si cele 10 kg de vin cumparate de la penitenciarul Pelendava in data de 09.10.2012 ?
  Au cumva legatura cu pshihologicul dat de mataluta in data de 10.10.2012, sau au ajunj la domnul SM, care a promis ca tu esti cel care va promova examenul final cu brio ?
  Borgi cand au venit prima data la Bucuresti, aveau plase de rafie, in care erau lilieci taranesti de 10 kg ?
  Vezi ca nu cumva in razboiul borgilor sa te trezesti cu strumfi-suspendati politic, sau cu scheletroni cu grad de general !

 6. Domnule DG,

  Vi se pare normal ca din cauza unui (editat admin) sa se incerce desfintarea unei popote de penitenciar ?
  Acesta adevarata familie Bundy, vrea sa desfinteze popota in care servesc zilnic masa 60-90 de angajati, apoi vor desfintarea tuturor magaziilor din penitenciar si a posturilor de magazioneri, urmeaza gospodarii, apoi gestionari, apoi contabili corespunzatori, apoi poate vine randul pazei..
  Cei doi sunt partizanii firmelor specialiazate de catering si a celor de prestari servicii. Poate din intamplare patroana unei asemenea firme este vecina de palier cu cei doi.
  Culmea este ca siparezul serveste zilnic masa la popota, face parte din comisia de inventariere a popotei, dar este nemultumit !!!
  Popota functioneaza cu un fond de rulment platit de cei care servesc masa, deci care este problema ? Din fondul de rulment au disparut in anul 2011, aproape 1900ron. O parte a raspunderii disparitiei acestor bani, revine (editat admin). Deci desfintarea popotei poate duce la acoperirea acestei fraude !
  Sfatuitorul de taina al celor doi, este nimeni altul decat cel care a facut studiul ce a condus la desfintarea tuturor GAZ-urilor care apartineau penitenciarelor.
  Domnule DG, va rog sa luati atitudine, altfel eu si colegii mei cu costume mozaicate, vom oferi siparezului, cea ce ia promis si fostul ppl BOBOC !
  Poate este timpul sa vada ce inseamna sa ne ia mancarea de la gura!

  Multumim anticipat !
  PS
  Popota este la P Craiova.

  • Ca un raspuns la dezimformarea ta de doi lei, falsule mascat tin sa te anunt ca esti in eroare totala. Siparezul a fost printre putini care au denuntat magariile de la popota, nu se vrea desfiintarea popotei se doreste functionarera normala fara hotiile care sunt acum,frustrat cum esti si constient ca ti se va lua “hrana” de la gura cu care te “hranesti” de ani buni incerci sa ti aperi teritoriul. Timpul pentru “hrana” ta zilnica sa sfarsit. Oare de ce frustratule cand esti in concediu mancarea este mai ieftina la popota, oare de ce portiile sunt mai mari ?mascatii adevarati te anunta ca stiu cine si cum se fac magariile asa ca laso moale.Sa terminat. Iti recomand un ceiut cald pentru liniste.

 7. Buna ziua domnule Dumitrascu,
  Se apropie ziua de 13.10.2012(intr-o zi de sambata) ziua apelului general.Va rog sa ma lamuriti, cum voi fi pontat,ce sporuri voi primi,cate libere voi primi conform Decizie 569 -28.06.2012 intrata in vigoare la 3 luni de la publicare.ANP-ul nu are inca un pontaj unitar.Multumesc.

 8. La inovatii sa nu uit se pot face multe. De exemplu Pelendava din catre cunosc are vreo 2000 de ha de teren cu diverse culturi, 2000 de porcine etc. S-ar putea realiza foarte bine o ferma de biogaz care ar putea asigura agent termic pentru Pelendava si energie electrica poate si pentru Penit. Craiova si PMT. Mai mult rezidurile din fermentatie constituie un foarte bun ingrasamant agricol. Cunosc firme interesate de cooperare cu statul daca ar fi mai clar parteneriatul public privat. Am putea merge si pe fonduri europene. Cred ca doamna asistent social director e depasita de asemenea probleme.

 9. 1 Magazine – persoanlul civil trebuie pastrat si pentru ca nu vrem sa mai vedem fpss, cu spor de pericol etc etc vanzatori in magazine. Avem acum o groaza care nu merita sporurile de ce ne-ar mai trebui mai multi.
  2. Inovatii – 10 % economie la combustibil inseamna enorm. Ganditi-va ca doar cursele normale de transfer fac aproximativ 750 000 de km anual. Asta inseamna cam 225 tone la un consum de 30L/100. Instantele si tranziturile depasesc cu mult aceasta cifra! Anepeii nota bene!
  3. Judecatorul delegat – I-am dat afara de pe functiile de conducere au intrat sub forma asta din nou la ciolan ca au sporuri mai mari la penitenciare. Practic e vacanta pentru ei si pe bani multi. Judecatorul delegat nu are nici o utilitate!

  • Ce considerați dumneavoastră normal?În procedura actuală există multe dificultăți, dar nu este în întregime greșită atâta vreme cât angajatorul ne plătește asigurare medicală ( 10,2% se reține din salariile noastre +10,5%plătit de angajator) a deconta servicii medicale făcute în regim de neasigurat este echivalent cu o dublă impozitare?!
   Personal cred că la situația contractelor cu farmaciile care să trimit-ă factura la penitenciar pentru co plata la rețetele cadrelor și plata integrală a rețetelor simple se va putea face DOAR dacă se va reveni la medici de familie în unitate?!Poate dacă ne legitimăm la farmacia cu care avem contract, dar atunci cum vom proceda cu persoanele care sunt coasigurate pe asigurarea noastră (copii, soții/soț fără venituri,părinți, etc)?!

   • Deci, orice cetatean roman, cu exceptia fpss, sa aiba dreptul sa-si aleaga si sa-si schimbe oricand medicul de familie – platit din contributia sa la sanatate – iarfpss obligat sa aiba medicul ales de ANP. Asta era valabil cand nu se plateau contributii la sanatate din salariile noaste, dar asa, pe banii nostri nu e legal sa fim obligati.
    Medic fpss – program de la 7.00 – 15.00, 2 ore cafeluta barfita cu conducerea, 2 ore sedinta de comanda, 2 mese a cate jumatate de ora pe zi la popota, mai un drum la Casa de Sanatate dupa care nu mai revine la unitate… Iar noi, bolnavi, veniti la unitate pentru a fi consultati – si poate unitatea nu e in localitatea noastra de domiciliu – plecam la ora 15.00 neconsultati, netratati. Ca fpss medic, cu salar cat 5 agenti, nu are program dupa masa ca palmasul de rand. Si nu vom putea comenta, ca e fpss superior, si ne mananca Comisia de Disciplina. Pentru medicul de afara, civil, suntem pacienti ca oricare altii, consultati si tratati conform programarii si bolilor. Pentru medicul fpss, ofiter, vom fi pacienti de doua categorii – ofiteri si agenti, consultati si tratati conform gradului si functiei….

   • in orice era lingai vor fi mereu.
    ramine doar ca cel ce administreaza acest site sa-i simta.

    • poate esti angajat de un an de zile doar si nu ai trait in bezna totala si in mizeria dinainte de 2008 ca sa stii ce inseamna asa ceva. Penifest si fsanp.ro sunt un fenomen cu care penitenciarele nu se vor mai intalni degraba! Tu acum sigur esti in intuneric si probabil si noi vom fi dupa aprile 2013…

 10. amaraciune si dezgust- asta ramane dupa ce din nou Q ne arata cangrena sistemului penitenciar!De ce nu se poate infiinta o functie Q pe langa directorul general?Tot ce s-a diseminat in acest articol este adevarat si atunci de ce nu se decide nimic in acest sens de la nivel central?Da , fsanp.ro este un fenomen, este o perfuzie permanenta atasata ” bolnavului” A.N.P.Pana cand?

Comments are closed.