Stop discriminare!

Administrația Națională a Penitenciarelor dorește modificarea și completarea OMJ 1330/C din 28 aprilie 2009 privind stabilirea criteriilor de înălțime pentru persoanele care candidează la ocuparea posturilor vacante din sectorul operativ din cadrul sistemului administrației penitenciare.

Poiectul de modificare a dispoziţiilor Ordinului ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti 1330/C din 28 aprilie 2009 a fost elaborat datorită faptului că disoziţiile art. 11 din Legea nr. 293/2004 se referă la condiţiile necesare pentru dobândirea calităţii de funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare și datorită necesității corelării ordinelor subsecvente cu Legea nr. 293/2004, în baza căreia au fost emise.

Modificarea propusă are scopul de a elimina discriminarea la care pot fi supuşi funcţionarii publici cu statut special care au dobândit această calitate anterior emiterii Ordinului ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti 1330/C din 28 aprilie 2009 şi care candidează la concurs organizat din sursă internă, în condiţiile art. 24 alin. (1) din Ordinul ministrului justiţiei nr. 2478/C din 12 octombrie 2010.

Menţinerea criteriului de înălţime stabilit prin ordinul în vigoare constituie o încălcare a dreptului de avansare în carieră al personalului din sistemul administraţiei penitenciare, prevăzut de art. 26 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 293/2004, în speţă al celui din sectorul operativ, în sensul că un criteriu stabilit de lege pentru dobândirea calităţii de funcţionar public cu statut special nu poate fi aplicabil celor care deţin deja această calitate.

Mai jos aveți Proiectul de modificare a dispoziţiilor Ordinului ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti 1330/C din 28 aprilie 2009 în format pdf.

Proiect OMJ criterii inaltime

21 Comments

 1. Vă cred, conducerea anp-ului dă vina pe dvs.Nu credeam, mai ales că şi prietenul dvs. Bâla le la Craiova era cam în aceeşi oală, dar şi alţi menmbri, de pe la Giurgiu şi alte unităţi.
  Pentru ai contrazice pe piticii din anp ar fi bine să puneţi şi înregistrarea pe care spuneţi că o aveţi,poate se mai dezumflă iftincul

 2. La întrebarea ,, dacă este adevărat că la introducerea criteriului a-ţi insistat doar pentru o singură persoană,,.
  întrebarea a fost postată joi sau vineri, dar a dispărut

 3. Frumos lucrat maestre Dumitraşcu, în loc să răspunzi la întrebare, ai preferat să o elimini.
  Oricum, pentru cei care au apucat să o vadă ai răspuns.
  Cu respectul cuvenit!!!

 4. Superrr,
  acum discriminarea va fi mai mare. poi vorbim de fps incadrati inainte de aparitia ordinului si o aplicam pt o parte din ei. oricum ar fi e tot prost.
  de ce nu se dau probe de autoaparare si evaluarea aptitudinilor de rezolvare a conflictelor? pt ca asta-i scopul pana la urma, sa ai personal care sa poata interveni in situatii limita.
  altfel, ramanem tot militieni si nu credem in puterea cuvantului, doar in cea a pulanului. dar au trecut vremurile acelea si cand se vor pensiona toti balaurii poate se va mai schimba ceva. pana atunci poate le vin idei ca la cei de la circulatie, cu papusile gonflabile in posturile de control (fostele borcane) 🙂 . noi putem pune papusi mascate peste 1.70 m.

 5. Domnilor, sunteti sanatosi , iarasi facem un sistem de pitici ? Lasati ca referinta inaltimea de 1,70 m, ma uit la grupa operativa, parca sunt niste pitici.

 6. Cum adica cei care vin din alte sectoare? Dar cand s-au angajat nu era in vigoare criteriul de inaltime? Eu stiu ca este in vigoare de mult timp acest criteriu de inaltime.

  • In nota de fundamentare de la proiectul de OMJ se face referire la discriminarea produsa prin OMJ 1330 din 2009 , fara insa sa se aiba in vedere faptul ca si inainte de acesta erau criterii de inaltime.
   Chiar daca 1330 nu face referire clara la acestea , spune la final ca orice dispozitie contrara se abroga .
   Anuntul de pe site-ul Penitenciarului Iasi, anunt publicat cu 3 luni inainte de aparitia OMJ 1330 arata ca au mai existat dispozitii legale referitoare la criteriul de inaltime . îndeplinesc condiţiile specifice postului, inclusiv criteriul de înălţime pentru posturile din sectorul operativ, stabilit prin ordin al ministrului justiţiei;
   http://penitenciaruliasi.ro/default.asp?id=22&mnu=22&ACT=5&content=294

   Legal nu este ceea ce face administratia , in mod normal ministrul justitiei ar trebui sa se autosesizeze de recunoasterea faptului ca administratia, prin acest proiect , spune ca sunt persoane care au intrat in sistem in mod incorect si , in situatia in care acestia nu au derogari de inaltime , intr-o vreme legislatia prevedea aceasta posibilitate , dupa verificarile de rigoare sa aplice masurile prevazute de lege .

   Nu este normala incercarea de acoperire si , mai mult de atat , de creare a posibilitatii de avansare pentru persoana intrate in mod oneros in sistem .

   O alta problema importanta este faptul ca altii intra in sistem prin alte sectoare apoi se muta la operativ eludand criteriul de inaltime .

 7. Este o tema falsa. Asa numitul “criteriu de inaltime”… este de fapt rezultatul unor reflexe comunistoide despre care spunem cu totii ca vrem sa scapam.

  Daca omul este mare si tantalau il scuipa in crestet pana si cei mai scunzi dintre detinuti . Gasesc ei o metoda pentru a il face sa se aplece :)). Stiu…vor sari majoretele ideei ca… fiind mare ai prestanta, insuflii respect, ai forta mai mare s.a.m.d . Am langa mine o gramada de dulapi, care atunci cand ii trimiti cu un ppl GSR de 62+ de kg, spun ca un singur membru de la G.I este prea putin.

  Ma intreb daca, aflandu-ne totusi in 2012, nu putem concepe, cumpara sau adapta instrumente capabile sa indice curajul, disponibilitatea de asumare a riscurilor moderate, abilitati de convingere argumentata etc si sa le impunem pe acestea in locul “criteriului de inaltime”. Iata, de pilda, lucuri care ar trebui scoase in evidenta de fetitele centrului de testari pshologice !

 8. De ce nu lasati pe prima pagina 5 articole ca in trecut? Cu mai multe articole pe prima pagina parca avem problemele mai in prim plan si nu le uitam prea repede…

 9. Sunt de acord cu acest criteriu mai ales ca e criteriu de admitere in scolile Anp. De ce sa nu mergem cu criteriul pana la capat si de ce sa lasam altora, din alte sectoare si incadrati prin ocolirea acestor scoli (tocmai ca ei vin la noi ca specialisti – deci cu diferenta fata de cei ce termina scolile anp) sa ajunga pe functii pe care altfel nu le-ar fi putut ocupa?!

Comments are closed.