Semantica penitenciara: atitudine necuviincioasa fata de personal

Supraveghetor penitenciarIntr-o informare ANP apare ca la “Penitenciarul Timişoara in data de 11.12.2012, in jurul orei 1410, in timp ce se afla pe holul sectiei, pe fondul unor nemultumiri personale, detinutul S.C.I., a scuipat si a adus injurii agentului supraveghetor.

La sosirea Echipei Operative Speciale, acesta a incercat sa loveasca cu piciorul pe unul din membrii, motiv pentru care i-au fost aplicate catusele la maini poztia spate pentru aproximativ 20 de minute.

Acesta a fost insotit la cabinetul medical al unitatii, unde s-a constatat ca prezenta o usoara escoriatie la nivelul piciorului drept. A fost informat judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate iar persoanei în cauză i s-a întocmit raport de incident.

Lasam la o parte usoara inadecvare in formulare, interesanta e semantica. ANP defineste incidentul ca fiind “atitudine necuviincioasa fata de personal”. Adica un fel de ultraj pe care nu vrem sa-l raportam ca atare si referitor la care preferam o sanctiune disciplinara. Ori, aparent conform prezentarii ANP, este vorba de ultraj.

Rugam deci chestorelul, fost director general, sa-si regaseasca proprietatea termenilor si sa-si inchipuie ca-l intereseaza si pe dansul chestiuni care se intampla supraveghetorilor pe sectii. Poate totusi face documentatia pentru probatoriul infractiunii de ultraj. Altfel ramanem la stadiul de sesizari pe care stim cum le primesc agresorii.

10 Comments

 1. Peste tot probabil ca se aplica aceleasi metehne referitor la injuriile aduse cadrelor de catre detinuti. Dar ce te faci cand in unele penitenciare cum este cazul celui de la TULCEA unde ofiterasii nostri ,pusi pe fapte mari acum in prag de sarbatori, au pierdut o zi intreaga stand la monitoare si urmarind inregistrarile video dupa care au venit si ne-au spus ca s-au ingrozit ce au vazut pe acestea. Adica groaza lor cea mare era ca supraveghetorii chipurile nu supravegheau servirea mesiei pe sectie.( poate fi cineva ingrozit numai de asa ceva? se pare ca la tulcea da.) Dar inteligenta lor, pe care probabil ca nu o iau cu ei la serviciu ci o lasa acasa in grija soatelor pentru nu a fi deteriorata pe ,,campul de munca”, deci altfel spus lipsa ei, nu i-a ajutat sa inteleaga ca ora nu era setata la cea de iarna si ei se uitau undeva la cai verzi pe pereti. Dupa ce au realizat gafa comisa au tacut ca … in iarba si nu au mai pomenit nimic de acel incident de tot rasul. Bravo dragilor! Caragiale daca ar mai fi trait ar fi avut la noi un izvor nesecat de inspiratie. Cinste voua!!!!! Ei reprezinta rotile sistemului penitenciar si cum drumurile ( a se citi interesele ) sunt cum sunt nu e de mirare ca trebuie sa facem fata la atat de multe socuri.

 2. Domnilor….astfel de lucruri se intampla in toata tara fara exceptie. Peste tot in tara sunt astfel de ultraje, dar domnii ‘erectori pun pumnul in gura la subalterni (ofiteri/ neofiteri)………ca sa dea bine la Bucuresti, ca la ei (‘erectori) nu sunt lucruri grave in unitate si merita sa ramana in continuare….. Nu mai spun ca toate trebuiesc musamalizate ca ei sa para buni conducatori. Cu toate ca legea prevede foarte clar care sunt situatiile si modul de actiune. Daca nu sunt ei ultragiati de ceilalti nu le pasa.

 3. A fost ceva liniste in Spitalul Rahova, nu poate ANP-ul sa il numeasca pe directorul acestei institutii ” vesnic” presedinte de comisie? Activitatile au mers brici si fara indrumarea lui … Ce ziceti, este posibil? Este dorinta noastra de Craciun!

 4. Numai cand ii citesc numele lu bala si inteleg ca mai exista ca vietuitoare………mi se face greeeeeata…..

 5. Ches…… a fost victima unui asa spus sef de la SIPA….fostul SIPA… ca sa poata sa supravetuiasca pe functie si el mititelul..ca doar tatal sau nu a fost degeaba sportrv de “performanta” in ANP….

 6. daca il scuipa pe Bala ce sa mai zic…….stiau si cei de la FBI si CIA ca a fost victima unei tentative de asasinat…….

  • Poate il scuipau dintr-un logan alb pe care era inscriptionat POLITIA, logan folosit, eventual, pentru atacarea unei escorte in scopul evadarii vreunui clan de tip mafiot.
   Pesemne ca nu s-a nascut gura aia de pepeleu sa scuipe ditamai chestorul. Sub asemenea grade nici gandurile necurate ale infractorilor nu te penetreaza in plan spiritual.

Comments are closed.