Prostia costa, ANP ii face statui

Ioana SerbanSau de ce economistii stabi ai ANP sunt niste scumpi si niste promovati?

Curtea de Conturi a Romaniei a constat incompetenta economica a ANP. Pagube de miliarde, masuri dure. Raportul spune totul, Decizia doar cu sentinta. Efectele incompetentei economice a ANP le vor simti toti angajatii, doar vinovatii vor scapa in buna traditie ANP-ista. Vezi recentele pagube de miliarde constatate de Auditul Intern.

Isi mai amintesc pupatorii de dosuri de Ioana Serban cum ii cantau competenta? Isi mai amintesc pupatorii de dosuri de chestor Ioan Bala cum ii cantau competenta? Iata ca avem si proba inversa. Partea proasta e ca intre timp raul s-a intamplat. Si, toate pagubele vor fi raspuns pentru intrebari referitoare la limitari de drepturi salariale, lipsa dotarilor sau a conditiilor de munca.

In plus, ramane de neinteles de ce n-au fost remediate probleme si de ce ANP isi asuma in urma concilierii un raport fara divergente dupa care intr-o depesa post factum anunta razbelnic ca face ca un speriat nu-s ce contestatie. Sa fie blegi? Sa fie altfel? Sa fie mai rau decat pare?

1. Decizia Curtii de Conturi nr. 12/D/2/18.01.2013
2. Raportului Curtii de Conturi nr. 81779/ANP/21.12.2012

45 Comments

 1. Imi place ca toti apologiati dezastrul prefigurat deja sau care urmeaza a se prefigura… Nimeni nu aduce in discutie drepturile noastre restante… Alti ani, in special cei antecriza eram toti mai vigilenti si mai impulsivi macar verbal! Ce se aude de norma de echipare pe 2012? Chiar astia 2000 lei nu mai preocupa pe nimeni? Sau, cu 1 februarie s-a marit salariul minim pe economie. Nimeni nu si-a pus problema ca am avea dreptul la o recalculare si noi, chiar in asa zisul context al revenirii de 7,5%, pe care cam toti o numesc MARIRE!?! Gata, s-a iesit din criza si toti o duc bine? Vad topicuri rautacioase de genul:”taiati chiriile sau banii de drum pe care unii ii iau nejustificat!!!” Oare asa o fi? Stati domnilor dimineata si ii panditi de unde vin oamenii astia? Eu stiu ca are cine se ocupa de verificat dosarele de chirie, sau ma insel?

 2. multumesc…. eu sunt una dintre fufele care am ore suplimentare multe , TSL neluate , am dat / si inca mai dau cu subsemnatul la parchet pt. reclamatii “puerile ” ale domnului ppl pt. ca nu am fost de acord ca ppl sa imi spuna ” datorita faptului ce eu sunt la puscatrie tu iti iei salariul …”

 3. E incredibil ca unii gestionari nu cunosc faptul ca pentru unele alimente se aplica legal perisabilitati,si s-au trezit cu lipsa la gramaj si chiar cu alimente expirate.Dar ce este si mai tare e faptul ca nici marii economisti ANP nu stiu sau nu vor sa aplice si sa tina cont de acestea din nestiinta, pentru ca nu cunosc baza legala.
  http://www.numeris.com.ro/HG/HG_831_2004.htm#Norm%C4%83%20din%2027/05/2004%20privind%20limitele%20admisibile%20de%20perisabilitate%20la%20m%C4%83rfuri%20%C3%AEn%20procesul%20de%20comercializare

  • In principiu aveti dreptate. Doar ca nu ati citi cu atentie tot continutul hotararii.

   Trebuia, daca tinem cont de art. 2, fiind vorba de instituţiile publice, limitele maxime de perisabilitate admise se fie aprobate de ordonatorul principal de credite. În acest scop, M.J. trebuia sa stabileasca limite proprii, care sa fie supuse spre avizare Ministerului Finanţelor Publice.

   Sa zicem ca aceste limite proprii exista. Pentru a fi inregistrate in contabilitate mai trebuie ca directorul unitatii, daca tinem cont de articolul 4 din anexe, sa-si asume aprobarea acestor perisabilitati. Daca directorul unitatii nu-si asuma aceasta aprobare sau tergiverseaza asumarea responsabilitatii, atunci fie e o problema, fie acel director nu are nici cea mai mica idee despre ceea ce se intampla.

   • Directorul aproba ceea ce comisia concluzioneaza, in lipsa unei concluzii este necesara cercetare administrativa, adica comisie dupa comisie si pierdere de timp pentru ca unii nu vor sa isi asume nimic, doar sa vina mai repede ziua de salariu. Din pacate asta e realitatea.

 4. Ce am inteles eu din raportul asta e ca sistemul penitenciar e cam praf, dar Directia de audit public intern are calificativul foarte bine. Si ca pacat ca e subdimensionata. No comment. Asta imi suna ca “analizele foarte bune, pacientul decedat”. Pai, sa le mute pe doamnele de la popota la DAPI.

  • Auditul e cea mai tare structură din sistem. Ei au vândut tot. O șleahtă de funcționari salvați de la concediere. Iată recunoștința. Mulțumiți-le, atât lor cât și celor care văd vinovați la fiecare colț și arată cu degetul toată ziua.

 5. Dragi colegi, adevarul este la mijloc ca de obicei. Curtea de Conturi are dreptate in felul in are priveste problema dar de ce acum. Controale au fost efectuate in fiecare an si indiferent ca ii spunem popota sau bucatarie scopul este acelasi de a asigura servirea mesei pentru personal in conditii civilizate si la preturi rezonabile. Vreau sa va spun ca si alte instituitii din sector au popote (MApN de pilda inca din perioada comunista) si nu am auzit de asemenea concluzii. Inclusiv cei de la Curte aflati in control servesc masa si in perioda anului. Desigur ca popotarul este sau mai bine spus poate deveni un fpps deosebit de influent, intangibil daca dovedeste abilitati in a oferi surprize culinare conducerii unitatii in a aranja mese festive cu diverse ocazii. Aici ar fi si s-au iscat de-a lungul timpului discutii cu privire la aceste popote si corectitudinea fata de toti angajatii in mod nediscriminatoriu. Dar pana la urma urmei oamenii nu sunt egali si nu vor fi. Provoc pe acesta cale colegii sa spuna pe scurt modul in care se derulau activitatile la ei cu precizarea unitatii.

 6. Poate ar trebui ca noi toti sa luam atitudine inpreuna cu organizatiile sindicale ca aceste popote, cantine ,si cum vrem sa le mai zicem sa nu fie desfiintate,pentru unii care au fost incompetenti,
  As dori o atitudine hotarata dn partea tuturor lucratorilor din acest sistem.

  • Acum toti fug la sindicate pentru ajutor. Sunt aceiasi oameni care, pana azi, ponegreau pe la colturi de birouri sindicatele. Uite ca realitatea le da palme acelor carcotasi.

   • din ce am citit in roportul curti de conturi NUse recomanda INCHIDEREA ci
    aducerea in legalitate a popotelor .dar e mai usor sa inchizi…

 7. Tiganii sunt oamenii care se adapteaza cel mai rapid si bine vremurilor ( sa imprumutam din dexteritatea lor ), gata cu pomana hotilor de lux, sensibili mai sunti, pana cand credeti ca va mai tolera societatea o hoarda de puturosi care bantuie sistemul, nu vedeti ca s-au lipit de cei din operativ o “armata” de trantori ( care solicita conform legii, chirii, echipament, medicamente, transport, etc. ) cu fundul cat duba, astia sug seva unitatilor penitenciare.
  Ai vazut cumva vreo fufa sa faca ore suplimentare, sa sufere de depresie ( da nu din dragoste, au capacitatea de a iubi tot cei interzis ) sa dea cu subsemnatul in fata procurorului, sa fie umilita de catre ppl, etc, cu siguranta nu, dar le vedeti la chefuri urcate pe mese, la caserie pt. deconturi la alinat durerea unor directorasi si tot asa exemplele pot continua ……….
  Sindicalistii vad multe ……… infractiuni domnule S.D. ( Iasul va saluta ).

 8. Prin analogie, s-ar putea desfiinta si posturile de purtator de cuvant, nici alea nu sunt in statele de organizare.

 9. Stimati colegi,

  Suntem cu totii afectati de desfintarea popotelor. Incet, incet se duce orice forma de ocrotire pentru personal. De abia ne invatasem sa mancam omeneste cu furculita si cutitul din farfurii ceramice si iata ca trebuie sa ne intoarcem la briceag si foaia de ziar. Macar sa mancam pe registre, asa in semn de protest. Dar in opinia mea chestia asta cu discutarea exagerata a problemei popotelor baga putin intr-un con de umbra celelalte aspecte consemnate in raportul final. Ca simplu cititor ma ingrozesc cand vad doar numarul neregulilor. Nu mai vorbesc de gravitatea acestora. Nu trebuie sa fii specialist ca sa iti dai seama ca unii au luat niste bani de undeva si i-au folosit in alta parte desi cred ca si elevii de liceu au aflat ca nu mai e voie. Aia cu competentele de numire si destituire a f.p.s.s. cred ca e lectura de week-end. Nu pare a fi obligatorie nici macar pentru directori. Si multe altele. Dar cel mai mult mi-a placut aia cu planul de achizitii.Doamne fereste pe achizitorul ala dintr-o unitate care indrazneste sa nu-l faca. Uite ca la Centru se mai intampla.
  Si uite asa Muntele Olimp a devenit o movilita oarecare, iar zeii s-au dezvelit in a fi oameni obisnuiti carora li s-a interzis si accesul la ambrozie. Macar sa lase doua trei locuri de parcare in fata… pentru masinile de la catering.

 10. Cred ca nu popotele ,ci mai degraba popotarii si ppl-ii care au primit zile cistig sint problema unitatilor.Pai..ce, sint posturi de popotari in organigrame?Dar de gestionari ai popotelor?Se doreste ca popotele sa devina PFA?

 11. ANP-ul este oare constient ca unitatile trebuie sa restituie oamenilor banii. Caci acestia au depus in contul unitatii bani si aceasta nu poate inapoia muraturi sau vinete coapte congelate.
  Ce vor face unitatile cu aceste produse?
  Nu e vina oamenilor ca ANP-ul nu a cunoscut legea si a emis un act prin care ne obliga pe noi sa constituim un fond de rulment in anumite conditii bine stabilite, bani care au fost si sunt rulati obligatoriu prin contul unitatii.
  Daca nu ar fi fost asa si banii erau ai unitatii se putea baga in consum la detinuti orice produs. Insa unitatea se va alege cu niste produse perisabile pe care nu va sti cum sa le gestioneze pentru ca nu au o baza legala.
  Tare mi-e frica ca va trebui sa ajungem sa ne spalam iar rufele prin instanta.
  Nu de alta dar asa am fost invatati sa ne facem de rasul lumii cu ajutorul specialistilor nostri.
  Cu amar in suflet, un fost client al popotelor din penitenciare.
  Giovani STERE
  P.S. Oare cum functioneaza popotele in sistemul MAPN, M.I si SRI ?

  • la popota MJ au angajati numai salariati civili/ fara detinuti! credeti ca in pretul unui meniu a fost introdus si salariul acestora? Dar la MJ cand au curaj sa faca audit?

 12. Vorbim vorbe ….., caracatita-i mare nene, se rupe ata fiindca de vrajeala suntem buni toti.
  Care-i problema sa desfiinteze toate popotele ( ne impedicam de-un ciot ) ar trebui sa ne adaptam din mers la noile reguli, in sistem avem prea multi ” printi si printese ” care papa si iar papa cu nesimtire banii contribuabilului, stie domnul Sorin D. la cine ma refer ( Iasul va saluta ), sunt multe de zis iar la nivel de unitati sunt vizibile zilnic magariile specialistilor ( cu Spiru ) asta-m vrut asta avem, lumea tace fiindca-i mai buna “linistea” aparenta ……….., dar sa stiti ca ne furam singuri caciula, toti vb. pe la colturi dar nimeni nu vrea sa se implice, de ce oare ???
  Frica promoveaza prostia iar sistemul s-a umplut de nulitati.

 13. Deci managementul a fost dezastruos,suferim toti, dar actualul dg conduce cu aceeasi oameni.Pai cine sa faca organigrama, tot Iftinca,tot vechii si actualii directori de directie?Domnule d.g. fa-ti echipa noua si o sa te credem, cu aceeasi oameni nu te va crede nimeni.Mi se pare inadmisibil ca sa gasesti responsabila o echipa manageriala dar sa continui cu aceeasi oameni.

  • E un sport national aruncatul cu pietre. Ce a fot gresit poate fi imbunatatit daca incercam sa gasim solutii. Ce usor e sa gasim vinovati si sa ne plangem. In mod firesc trebuie sa se calculeze marirea costurilor, sa se compare cu cele ale firmelor de catering si sa vedem cum e mai avantajos pentru personal. ANP-ul nu face ce crede, se supune legislatiei, cum e firesc. E mai usoara opozitia, dar preferabile sunt argumentele. Pe fondul situatiei generale de criza financiara trebuie sa fim mai chibzuiti. ANP-ul si sindicatele nu au scopuri diferite, nu?

 14. Lasand gluma la o parte ,situatia e dezastruasa la nivelul unitatilor.
  Dupa videoconferinta de astazi,hotararea generala este de a inchide popotele de unitati,de parca daca se inchid maine scapa de raspundere.La mijloc sunt mijloace banesti imobilizate ,bunuri alimentare perisabile si nu in ultimul rand disconfortul creat de acesti incompetenti ,cadrelor din unitati care nu mai pot servi masa zilnica asigurata prin fondul de rulment depus.Ce facem cu membrii grupelor de interventie care lucreaza 24 de ore?
  Sunt curios cati din acesti “specialisti” din cauza carora o sa avem de tras,au calificative de exceptional(directori,directori economici si contabili sefi).
  Curtea de Conturi nu este un organ de ancheta,doar verifica legalitatea folosirii banului public,facand recomandari:
  -initierea masurilor in vederea organizarii contabilitatii de gestiune
  -inregistrarea in evidenta contabila a produselor realizate din activitatea de popota si livrate pt. consumul fpss ,prin solicitarea unor precizari de la ordonatorul secundar de credite.
  ANP-ul s-a conformat si a trimis in unitati o metodologie de determinare a valorii totale a costurilor pt.prepararea hranei.
  Cheltuieli care se inregistreaza pt.prepararea mancarii:
  -salariile personalului care deserveste popota
  -consum energie
  -consum gaze naturale
  -consum apa canal
  -carburanti pt.aprovizionare alimente,etc.

  • dar cand se prepara hrana detinutilor se introduc in pretul de cost:
   1. salariul bucatarului f.p.s.s?
   2. salariul detinutilor care fac parte din echipa de deservire?
   3. cantitatea de gaze naturale consumate la prepararea hranei?
   4. apa utilizata la prepararea hranei?
   5.curentul electric?
   6. materialele igienico-sanitare?
   7. spalarea si intretinerea echipamentului de protectie?
   8. salariul gestionarului a.f.v. care depoziteaza alimentele destinate prepararii hranei detinutilor?
   9. salariul contabilului a.f.v. care calculeaza buletinele de distributie a subzistentelor?
   nu ar fi mai bine ca se externalizeze serviciile de hrana la detinuti si apopoi sa vedem o revolta ca la Botosani!
   Pai daca este bal , bal sa fie!

 15. Pana nu vor plati cei vinovati de incompeetentele lor , iar de fiecare data cand vor fi promovati in functii asa zise de conducere pe criterii numai de ei stiute , si de fiecare data cand vine cineva la ” putere ” va face experimente doar doar vor face economie in vistieria ANP-ului , pana atunci nu se va schimba nimic , ba mai mult tot asa vom suferii.

 16. Vrem si un articol despre incompetenta d-nei Ioana Morar. Isi bate joc de asistenta p.p.l. si putinii ofiteri specialisti care mai sunt in sistem isi pierd 6 ore in birou completand hartii inutile, hartii care au aparut de 2 ani. Reducem educatia, asistenta sociala si asistenta psihologica la comisii si consemnari inutile in tot felul de fise .. si uitam esentialul: ne-am angajat pentru beneficiari, nu ca functionari in birouri. Vrem un audit la SRS.

  • Doamna ne pune sa aplicam proiecte inchipuite la nivelul anp, ca si cum noi n-avem idei, suntem doar niste robotei ce experimentam ideile unei singure fiinte.

   • Sa ne mai lase in pace Ioana Morar. A birocratizat reintegrarea. O blonda, la propriu si figurat. Ca sa respecti toate procedurile stupide, trebuie sa scrii toata ziua in birou. Stupizenia blondei: procedura pe sanatate mintala. A transformat ofiterii eap in scribi. Chiar nu poate nimeni sa opreasca degradarea reintegrarii ?

 17. ”Efectele incompetentei economice a ANP le vor simti toti angajatii, ”.Aceste incompetente nu sunt doar de natura economica, sunt si de natura managementului resursei umane, sunt si de natura investitiilor in unitati- ex. investitia P.C.2 la penitenciarul Braila sau cazul agentilor trecuti in rezerva abuziv de catre biroul resurse umane si reincadrati ca urmare a unei hotarari judecatoresti.Incompetenta si a comisiilor de disciplina din A.N.P. si unitati subordonate unde ca urmare a unui” avant proletar” au pierdut foarte multe cauze in instanta . motiv pentru care cheltuielile de judecata au cazut in sarcina angajatorului . Peste tot in jurul nostru numai masteranzi si specialisti si totusi pierdem bani, pierdem credibilitate pe mana acestora- a managerilor.Dna IOANA SERBAN a plecat in bejenie la MJ, probabil va urma si comisar sef TULEASCA.Amprenta incapacitatii lor manageriale ramane pe acest sistem, cine va raspunde disciplinar . material si penal?Nu am vazut pana acum nici un imputernicit director sau director economic sa solicite A.N.P. incetarea imputernicirii proprii ca urmare a unor capacitati limitate sau a unor viziuni reduse! Cazul imputernicirii pe functia de director economic la penit.GALATI a domnului subinspector SEVERIN ne lasa fara comentarii.Indecizia factorilor de conducere din aparatul central, labilitatea asumarii unor actiuni de corectare a greselilor economice nu va fi acceptata de cei din teritoriu- vreau sa spun de cei multi, nu de cei putini( directori).Oricum , asteptam sa vedem ce strategie isi asuma dl. director general pe acest audit!

  • Cum oare ANP-ul ii face jocurile lui minte ingusta Cristian Cristian? Cum sa fie imputernicit dir.adj. economic un ofiter incompetent in toate si cu vechime de 2 ani? Mintea ingusta de jurist la lasat pe Ciuca Danut dir.adj.sdrp. A uitat ANP-ul de cazul Constantin Sandu si accepta ca minte ingusta sa isi bata joc de Galati cum a facut Burlibasa ? Ce face prevenirea criminalitatii cu ppl Velea Valentin si ppl Enache Ciprian, copii infiati ai sefului de sectie Ciuca Danut, care se plimba prin toata unitatea facand contrabanda ?

  • dar, de ce nu o amintiti si pe domnitza D., mare d.a.e.a. la PGL, dansa oare nu reprezinta o “asumare labila a unor actiuni de corectare a greselilor economice” ???? oare Parchetul va
   “actiona” in spiritul legii, asa cum situatia o impune in cazul dansei, sau va ramane in continuare sub “protectia politica” a jurelui – manager de la PGL?!

   • adica , doamna DURAC de la penitenciarul Galati? macar , dati dovada ca nu va este atat de frica incat nici macar numele intreg nu il scrieti!

    • “frica”?! in niciun caz, d-le Raileanu, lehamite, oprobriu, intrucat “D” reprezinta, in acelasi timp, si un produs al sistemului – o “D” – ezamagire , o “D” -ovada prin care se demonstreaza, din pacate, ca cei care se afla in pozitii-cheie, intr-o institutie (si stiu foarte bine “cum” au ajuns acolo), se cred zeitati “cu statut … special” – si nu numai o persoana … “d.e.- a.ia” din cadrul unui penitenciar, intamplator, de la Galati !!!

    • Ce d-na Durac ! Stabilea misiuni la Sinaia pe proiectul POSDRU ca sa se vada cu amantul, Andrei Mitica. Nu ma mira ca urmeaza sa fie urmarita penal. Distractii, hoteluri de lux si desfranari pe banii europeni…

  • Daca cititi bine raportul Curtii de Conturi si studiati si anexele veti avea o mare surpriza!
   Ioanei Serban i se imputa lucruri petrecute in unitati in ultimii 20 de ani. Asta inseamna ca predecesorii dansei de-a lungul timpului nu au facut nimic.
   Este nedrept ca iar o judecati pentru ceea ce n-a facut ea, domnule Sorin Dumitrascu!
   Ne amimtim cu mare drag si regret de perioada “Ioana Serban”.

   • Sunteti in eroare, Ioanei Serban ii imput incompetenta, iar pupincureilor pupincureala. Dupa 4 ani de Ioana Serban avem acest raport al Curtii de Conturi.

    Inainte nu se intampla. Daca nici asta nu spune nimic, succes pupincureilor si scumpilor pe care-i promovam asiduu ca sa descoperim ca ne costa. 🙂

Comments are closed.