Vătafii de suflete

iuga-ioan-comisar-sef-350x234

Se intâmplă în nordul țării, în unul din penitenciarele românești. Mai exact penitenciarul Satu-Mare. Oameni liniștiți, muncitori, care își văd de treaba lor. Toate bune și frumoase dacă nu ar avea director.  Pentru că cel pe care îl au, nu le folosește. Iuga, pe numele lui.

Și atunci, alții puși să decidă pentru destinul oamenilor din subordine, profită, decizînd fără să întrebe, sau chiar dacă o fac, fără să le pese  ce spun aceștia. De ei depind mulți.Pentru mulți dintre aceștia, personalul din subordine trebuie să se supună. Lipsindu-i pe oameni de posibilitatea de a dori, de a crede, de a visa.Doar să se supună.Să vă povestesc de ce.

La un moment dat , în sectorul evidență, șeful de birou vrea să plece in concediu.Și de aici încolo începe povestea. Are un coleg ofițer în subordine, care îl înlocuia pe perioada concediului. Printre altele, acesta a fost unul din motivele pentru care fusese  mutat în cadrul acestui sector. La un moment dat, undeva in aprilie 2012, acesta solicită mutarea pe un alt post în cadrul sectorului pază. I  se aprobă cererea, cu condiția că atunci când șeful biroului evidență pleacă în concediu acesta să-i preia atribuțile.

Toate bune și frumoase până când s-a pus problema plecării in concediu a șefului.Asta prin septembrie – octombrie. Ofițerul care trebuia să-l înlocuiască nu a mai făcut acest lucru, drept urmare s-a recurs la soluția cea mai la îndemână. Numim pe cineva dintre agenții subordonați .Nu contează că aceștia nu își doresc, că nu sunt plătiți pentru ce fac,că nu prevede în fișa postului. Musai să o facă.

Surpriză, agentul ,o femeie, refuză să o mai facă.Explică șefului că poate numi pe altcineva,nu-i supărare. Surpriza nu durează mult și șeful, revenindu-și din uluială trebuie să pedepsească  “obrăznicia”. Mai ales că-i dă mâna, el e vătaful. Opozantul, o mână de om, de un bun simț cum rar întâlnești.

Și ca să îi arate cine conduce, în octombrie o trimite în concediu, deși femeia era planificată în noiembrie. Femeia pleacă în concediu ,doar s-or liniști  lucrurile. Speranțe deșarte.Lucrurile nu puteau rămâne așa.

Și de aici încolo, apare în toată splendoarea ei , ,,strălucitoarea ‘’ implicare a directorului. Face o mutare de mare șef  de vătafi. Întrerupe concediul doamnei. Vă închipuiți că pentru lucruri deosebit de importante,  care dacă nu ar fi fost rezolvate de doamna în cauză, penitenciarul Satu-Mare ar fi avut mari probleme. Da de unde? Trebuia să plece în concediu seful evidenței. Vă puteți  închipui?

Femeia se intoarce la serviciu și cere directorului, printr-o adresă, să fie altcineva desemnat să-lînlocuiască pe șeful ei. Directorul scrie pe hîrtie să fie desemnată altă persoană care să înlocuiască pe șeful  care trebuia cu orice preț, să plece în concediu. Credeți că s-a terminat așa? Nu. Pentru faptul că femeia a îndrăznit să se opună, șeful ei se hotărăște și sesizează comisia de disciplină.

Refuz să cred că despre sesizare nu știa directorul Iuga, dar omul avea interes, ca pe plantație lucrurile să nu iasă din tipar.  Vătafii, sub oblăduirea lui, să poată călca în picioare, orice om care nu s-ar indoi,care și-ar permite ,,obrăznicia’’ să spună nu atunci când cineva impune. Colac peste pupăză , femeia a făcut, sesizare împotriva șefului, la comisia de disciplină din ANP.

Orice asemănare cu situația de la Balș, poate fi forțată, dar acolo se ajunge dacă nu veți lupta pentru demnitatea voastră. Din păcate Satu-Mare este doar un exemplu.

35 Comments

 1. @ D. Cosmin.Gresiti.Daca am o alta parere,nu inseamna ca iau apararea lui Iuga..Eu am avut si am rezervele necesare,obligatorii chiar,atunci cand nu cunosti punctul de vedere al tuturor partilor.Cunosc o parte a activ. FSANP,apreciez perseverenta,chiar daca uneori nu sunt de acord cu mijloacele folosite.Eu am facut apel la folosirea unor expresii mai”putin colorate” si am dat chiar un exemplu,de cum nu este bine sa se scrie. In rest numai de bine.

  • Domnule Marcos, va apreciez increderea pe care i-o purtati d-lui Iuga. Se pare ca are si prieteni, nu numai dusmani. Dar putina impartialitate in exercitarea actului managerial nu strica niciuni director de penitenciar.
   Va adresez o simpla intrebare: De ce s-a ajuns aici?

   • Regret ca ati inteles ca eu iar apararea d-lui Iuga. Eu am precizat si repet,nu cunosc alte “abateri”comise de el, decat ce s-a scris aici.L-am descris asa cum l-am cunoscut eu,pana acum cativa ani.Daca a gresit sa plateasca.

   • am o propunere pentru acest site: sa pregatim un editorial pentru fiecare director de penitenciar urmand apoi fiecare director adjunct din srp, ec.administrativ si reintegrare din fiecare unitate.Dupa ce epuizam provincia ne focalizam pe aparatul central: directori de directii, director general adjunct si in final director general.Titlul propun sa fie : dosar de penitenciar similar cu emisiunea dl. MANASTIRE – dosar de politician.Ei , ce ziceti ,va bagati?Fiind persoane publice cu bune si rele in actul de conducere al unei unitati, zic ca este bine sa facem schimb de experienta!

    • Un CAN CAN de penitenciare? Amuzant! Si de caracterizarile lor sa se ocupe “ofiterul” resurse umane agentul Adytzã, cel cu painea si cutitul, de la Penitenciarul Barcea Mare.

    • Eu ma bag. Si cred ca nu este un CAN-CAn,ci o expresie a democratiei pe care o promoveaza sindicatele din Romania (SPER).Dar cu o conditie > fara mahalagisme si interpretari.PE FAPTE si CONSECINTE !

  • un exemplar de ”vataf” va pot da de la penitenciarul Braila, unde astazi in sedinta de bilant , seful biroului resurse umane ,comisar sef VLASCEANU MARIAN in deschiderea alocutiunii privind analiza sectorului resurse umane rostea pe un ton grav cu accente S.S. : ” prin definitie OFITERUL este un tip pragmatic…”. Intrebare pentru dl. VLASCEANU : un ofiter M.Ap.N. venit prin transfer la un penitenciar si care a ajuns sef birou resurse umane fara a sustine niciun concurs de ocupare a unei functii de conducere se cheama a fi un tip pragmatic?In prealabil domnia -sa a detinut functia de director ec.-administrativ, tot fara concurs doar asa din imputernicire in imputernicire!

 2. Da Marcos,este adevarat Iuga este un bun “executant”,”executa”pe cei care i se opun.Erau niste “puncte de vedere” ca acesta ar fi frecventat oarece cursuri la “scoala securitatii”si ca ar fi lucrat in “domeniu” o perioada pana la trecerea sa in rezerva.Daca il cunosti pe Iuga spune cum a fost “promovat” director? Ori documentele depuse la dosar nu reflecta realitatea(cu “complicitatea” lucratorilor de cadre),ori Bala avea nevoie de “securisti” pentru prinderea si lichidarea “teroristilor” Vrem un raspuns CONCRET.Multam! P.S. Poate ca se sesizeaza si cei in masura!DOAMNE AJUTA!

  • Este adevarat,multi “neadaptati” in alte locuri de munca,si-au gasit locul in sistemul penitenciar si din pacate unii in functii inalte. In timp sistemul le-a dat unora”reject”altii mai au putine zile de muncit printre lucratorii adevarati si devotati ai sistemului.Nu trebuie generalizat. Au venit din alte sisteme si oameni care s-au integrat imediat si au dovedit ca merita increderea acordata.Despre Iuga stiu ca nu a facut studii in sistemul penitenciar,dar stiam ca s-a adaptat repede si era un profesionist.De ceva timp nu mai stiu nimic despre el,asa ca nu ma pot pronunta,decat ca daca a gresit sa fie tras la raspundere.Cand a venit Iuga in sistem,Bala era locotenent major,ofiter instructor la TM,iar director a ajuns,ce-i drept la Bistrita,inainte de a fi Bala dir. gen. Motivul ptr. care a plecat de la BN. la SM. n-as vrea sa-l comentez,din decenta pentru cineva din familia lui.

 3. Simplu,cand mergi la o negociere,nu-ti trimiti “buzduganul cu venin” inainte,prin care iti mai amunti si “punctele de vedere”!! Asta este parerea mea. Cat despre Iuga,mi-am spus punctul de vedere,dar as fi curios sa-l stiu si pe al d-lui.

  • Parerea dumneavoastra, o luam ca atare. 🙂 Sper ca nu va suparati ca va rog sa o si argumentati. Ma refer desigur la argumente nu la abuzul de stereotipuri si prejudecati. Nu e suficient si nici util.

   In ceea ce-l priveste pe Iuga, daca aveti astfel de curiozitati n-aveti decat sa-l sunati si sa-l intrebati. Asta intr-adevar e simplu. mai simplu decat chiar pareritul despre ce n-ai facut vreodata.

   Iuga poate desigur sa-si prezinte pozitia daca are ce prezenta. Au facut-o ditamai secretarii de stat. Nu-l vaduveste deci nimeni pe domnul in cauza de vreun drept la reactie. Eu zic ca abilitati si curaj n-are, nu posibilitate de exprimare.

   PS. Si mie-mi place diplomatia, doar ca am o problema cu cei care dau lectii fara sa si le respecte. Nu demult m-ati insultat de-a dreptul pentru ca am intervenit in situatia in care ANP comemora un tortionar comunist. Unde va era atunci diplomatia?

   • Domnule Dumitrascu. V-as ruga sa nu-mi faceti proces de intentie, pentru ca “pareresc” si intamplator am o alta parere decat a dv.Eu nu am scris ca d-lui Iuga nu i s-a acordat posibilitatea sa-si exprime punctul de vedere,ci am scris ca doresc sa aflu si parerea d-lui,si apoi sa ma pronunt. Doar un exemplu prin care vreau sa va atentionez ca eu scriu ceva si dv.intelegeti altceva. Nu este prima data. Asa cum si atunci,in episodul cu “tortionarul” eu v-am rugat sa lasam ura,ca despre morti”numai de bine”si dv. ma-ati acuzat ca il apar,ba mai multi insinuati chiar, ca am si motive..Ati inteles gresit ca si acum si ce a urmat nu doresc sa reiau, Sper sa nu mai aveti resentimente ca ar fi pacat,viata este scurta si merita traita altfel,nu numai cu dusmanie,ura si razbunare. Va doresc succes.

 4. Simplu,cand mergi la o negociere,nu trimiti “buzduganul cu venin”inainte prin care iti anunti deja “punctele de vedere”

  • Chiar asa de simplu sa fie? Cand vreodata s-a negociat ceva cu Mos Tunel? Individul nu s-a ocupat de nimic in ANP, doar de asteptarea pensiei si a gradului de chestor. Ce-ar fi fost deci de negociat cu nimeni de la etajul 1?

 5. corb la corb nu-si scoate ochii asa ca stimati colegi ori de cate ori va fi un conflict (indiferent de natura lui) intre un ofiter si un subofiter ,dreptatea va fi de partea ofiterului asta va asigur ….si nu doar la Satu Mare ci peste tot in sistem

 6. Din articol se intelege ca acest director semi-plesuv, comisar sef Ioan COTiuga (cotiúgă s.f. (reg.) câine, cotarlă, cotei. ) isi imparte masculinitatea debordanta mai mult pe la serviciu decat in afara zidurilor temnitei pe care o conduce dupa legi nescrise si intelese numai de ața ce-i ține urechile legate de craniu.
  S-o crede si el vreun justițiar ireproșabil ca „Întemeietorul“ mongol, că acuma, la drept vorbind, marele Gingis-Han, hanul hanilor, care era un pic mai frumos ca aghiuță, ii seamănă o leacă în mustăcioară și-n împărțeala dreptății cu pumul în ficații supușilor. Deh… i-o plăcea râgâitul de pateu subaltern. Dar, ce nu stie acest han de Satu Mare, este, că loviturile se intorc ca bumerangul și-ntr-o zi vor lovi scăunelul acela care-i sprijină dosul (singurul cu activitate neuronală) și nu va fi văzut bine.
  Domnule comisar șef Ioan COTiuga, Dai în lucrători? Dai în tine! Dai în clasa muncitoare. Păi e bine? Nu e bine!

 7. Ce face d-l Iuga la Satu Mare sunt povești de gradinița, șeful vătafilor este la Galați, le lecții la toți directorii din sistem cu aroganța și abuzurile facute zilnic.
  Dacă vreți ce înseamnă un director fară viziune și fudul(… și nu-i destul până nu este și …) fără limita, serviți de vă inspirați luați lecții !

  • Pentru cei ce se plang fara a face nimic altceva:

   Ordinul 2794 din 8 octombrie 2004 (Ordinul 2794/2004) pentru aprobarea Codului deontologic al personalului din sistemul administratiei penitenciare

   Art. 6. –
   (1) In indeplinirea atributiilor profesionale functionarii publici din sistemul administratiei penitenciare au obligatia:

   b) sa se comporte civilizat si demn in toate imprejurarile, sa manifeste stapanire de sine, amabilitate, politete si sa vorbeasca respectuos si decent, intr-o maniera potrivita cu functia pe care o detin;
   c) sa constituie exemple pentru subordonati, colegi si persoanele private de libertate, sa creeze un climat corespunzator de munca si sa contribuie la realizarea si mentinerea unei imagini pozitive a institutiei;

   Sesizati comisia de disciplina! Orice abuz se va transforma in altele daca ramanem pasivi.

   • Are două sesizări, dar ”le-am tras-o și la ăștia, două telefoane și s-a rezolvat probema”.
    Putem ști și noi dacă așa stau lucrurile?

  • Degeaba va lamentati,nu exista decat o solutie-infintati un sindicat independent care sa va reprezinte interesele in adevaratul sens al cuvantului.
   Daca faceti un efort si identificati problemele majore ale sistemului penitenciar ,detaliate pe acest site(fsanp.ro),o sa vedeti ca acestea “explodeaza” in unitatile unde nu exista sindicate independente,si atunci despre ce vorbim?
   Cine este interesat ,ne poate contacta,si va putem pune la dispozitie,toate informatiile necesare infiintarii unui sindicat independent.

   • La Galati, cu eforturi si riscuri, s-a infiripat o noua mica grupa sindicala si cunoasteti faptul ca am avut ceva piedici de a demara acest proiect. Aspectul ce da de gandit este urmatorul, noi am initiat acest demers dorind sa aratam cum se lucreaza aici, care este starea de lucru in randul colectivului si a gasi, impreuna, calea spre o stare normala. Din elanul avut initial petru a intra intro stare de lucru fireasca, indus si de catre d-l Sorin Dumitrascu, ne-am ales cu o mare dezamagire deoarece, pe undeva, prin spatele nostru si probabil cu un anumit interes, s-a facut o intelegere, eu(directorul) imi °schimb parul(dar naravul ?)° si va las oamenii in pace, voi ma lasati in pace cu unitatea MEA, mediator al acestei intelegeri fiind un prieten, Schipu(probabil coincidenta sau nu). Aici o sa fie iarasi o explozie ca in 2009 pe acelasi fond, deciziile sunt luate de °ghiocei, cameleonicii pupincuristi, cozile de topor vesnice°. Usor, usor o sa ajunga unitatea iar in gura presei cu aspecte mai putin placute pt tot sistemul, cu anchete si controale nesfarsite pt a se demonstra ca s-a facut iarasi o enorma greseala prin numirea unui director afara pic de aplecare catre actul managerial, singurul tel fiind frustrarea izvorata din constiintizarea incompetentei, a incapacitatii domniei sale.
    Cei care au dat girul acestui individ, asa usor au fost de pacalit ori au fost fortati sa o faca? Indreptati domnilor greseala altfel vor suferi multi oameni, atat cadre dar si detinutii sunt chinuiti de acest individ.

    • Pe scurt,daca incercati sa va autocompatimiti si sa va justificati lipsa de reactie si curaj,ati reusit.Actiunea pe care sustineti ca ati demarat-o era sortita din start esecului.De ce? Simplu:
     1-pentru asig.unui climat de normalitate nici un efort nu este prea mare.
     2-riscul despre care vb. este unul normal avand in vedere ca ceea ce doriti este perfect legal fiind prevazut in statutul fpss.
     3-infintarea unei grupe sindicale fiind o alegere gresita(eu am vb. despre un sind.independent ,asa cum este el prevazut in toate actele normative in vigoare.
     Revenind la povestea cu lupul care isi schimba parul,vreau sa va spun ca nici macar coincidenta nu este,iar eu personal nu il cunosc si nici nu doresc sa cunosc astfel de indivizi.(numiti-o folclor)
     In calitate de secretar general al FSANP ,va asigur ca nu s-a facut nicio intelegere cu acest director.
     P.S. Cei care doresc cu adevarat infintarea unui sindicat independent in Galati,recomand ca persoana de contact in zona pe d-nul Raileanu Marin ,presedintele sind.SINPEN-2006 -Braila.

     • din luna august 2012 am initiat zic eu, destule actiuni la unitatea Galati pentru infiintarea unui sindicat independent- chiar daca efirmatia pare idioata din moment ce insasi existenta unui sindicat este definita de principiul independentei, dar la Galati acest principiu este amorf- sedinte de sindicat, posta electronica, sesizari D.I.P, sesizari comisie de disciplina M.J. la adresa directorului CRISTIAN, informari oricand si la solicitarea oricui din aceasta unitate.Astazi , dupa aprox. 6 luni de interventie F.S.A.N.P. prin intermediul sindicatului SINPEN 2006 – tragem linie si facem nota de plata: 1. dir. ec DURAC deferita organelor de cercetare penala pentru fals, uz de fals, insusire de foloase necuvenit- constatare D.I.P., comisie de disciplina pentru doamna DURAC si sesizarea nr. 103368/24.10.2012 impotriva directorului Cristian , termen 18.01.2013 M.J. si … 6 membri de sindicat afiliati la SINPEN 2006.Ori , fiind cele spuse ma intreb si va intreb stimati galateni : cine se impune a lua atitudine impotriva abuzurilor, cine trebuie sa aiba curaj si demnitate,cine trebuie sa spuna raspicat ”STOP! PANA AICI”, eu de la Braila sau dvs. cei care zi de zi indurati nemernicia, mitocanismul si indecenta!Ca bine a zis seful statului:..” sunt unii – n.r.vezi directori- ca o zoaie pe geam..”

    • Sa nu credeti ca dand vina pe altii,o sa reusiti sa iesiti cu fruntea sus din razboiul pe care spuneti ca il duceti cu directorul unitatii.Eu sunt prietenul pe care il acuzati, fara sa aveti o singura dovada,ca v-a vandut directorului Alexandru.Daca ati fi dorit sa stiti ce am facut de-a lungul timpului ati fi aflat ca ma cheama Schiopu si nu Schipu,ca sunt presedintele unui sindicat care alaturi de celelalte sindicate din FSANP,incearca si reuseste,mai mult decat, uneori, chiar membri de sindicat isi doresc sa-si asume.Va anunt ca dialogul purtat cu directorul nu a facut decat sa limpezeasca o situatie strict punctuala, legata de prezenta domnului Raileanu la o sedinta de sindicat.Daca ceeace face directorul unitatii excede cadrului legal,asumati-va si cu nume si prenume ,o sesizare a comisiei de disciplina din MJ, sesizati-ne pe noi ,dar sa stim cu cine vorbim, aduceti-ne dovezile care il incrimineaza si va promit sustinerea dumneavoastra.
     Tocmai scrisesem intr-un articol anterior,ca am fost profund impresionat de gestul unei femei,o mana de om, care si-a asumat cu demnitate sa-si infrunte sefii.A facut acest lucru asumat,coerent si cu responsabilitate.
     Asta va cer voua cei care acuzati anonim.

 8. Se intampla cam des la Penitenciarul Satu Mare asemenea abuzuri din partea directorului, din cate stiu mai are cateva sesizari la ANP..
  Sa vedem reactia ANP.

  • Dragii mei.
   Nu cunosc situatia exacta de la Satu Mare,pentru a avea un punct de vedere credibil,ar trebui sa cunosc si punctul de vedere al celeilalte parti (Iuga). Daca este adevarat,este grav. Il cunosc pe Iuga,nu-i iau apararea,dar il stiam ca pe un ofiter corect,si cu suficienta experienta,dar este drept de cativa ani nu-i mai urmaresc activitatea. Daca a procedat asa cum se sustine,desi am unele indoieli,nu-l mai recunosc.Este bine ca s-a sesizat Comisia de Disciplina si astept rezultatele. Pana atunci am o rugaminte la cei care postati aici,mai ales la cei care aveti anumite functii in conducerea sindicala. Concret,nu-l poti jigni pe un conducator,facandu-i in fel si chip,ca apoi sa mergi la el si sa negociezi “drepturile sindicalistilor”.Reflectati va rog.

   • Corect ce spuneti pana la un moment dat.Trebuie insa sa recunoasteti ca aceasta problema,gestionata cu responsabilitate,nu ar fi dus la situatia creata.Cred ca sesizarea comisiei de disciplina,implica responsabilitate.Cu parere de rau constat ca responsabilitate nu a fost decat din partea femei,care si-a asumat gestul ca fiind rezultatul unui abuz.Spuneti-mi ce om responsabil ar fi facut sesizare impotriva subordonatului sau in conditile in care directorul dispune,tocmai invers prin rezolutia aplicata pe raportul doamnei. Ori in cazul asta eu identific doua solutii.
    Ori, directorul a consimtit la sesizarea facuta de catre seful evidentei,sau chiar mai grav,i-a indus acestuia ce trebuie sa faca,lucru de o gravitate chiar mai mare decat cea care rezulta din lecturarea articolului,adica faptul ca intr-o unitate de penitenciar fiecare face ce vrea.Cat despre dialogul pe care am putea sa-l purtam,va asigur ca daca acest lucru s-ar desfasura la nivel local si ar fi urmat si de rezultate,nu ar fi trebuit sa ajunga la nivelul celor care vremelnic conduc aceasta federatie.

    • Eu am ex. de la nivelul ANP,cand la ora 08.00,pe acest blog, il facea pe dir, gen. adj.”mos teaca”,”mos tunel”etc, ca la ora 11.00 sa se intalneasca ptr. a rezolva problemele sindicalistilor.Gresita strategie. Atat si nimic mai mult.

     • De ce, mai precis, ar fi gresita strategia? Fiti bun va rog si elaborati. 🙂 Sa fie oare chiar asa o coincidenta ca unii precum Iuga tind s-o comita si apar pe site? Ar cam fi a 4-a oara pentru domnul in cauza. O alta fapta de arme fiind trimiterea in comisia de disciplina a unui angajat care n-a primit bani sa mearga la un curs si n-a putut drept urmare sa mearga.

     • Domnule Marcos, cei carora le luati apararea sunt personajele unor opere dramatice care refuza cu incapatanare sa poarte un dialog cu FSANP. Sa nu credeti ca FSANP loveste cu barda in imaginea unui om cinstit! Apreciem totusi oamenii de caracter, verticali, cu viziune. Ce nu vom face niciodata, este, tolerarea diletantilor sistemului acestuia care, daca ar fi lasat in mainile celor blamati, s-ar duce vertiginos la vale.

Comments are closed.