Q&A

q&aDialog despre satisfacția de a fi român, sentimental de a fi funcționar public cu statut special din administrația penitenciară

Știu pentru cine scriu și de ce scriu. Nu-mi trebuie decât motivare, un ochi care să citească și o minte care să digere. Toate șefiile capătă, cu timpul, culoarea proscrierii.

Q: România trece printr-o perioadă nefastă, tot mai mulți români trec în afara legii. Vă e rușine ca sunteți român?

A: Nu. Niciodată. Îmi exprim mâhnirea în legătura cu ce se petrece in România zilelor noastre. E o altă Românie de ce a fost odată.

Q: Ce credeți că s-a schimbat în România?

A: Totul. Odată cu trecerea timpului și instaurarea guvernărilor postdecembriste, România a devenit bogata țară săracă. S-a furat tot ce era de furat, s-a furat până și libertatea și demnitatea românilor.

Q: Cum adică să se fure libertatea și demnitatea într-o țară democratică?

A: Democratică pe naiba! Asta e democrație decât pe hârtie. Statul ne vrea proști și toleranți, în timp ce ne vinde iluzii că putem face ce vrem într-o țară pseudo-democratică. Priviți în jur! Priviți rezultatele la bacalaureat! Facultățile au renunțat la examenele de admitere. Diplomele se cumpără de la librării. Am devenit o Românie devoratoare de scandal și pornografie.

Q: În sistemul penitenciar cum se resimt schimbările?

A: Și în sistemul penitenciar sunt tot români, aceeași români. Integritatea, verticalitarea, responsabilitatea de odinioară s-au transformat în non-calități. Acum am devenit acizi, șceptici, acuzatori, iresponsabili. Nu toți, evident. Am întâlnit și lucrători fericiți. Lucrători dornici să-l învețe pe nou-încadrat, nu să-i speculeze greșeala, făcând haz pe seama lui.

Q: Sunteți mândru că lucrati în sistemul administrației penitenciare?

A: E prea mult spus că sunt mândru. Nu este un sistem perfect și prin urmare nu pot să fiu mândru. A devenit cangrenos, care se mișcă din inerție și care nu iși afișează valorile. Iar atunci când ele ies la suprafață cineva, voit și cu rea intenție le scufundă în marea masă a mediocrilor. Am doar un sentiment plăcut că sunt funcționar public cu statut special din administrația penitenciară. Văd în acest sistem dorința de schimbare. Schimbarea ar trebui să vină din vârful lui. Și va veni. Nu azi, nu mâine, dar va veni.

Q: Care sunt problemele cu care se confruntă sistemul penitenciar?

A: Formalismul este cea mai nouă problemă apărută. Cerința exagerată de a ne ”acoperi” de hârtii și teama lucrătorului de ”a da cu subsemnatul”. Această teamă este izvorâtă din necunoașterea legislației de către fpss. Am devenit, parcă, prea fricoși, șceptici și uneltitori.  Optimismul nu a trecut de Postul de control nr.1, devenind cu timpul prohibit.

Q: Ce părere aveti despre mișcarea sindicală în sistemul penitenciar?

A: De acest subiect ne legăm data viitoare. E mult prea sensbil ca să-i acordam doar un gram de atenție. Închei prin a spune că, în cazul în care teama îi va determina pe unii să renunțe la luptă, vom înființa un sindicat al spiritelor pribegite.

24 Comments

 1. Am solicitat de multe ori ca ANP sa intervina impotriva dir. Cristian Alexandru. Azi a fost audiat de DNA 7 ore. Il revoca ANP sau organele legii ? De ce trebuie sa fie revocat un director cu scandal mediatic cand poate fi revocat in liniste si astfel sa protejeze imaginea sistemului penitenciar ?

 2. Domnule Cosmin,cred ca din fiecare intrebare se poate face un articol de nota 11!Ar trebui insistat si detaliat! V-ati oprit la cel mai important punct:”Ce parere aveti de miscarea sindicala in sistemul penitenciar?”Pe asta o sa-l rescriem noi,astia putini!Oare acest articol se vrea o “trezire”?Astept raspunsul la aceasta ultima intrebare:”Ce parere aveti de….”?

 3. Ups!!!!Ce faceti voi aici?!A inceput sa intrebe DNA la Galati!Pe cine?Pe Perjeru,pe Severin si pe Gorea!Oare despre ce?Cei trei au fost invitati personal de procurori(veniti personal),de la unitate,azi,sa dea declaratii la parchet!Se misca ceva ?Este INCEPUTUL

  • il cautau pe Radu Nicusor-omul care trage sforile la Galati,doar ce sa vezi ,omul incepand de azi e in concediu ca a muncit mult ieri la demolarea cladirii facute din fondurile p.p.l.

 4. Ultima marsavie facuta la pnt Galati:
  Radu( capangureanu-necuratu-uratu) impreuna cu mesterul Manole alias Haret si marele director jurist-minte multa au construit la sectia exterioara sendreni o mansarda fara a avea autorizatiile necesare in acest scop, cu materiale primite de la p.p.l. .De obtinerea materialelor s-a ocupat Radu-sef de sectie- prin metode care intra sub incidenta DNA.Astazi cand s-a descoperit marsavia nimeni nu mai stia de constructie si mesterul Manole(Haret) a demolat tot ce s-a construit.se aude prin targ ca se da 1500 de eur pentru liberarea conditionata -Radule stii ceva?

  • Te obesesti degeaba colegule sa pui intrebari despre magariile de la Galati, juristul cu doua telefoane rezolva totul(am sustinere politica, ma doare in p… de astia din ANP). Faptul ca se primesc, sub o forma sau alta, atentii de la detinuti, nu este o noutate, a devenit ceva “fireste” , nici nu se mai feresc, pentru ca mananca toti din aceiasi … palma. Unii nu mai pot face fata presiunilor facute de detinuti si vor sa plece de la Galati prin usa din dos(“trensfer” chipurile) la alt penitenciar. Incercati sa va adaptati noilor “cerinte” impuse de catre mârlete&compania sau plecati ca Minerul daca nu mai rezisati tentatiei.

   • am auzit, ca la penit. Galati s-a decis investirea unor materiale de constructii in ridicarea unui etaj pe structura prezenta a constructiei de la g.a.z. SENDRENI: caramizi, ciment, traverse de lemn, etc.si ca in prezent s-a montat si acoperisul pe acesta cladire….dar, caci indubitab il in deciziile conducerii acestei unitati exista in permanenta si inconsecventa mentinerii deciziei dl. director a dispus demolarea acestui etaj, ridicat fara aprobarea A.N.P.Sa fie oare adevarat?

    • Sunt multe probleme: lipsa urbanismului de constructie, lipsa autorizatiei de constructie, neconsultarea ANP, modernizare si consolidare cu supraetajare fara proiect, folosirea de materie prima din sursa necunoscuta (caramida din demolari, termopanele donate de ppl fara act de donattir …dar cu promisiuni) …. etc

 5. Domnule Cosmin,poate nu am inteles raspunsurile la primele 2 intrebari:1)Ptr cine ati scris articolul?2)Dialogul este real sau imaginar?Va mai adresez inca o intrebare_De ce ati scris acum acest articol,cind transformarea este ireversibila?Este o vorba pe la noi-Ce-a mincat lupul e bun mincat…. si mortul de la groapa nu se mai intoarce!

 6. Am o rugaminte ptr dvs:Ptr cine ati scris articolul? Dialogul este real sau imaginar? As dori sa adresez mai multe intrebari d-lui “A”.Una ar fi-Fenomenul de”transformare” este ireversibil?

  • Nu va opreste nimeni sa nu adresati. Tocmai asta e si ideea articolului. Fiecare sa puna intrebari sau sa ofere raspunsuri. Oricine poate fi Q sau A. In general transformarile sunt ireversibile in sistemul penitenciar. Chiar daca gresesc, oamenii nu isi recunoasc erorile si sa treaca mai departe.

 7. Da, este un fel de frescă a societății românești în care apare și sistemul în care lucrăm…
  …în care încă ne mai încăpățânăm să lucrăm.

  Unde prostia e ridicată la rang de virtute și corupții dau lecții de corectitudine și profesionalism. Cu o birocrație infernală și cu un nivel al demotivării în continuă creștere.

Comments are closed.