Modificarea statutului sau modificarea modificării

Modificari-legislativeAvând până acum vreo șase modificări, prin legi sau ordonanțe, Legea 293/2004  urmează să intre din nou în chinul (re)facerii.

Și asta ca urmare a propunerilor însumate de Ministerul Justiției și trimise sindicatelor pentru a-și da cu părerea despre ceva, care are pretenția a fi cartea de căpătâi a funcționarului public cu statut special.

În propunerile MJ, nimic care să dea o identitate acestui corp profesional, nimic care să clarifice evoluția în funcția publică, nimic care să clarifice multe din lucrurile care fac greoaie aplicarea prevederilor acestei legi, oarece interes vizavi de fpss din Ministerul Justiției. Nu știm câți sunt și ce fac în minister. Sunt în schimb asimilați salariaților din sistem.

Organizațiile sindicale au reacționat și propun crearea unui grup de lucru care să elaboreze o lege, lege care să ne identifice ca făcând parte din instituțiile statului, cu un aport important de resurse umane și efort pentru creșterea siguranței cetățeanului și a tot ce inseamnă ordine publică. Avem propuneri, le-am transmis.

Așteptăm reacția partenerilor de dialog social, credem că odată puși la aceeași masă putem crea o lege care să ne reprezinte și  să ne ofere un loc onorabil în toată această construcție ce se definește ca fiind sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională.

L293 proiect 2013 MJ-SINDICATE – 24.01.2013

19 Comments

 1. cand se vor discuta aceste propuneri in comisia de dialog social? care este pozitia ANP cu privire la propunerea de Politie Penitenciara? Multumesc!

 2. LUCREZ DE 23 DE ANI INTRUN PENITENCIAR DIN ROMANIA.MAM SATURAT SA FIU BATJOCORIT DE PRESA,SPUNANDUMISE ,PAZNIC,GARDIAN ,E.T.C.EU PROPUN ,SA NI SE SPUNA CLAR.POLITIA PENITENCIARA ;DUPA MODEKULEUROPEAN,PE CARE LA ADOPTAT ,SISTEMUL PENITENCIAR ROMANESC.TOT O DATA DORESC SI SALARIU ,LA NIVELUL UNIUNII EUROPENE, DACA TOT SUNT PRETENTII LA NIVELUL UE.

  • In ceea ce priveste salariul la nivelul celor din UE, tin sa va spun ca veti avea o mare dezamagire. Spre deosebire de detinuti, carora statul le ofera drepturi si apoi obligatii, noua, lucratotilor de penitenciare statul ne ofera indatoriri, obligatii si interdictii.

 3. Prima varianta de politie penitenciara va schimba radical sistemul insa a doua varianta nu va schimba nimic – vom ramane in continuare paznici, gardieni, gabori etc. – din pacate.

  • Aceasta este si propunerea noastra.Restul erau in cazul in care nu avem alternativa.
   Oricum denumirea de functionar public cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor suna ca toti sfintii.

 4. oare de ce la fiecare inceput de guvernare, P.D.L & U.S.L., etc… s-a incercat modificarea rapida a Legii 293? si sub mandatul pdl-ist al dl. PREDOIU si sub mandatul dl. CORLATEAN si implicit al doamnei PIVNICERU? Daca va uitati in textul propus de M.J. , articolele in care se solicita modificarea de text, converg catre anumite interese de grup: ex. multiplicarea gradelor de chestor, ocuparea functiilor de conducere vacante simultan cu sursa externa si transferul din alte structuri, interdictia agentilor cu studii superioare de scurta durata cu diploma de licenta in ocuparea oricarei functii de conducere, aplicabilitatea prevederilor din statutul personalului de penitenciare si celorlalte structuri subordonate ..M.J.,aparitia corpului functionarilor publici/ fara statut special??, concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de conducere la nivel de unitate si nu la nivel de sistem, etc.Fara discutarea intr-un grup de lucru mixt a acestor propuneri venite pe filierea ” INTER-CITY” cu 7 zile termen de raspuns sindical si apoi cu prorogarea acestui termen cu inca 7 zile ne arata falsitatea in toata spendoarea ei a” doamnei” ce se numeste TRANSPARENTA DECIZONALA.Graba cu care se doreste modificarea unilaterala a legii 293 ” poate dauna grav sanatatii personalului ” din acest sistem.Deci conform sloganului ” la vremuri noi, tot noi!” fara grup de lucru nu putem accepta oricare alta varianta de dialog social!.Credeti si nu cercetati, poate avea aplicabilitate dupa cum se vede , nu numai sub aspect religios , dupa cum onor ne prevesteste echipa de top M.J.!

  • ma tem ca lucrurile nu stau chiar asa. in propunerea mj nu se face nicio referire la ocuparea functiilor simultan cu sursa externa si transferul. propunerea de modificare a art. 30 chiar presupune o etapizare destul de clara.

   cu privire la modul de discutare al propunerilor si de stabilire a unei forme finale, nu am niciun dubiu ca acestea se vor face cu respectarea prevederilor din art 4 al Acordului privind transparenta decizionala.

  • Din ciclul “Floricele pe campii, Hai sa deliram copii“, celebrul GURU sindical pe zona Braila – Galati ne ofera inca o mostra de idei din gandirea CREPUSCULARA.
   Pentru ca domnia sa intai vorbeste apoi gandeste, ne flutura din nou scenariul apocaliptic al nimicirii personalului din sistemul penitenciar prin invazia lucratorilor din alte structuri mai mult sau mai putin militarizate, eventual extraterestre – gen razboinicul luminii, ceea ce arata in toata splendoarea sa, “doamna“ care il bantuie pe nefericit, si anume « PARANOIA ».

   • ei, aici va dau dreptate: chestia cu guru sindical pe zona Braila-Galati este o realitate covarsitoare!

   • Ce face domnul Răileanu la Galați ține de implicare.Și vorbim de implicare fără bani,cu timp pierdut și acum și cu genul acesta de exprimări.Exceptând temperamentul vulcanic al acestuia,restul îl face crezând întro idee.Vizitele făcute la Galați au fost în calitate de președinte de sindicat,la membrii de sindicat,totul în speranța că oamenii vor conștientiza că au drepturi ca salariați și trebuie să invețe să le ceară.Acum dacă oamenii vor aprecia efortul depus ține numai de ei.

    • Nea Florine,vreau sa te contrazic,Raileanu are ca membrii de sindicat(aia care au mai ramas) doar agenti,ofiterii producandu-i frisoane,iar agentii sunt toti musai numai de la nivelul lui in jos(daca cineva i se pare ca e mai “dezghetat”il elimina din sindicat).
     Saracul sufera de mania persecutiei.

    • Domnu Florin, aveti dreptate : omul este animat de o singura idee. Dar nu cea prezentata de dumneavoastra ci alta, mult mai meschina si care vizeaza doar interesele sale personale si marunte. Fixat pe aceasta idee, orizontul de gandire al acestuia se ingusteaza, pe zi ce trece, din ce in ce mai mult, pana ajunge la dimensiunile unui punct. Acela devine punctul lui de vedere.

     • @ Trasnea
      January 31, 2013 at 5:30 pm
      in sfarsit , realizezi ca ai fost singurul ……zoid performant care ai reusit sa ajungi la stadiul de miriapod.

Comments are closed.