“Nimicirea” telefoanelor mobile

Zadarnicirea telefoanelor mobileÎmpins de o curiozitate profesională, m-am hotărât să citesc câte ceva despre sistemul penitenciar al fraților noștri de peste Prut. Unde altundeva, decât pe site-ul oficial al Departamentului Intituțiilor Penitenciare al Republicii Moldova. Oficiosul sistemului penitenciar moldovenesc prezenta știrea zilei ”Sute de telefoane mobile nimicite la penitenciarul nr.13 din capitală”. Curioasă estetică și interpretare are limba românească și în afara hotarelor țării noastre, căci mă roade aceeși curiozitate acerbă: Cum poți nimici niste biete telefoane mobile descoperite după cum relatează oficiosul ”la locul de muncă sau de trai” al persoanelor deținute? Răspunsul a venit tot de la ei: ”Comisiile special constituite, în baza ordinului șefului instituției penitenciare de referință” au nimicit telefoanele împricinate. Deci e nevoie de o comisie extraordinară să nimicesti inamicul ăla de telefon. Măi să fie…

Alta este tragedia, ci nu banalul plan de nimicire. Tragedia din sistemului lor moldovenesc, ca si cea din sistemul României lu’ Băse este nici acolo și nici aici nimeni nu este interesat de soarta obiectelor interzise existente in penitencare care pun în pericol viata, integritatea și sănătatea lucrătorului de penitenciar. Pe nimeni nu interesează grămezile de cuțite, iatagane, bricege, obiecte improvizate care ar putea răni și chiar ucide.

La perchezitiile efectuate suntem interesați a descoperi vreun telefon, niște droguri, fiind inconștienți de pericolul real care plutește in penitenciarele ticsite de pepelei din ce în ce mai inventivi și mai curajoși.

Pe ălea nu! Lăsați-le acolo! Sunt utile și ele… Mai taie banditul o pâine, o roșie, o pecie, poate vreun abdomen, o beregată de ”milițian”… Ce să facem cu șurliele, descoperirea ăstora nu ne aduce faimă în fața șefilor, dar un ”crocodil”… altcumva te vede șeful, altcumva te privesc colegii de percheziție, nenorocosi în ale descoperirilor, cu puțintică invidie colegială, rostindu-și in gand: ”Al dracu el, iar crește în ochii lu’ șefu!”

Până nu se întamplă primejdia, nu o să ne schimbăm mentalitatea. În ritmul acesta or să ne nimicească ei pe noi.

PeSe: Cum ajung aceste telefoane mobile la persoanele private de libertate?

Sursa: http://www.penitenciar.gov.md/ro/Sute-de-telefoane-mobile-nimicite-la-penitenciarul-nr.13-din-capital%C4%83.html

63 Comments

 1. Stimate Cosmin Dorobanţu, dacă vrei transparenţă atunci dă dovadă.
  Nu vreau să intru în polemică pentru că am şi lucruri mai bune de făcut dar, întotdeauna există un dar.
  1. nu prea dai dovadă că ai spirit, de unde am concluzionat ?, după cum ai interpretat pseudonimul.
  DAcă spui cine eşti cu adevărat, nu mie greu să mă identific, informativ nr. legitimaţie începe cu 0 iar suma celorlalte cifre este mai mică de 10.
  2. eu mai şi citesc cărţile, nu numai pentru examene ca alţii. dacă citeaţi HG de aplicare a legii, aproape de sfârşit e drept, vedeaţi că există şi legislaţie pentru bunurile confiscate. E greu pentru unii să citească mai mult de 10 pagini.
  3. că nu este aplicată de toţi directorii este o altă treabă, verifică şi ai să vezi că sunt unităţi unde sunt scoase la vânzare, cel puţin la una aproape de mine.
  4. nu te pune cu unii neştiotori că rişti să pici pe locul 3
  5. nu o lua ca un atac la persoană, dar nu suport când văd atâta dezinformare, şi totul gratis .

  • Ma refeream la “magazinele cu vanzare” amintite de un coleg in comentariul anterior. Vreau sa imi spuneti numele penitenciarului care are un asemenea magazin!
   P.S. Si locul 3 e binevenit.

 2. Să înţeleg că la unitatea unde lucraţi, la percheziţii nu se căutau decât telefoane?
  La ce pârnaie se întâmplă?

 3. Identitatea nu prea are legatura cu denumirea. Sigur, denumirea e un simbol si e unul important, dar el trebuie sa capete sustinere si consistenta prin ceea ce facem si prin ceea ce oferim, ca serviciu public. Cand vom intelege ca nu putem face in mod profesionist si custodie si reinsertie, vom face un pas `mic` pentru politist penitenciar si un pas `mare` pentru sistem. Ar trebui sa facem custodie, iar probatiunea sa faca reinsertie, incepand inca din penitenciar, cu resurse si buget alocat special pentru asa ceva, asa cum se face in Suedia si, in general, in tarile scandinave. Ce facem noi aici e varza si generam tot felul de conflicte artificiale fara sens, zilnic.

 4. Da, bună ultima întrebare.
  Chiar aşa, la Rahova cine le bagă ?
  Sunt plase la geamuri, nu mai pot intra cu caleaşca.
  Vă aduceţi aminte de baselu în cazul Arafat, întrebarea cu ciuperca ?
  Oare mihuţii, nuuuu, doar urmaşii lui petrescu şi agapin
  Vezi şi ceilalţi miliţieni priponiţi, anul trecut,că doar a fost un ,,an bun,,

 5. Cine a scris articolul este clar că nu a participat în viaţa lui la o percheziţie.
  Ce caută un astfel de individ, ce urmăreşte ? seştie că se scot căruţe de lemne, cabluri , cuţite, leviere, sule,platbande, etc.
  Din comentarii se vde clar că nu prezintă importanţă.
  Oare ce face dl.psiholog de vra şi decont, dacă este tare să se identifice şi să spună de la ce pârnaie este, ca să vedem rezultatele muncii d. sale.Scuze, de obicei scriu şi corect şi concret,dar cu drsul este mai greu, nu se vede nimic din sutele de plimbări pe care le fac.
  Dacănu am dreptate, rog săfiu contrazis, dar cu dovezi palpabile nu cu limbaj tip iliescu, adică de lemn(şi sec pe deasupra)

 6. aveti mare dreptate, titulatura de politie penitenciara va schimba mult imaginea institutiei, merita sa luptam pentru acest lucru comun

 7. A fugit detinutul de la Jilava.Toata lumea- promteriste si “jurnalisti” de teren- o ardeau cu gardieni si paznici in sus gardieni si paznici in jos.Credeti ca daca o sa ne schimbe denumirea in politie penitenciara se va schimba modul in care suntem numiti pe la tv sau se va schimba ceva in mentalitatea lucratorilor din unitati? Ma uit la tineretul care vine de prin scoala sau academie:foarte multe pile fara nici un chef de munca si cere fug de munca si multi impresionisti amatori sa se dea mari- ofiterasii- in fata noilor studenti si mai ales studente veniti in practica.
  La americani cei din penitenciare sunt considerati ca nu au fost destul de bine pregatiti ca sa lucreze in politie.La noi si pe la politie si pe la puscarie e cam tot dracul ala.

 8. ne schimba anul asta echipamentul,ca asta pe care il avem a inceput sa se rupa,sa se decoloreze,suntem ca-m de ras??

 9. Dle Dorobantu urmaresc site-urile sindicatelor din sistem cu interes (recunosc ca pe acesta mai mult) dar spuneti-mi va rog la Gherla sunt doua sindicate afiliate FSANP,iar la Baia Mare mai este sindicat afiliat acolo,pt. ca citeam mai demult o dezbatere intre 2-3 persoane din care reiesea ca nu mai este ?

   • Daca s-au respectat procedurile si regulementele nu vad de ce ar trebui cineva pedepsit, cum se practica in sistem. Mare mi-a fost mirarea cand am auzit replica “trebuie gasit un vinovat”. Trebuie sa tinem cont ca a fost o reactie spontana a celui evadat, sa tinem cont de mijloacele in care s-a produs incidentul. Scopul nu este sa punem pe cineva la zid si sa-l bombardam cu pietre. Scopul este sa descoperim cauzele si sa incercam ca pe viitor sa le eliminam. Vream sa se renunte la practici comuniste de gasire a unui vinovat in randul fpss. Sistemul trebui imbunatatit.

   • ce evadare ???? o simpla parasire a locului de munca . . . . .ce consecinte vreti sa vedeti?

  • La Baia-Mare ,sindicatul care era afiliat la FSANP s-a desfintat,sau mai bine zis a fost “ajutat” sa se desfinteze de catre grupa sindicala rivala.

 10. da, a amenintat voalat, la sedintele deconsiliu că daca nu vin catmai multi fraieri, ca sa dea el bine la imagine, sa vada anp/ul ca el e iubit de personal, va avea grija de ei, si la ce antecedente are directorul de la vaslui sigur se tine de cuvant. de asta a pus gasca lui la care le/a dat, numai lor califiicativ exceptional, sa umble sa adune cat mai multi fraieri care sa mearga la partea a doua a bilantului. s/a ajums sa mearga oamenii de frica, ….

 11. Vorba multa si ironii ieftine de asta suntem cei mai buni, ne caracterizeaza .
  Am avut privilegiul sa fim reprezentati de un adevarat lider domnul Sorin Dumitrascu, un om cu idei si initiativa .Nu prea am meritat, ne intoarcem la stadiul din trecut, poate mai rau.

  • Nu inteleg si ce a facut ofiterul DPCT, doamna Olimpia ??? Cu ce a gresit ??? Nu incercati sa denigrati gratuit.Pe doamna Olimpia Neagu o cunosc personal si este un coleg si un ofiter bun.

 12. Mai devreme comunicam cu un coleg pe facebook pe tema “De ce pentru masinile ANP se plateste rovinieta si pentru cele ale celorlalte intitutii de aparare si oridine publica, nu?”

  OG 8/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania
  “Art. 3
  (1) Sunt exceptate de la plata tarifului de utilizare vehiculele:
  a) detinute in proprietate sau, dupa caz, folosite in baza unui drept legal, conform datelor inscrise in certificatul de inmatriculare, de:
  (i) unitatile Ministerului Apararii Nationale;
  (ii) unitatile Ministerului Administratiei si Internelor;
  (iii) serviciile de ambulanta;
  (iv) serviciile publice comunitare pentru situatii de urgenta, reglementate prin Ordonanta Guvernului nr. 88/2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 363/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
  (v) Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania — S.A.;
  b) folosite exclusiv in transportul public local de persoane prin servicii regulate pe raza teritorial-administrativa a unei localitati;
  c) istorice.
  (2) Incepand cu data de 1 august 2010, vehiculele prevazute la alin. (1) sunt exceptate de la plata tarifului de utilizare numai daca sunt inregistrate ca vehicule exceptate in baza de date.
  (3) Obligatia de a solicita inscrierea/eliminarea vehiculelor prevazute la alin. (1) in/din baza de date revine utilizatorilor acestora.
  (4) Documentele necesare si conditiile de inscriere a vehiculelor prevazute la alin. (1) in/din baza de date se stabilesc prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii.”

  Raspunsul ni l-am dat singuri. Amagitor, dar real. Pentru ca meritam sa fim invizibilii sistemului.

  • Am spus de foarte mult timp ca noi suntem la etc.Suntem un apendice la MJ si foarte multi habar nu stiu ca apartinem de MJ.MA refer la civili.Fiti fericiti.Nu stiu ce va doare ca se plateste rovigneta ca doar nu o latiti din buzunar pentru masinile de serviciu.Vrea directorul sa fie dus acasa cu masina de serviciu? Plateste.

    • Sunteţi sigur de asta, domnule Dorobanţu? Vă spun că la Oradea directorul merge acasă şi la cumpărături cu Duster -ul de serviciu. Că doar de aceea la cumparat cat timp a fost DGA la ANP

  • Si atunci chiar daca suntem exclusi din niglijenta sau nepasare din acel OG 8/2010 nu se mai poate face nimic??? Dimpotriva cred ca in acest sistem sunt oameni care pot veni cu solutii pentru a se remedia acest lucru si pot propune o modificare a acestei ordonante, pentru ca banii nu ii scoatem din buzunar cum afirma un coleg, dar ii cheltuim tot din bugetul unitati care si asa este destul de redus si se reduce tot mai mult cu fiecare an . Nimic nu poate fi perfect dar se pot remedia multe pe parcurs. Cred ca o identitate a acestei institutii cum ar fi transformarea, denumiri angajatilor din functionari publici cu statut special din ANP- MJ, in ,,Politie penitenciara” ar putea avea un alt impact asupra multor lucruri si drepturi al tuturor angajatilor din acest sistem. Totul depinde de noi, de sindicate si de conducerea institutiei, pentru ca impreuna sa facem un lobby mai activ pe langa guvernanti si factorii de decizie din aceasta tara.

   • Cred ca pierdem esenta..ne scufundam intr-o băltoacă.Hai sa punem in balanta ce avantaje si pierderi avem fata de celelalte institutii din sistemul OPSNAp sau alte domenii de activitate.Ne-a ramas de cistigat numele sau renumele?Cei din sismul OPSNAp cred ca avem coeficienti,sporuri mai mari ca ei,ca avem riscuri mai mici ca ei,ca munca noastra nu cere o pregatire teoretica prea mare,ca ea nu cere deplasari in teren cu zilele,ca totusi se recupereaza orele suplimentare,ca avem SINDICATE SI DREPT LA GREVA.E mai mult sau mai putin?

   • La art 3 al 1 se mentioneaza ca e “valabil”pina la 31/12/2012.Nu am o problema cu asta..sper sa fie reinnoit!

   • Pentru membrii fsanp – ofiteri psihologi care sunt obligati sa plateasca cotizatia la Colegiul Psihologilor se poate deconta cotizatia ? Ce articol se poate invoca pentru decontare ? Multumesc.

    • Cu parere de rau, nu vi se poate deconta cotizatia platita de dvs la Colegiul Psihlogilor. Dpdv moral, aceasta taxa ar trebui decontata, avand in vedere ca plata ei se face pentru a putea exdercita atributiunile de serviciu.

     • Mai aveti frate sa cereti pomana?Asistentele de prin spitale de ce nu cer decontarea actelor pentru dreptul de libera practica? Atributiuni de serviciu? Ia ghici si la spital e tot la fel.Daca nu ai psiholog in puscarie u se face gaura in cer dar daca nu ai doctori si asistente in spital te trateaza mama omida?

     • Asistentele si medicii nu cer de pomana? Diferenta dintre noi si ei, este, ca noi nu cerem de la cetatean sub forma de mita. Nu le mai plangeti de mila. Liberul arbitru guverneaza si in alegerea profesiei lor. Sa vina asistenti si medici la penitenciar!

     • Si asistentii din penitenciar platesc cotizatia anuala pentru autorizatia de libera practica, si nu defalcat pe 12 luni ca cei din spitale, ci toata odata in luna ianuarie. Iar onor ANP ne cere documentul de libera practica vizat pe anul in curs (deci efectuarea platii pe tot anul) la inceputul lunii ianuarie desi salariul intra abia in data de 10 ale lunii. Asa, si trebuie sa ne platim si asigurarea de malpraxis tot atunci. Se aduna niste banuti in fiecare an, si nu ni deconteaza nimeni, si noi nu primim atentii ca cei din spitale, si nici nu putem lucra in cabinetele private ca ei dupa orele de program ca cica e in legatura cu atributiile de serviciu ca fpss.

Comments are closed.