Kitch

zegheModa românească: Tendințele iftince se poartă în orice sezon, primăvară, vară, toamnă, iarnă. Se poartă nuanțele de numire prin DZU fără remunerație și împuternicire ilegală. Industria modei numirilor haotice din penitenciarele românești este în creștere, iar vestiții creatori autohtoni (directorii de penitenciare provinciale) respectă întocmai colecțiile iftince de o diversitate halucinantă impuse de vestita Casă de modă ”Maria Ghiculeasa”.

Fără să aleg la întamplare unitatea, constat că site-ul oficial al Penitenciarului Bistrița promovează un citat din Mireca Eliade: ”A fi liber înseamnă, înainte de toate, a fi responsabil față de tine însuți. Ești liber – adică ești responsabil de viața ta, o poți pierde sau o poți crea.” Profund mesaj vrea să transmită domnul director al Penitenciarului Bistrița, Lucian SIMAN, citîndu-l pe filosoful Eliade, dar uitându-ne in ograda domniei sale constatăm că deciziile dumisale sunt mai ficționiste decât operele marelui istoric al religiilor.

În concret, Lucian SIMAN promovează kitch-ul iftincist al mutărilor și numirilor prin DZU a unor ofițeri cu funcții de execuție din cadrul sectorlui operativ care să îndeplinească atribuțiile șefului de tură (postul unui ofițer detașat la ANP), lucru care produce o nemulțumire justificată în rândul acestora, dat fiind faptul că îndeplinesc aceste atribuții fără a fi retribuiți conform funcției îndeplinite. Nemulțumirea își găsește sursa în diferențele flagrante și lipsite de obiectivitate făcute între oamenii care poartă aceleași straie sub guvernarea actualului director.

În sezonul nu tocmai îndepărtat, în care se purta și se promova non-valoarea, criticul de modă iftincă  denumit DIP, în urma inspecției generale din luna mai 2012, constata în Raportul său, citez din memorie, vorba lui Corneliu Vadim Tudor: “Subcomisar de penitenciare Muntean Daniel, absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea Educaţie Fizică şi Sport, specializare care nu se regăseşte în anunţul privind ocuparea funcţiilor de şef tură şi şef secţie deţinere. și, cu toate că este împuternicit pe funcţia de şef secţie deţinere, îndeplineşte atribuţiile funcţiei de şef tură, având în vedere că titularul funcţie este detaşat la Administraţia Naţională a Penitenciarelor pe o funcţie de execuţie şi beneficiază de drepturile salariale ale funcţiei de bază.”

În concluzie, la unii se poate ilegal, iar alții nici măcar legal nu au dreptul să fie remunerați pe măsura muncii prestate. Sunt uimitoare transparențele îndrăznețe ale domnului Lucian SIMAN și pastelurile de funcții cu care accesorizează ilegal supușii obedienți.

Închei prin a sublinia încă o dată ca unii directori promovează un management defectuos al kitch-urilor.

53 Comments

 1. Si la Bacau este un candidat permanent la imputernicire pentru functia DASDRP desi a fost cazut la interviu si se pare ca pentru conducere este bun asa (stie noul director ce face)!

   • D-le Dorobanţu raspundeţi cât puteţi dvs de sincer….
    Ce (sau mai degraba cine!!) v-a “inspiratŢ in “superbul” articol postat?
    Sunt convins că nu subcomisarul Munteanu,care ,iată că a ajuns “vedetăfărăvoie”
    Chiar aşa!!! Pe el l-aţi întrebat dacă a fost nemulţumit de postura de şef de tură?
    Sau aveţi dvs. oareşce calităţi nebanuite de ceilalţi si “citiţi” gandurile,oamenilor chiar înainte ca aceştia să le aibă ??

     • D-le Dorobantu de obicei erati mai operativ in a da replici la post-uri…
      V-a luat cam mult sa NU-mi raspundeti la intrebari!!!Nu ca ati fi obligat,da` totusi…
      Interesant cat de mult va afecteaza pe dvs. “suferinta” oamenilor in cazul de fatza un “sindicalist” nemultumit ca n-a prins el ciolanul si un altul care se crede ….primar!!
      In legatura cu memoria dvs de tip “Vadim Tudor” o alta intrebare: memorati toate rapoartele DIP sau cel legat de Bistrita v-a impresionat ata de mult si nu v-atzi putut abtine??
      P.S Eram constient….doar pe jumatate :):)!!

     • Nu uitati ca si pentru mine e weekend. Imi simtiti dorul replicilor de activist sindical? Referitor la “suferinta, ciolan, prima”, apreciez ca e CANCAN. Am o memorie selectiva, retin doar nereguli. Acum am raspuns jumatatii dvs constiente. O zi buna!

 2. Este o problema veche de ani de zile asa cum ne obisnuieste anpul cu rezolvarea problemelor. De ani de zile se atrage atentia ca la un serviciu permanent, si in actuala organizare, nu te poti descurca cu doar cu 4 functii de sef de tura, schimb sau altceva. Ai nevoie de de 5 oameni si poate nici al cincilea nu ar ajunge sa recupereze orele suplimentare (cu Tsl cu tot) medicale etc. Dar desteptii de la resurse umane nu s-au trezit decat atunci cand cineva “le-a aratat obrazul” adica atunci cand salariatii au inceput sa puna intrebari. Chiar si cu intrebarile puse nu s-ar fi rusinat daca nu ar fi aparut pe site aici problema caci numai atunci constientizeaza ca au o problema. Presiunea publica doar asta-i face sa se miste si lupta organizata! Se perinda toata lumea pe functia asta de sef de tura ca doar cine sa-i inlocuiasca? Nu ar fi neaparat o problema daca cei care le preaiau atributiile si isi asuma riscurile ca si un titular al functiei ar fi remunerat la fel. Pentru prelungirea imputernicirilor ilegale nu a fost nici o problema. O pauza de 2 zile si imputernicim tot pe cine vrem noi. Cand e de aplicat un principiu elementar si de bun simt, prevazut expres in lege “la munca egala salariu egal” apar cu explicatii juridice ca nu se poate nu e legal, ca ştatul nu permite etc. Probabil pentru asta primesc spor de pericol… de frica noastra!

 3. despre imputerniciri si recompense financiare pentru functia pe care esti imputernicit am auzit de multe ori…. Desi s-a spus anul trecut ca cel care nu se prezinta la examen pe functia pe care este imputernicit, nu va mai pupa…ia uitati-va in curtea anp-ului si o sa vedeti oameni care n-au dat examen si care au functii de conducere in continuare (aceeasi si inainte si dupa).
  Am vrut sa va prezint in schimb o noua nazbatie a conducerii…de obligativitatea suplinirii unor functii vacante, 1,2,3 fara bani ati auzit? A venit in unitati o adresa cu repartizarea penitenciarelor unui numar de ingineri constructori. Conform acelei adrese acestia,unii dintre ei,obligatoriu au grija de mai multe unitati. Dupa cum am citit adresa, evident ca nu sunt platiti. De asta ce ziceti? Propun sa reducem nr. directorilor,a dir adj. si sa fie cate 1 la 2,3 unitati ca s-ar face mareeeeeee economie sistemului.

   • Sunt rarități în sistem.

    Nu prea am auzit însă nimic despre șpăgarii din achizițiile dubioase (contractele prin „atribuire directă”), ori de cei din comisiile deliberare condiționată, sau de selecționare la muncă, nici despre cei care se ocupă cu întreruperi ale executării pedepsei pe motive medicale. Câți dintre ei resping „ofertele”?

    Mai erau abonații la salariu de merit, care plăteau ratele celor care-i răsplăteau cu o așa pleașcă nemeritată, oprind pentru ei un mic procent.

    • Or fi ei, dar nimeni nu a tras un semnal de alarma. NIMENI. Cum niciun lucrator care este calcat in picioare fara scrupule nu a venit sa spuna, argumentand cu probe. Si sunt convins ca are probe, dar prefera sa taca, sa le ascunda. Ii astept pe acestia in continuare. Nmeni nu poate lupta doar pe niste pareri. Faradelegile trebuiesc dovedite.

 4. Pontate “dublu”…cu ce?Cu sporuri sau prezenta?In ambele cazuri e..un pic eronat.Cred ca va referiti la acordarea timpului liber..care e altceva.In ceea ce priveste plata orelor suplimentare nerecuperate,adica necompensate cu timp liber in 30 sau 60 zile,ea nu se va putea realiza ptr ca legea nu permite.Acest lucru se va putea realiza in instanta,in urma unei actiuni civile..timp de 3 ani. Pun si eu aceeasi intrebare-“sindicatul ce parere are?

 5. Cutuma nu e lege,dar,ca sa nu deranjez prin insistenta..ar trebui rezolvata cumva si suprematia DZU-lui fata de lege.Ce spuneti?

 6. ptr veverita
  Si eu sint de acord cu domnia voastra,adica explicatia ca ptr o functie sint salarizate doua persoane..e o mare eroare.Prin mutarea ,detasarea unei persoane pe o alta functie,respectiva functie devine vacanta temporar.Prin urmare,inlocuitorul legal se va bucura de toate drepturile aferente functiei vacante temporar.Putem face o similitudine cu functia vacanta in caz de concediu pre si post natal sau de crestere a copilului pina la doi ani.Cine va ocupa temporar aceasta functie va fi privat de sporuri sau indemnizatii?

 7. Deci la alte sectoare nu se greseste? Asa inteleg daca nu aveti exemple…Oare nu legislatia e cea care da voie la interpretari?Rugamintea mea este daca puteti sa-mi raspundeti la cea de-a doua intrebare-de ce agentii nu pot fi numiti prin dzu pe functii de conducere,desi legea nu interzice…dar pot participa la concursul ptr ocuparea functiilor de conducere?

  • Legislatia romaneasca lasa de dorit. Suntem vulnerabili din toate punctele de vedere. Legiuitorul, parca intentionat, a lasat loc sa gresim. Sa va raspund la a doua intreare: din cauza cutumei. Prin DZU poti fi orice.

 8. se poarta orele suplimentare nerecuperate si neplatite, sindicatul ce parere are?
  daca lucrezi in week-end sau de sarbatori legale nu ar trebui orele pontate dublu?

   • Cosmin, facem pariu ca cel care se plange de ore suplimentare si neplatite este de la Galati, sau ma rog de la un penitenciar unde au grupa (editat admin)?

    • Nu cred ca este nevoie sa facem pariu,este sigura 100 % afirmatia d-voastra.
     Daca aceasta situatie s-ar fi intalnit intr-un penitenciar unde exista un sindicat afiliat FSANP,am fi cunoscut situatia si am fi intervenit pana acum.
     Asa ca………revin si va sugerez sa va adresati sindicatului al carui membru sunteti,iar daca nu se rezolva nici asa,infintati un sindicat independent.
     Daca este prea dificil pentru d-voastra aceasta procedura ,deveniti membru intr-un sindicat afiliat FSANP.Simplu,nu?
     As avea o intrebare pentru “functionar”.A-ti avut un sindicat FSANP in unitate?

     • Va rog sa-mi spuneti care este legislatia care interzice in momentul actual plata orelor suplimentare si (separat) a TSL!!!
      Luând în considerare dispoziţiile din Codul muncii aprobat prin Legea nr. 53/2003, republicată, ale art. 18 alin. (1) din Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, ale art. 7 alin. (1) din Legea nr. 283/2011 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 80/2010 pentru completarea art. 11 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar, precum şi cele ale Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.)D.G. a emis decizia 569/28.06.2012 care la Art. 9. spune:

      “În anul 2012, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător.”Deci 2012!!!Suntem in 2013!!!

      In 2013 cred ca am cam dori si compensarea in bani cu sporul legal de 75 si 100%!

     • deja ii ceri prea mult colegului ” functionar”.Responsabilitate, asumare , comunicare sunt elemente pe care nu le poate integra in status-ul sau!Sau poate va avea o reactie, cine stie….

     • erata: nu sindicatul ce parere are! corect:” grupa sindicala ce parere are!”.Un sindicat nu ar permite acest abuz!Fii rau!Riposteaza abuzului!

     • @galateanul”O.G.84/2013
      Art. 1. – In anul 2013 se mentin in plata la nivelul acordat pentru luna decembrie 2012 drepturile prevazute la art. 1 si art. 3-5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2012 privind aprobarea unor masuri pentru recuperarea reducerilor salariale, aprobata cu modificari prin Legea nr. 182/2012.

      Art. 2. – Prevederile art. 7 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2012, aprobata cu modificari prin Legea nr. 182/2012, si ale art. 1 alin. (4) si (5), art. 2, 3, art. 4 alin. (1) si (2), art. 6, 7, 9, 11, art. 12 alin. (2) si art. 13 ale art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2010 pentru completarea art. 11 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar, precum si pentru instituirea altor masuri financiare in domeniul bugetar, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 283/2011, se aplica in mod corespunzator si in anul 2013.

      Art. 3. – In anul 2013, pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, indemnizatiile, compensatiile, sporurile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare se stabilesc in raport cu nivelul bazei de calcul al acestora utilizate pentru luna decembrie 2011.

  • functionar, sindicatul sunt toti cei “n” membri de sindicat. Tu, ca membru si cel prejudiciat ( de ore suplimentare nerecuperate si (???)neplatite) ce demersuri ai facut pentru a stopa aceste abuzuri ?

  • ‘Fii rau! Riposteaza abuzului! ”
   Nu toti suferim de sindromul cainelui scapat de la HINGHERI, d-le Raileanu !
   Un conflict se rezolva prin comunicare si negociere. Sunt sigur ca te-au invatat asta la Facultatea de Psihologie, pe care pretinzi ca ai absolvit-o !
   Apropos, cunosti sensul termenului de “status”, sau il folosesti asa, ca suna interesant ?

   • @SILE: crede-ma , de acest gen de sfatuitori sunt satul!ramai dupa cortina, ramai in anonimat! ai o alta varianta daca nu vrei sa ripostezi abuzului: negociaza-l, sindromul STOCKHOLM nu este departe de tine!mai bine caine decat jigodie!

 9. Domnilor de ce dezinformati. In situatia descrisa domnul Siman a facut ceea ce este corect si anume ca a îmuternicit un LST ce îndeplinea funcţia de ST pe o functie vacanta de conducere tocmai pentru a fi platit corespunzător sarcinilor încredinţate.Nu s-a mai putut face acest lucru din moment ce ANP a trimis un ofiter de la Gherla în locul fostului împuterncicit DASDRP, titular al funcţiei de sef secţie, care a revenit pe functia de baza.
  Văd că iniţiaţi un atac direct la adresa directorului unităţii, fără să vă preocupe că, pe de o parte a fost detaşat la ANP pe o funcţie de execuţie titularului funcţiei de sef tură care a continuat să fie remunerat ca Şef de tură , iar pe de altă parte nu semnalati nimic cu privire la detasarea şi împuternicirea ca DASDRP la Bistriţa a unui ofiţer titular al unei funcţii de execuţie de la Gherla.
  Aceste două situaţii stau la origine nemultumirii celor care lucrează ca înlocuitori ai ST detaşat la ANP. În prima situaţie ,nici unul dintre LST-eii actuali nu pot fi împuternciciti pe funcţie de ST atata timp cat cei de la DIP au spus ca nu este in regula sa fie remunerate doua persoane pentru o functie.A doua situaţie a creeat imposibilitatea imputernicirii pe o funţie de conducere similară celei de ST, fiindcă nu există în sectorul operativ functii vacante.
  Pentru nici una dintre aceste situaţii nu este responsabil directorul Penitenciarului Bistriţa, care din cate îl cunosc este o persoană corectă şi responsabilă.
  Solutia ar fi să înceteze detaşarea la ANP a titularului functii de ST sau a împuternicitului DASDRP detaşat de la Gherla.

  • Nu cred că ne aflăm la emisiunea de prostie autoindusă ”Acces direct”.
   Veniți cu o explicație care fracturează orice urmă de logică elementară.

   Nu ar fi normal ca un angajat, fie și cu funcție de excecuție, care îndeplinește temporar atribuțiile titularului cu funcție de conducere, să beneficieze, pe acea perioadă, de drepturi ți sporuri salariale similare?
   Adică, în situația de față, drepturile salariale rămân pentru pila detașată la anepeu, nu și pentru slujbașul care muncește fără a fi plătit corespunzător, deși își asumă responsabilități și riscuri ca și titularul.

   Să acceptăm munca la negru mascată, sau munca parțial-patriotică?

   pentru
   cugetatorul de aur
   February 20, 2013 at 8:37 am

   Cine acceptă asemenea aberații își merită soarta. Un șef prost, obedient și abuziv nu este decât un prost, obedient și abuziv, chiar dacă e sub umbrela protectoare a unei împuterniciri ilegale. Ăsta este defapt, rostul lui, acolo. Să facă ceea ce i se cere, să creeze situații conflictuale în rândul personalului, să dezbine și să mănânce banii statului de pomană, în ultimă instanță.

  • @un sindicalist:
   Prezentati aceasta solutie domnului director Lucian SIMAN, cu scopul de a lua masurile necesare, fiind, dupa spusele dvs, o persoana corecta si responsabila!

  • @un sindicalist
   Bai asta cu “…este o persoana corecta si responsabila'”,probabil ca esti unu de-ala imputernicit la nesfirsit de directorul corect si responsabil si atunci cum nu l-ai pupa-n in c(urte) la nesfirsit.Si cu nenea Barna Mitica,tot “corect si responsabil “a fost,imputernicind-ul de n ori? Tu vezi ce scrii?

   • @Johannis Klaus

    Băi Klaus poate tu faci ceva cu dosul lui Crin,nicidecum nu sunt vreun împuterncit dintre cei pe care dumneata îi cinsteşti, dar nu înţeleg ce nu este “corect şi responsabil” cu împuternicirea personajul amintit de dumneata.Nu uita că tocmai s-a încercat ocuparea postului respectiv prin concurs şi nu a fost ocupat de nimeni. Fă dumneata o propunere corectă şi responsabilă, dar în acelaşi timp meditează la profunzimea spuselor domnului Crin,căruia la actualul congres, tocmai i te-ai alaturat , şi care sună cam aşa: “Altcineva de ce nu candideaza? .. Trebuie sa stim sa ne luptam, in viata si .. ..uneori pierzi, uneori castigi, nu este groaznic să pierzi, este groaznic sa nu existi, eu exist.”
    În concluzie, să nu propui dintre cei care nu au existat când trebuiau să participe la concurs.

    • @ un sindicalist
     Atunci ii fi vre-unu’ de-ala care-a dat cu mucii-n fasole la psihologic. Tat praf esti nen-tu Boc cind o dai cu “…corect si responsabil”.Si afla mataluta ca nu cinstesc pe nici un purtator de stele(mai mari sau mai mici) fie el imputernicit sau nu.Vad ca ai o parere foarte buna despre dumneata,nu te si iubesti cumva?!

     • @Johannis Klaus
      Cu mucii dai tu in propriul tau nutreţ pe care il ingerezi si dupa aceea ţi-l regurgitezi pe tine, cel fără prea cinstire si un iubitor etern al “papagalilor” asemuiţi .

     • Ati fi vrut sa taca si sa indure? Frumoasa atitudine aveti, dle agent provocateur! Demna de urmat. Trebuie sa vina momentul adevarului. Nu poti tine faradelegile ascunse la nesfarsit.

 10. Mai am o intrebare:agentii de ce nu pot fi numiti prin dzu pe functii de conducere dar pot participa la concursul ptr ocuparea functiilor de conducere?

 11. Domnule Cosmin,ati dat exemple de kitc la operativ.Aveti exemple si de la alte sectoare? Daca nu, de ce credeti ca kitch-urile se fac numai la operativ?

  • Nu am alte exemple. Cele pe care le primesc le fac celebre. Sectorul operativ detine cel mai mare numar de lucratori, prin urmare neregulile apar mai des si intr-un numar mai mare.

 12. Si Mara de la Penitenciarul Deva, imputernicit in continuare (greu vine numirea celui nou) ca D.A.S.D.R.P desi a luat nota 3 si la ultimul concurs. Competent director adjunct avem, poate dl.D.G. are ceva informatori prin unitatea noastra de la care sa afle (in)competenta acestuia in ale conducerii.

 13. Cred ca s-ar putea realiza o culegere de gindiri filozofice:”Din cugetarile sefilor nostri”-Sefu-i sef si-n pantaloni scurti;numai seful are voie sa gindeasca;seful nu greseste niciodata;eu te-am facut ,eu te maninc(ha,ha);ce-i al meu e pus deoparte..etc.Pina la urma..ce facem?Facem….exceptie!

 14. unii sefi au o calitate, aceea de a adulmeca pe acei subordonati care se incadreaza in sintagma din codul deontologic: supunere deplina fata de lege. sefii se considera LEGEA.
  “eu te fac eu te omor” este reversul acestor numiri.

   • Intr-o logica fireasca a lcrurilor, cantitatea normala de uscaturi este constanta in timp. Daca ar exista o structura de salubrizare, acestea ar fi ridicate constant si numarul acestora s-ar mentine scazut, chiar in scadere. Daca sunt lasate pe loc, uscaturile se depun unele peste altele, protejandu-se pentru a deveni putreziciuni.

  • ” Dubito ergo cogito. Cogito ergo sum”-Descartes
   Prea putini ne punem proleme existentiale si ne intrebam cat de important e ” a fi” comparativ cu ” a avea “.

   • Si ce fel de viata poate avea un om nemultumit de sotie, de servici, de oamenii din jur, un om care nu se suporta nici pe sine si nu intelege ce inseamna adevaratele valori, lucrurile care chiar conteaza? Sa dea Dumnezeu sa fie cat mai putini astfel de oameni pentru ca nu poate decat sa-ti fie mila de ei caci suma sentimentelor lor se reduce la frustrare si durere. Pentru ei fericirea altora reprezinta propria neputinta de a simti ceva bun.

Comments are closed.