A fi sau a nu fi

Dialog pentru identitatea noastră – Ne dorim să fim poliţişti de penitenciare sau nu?

În contextul existenţei unui interes crescut al tinerilor pentru a deveni lucrători ai sistemului penitenciar; în contextul lipsei unei identităţi a funcţionarilor publici cu statut special în rândul forţelor de coerciţie ale statului, ne-am propus să creionăm acest articol despre necesitatea identificării noastre în rândul organelor însărcinate cu ordinea şi siguranţa publică.

Când au fost întrebaţi prin diferite mijloace, foarte mulţi funcţionari publici cu statut special şi-au exprimat dorinţa de a ne numi poliţişti de penitenciare din următoarele motive:

Noua infracţiune introdusă în Codul penal art. 272-1 – Sfidarea Organelor judiciare, care condamnă faptele ce aduc atingere autorităţii publice, de natură să afecteze imaginea publică a reprezentanţilor acestei autorităţi, nu vizează şi funcţionarii publici cu statut special din administraţia penitenciară.”Lăudabilă” intenţia legiuitorului, dar „de admirat” şi grija „patronilor” din Maria Ghiculeasa de a depune toate diligenţele pe lângă acei legiuitori să includă şi funcţionarii publici cu statut special din administraţia penitenciară lăngă jandarmi şi poliţişti în textul de lege.

Noţiunea de poliţie a devenit o expresie familiară tuturor oamenilor şi înseamnă „activitate de ordine în stat”, generând în acest sens respect din partea cetătenilor, inclusiv din partea persoanelor private de libertate. Aşadar, eliminarea termenilor de „miliţian” din argoul interlop, precum şi eliminarea denumirii arhaice şi defăimătoare de „gardian” din limbajul mass-media, ar duce la creşterea respectului şi autorităţii funcţionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar.

Ambiguitatea conceptuală în care ne aflăm, nu face altceva decât să ne slăbească autoritatea, respectul şi imaginea atât în faţa persoanelor private de libertate, cât şi în faţa cetăţenilor ca simpli spectatori ai unui sistem închis. Prin urmare, inconsecvenţa terminologică (miliţian, gardian, lucrător de penitenciar, gabor) nu face altceva decât să ne plaseze, din punct de vedere moral, în afara sferei de forţe ale statului.

Numărul crescut de membrii IPA din rândul funcţionarilor publici cu statut special din administraţia penitenciară nu face altceva decât să demonstreze dorinţa acestora de a ieşi din criza unei identităţi a numelui.

În incheiere, vă invităm la o dezbarete pe această temă. Rugăm opinii pro şi contra schimbării denumirii în Poliţie penitenciară în vederea înaintării de propuneri pentru modificarea Lege 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, republicată în 2009.

101 Comments

 1. bine ziceti domnule….dar,cine s-ar uita la mine daca as veni cu o idee sau un proiect de management la aceasta unitate???nu lucez in sistemul vostru si nici nu am lucrat si asta ar fi o conditie…pt ca asa sunt legile aici…au ar aprecia nimeni lucrarea mea ….sunt convinsa…aaaaaaaa ,am uitat sa va si spun, ca am numai 38 de ani…sau poate cine stie????!!!o seara frumoasa si multumesc pt comentarii…

 2. e adevarat ca sistemul e foarte dur si murdar si nu exista dreptate intre oameni…se incurajeaza mai mult prostia si nu stiinta omului…sunt mule de zis aici,dar daca as fi fost barbat as fi putut sa schimb ceva in bine, macar in sistemul armatei…pt ca armata e o ,,veriga ” foarte importanta intr-un stat de drept.. .pacat de tara asta in care se inmultesc romii si ne fac tara de ras si va da numai dureri de cap,,,!!!Sa auzim numai de bine !

 3. E reprezentativ pentru sistem. Nu o sa te invat acum metodologia cercetarii, dar marja de eroare este data in nota metodologica. Citeste cu atentie cum a fost construit. De acord ca trebuie repetat periodic.

  • Nu voi merge pana la fanatism pentru o denumire,insa daca sondajul s-ar repeta, mi-ar face placere sa-mi exprim si eu opinia.
   In ce priveste modul de exprimare al dumneavoastra, este de remarcat ca v-ati schimbat “tonul” la al doilea comentariu, ceea ce este de apreciat.

   Cu stima.

 4. Anda, inainte de 2004 (anul demilitarizarii), nici nu incapeau in vocabularul lucratorilor de penitenciar cuvintele: rusine, respect. Pe atunci se facea uz de frica si teroare. Pe vremea aceea seful era sef indiferent de gradul de inteligenta al lui, iar deciziile lui trebuia puse in aplicare, indiferent daca erau bune sau rele. Aceste relicve au macinat sistemul penitenciar si l-au mentinut in groapa.

  • pacat, domnule sa aud asa ceva…sa inteleg ca revolutia nu a schimbat nimic????cati ani au trecut de atunci????cati directori nu s-au schimbat?conducerea ar trebui sa faca ceva acum si sa ia masuri …face-ti comparatie cum se descurca cei de dincolo in acest sistem…Acolo daca ai intrat la puscarie greu mai iesi in schimb la noi e invers si cadrele de acolo sunt mai respectae ca la noi,,,este domnilor???

 5. O LUME NEBUNA ,NEBUNA….!!!! ce zice unul si ce intelege altul…!de aia totul merge prost.. de ce .nu se poate intelege om cu om si sa nu mai fie atata rautate intre oameni…nu mai exista respect ,rusine,cultura ,etica si nici CREDINTA…!!! Ziceati de uniforma,e buna ideea darrrrrr,ar trebui ca noua uniforma sa fie purtata de numnai cei care o merita si cu cinste…!!!profesional vorbesc …SUCCES !!!!

 6. Pt. Jack Sparrow

  La studiul din 2010, esantionul a cuprins 70% oameni din paza (cf. distributiei pe cote din punct de vedere al sectoarelor implicate) si nu si-au dorit schimbarea denumirii. dar daca voi nu vreti sa vedeti evidentele, ci doar sa aruncati cu prejudecata, asta e. Succesuri!

  • 699 respondenti nu reprezinta un sistem.
   403 colegi de la paza nu reprezinta 70% din cei 699.
   Sondajul a avut loc in urma cu 2 ani.
   699 respondenti reprezinta sub 10% din numarul celor care lucreaza in sistem.
   Nu este limpede unde s-a facut studiul. La ANP + unitate sau numai unitate.
   Sunt detalii care conteaza.

 7. Ideea de Politie Penitenciara este mai mult decat plauzibila , asadar este o idee foarte buna care trebuia reglementata imediat dupa ce s-a facut trecerea ANP de la Ministerul De Interne la Ministerul De Justitie. Consider ca trebuie sa avem o identitate profesionala adica ,, Politia Penitenciara ” intrucat prea mult am fost amestecati cu alti Functionari Publici sau am stat prea mult in anonimat.

 8. Se pare ca pentru unii colegi chiar nu conteaza numele pe care il purtam. Azi lucrator de penitenciare, maine gardian, poimaine paznic….chiar e acelasi lucru ? Eu zic ca nu. Trebuie sa ne alegem un nume de care sa fim mandri, un nume pe care sa il rostim cu placere. Politie penitenciara e un nume elegant care cu siguranta poate fi rostit cu respect.

 9. Colegilor care va doriti cu ardoare sa fiti politisti pentru ca va eclipseaza vecinul de la comunitara vin si va intreb: ati fi dispusi sa veniti ori de cate ori veti fi chemati la puscarie sau o sa continuati sa va plangeti ca sunteti chemati odata pe luna la o alarma?Politia este chemata fie ca e revelion, fie ca e moaste, fie ca e meci,fie demonstratii si puteti continua voi cu exemple.O sa veniti sau o sa tipati ca sunteti fpss si evti drepturi ca in reclama cu cetatenii europeni?

  • Domnule Dodu, ei sunt chemati sa isi faca datoria, nu pentru ca se cheama politisti. Vedeti jandarmeira! Si ei sunt chemati la meciuri, la alerme si supusi unor ordine aberante, si nu se cheama politisti. Aici se vorbeste de o criza de identitate cu care ne confruntam in fata opiniei publice si a persoanelor private de libertate. Avem in fisele postului atributiuni clare. Nu o sa indepliniti dumneavoastra misiuni pe stadioane, alungati-va teama!

  • Prietene Dodu….am impresia ca tu nu ai prins revelionul,pastele,craciunul la puscarie….imi dau seama ca nu puteti sa mentineti un subiect….trebuie sa va plangeti de ceva…indiferent ca tema este alta…unii zic de bani…altii ca se vor lauda ca vor fii politisti…ca unii muncesc si altii nu…eu vreau Politie penitenciara…vreau dreptate…vreau salariul intreg..vreau sa muncim toti in egala masura…vreau sa se termine cu barfa…vreau tot ce este mai bine pentru mine si implicit pentru noi…

 10. Din ce se vede pentru unii e mai importanta titulatura.Nu conteaza conditiile de lucru daca se numeste politist deja totul e mai bun pentru unii.Cred ca se vor politisti aia care nu au reusit sa intre in politie pe usa din fata.

 11. Cu siguranta denumirea de politist de penitenciare e in asentimentul majoritatii ,asa ca d-le Dumitrascu inaintati cu toata staruinta in demersul pe care l-ati inaintat. Va multumim inca odata ca ne reprezentati!

 12. Am urmarit discutiile referitoare la acest articol si ma incearca un anumit sentiment de amaraciune: este cel mai comentat articol din ultimele 10 cel putin. Subiectul: cum sa ne numim. Este oare atat de important pentru noi cum ne numim sau conteaza mai mult conditiile de lucru, calitatea umana, cum suntem tratati de catre superiorii nostrii, cum ne tratam noi unii pe ceilalati (apropo de cineva de mai sus “sa dam afara toate putorile astea”). Evident vorbea, in mare, de cei de la administrativ. Deci,suntem colegi…. Zambesc oarecum cu surprindere cat de incrancenati suntem unii impotriva celorlalti, ce subiecte “interesante” ne incita… Atata timp cat nu vom ajunge sa ne respectam unii pe altii, sa apreciem munca fiecaruia oriunde lucreaza acesta, sa nu indraznim sa avem asteptari. Ne meritam soarta cu varf si indesat. Nici cel din paza nu va stii niciodata ce inseamna sa lucrezi in administrativ si sa-ti pui semnatura in anumite situatii/functii pe sute de mii de lei pentru care raspunzi, si nici invers nu se va intampla.
  Imi cer scuze cu anticipatie pentru duritate dar….sa-ti fie rusine domnule pentru “putori” si celorlalti………haideti sa ne UNIM sa ne fortam sefii sa ne respecte, sa ne fortam colegii sa fie OAMENI, sa aiba coloana vertebrala, constiinta si abia dupa aia sa avem pretentia sa fim RESPECTATI.
  O seara buna

  • 🙂 Aveti dreptate pana la treaba cu ”unirea fortelor”. Stati linistit , NICIODATA nu se va intampla. O seara placuta.

 13. Vrem sa multumim conduceri ANE-piste USL -iste pentru ca au reusit sa ne usurezese de sporul tbc

 14. si gardienii publici sunt “politisti” locali! numai noi am ramas “militieni” sau “gardieni” cum ne zice mass-media. este f. buna ideea si trebuie dusa pana la capat.

  • Gardienii publici contribuie si ei la realizarea”ordinii in stat”.Fpss-ii intervin in etapa a 3-a a procesului penal-executarea pedepselor,adica ordinea a fost restabilita si vinovatii platesc ptr incalcarea ordinii sociale.Ce spui dannyboy?

  • (editat admin),am intilnit multe persoane care dau un alt sens conceptului de frustrare-parca ar fi o afectiune psihica,ceva sinonim cu nebunia!De fapt,frustrarea e un sentiment uman ,normal si logic.

 15. Oricat se vor supara altii si oricat de mult am vrea sa ne denumim politisti lumea ne va numi n continuare paznici sau gardieni.De ce? Pentru ca lumea care apare pe la tv si au rol de formatori de opinie asa ne denumesc si acea denumire se inregistreaza in constiinta colectiva.De aceea revin si spun ca nu conteaza cum ne vom numi in continuare atat timp cat esti platit la timp si cu toti banii.Colegii frustrati vor sari mereu in sus si se vor da mari specialisti si truditori in sistem.La noi nu munca fizica te termina.Psihicul cedeaza si se vede si pe aici asta.

 16. Cand au fost negociate grilele de salarizare pe ministere (arme) de ce oare ne-au dat coieficienti ca la politie ????? Sindicalistii lui peste putrezit, nu trebuia sa acceptati o asemenea miscare fiindca noi cei din Penitenciare facem o munca mult mai periculoasa si complexa decat toate armele din structura de aparare si ordine publica, noi suntem permanent in actiune 12 din 12 ore cat lucram si cum lucram ……. ?????? ca vai de noi, mai avem si FPSS numai cu numele, pilosi, trantori etc. La Iasi directorul ia pozitia in fata inclinat ( capul plecat ) in fata unor pilosi, MINCIUNA ESTE HIT, foarte multi sunt vanatori de avantaje, ( se practica sistemul SPIRU HARET, cine vrea sa devina V.I.P. cu documente false trebiue sa-si declare apartenenta pe viata in MAFIE, sa fie “omul” KAMIKAZE ) nu conteza banul sa iasa.
  Politisti sau cum dorim sa ne numim dar mai intai de toate sa aruncam rebuturile din sistem sa facem curatenie, de sus in jos, de jos in sus dar sa se faca odata, sa scapam de mafie.

  • Pai nici nu am acceptat coeficientii. Daca ati fi fost in tara sau macar pe pamant in perioada cu pricina ati fi stiut asta. E simplu si evident.

   Diferenta ar fi ca pe noi, sindicalistii, ne-a interesat chestiunea atunci cand se intampla sa fie proiect, iar pe adormiti ii intereseaza acum.

   Altfel, aflati ca legea nu se aplica fiind prorogata, iar tupeul si genul asta de limbaj nu va face cinste oricat de mare ingrijorat v-ati trezit.

   Cred ca putin bun simt si ceva respect profesional nu strica nici macar la momente de suparare. Asta desigur daca va luati in serios ca om si coleg.

   • Aşa cum ar trebui să ştim toţi, că doar avem pretenţia că suntem “poliţişti” (unii dintre poliţişti având şi calitatea e organe de cercetare ale poliţiei judiciare, ceea ce la noi nu se poate pune problema), că avem coeficienţii mai mari ca cei de la MAI.
    Important este să ne facem treaba şi să nu ne fie ruşine când scoatem banii din bancomat.
    Având în vedere ele de mai sus cred că ar trebui să îi demascăm pe cei care îşi rotunjesc veniturile prin introducerea de obiecte interzise în unităţi şi, prin relaţiile cu familiile ppl, ne aduc deservicii mult mai mari decât faptul că suntem gardieni, paznici la puşcărie sau POLIŢIŞTI DE PENITENCIARE.

    • Pai..doamna(domnisoara)Anabela..ei ne arata noua ca introduc obiecte interzise sau au legaturi cu familiile altora?In astfel de cazuri trebuie probe indubitabile.

  • Eu vreau respect-al muncii, demnitatii si valorii.Nu! demagogilor,coruptiei,pilelor si nonvalorilor.Doresc revenirea la scara reala a valorilor.Institutiile sa-si faca datoria,iar omul sa nu mai fie nevoit sa-si caute dreptatea la judecatorii romani sau la CEDO

 17. Pana cand nu va exista respect din partea celor care conduc destinele celor din sistemul Penitenciar ce sa asteptam respect din partea opiniei publice.Pana cand nu se face ,bineinteles tot din partea luminatilor conducatori, o constientizare al largului public despre activitatea si rolul functionarilor cu statut special……putem sa ne numim oricum ca tot degeaba.De acolo de sus trebuie sa porneasca intentia respectului nu din jurul nostru.

  • Nu inteleg de ce trebuie sa dam vina intotdeauna pe cineva…ganditiva ca noi suntem baza acestui sistem de mult uitat…si tot noi trebuie sa ne respectam unii pe altii..si daca continuam sa nu stim cum ne numim incepem sa ne poreclim….militian,major,gabor,paznic,gardian etc….Apropo ce doresti sa scrie pe haina ta..?Paznic…sau Politist…estetic vorbind….?sau poate nu o porti ca nu esti la tura…

 18. Ce atata vorbarie, dar cel care da chiloti la hoti tot politist este ???, sau pacalicii de la popota, aici trebuie lucrat, sa dispara salarizarea tuturor trantorilor din sistem, aruncati din stup deoarece astia ne mananca fondurile fratilor, avem o armata de trantori care sug ca lipitorile, ce tot o dam cu subiecte inventate, sa ne numim cum bor ei dar sa fim salarizati conform muncii, iar toate femeile din sistem sa munceasca la fel ca barbatii fiindca aici se fac cele mai mari discriminari, daca-i puscarie de barbati sa angajati numai barbati nu femei care se sperie de umbra lor. La politia de frontira femeile muncesc cot la cot cu barbatii, iar la noi sunt considerate dive. la munca cu toate aceste putori care figureaza la numar ca salariati care lucreaza direct cu infractorii.

  Scoateti din birouri toti trantorii, daca nu salarizati ca simpli functionari ca la primarii.

  • Sa inteleg ca tu nu ai probleme cu schimbarea denumirii…ai probleme cu colegii care crezi tu ca nu muncesc…eu cred ca daca tu ti-ai face treaba acolo unde lucrezi nu ai mai avea timp sa te uiti in curtea altora…stiu la ce te gandesti acum…asta e la 8 ore ..e unu dintre ei….gresit sunt supraveghetor de mai bine de 7 ani…si bag ture de mi-a isit pe nas…si totusi nu are relevanta ce spui…ala de la poarta politiei nu e politist dupa tine…e paznic..:)…si intradevar unii muncesc in linia 1…altii o freaca…dar asta nu este doar la noi…la primarii,politie,jandarmerie,romtelecom,etc…..intrebarea este…”Vrei sa fii politist de penitenciare?”

  • Nu cred ca doar barbatii muncesc in unitatile penitenciare. Faceti cumva dvs. munca asistentelor medicale din penitenciarele de barbati? Stiti de cate ori in timpul activitatii o asistenta ramane singura cu detinutii in cabinet? Nu aruncati cu jigniri, analizati inainte munca fiecaruia, si apoi exprimati-va parerile.

 19. Bravo….,,agent grabit”, sunt de aceeasi parere, DA trebuie sa fie si renumeratia corecta si la timp dar sa nu trebuie sa se negljeze ,ca pana acum ,pozitia noastra in societate,fie ea si printr-o denumire care sa impuna respect,iar unii din noi ,ex chioru, trebuie sa faca un efort sa se ridice la aceea pozitie pe care cred ca o meritam marea majoritate,pt a nu fii confundati cu paznici la mall sau controlori de tren.DA DA DA PENTRU POLITIE PENITENCIARA. M-am saturat sa tot aud de gardian de inchisoare, lucrator de penitenciar!!!!!!!!

 20. sunt planuri de schimbare a tinutei de ani buni,de modificare a unor legi nu mai vorbim.cam cat timp credeti ca va trebui sa ne numim politia penitenciara?nu vreau sa fiu pesimist,dar lucrurile se misca foarte greu,cel putin cand vine vorba de aceasta ramura a M.J.-ului si anume A.N.P.

 21. Sunt unii care vor sa fie politisti ca sa nu mai dea bani la transport.Sa merge si ei moca , sa faca niscai circulatie, sa se dea rotunzi si sa justifice numerele cu MAI de la masini.Am uitat: cascheta obligatoriu in spate la luneta sa vaza fraierii cine circula in fata lor.
  Prefer sa raman cu actuala titulatura dar sa stiu ca imi iau salariulla timp si intreg ar fi de preferat.

  • Chiorule,du-te paznic la depozit!Faci sistemul de ras,esti decat pentru ”malai-malai”!;imi inchipui cum iti faci serviciul,ca rata prin apa,sa treaca ziua;si mai pariez ca esti falit,sclav la banci si vii cu un pateu mic la munca!Si daca mergi cu RATB-ul,sa bagi bilet,nu te militean!!!

  • Colegule…pentru ca esti coleg cu noi..nu?..Ai ramas cu ideile vechi..de aceea vrei sa ramai cu aceeasi titulatura…aceea de militian…ca banuiesc ca ei nu plateau la troleu si aveau sapca in spate la luneta…fac pariu ca inca mai porti sapca pe ceafa…incearca sa intelegi ca ceea ce ne straduim sa facem este pentru a ne fii mai bine…pentru ca suntem un nr. considerabil de oameni care ne facem treaba cu devotament si onoare si trebuie sa iesim din anonimat…

  • Chiorule,fratew,daca ar fi numai atit;sa se dea smecherii mai smecheri in fata gagicilor ca e politisti,sa-si ia neveste betoane,ca e de la pulitie,sa se laude mama-sa si ta-sau pe la rude,ca au ei baiat mare in pulitie,care daca vrea muschiu lu baiatu,ei aresteaza si pune catuse..Asa e la rumani

  • Ma grabitule..tu spui ca uniforma nu e buna ..sau nu stii cum so imbraci?Ba,oi fi luato pe dos!Ba,,lasati ba uniforma,ca nu e buna sau nu stiu ce mai are!Ba ,tu ce costum ai ba?Armani?

  • Ne te supara dar acum t-ai jignit pe tine si pe toti cloegii tai …si de la pompieri,jandarmi,politie…pt.ca eu nu cred ca toti nu platesc metroul…si au la masini MAI…..si salariul il vei lua intreg si daca te numesti politist de penitenciare..

  • Fenomenele psihice inconstiente din mintea dumneavoastra, domnule Chioru’, tradeaza dorinta unui om care prin prisma uniformei statului s-ar imbogati cu banii economisiti din neplata biletelor de autobuz.
   Lasati-ma sa va informez ca sunt putini lucratori care mai vin cu mijlocul de transport in comun la serviciu.

   • Ce de frustrari reprimate si scoase la iveala.Ce de oameni care vor un titlu.Sunteti ca aia de isi cumparau titlurile nobiliare acum cateva sute de ani.Pentru colegul de la 11.29 te asigur ca nu am rate la banci,nu m-am indatorat pe 30 de ani ca multi din sistem pentru niste pereti si niste table pe 4 roti.Am casa, am masina dar am facut niste sacrificii la un anumit moment si acum mie si familiei ne este bine.Nu ne lafaim dar traim decent.Treaba la puscarie te asigur ca nu mi-o fac sa treaca timpul.Poate involuntar te-ai autocaracterizat.Asta e. imi compostez bilet cand merg cu mijlocul de transport in comun si nu vin in uniforma la munca.Aia de se vor politisti cu orice pret sunt aia de vin in uniforma la munca in speranta ca vor mai ciupi ceva pe drum si spera ca noua titulatura sa le tina loc de orice vor ei.

 22. Pe mine si inca un coleg ne-a intrebat un domn in statia de tramvai daca stim cand pleaca acceleratul de Iasi! Credea ca suntem controlori de tren!

  • Riscul asta ar fi fost si daca aveam cele mai smekere uniforme. Oricand vor fi unii care nu stiu cine ce uniforma poarta, cum e cu jindarii, care sunt politisti, care locali. Nu mai e atat de simplu ca pe vremuri.

   • Cu tot respectul , nu sunt total de acord cu dumnevoastra. In acest sistem e plin de cei care vin la munca fara grade, isi neglijeaza aspectul si … Sa nu mai spun de cei care vin la munca cu plasa de Billa , Real s.a.m.d. . ‘Neinfricata’ grupa de interventie care poarta caciuli personale pe timpul iernii peste cagula. Unde este profesionalismul? Ce respect vrei sa castigi cu o asemenea atitudine?

    • 🙂 Nu înțeleg cu ce nu sunteți de acord. Oameni care nu cunosc uniformele sunt și vor fi indiferent de calitatea uniformei.

 23. E un lucru important pentru oamenii din acest sistem. Desi, pe moment nu va schimba nimic. Imaginea ne-o construim singuri. E nevoie de timp. Atitudine,profesionalism,poate ar ajuta si o uniforma mai .. atent realizata , participarea la anumite evenimente la care participa majoritatea structurilor de ordine publica si siguranta nationala , mai putin noi. Sunt doar cateva exemple. As vrea sa mai punctez un subiect. Si anume , transferul cadrelor in celelalte structuri : politie , politie de frontiera, jandarmi etc. Ar trebui ca acest lucru , din cate stiu eu , posibil si in aceasta perioada , sa aiba o procedura mai simpla, clara si .. sanse mai mari de reusita. Consider ca acest aspect, nu ar trebui deloc neglijat. Iti ofera sansa unei cariere mai interesante,de a cunoaste provocarile si celorlalte structuri. Desigur , pentru cei interesati. Ar putea fi un plus si pentru atragerea de cadeti in scolile de formare, acestia stiind de la bun inceput ca au libertatea , ca pe parcursul carierei lor sa isi schimbe ‘arma’ .

  • Atita timp cit statutul si alte reguli se abat de la sistemul de valori al OPSNA,denumirea corecta ar fi de gardieni de penitenciare.Putem scrie un tratat bun sau prost pe teme asta.Daca doriti,eu va dovedesc exceptia sistemului de la normal

 24. D-ule Dumitrascu in tarile din UE care sunt denumirile pentru cei care lucreaza in penitenciare.

  • Nu e de ajuns ca le-am copiat legislatia, mai vreti sa le copiem si denumirile? Eu as zice sa copiem prima data onoarea, respectul de sine si pentru colegi si corectitudinea de la cei care lucreaza in penitenciarele din tarile civilizate.
   Valorile etice ale functionarului public cu statut special enumerate in Legea 293/2004 au cazut in desuetudine, din pacate.

   • IAm impresia ca tu incepi sa construiesti o casa de la acoperis in jos…cand faci cunostinta cu cineva ii spui cate kg. ai…?….sau cum te numesti..?nu sunt impotriva ta …ba dimpotriva tin cu tine…esti colegul meu…dar de ce sa nu facem o schimbare…sa incepem cu denumirea si cine vrea sa se schimbe se va schimba..ex:daca 95% din noi va purta tinuta regulamentar iti garantez ca restul de 5% ii vor urma…

 25. Da,sustin cu tarie sa ne numim POLITIA PENITENCIARA!Au ajuns gardienii din parcuri si cimitire politisti locali(nu le mai ajungi la nas,desi au un salariu mic);noi de ce nu ne-am denumi ”politie”,mai ales ca facem parte din structurile de siguranta nationala si ordine publica!Le e lene celor din MJ si ANP sa modifice o legislatie si asa precara si in defavoarea nostra?!?!

  • Trebuie sa luptam pentru drepturile si imaginea noastra. Cei de la MJ si ANP si inclusiv noi ca lucratori ar trebui sa facem in asa fel incat sa ni se asigure drepturile.

 26. Domnilor…asta este momentul sa ne mobilizam putin,este momentul sa aratam ca existam,sa aratam ca suntem un sistem care respecta si impune respect.Este timpul sa atragem atentia asupra noastra in aceste vremuri grele ,ca avem si noi demnitate ,e timpul sa fim diferiti si sa purtam cu mandrie o uniforma .Fara identitate nu existam…propun schimbarea denumirii in Politie penitenciara.

 27. Se pare ca la gherla telenovela (editat admin) continua cu alegerile pentru lider de grupa sindicala iar renumitul lider calin rotar care a rupt petelele de la floare si spune azi nu candidez miine candidez si tot asa si asa a ajuns in in sfarsit la petala candidez si e lesne de inteles ca un ciolan ca al lui e greu de lasat dupa ce ai pupat pe unii sefi in …. greu te dezveti de asta, plus un salariu de lider destul de frumusel si totodata confidential ,ba un 10% bonus la achizitia acelor bonuri cadou cu care cumpara membrii si alte nenumarate benefici de care el profitat in totalitate noi nu-l intelegem dar e greu frate sa cedezi tronul altuia,vreau sa cred ca de data asta nu va mai maslui voturile si nu va pune mana pe urna ca si data trecuta .Sper ca colegii mei sa-si deschida ochii si sa isi de-a seama cine e calin rotar.

 28. o idee extraordinara ,poate prin gasirea unei identitati se vor rezolva si alte lucruri ale personalului penitenciar

 29. nu credeti ca de multe ori aceste apelative sau acesti termeni care se folosesc atunci cand se vorbeste de noi sunt in parte si rezutatul atitudinii unor colegi de-ai nostrii

 30. De cele mai multe ori trebuie sa fi demn de ceva!Decat o “alta Marie,cu aceeasi palarie” ,mai bine am lucra toti la imaginea noastra!

 31. Este o idee foarte buna !!! De mult trebuia aplicata .
  Cum exista si politisti locali ,vechi gardieni publici!

  • si gardienii publici sunt “politisti” locali! numai noi am ramas “militieni, gardieni” pt. mass-media ca nu stiu cum sa ne zica altfel. este f. buna ideea si trebuie dusa pana la capat.

 32. Ieseam intr-o seara din tura de zi pe poarta penitenciarului si un domn mai in varsta cu nepotelul sau (presupun) treceau pe langa mine pe strada copilul aratand spre mine si spunand “Uite tataie, politia”, iar domnul mai in varsta i-a raspuns mai mult decat corespunzator pentru situatia noastra “Nu tataie, nu, jandarmeria”.

  Astea se intamplau la maxim 10 m de poarta penitenciarului, eu fiind in uniforma.

  Va las pe dumneavoastra sa decideti ce si cum. Sa traim.

  • Dupa ce veti externaliza serviciile pe care nu le suportati langa voi, situatia se va lamuri. Dl psiholog ramane dl psiholog, dl. doctor ramane dl doctor, dl inginer ramane dl inginer, iar pe voi, cei in uniforma, va va recunoaste toata lumea> “Uiteeeee, dl. politist penitenciaaaar”. Ce mai asteptati?

  • Uniformele noastre lasa de dorit. Daca nu am avea stema aia rotunda si mica pe umar, am parea niste agenti de paza de la mall-uri.

   • Ar fi bun un sondaj de opinie, iar cei ca-si spun parerea, sa arate si sectorul lor de munca.

     • Dati-mi voie sa va contrazic si sa va spun ca sectorul de munca este foarte relevant, pentru ca cei de la operativ trebuie sa impuna ordinea si disciplina in randul ppl-lor, efectueaza cercetari, anchete cu privire la abaterile comise de ppl, au diverse interventii operative pentru restabilirea ordinii si disciplinei in randul ppl si multe alte atributii pe aceasta linie.

      Fochistul, lucratorul de la RU, psihologul, soferul, achizitorul, casierul unitatii, contabilul, asistentul medical etc nu au nici o tangenta cu ordinea si disciplina in locul de detinere. Si atunci, nu vad la ei nici un gram de interes pentru a se numi politisti de penitenciare pentru ca ei nu fac munca de “politie” si din cauza asta poate nu doresc sa se numeasca politisti de penitenciare. E motivul pentru care gasesti si pareri contra din partea unora dintre acestia.

      Eu insa, cel care stau toata ziua in mijlocul ppl-lor si fac toate cele mentionate mai sus, am pretentia sa am o denumire clara si respectabila si aceea sa fie de politist de penitenciare.

      Fara falsa modestie va spun ca apreciez colegii de la celelalte sectoare,le respect munca dar sa fim realisti si sa recunoastem ca ei, nu fac ceea ce fac eu.

      Cu respect.

     • Dintr-un alt punct de vedere, aveti dreptate si dumneavoastra, domnule Jack Sparrow. Consider ca cei din sectorul operativ ar trebui sa beneficieze de sporul de pericol diferit decat cei din sectorul administrativ.

Comments are closed.