Reorganizare ANP

Reorganization-300x273Catre
Directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor
Domnul comisar sef de penitenciare Marian DOBRICA

Stimate domnule director general
Am luat act de introducerea pe ordinea de zi pentru Consiliul de conducere ANP din data de 6 feb 2013 a “reorganizarii ANP” si va punem la dispozitie prin prezenta, pozitia SNLP si FSANP privitor la acest subiect.

Avand in vedere demersurile anterioare, care dateaza din anul 2010, privind initierea procedurii de reorganizare a ANP, demersuri intrerupte in mod repetat si reluate mai mult sau mai putin transparent, va solicitam ca “reorganizarea ANP” la care se face referire in ordinea de zi a consiliului sa reprezinte un proces nou si transparent, iar sedinta din data de 6 feb 2013 sa se refere strict la ANP-aparat central si nu la intregul sistem, ca punct de pornire al procedurii.

Prin urmare, solicitam sa se analizeze oportunitatea mentinerii si/sau reorganizarii structurilor din aparatul central si/sau ale unor functii de conducere din aparatul central, incepand cu cele de top management (dir. gen adj, dir. de directii, dir. adj de directii), pentru ca ulterior acestei etape sa urmeze continuarea dezbaterilor privind reorganizarea unitatilor subordonate.

Privitor la reorganizarea aparatului central, in considerarea urmaririi prioritatilor pe linie bugetara precum si in vederea eficientizarii activitatii prin reducerea liniilor ierarhice si implicit a birocratiei, facem urmatoarele propuneri:

La elaborarea proiectului de OMJ privind reorganizarea aparatului central, se vor avea in vedere cel putin trei indicatori de baza si anume:

 1. contextul prioritatilor evidentiate de legea de executare a pedepselor si masurilor privative de libertate raportat la misiunea sistemului penitenciar;
 2. numarul de salariati ai unei structuri la nivel central;
 3. numarul de salariati la nivel de sistem, care se afla in coordonarea structurii.

In acceptiunea propunerilor formulate mai sus, precum si luand in calcul indicatorii propusi, opinam ca un numar de 4 directii din aparatul central trebuie sa-si mentina nivelul structurii pe care il au in prezent, respectiv DSDRP, DRS, DEA si DMRU, enumerate exact in ordinea generata de importanta misiunii si contactul direct cu detinutii, precum si de indicatorii susmentionati. De asemenea, si pentru Serviciul cooperare si programe se poate justifica mentinerea structurii actuale.

In afara celor 5 structuri susmentionate, apreciem ca pot fi efectuate reorganizari prin transformare din directii/servicii in alte tipuri de structuri sau reorganizari prin comasare. Astfel, spre exemplificare, Serviciul de audit intern si control (subordonat direct DG) – poate prelua efectivele celor doua directii de inspectie penitenciara si de audit care se vor transforma in birouri, in cadrul noului serviciu creat.

Cu ocazia acestei proceduri de reorganizare se pot solutiona si aspecte care treneaza de mai multi ani cum ar fi domeniul inspectiei muncii repartizat prin lege in sarcina ANP. In vederea aplicarii prevederilor legale, cele doua compartimente existente in prezent trebuie mentinute dar reconfigurate astfel: compartimentul protectia muncii se va redenumi compartimentul de inspectia muncii urmand sa primeasca prin ROF ANP si atributii de control, integrand toate cele 3 componente prevazute de lege respectiv sanatate/securitate in munca si protectia mediului. Compartimentul managementul situatiilor de urgenta poate fi mentinut ca si structura distincta avand doua componente respectiv prevenirea/stingerea incendiilor si protectie civila.

In completarea procesului de reorganizare trebuie avute in vedere prioritatea mentinerii numarului de posturi existente in organigrama precum si evitarea afectarii personalului de executie si totodata se va avea in vedere o stabilire corecta si eficienta a centrelor regionale care pot primi atributii privind coordonarea unitatilor arondate, precum si modificari de coeficienti ale functiilor de coordonare, cu responsabilitati care acopera mai multe unitati.

Cu deosebita consideratie

Florin Schiopu                                        Stefan Teoroc
Vicepresedinte FSANP                         Presedinte SNLP

34 Comments

 1. Reorganizare- eliminarea sporurilor pt. personalul care nu lucreaza cu detinuti, transformarea acestor posturi in posturi similare cu cele din afara sistemului(gestionar,contabil,secretara) desfintarea posturilor de purtator de cuvint.Care este diferenta din munca gestionarului de la legume-fructe si cel de la magazia de alimente de la penitenciar?? Gardianul e doar cel ce lucreaza cu infractori …restul sunt “domni” in acest sistem si trebuie platiti ca atare.Dar acest lucru nu se va intimpla niciodata ,pt. ca “domni” sunt cei care s-au angajat gardian dar au cunoscut pe cine trebuie pt a ajunge sa primeasca salariu pt.o munca pe care nu o fac,PAZA ESCORTAREA si SUPRAVEGHEREA infractorului ,adica s-ai mirosi putoarea s-ai simti duhoarea dar sa nu ai voie s-ai spui sa se spele ca-l jignesti.

  • Tare rau v-au suparat purtatorii de cuvant. Numai ca trebuie sa aveti in vedere ca nu se poate desfiinta ceva ce nu exista. Dar sa desfiintam….
   Si daca nu putem sa taiem sporul domnilor haideti sa facem lobby sa imprastie duhoare de hot si pe holurile comandamentelor sa sa le mutam birourile secretarelor pe sectiile de detinere.
   (editat admin)

 2. Nu stiu daca prin reorganizare se doreste si o reformare.Oricum “reorganizarea” ar trebui sa-si doreasca eficienta,reducerea cheltuielilor si repartizarea personalului excedentar.Toate astea dupa ce se stabileste ptr fiecare” norma de munca”.Acest sistem a scapat de reorganizare,comparativ cu altele.Comasarea e o chestie…de ascundere a gunoiului sub covorul persan.Stabilirea unor centre regionale..e o alta pacaleala.Adica.. acelasi numar de functionari il impart in mai multe locatii.

 3. Sincer vorbind, nu cred ca am intalnit o persoana mai rea, rigida si razbunatoare ca Cristian Alexandru. Este barfit si injurat la toate colturile, dar el se plimba orgolios prin curte si ameninta pe toti care i se opun. Josnica si oribila persoana.

 4. Ne bucuram ca a fost sanctionat juristul minte ingusta. Este succesul fsanp. Sunt sigur ca se vor inscrie multi in fsanp. Hilohe ne-a dezamagit pe toti. Latra formal, nici el nu crede ce spune si este lipsit de substanta. Felicitari d-lui Raileanu.

  • Si cine va fi lider? Doamna care l-a bagat pe fiiesu la vizita in poarta la calculator ca pe sectie sau in foisor ii suna naspa?

 5. asteptam sa vina si randul Gaestiului, azi 03.02.2013 am fost pusi sa strangem bani pentru repararea xeroxului. Sindicatul de la Gaesti este cu directorul, sa dea lumea bani, ca de au nevoie de imprimanta. Dar cei in drept sa se ocupe de aceasta activitate unde sunt ?

 6. Un indicator de baza ar trebui sa fie si cel al numarului de activitati specifice fiecarei structuri pentru ca in baza acestora se stabilesc atributiile si apoi numarul posturilor necesare pentru indeplinirea acestora.

 7. O abordare gresita.
  Solicitarile de reorganizare au tinta ANP-ul. Inseamna ca in teritoriu se alege praful.In alta ordine de idei sa nu uitam ca membrii in sindicat sunt si din alte sectoare .Sindicatul are doar rol consultativ.Mai multa diplomatie ar fi necesara.
  Se vede lipsa lui Sorin.

   • Nu merge link-ul. Despre ce este vorba? Cu asa sustinere politica e greu de crezut ca se vor stopa abuzurile juristului dictator. Pacat ca ANP nu se implica deloc.

   • Nu știu cât de consecventă e justiția, oricum, soluția mi se pare destul de blândă, având în vedere că atitudinea d-lui director ține de Codul penal.
    Ăsta este trendul impus de ANP, iar șicanele la care ați fost supus (inclusiv de către cei de la ANP, prin apendicele aservit), au ca punct de plecare chiar calitatea pe care o aveți, aceea de sindicalist.

    Vă felicit pentru consecvență.

    • Corect. Sanctiunea este foarte blanda. Juristul ingust la minte trebuie sa plateasca serios pentru abuzuri. Speram ca fsanp sa sesiseze parchetul impotriva lui Cristian Alexandru.

     • Mobbing-ul la locul de muncă ar trebui să fie una din preocupările sindicatului, inclusiv prin promovarea unui proiect legislativ. Este clar că nimic nu deranjează mai mult decât înființarea sau menținera unui sindicat, altul decât cel galben (ca lămâia).

      E o datorie de onoare a celor care au promovat, pe această linie cromatică (galbenă), de a face presiuni, (inclusiv asupra propriilor membri, care vor să se retragă din calitatea de cotizator galben) asupra oricărei inițiative de a înființa un sindicat care să apere interesele membrilor.

      Prețul e pe măsura riscurilor: lipsa promovării profesionale, marginalizarea, ridiculizarea, hărțuirea permanentă prin comisii de disciplină (în timp ce mulți alții, aflați sub umbrela galbenă, nici măcar nu știu de ce se deplasează la locul de muncă).
      Mobbing, adică, practicat pe față.

      Faptul că directorul a fost sancționat, totuși (chiar și simbolic), e un succes. Răspunderea disciplinară nu o exclude însă pe cea penală, și cred că e vorba de un abuz în serviciu. Cu siguranță că, la solicitarea parchetului, vor fi puse la dispoziție și înregistrările video din punctul de control.

  • au castigat, in fata abuzului unui director ” invicibil”.De aceea, stimati colegi galateni aveti curaj sa mergem impreuna catre consolidarea unei echipe de viitor!

    • @Ben: cum sperati dvs. sa scapati de abuzuri: prin inchinare in fata icoanei in fiecare seara sau prin implicare?

     • Normal ca prin implicare, nu degeaba am devenit membru fsanp. Sunt atent la abuzurile juristului si vom actiona imediat cand avem fapte concrete.

   • Pe principiul “daca voi nu ma vreti, eu va vreau”, GURUL cel rotofei se zbate din rasputeri sa atinga la Galati pragul electoral reprezentat de degetele de la o mana. Dupa victoria din deplasare, ca la el in unitate risca sa fie cotonogit de proprii membri, estimez ca numarul de membri din noul sindicat se va dubla, prin atragerea a unu-doi activisti cu personallitate multipla, care sa faca suficienta galagie pentru inducerea in eroare a dusmanului de clasa, reprezentat de oricine nu e de acord cu (editat admin).

    • Pareti foarte suparat, ca in sfarsit o comisie de disciplina certifica abaterile disciplinare savarsite de catre un director de penitenciar impotriva libertatilor sindicale ale salariatilor. Relaxati-va, vor urma si altii, daca nu reusesc sa inteleaga un lucru simplu: vremea vatafilor a cam trecut.

     • Ati inteles gresit. Nu de directorul de la Galati era vorba in propozitie. “Rotofeiul” era tinta ironiei.

  • Sorin e un om inteligent, posesorul unor vaste cunostinte, bataios si consecvent. Dar, fie-mi cu iertare,…diplomat?!

 8. Vreti economie ? Taiati chiriile fictive si deconturile de transport spre unele chirii fictive.

 9. frumos scris….,,importanta misiunii si contactul direct cu detinutii,,,…si inca o data personalul medical este uitat…
  .Multumim….

 10. Speram ca reorganizarea sa il revoce din functie pe incompetentul Cristian Alexandru, juristul minte ingusta care isi bate joc de toti angatii.

Comments are closed.