Întrebarea ridicolului: Cum și unde să muncim?

Munca la statPe plan extern: Comisia Europeană bate calul ca să priceapă vaca, după scandalul cărnii de cal care a ajuns, fără știrea consumatorilor din Anglia, în farfuriile acestora.

Pe plan intern: Trăim într-o țară în care greviștii amenință că îsi vor da foc în fața prefecturilor; în care fostul premier de România, Adrian Năstase face greșeli gramaticale în pușcărie, în timp ce le împărtășește cititorilor blogului său secretul supraviețuirii la carceră, iar Dan Voiculescu se luptă cu decizia de a accepta sau nu că a fost colaborator al Securității.

Știrile de mai sus sunt pe atît  de comice, pe cît sunt de tragice, caci fac introducerea în dramatismul comic demn de o cronică fantastică, al acestui articol.

Expozițiunea:

A fost odata ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti, când lucrătorul de penitenciar era plin de îndatoriri si riscuri deosebite, investit cu exercițiul autorității publice, autoritate care nu putea fi exercitată în interes personal. Pe vremuri, funcționarul public era plin de calități, iar calitatea sa era incompatibilă cu orice altă funcție publică, cu excepția celei de profesor, savant sau artist boem.

Intriga:

Funcționarului public cu statut special din sistemul administrației penitenciare nici nu-i păsa de alte funcții, atâta timp cât lefele mergeau, primele curgeau, iar salariile de merit se dădeau, bineînteles că, pe cât de lung era pupatul pe dosul șefului,  pe atât de lungă era perioada în care primeai salariul de merit.

Desfășurarea acțiunii:

Veni vremea când, bogata țară săracă, România, căzu pe mâinile marinarului Băsescu și a servitorului său obedient, Boc și funcționarului i se dădură zile de concediu obligatoriu fără plată, iar apoi îi luară 25% din leafa. Greve, manifestări de amploare la Guvern, la Parlament…

Punctul culminant:

Prin 2010, slugoiul marinarului făcu tot posibilul să se publice Legea-cadru nr. 284/2010, ca să mai spele din rușinea ce-i acoperea obrazul. Prin vestita lege s-a urmărit extinderea posibilității ca funcționarii publici să poata exercita și funcții în domeniul privat, cu condiția să nu existe o situație de incompatibilitate între atribuțiile din fișa postului pentru domeniul privat cu cele prevăzute în fișa postului pentru funcția publică.

Deznodământul:

Funcționarul public cu statut special din sistemul administrației penitenciare nu știe să interpreteze sintagma: ”legătură directă sau indirectă cu atribuțiile fișei postului pentru funcția publică”, si ceru ajutorul Guvernului României – Ministerului muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Persoanele vârstnice din Ministerul Muncii au răspuns că nu e treaba lor și să iși intrebe șefii din Ministerul Justiției.

Agenția Națională de Integritate fu și ea întrebată, dar ea dădu dovadă de respect față de fpss-eu și îi trimise câteva lămuriri.

Mai jos aveți spre informare durerea în cot de noi a celor de la Ministerul Muncii, dar și punctul de vedere al celor de la Agenția Națională de Integritate.

1. Adresa MM – interpretare art. 51 din 293
2. Adresa ANI – interpretare art 51 din 293

24 Comments

 1. In lipsa de ocupatie “Zuzi”cea grasa si cu “Gribanel” cel ghebos au pus-o vineri de o sedinta fulger sa arate “prostimii” de la Spital Tg Ocnaca ce economii s-au facut la bugetul de stat prin taierea sporului TBC personalului unitatii.
  Tupeu ,de tupeu rusine ,rusine sa va fie.Puneti mana la munca si nu mai inventati sedinte.

 2. In lipsa de ocupatie “Zuzi”cea grasa si cu “Gribanel” cel ghebos au pus-o vineri de o sedinta fulger sa arate “prostimii” de la Spital Tg Ocnaca ce economii s-au facut la bugetul de stat prin taierea sporului TBC personalului unitatii.
  Tupeu ,de tupeu rusine ,rusine sa va fie.Puneti mana la munca si nu mai inventati sedinte.

 3. Cred ca cei in drept ar putea sa dea o explicatie pentru aceste afirmatii si sa inlature suspiciunile si panica unora.

 4. pentru Anonim de la 16 februarie 2013 at 3.01. pm : Sa inteleg ca este vorba despre ultimul concurs de sef serviciu finalizat acum ? S-au facut sesizari la ANI si s-a dat deja o rezolutie ?

  • Cred ca este bine atunci cand faceti unele afirmatii sa specificati despre ce concurs este vorba si daca aveti date concrete. Altfel , presupunerile nu ajuta la nimic si determina panica in randul altora. Daca va simtiti nedreotatit, astfel incat vreti sa le fie tuturor rau pentru ca nu ati reusit dv. puteti sa mergeti in contencios administrativ.

 5. Exista posibilitatea acordarii unor derogari la conditiile de studii pentru concursul pentru sef tura si sef sectie ? Care este procedura in acest sens ?Am studii economice de lunga durata absolvite cu dip[oma de licenta.

 6. Ca veni vorba de ministerul muncii: vor sa recalculeze pensii pe principiul contributivitatii.Dar pomenile alea sociale date unora care nu au muncit si nu vor sa munceasca de ce nu se acorda pe principiul contributivitatii?

 7. Urmeaza sa se initieze demersurile ptr. reluarea probei scrise si sa se formuleze propuneri pentru destituirea din functie a comisiei.

 8. Domnule Dumitrascu,
  Daca grila de corectare a fost gresita, legal ar trebui sa se revina la modul de corectare.Tinand cont de faptul ca un drept castigat nu poate sa fie retras ,cred ca ar fi oportuna initierea unui demers privind reluarea examenului pentru cei declarati respinsi. Acest punct de vedere a fost imbratisat chiar si de Curtea Europeana a Drepturilor Omului . Consider ca este oportuna initierea din partea FSANP a unui demers privind reluarea examenului scris. Important este faptul ca sindicatul ar trebui sa intreprinda demersurile necesare pentru a pune pe picior de egalitate pe cei care au fost neindreptatiti. ANP trebuie sa inteleaga ca lezarea drepturilor apartinand lucratorilor trebuie sa fie reparata chiar daca ar trebui sa dispuna revocarea celor care au intocmit si validat grila de corectare.

 9. Avand in vedere raspunsul ANI, ce sanse sunt sa se dispuna recorectarea lucrarilor sau repetarea probei scrise? Ce sanse sunt ca membrii comisiei sa fie destituiti din functie?

 10. D-le Dumitrascu dupa concursul pt sef tura,sef sectie ce concurs mai urmeaza daca imi puteti spune. Multumesc anticipat

 11. Iar a calcat pe bec “cuculetul” de Galati. Minte ingusta iar si-a batut joc de paza. Oare cand trimite ANP-ul o comisie sa se vada neregurile juristului ? De ce nu se sesizeaza parchetul pentru licitatiile trucate la proiectul european ? Nu e corect sa fie cercetata Lucia Durac, managerul actual al proiectului, iar Cristian Alexandru, care a fost manager de proiect 2 ani, sa nu fie cercetat. Speram sa se faca dreptate.

 12. nu sunt lamurit cu o alta speta: putem infiinta societati comerciale/ putem fii administratori ai soc.comerciale ? bineinteles cu obiect de activitate fara legatura cu sist. penitenciar, gen agricultura, spalatorie auto, service .

 13. Cred ca deznodamintul subiectului propus este ,in acestcaz,o tragi-comedie in doua acte(juridice).Intrebarile care se pun:Ce facem acum? Dar in alte situatiide acest fel?

Comments are closed.