Q: Sentimente

Da… sentimente, pentru că puşcăria nu e totul şi pentru că spre deosebire de personajul dintr-o celebră fictiune, Q cel din dimensiunea noastră este de-a dreptul uman. Râde, plânge, se bucură şi se întristează la fel ca oricare altul.Nu se poate concentra la lucruri elementare la locul de muncă pentru că nu-i place ceea ce face, pentru că e prea simplu, pentru că nu se poate dezvolta şi pentru că un astfel de mediul devine sufocant.

Alături de frustările sociale o mare frustare e să fii condus de oameni cu potenţial inferior şi să nu poţi să iei decizii chiar dacă ştii că poţi mai mult decât ei. Q a ştiut tot timpul că puşcăria nu e o opţiune pe termen lung, dar nu mai găseşte energia de a se desprinde. Singurul loc de unde o mai putea lua, era dintr-un mediu din afara puşcăriei unde putea întâlni altfel de oameni şi altfel de viaţă.

Pentru asta Q a pribegit, pentru asta a pierdut foarte mulţi bani şi a pledat permanent, iar când în sfârşit totul putea să se rezolve înainte de a fi prea târziu, are norocul de a da peste doi deşteţi. Şi ca lucrurile să fie mai dureroase deştepţii trebuiau să-l ajute. Culmea e că deştepţii aştia chiar au crezut că-l ajută luând decizii împotriva dorinţei exprimate fără echivoc de Q. A face bine cu forţa e un principiu tipic comunist ca de altfel educaţia celor doi.

Nu mai vorbesc că argumenţia unuia dintre ei pentru “binele” făcut este scandalos de mincinoasă, iar în logica lor limitată şi strâns legată de modul lor de a gândi, au crezut fals despre Q că e la fel ca şi ei: cu gândul doar la funcţii de conducere. Incapacitatea lor de ieşi dintr-o stupidă mentalitate, prostia crasă de care au dat dovadă l-a costat pe Q boală şi depresie accentuată de o conjunctură nefastă – veritabilă cămaşă de forţă.

După un timp unul dintre ei şi-a dat seama că decizia a fost una greşită dar a fost târziu. A dat vina pe deficienţe de comunicare fără a-şi aminti zâmbetele lui ironice atunci când Q încă se ruga de el înainte de a fi prea târziu. Q recunoşte, nu poate comunica cu proştii, dar nu comunicarea a fost motivul ci prostia voastră.

Literalmente nişte proşti! Domnilor v-aş spune să vă ia naiba sau să ardeţi în iad, dar nu ar fi suficient. Numai dacă fiii voştri ar trece prin ce am trecut eu, ati putea voi să simţiţi ce au simţit alţi părinţi. Şi asta vă doresc!

by Q via fsanp@fsanp.ro
Sâmbătă, 10 noiembrie 2012, 12:26

23 Comments

 1. Si atunci ce e de facut? De ce a mai dat anuntul ANP-ul daca tot el da aviz negativ unor cereri? Si de ce nu se face comisia de departajare asa cum prevede ordinul pt toate cererile si exista aceasta preselectie facuta de catre ANP?

  • Nu toate avizele sunt negative. Problema e ca unele sunt discretionare. Noi am cerut ANP si am obtinut sa revina cu indicatii pentru directorii de penitenciare care se cred pe mosie si nu dau explicatii si am intervenit in cazuri punctuale. Chiar am adus in Consiliul de conducere al ANP un caz.

 2. Domnule Dumitrascu
  Ce se mai aduce cu cererile de mutare la centrele de reeducare? Se respecta metodologia sau iar se fac smecherii? Eu sunt de la Bacau si pentru ca au fost multe cereri ni s-a dat aviz negativ de la unitatea noastra, ca sa nu dea rau la management directoarea. Acum sunt zvonuri ca cei de la Bacau nu vor primi aviz pozitiv nici de la ANP, ca s-au tras niste sfori sa nu ramana fara oameni. De ce nu se face domnule comisie asa cum prevede metodologia si cei care au punctaj mare sa ocupe functiile respective? De ce sa dea ANP-ul negativ pt noi cand ne chinuim de atatia ani sa ajungem acasa si sa fie favorizati in felul acesta elevii care au fost repartizati in tara de 1 an sau 2. Eu ii inteleg si pe ei ca se chinuie prin alte parti, dar hai sa fie corect si sa intre toate cererile depuse la departajarea pe punte conform metodologiei.

 3. domnule dumitrascu nu vad nici o miscare lagata de faptul ca am fost “furati” cu acte de sporul tbc.sau din belgia nu se vede bine?daca mai sunteti la noi eu zic ca ar trebui sa incercati sa luatui atitudine.oricum va multumesc pt toata activitatea de pana acum(pe ansamblu).

  • Nu vedeti pentru ca nu v-a interesat, sunteti lipsit de bun simt si nu respectati munca altora. La acest moment FSANP a depus deja plangerea prealabila iar saptamana viitoare vom fi la MJ.

   Altfel aflati stimate coleg ca FSANP se bate petru acest spor pentru niste colegi care nu au contact cu TBC-isti, de 2 ani, perioada in care domniile voastre ati stat cu mainile in san.

   Ca MJ aproba parsiv un OMJ pe care n-am fost de acord e alta discutie. Nu putem fi insa invinuiti de lipsa de interes sau de reactie. Spre deosebire de plângăreții care s-au trezit după parșivenie.

   Si ca sa nu confundam lucrurile, pierderea este doar pentru cei care nu au contact cu TBC-isti. Sper ca nu sunteti unul dintre dansi pentru ca subsemnatul pentru astfel de lighioane lipsite de cel mai elementar bun simt si respect nu se mai bate.

   Personal am zeci de ore petrecute in tot soiul de sedinte ca sa-i apar pe acesti colegi, alte zeci de documente depuse, destule articole si informari iar multumirile pe care le primesc sunt astfel de replici.

   PS. N-am pretentia sa-mi recunoasca nimeni merite. Imi fac treaba, dar as vrea macar ca ametitii sa se informeze inainte de a-mi gasi hibe. E duminica. Credeti ca am si eu dreptul macar intr-o zi pe saptamana sa n-am de-aface cu d-alde dumneavoastra?

   PPS Va amintiti acest comnetariu? “nu mai postati comentariile la toti nebunii.lipsa bunului simt trebuie macar asa sanctionata.numai viteji sub masca anonimatului.in rest zerooooo.sa ii vezi cum se gudura cand isi vad “stapanii” doar,doar vor primi si ei un “OS”.”

   Vedeti cat de greu e sa-ti respecti propriile sfaturi?! Dar, sa mai si faci cate ceva.

   • poate am fost putin mai acid insa nu vad lipsa bunului simt invocat de d-vs.ceea ce vad sigur este ca cine posteaza ceva pe acest sait este monitorizat 100%-n 100% iar chestia cu “anonymus” este doar pt.a pacali fraierii.concluzia sa o traga cei care citesc sau scriu pe fsanp.

 4. Ce parere aveti dle Dumitrascu peste 100 functionari care sau inscris la concursul pentru ocupare functiilor de director adj respinsi la testarea psihologica ?

 5. Oricine ar fi Q , a facut mult bine sistemului si celor care lucreaza in acest sistem infect , care nu reuseste sa se ridice la un nivel la care sa stim ca este asa cum trebuie sa fie si nu cum vreau unii iftinci , balisti, si alti incompetenti frustati numiti sau pusi in functii care ii depasesc total

 6. Q, ai putea sa ai cativa discipoli pe care sa ii inveti sa-ti duca crezul si dealurile mai departe!sau care sa te razbune, tu decizi asta! Ca de obicei mesajul tau ne doare dar ne si indarjeste sa mergem mai departe!pana cand si noi fi-vom amintire in acest sistem.

 7. Foarte adevarat…de fapt cred ca orice lucrator caruia ii pasa cu adevarat de sistemul penitenciar a trecut macar odata prin astfel de situatii…
  Pribegi, hoinari, neintelesi, neindreptatiti, cu gustul amar al tradarii de catre cei apropiati, dar cu speranta in suflet ca poate candva se va face lumina, asa au fost si poate mai sunt multi in penitenciarele patriei!
  Captivant articol si cu adanc mesaj. Mult succes in continuare, Q!

 8. Marea problema a formei asteia de conducere numita democratie,este incapacitatea de a cerne valorile,insa alta forma de conducere mai buna omenirea nu a inventat,cam asa spunea P.Tutea

 9. Este vreo asemanare cu cineva real?O fi Q un inadaptat social?Mi-a placut si blestemul..Cui i-l adresati in realitate?

   • Se pare ca personajul Q este inadaptat atit la sistem cit si social.Acuma.. este o intreaga filozofie, cine este adaptat sau unde este bariera dintre normal si anormal.Poate sistemul este mai nebun,inuman,mai sarac in valori..decit societatea?Le putem dezvolta pe rind..Intii sistemul…bine pus la punct,ermetic..etc

    • Sau doar un om care-si pune intrebari, are dileme, trăiește. Nu mi se pare motiv de etichetă. Nu demult dacă aveai curaj să spui că ceva nu te mulțumește apăreau “deștepții” care te numeau frustrat… de parcă ar fi ceva rău să mai ai și frustrări. Sau de parcă n-ar fi uman să mai ai și frustrări.

     • Sint perfect de acord cu domnia voastra la acest comentariu.Mai adaug d
      ca baietii destepti sau fetele destepte nu stiu ce inseamna frustrare,si cred ca e o afectiune psihica..,fara a sti ca este un sentiment uman,normal si firesc.Nu pun etichete,scuze daca am dat aceasta impresie..Nu spuneti nimic de sistem..Nu vi se pare ca e la fel ca in anii ’90 sau poate mai rau?

Comments are closed.