OBIECTIV: Tentativă de suicid la Penitenciarul Brăila

Penitenciarul BrailaUn agent care lucra la gospodăria agricolă a instituţiei, GAZ-ul de la Siliştea, a băut un cocktail de pesticide * bărbatul şi-a aprins o lumânare şi a lăsat o scrisoare de adio familiei * în bilet arată că a fost supus unor presiuni psihice din partea conducerii, pe care nu le-a mai putut suporta

Angajatul ar fi fost considerat vinovat de uscarea răsadurilor de tomate din solarii, paguba fiindu-i imputată * pe de altă parte, liderul sindical susţine că acuzaţiile nu sunt întemeiate şi că la Penitenciar s-a încercat muşamalizarea cazului * bărbatul se zbate acum între viaţă şi moarte pe patul de spital, prognosticul medicilor fiind rezervat.

Un angajat al Penitenciarului Brăila, care nu a mai suportat presiunea psihică de la locul de muncă, a decis să facă un gest extrem, în semn de protest: bărbatul de 50 de ani a încercat luni să se sinucidă la serviciu, otrăvindu-se cu insecticid. El şi-a pregătit cu minuţiozitate fapta, lăsând în urmă o scrisoare de adio pentru familie, în care îşi explica decizia luată, dar a avut grijă să-şi aprindă singur o lumânare. Bărbatul a fost găsit de un coleg, care a chemat Ambulanţa, fiind transportat în stare gravă la spital. Liderul sindicatului “Sinpen”, Marin Răileanu, arată că agentul avea probleme de sănătate şi a solicitat în repetate rânduri mutarea de la GAZ Siliştea la un alt sector, lucru refuzat de conducere. Mai mult decât atât, susţine aceeaşi sursă, instituţia a încearcat muşamalizarea incidentului, care a fost sesizat la Administraţia Naţională a Penitenciarelor după aproape 8 ore de la producere.

Agentul Penitenciarului Brăila a ajuns, luni, în stare de comă la spital, după ce a ingerat o substanţă toxică. Lungu Nistor, în vârstă de 50 de ani, care lucrează la GAZ Siliştea, a fost găsit, în jurul orei 6.10, de agentul supraveghetor care a alertat conducerea Penitenciarului despre incident. Gestul extrem al bărbatului a fost pregătit cu minuţiozitate: el a lăsat o scrisoare în care explica pe larg motivele ce l-au determinat să ia o asemenea decizie şi îşi cerea scuze de la familie, pe care credea că a dezamăgit-o. În plus, agentul îşi aprinsese o lumânare.

La faţa locului a fost solicitată intervenţia Serviciului de Ambulanţă, care i-a acordat primul ajutor şi l-a transportat la Spitalul Judeţean. La sosirea echipei medicale, bărbatul era foarte agitat, ceea ce a îngreunat misiunea salvatorilor. “Solicitarea a fost primită la ora 6.17, iar la faţa locului s-a deplasat o ambulanţă de tip C, cu medic. Nu s-a putut efecuta consultaţia, deoarece pacientul era agitat. I-a fost administrată o perfuzie, i s-a pus mască respiratorie şi a fost transportat la spital”, ne-au precizat surse oficiale din cadrul SAJ Brăila. Din informaţiile de la faţa locului, echipajul de pe ambulanţă a constatat că bărbatul înghiţise un adevărat cocktail de insecticid, amestecând nu mai puţin de trei feluri de pesticide: Decis, Fusilade şi Actellic.

Bărbatul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe în stare precomatoasă şi agitat psihomotor. Cadrele medicale i-au făcut spălătură gastrică, i-au adminstrat cărbune activat, vitamine şi perfuzie cu ser fiziologic. Pacientul a fost internat în Secţia Anestezie – Terapie Intensivă, stabil hemodinamic şi respirator. “Momentan este în secţia de Terapie Intensivă, unde face tratament cu antibiotice şi perfuzie cu diuretice. Pacientul este în comă, iar prognosticul este rezervat”, ne-a declarat Olguţa Ciocan, directorul medical al Spitalului Judeţean.

“De când m-au trecut pe această funcţie, parcă am omorât pe cineva”

Agentul Lungu Nistor este angajat al Penitenciarului Brăila de 18 ani, unde a lucrat în sectorul operativ, iar în ultimul an a fost mutat la GAZ (Gospodăria Agro-Zootehnică) Siliştea. Din cauza unor probleme de sănătate, el a cerut în repetate rânduri un alt post în cadrul Penitenciarului, lucru care nu s-a întâmplat. Din scrisoarea de adio lăsată familiei, reiese că bărbatul ar fi fost considerat vinovat de uscarea răsadurilor de tomate din solarii, paguba fiindu-i imputată. “Nu am putere să trec peste această anchetă. Am făcut raport prin care am solicitat schimbarea din cauza unor probleme de sănătate care au recidivat (…) Sunt plin de datorii şi nu am pe ce să cumpăr tomatele. Dl. director Malinchi (n.r – directorul economic) m-a ameninţat că-mi pune totul în spate, încă de la începutul lunii februarie. A venit aprilie şi nu se ştie dacă se mai face ceva cu acest GAZ. De când m-au trecut pe această funcţie, parcă am omorât pe cineva. Nu am vrut decât să-mi fac treaba (…) Nu am cum să-mi plătesc greşeala pentru că am o fetiţă de 4 ani pentru care am dat mai mulţi bani la doctori decât pe jucării. Nu am cum să găsesc înţelegere. Trăiesc cu o frică cumplită de cel puţin două luni de zile. Copiii mei să mă ierte pentru gestul pe care-l fac”, scrie în biletul de adio.

Legat de acuzaţiile care i se aduc angajatului, liderul sindicatului “Sinpen”, Marin Răileanu, susţine că nu sunt întemeiate, asta pentru că în realitate nu a existat niciun prejudiciu la GAZ Siliştea. El a explicat că răsadurile de tomate care s-au uscat au fost aduse de un coleg, gratuit, astfel încât nu se poate vorbi despre imputarea vreunei sume de bani. În ceea ce priveşte starea de sănătate a agentului şi cererile sale de a fi mutat într-un loc de muncă adecvat, liderul sindical acuză conducerea Penitenciarului Brăila că nici măcar nu a luat în discuţie acest aspect. “Directorul Penitenciarului a refuzat în mai multe rânduri să îl mute pe acest coleg de la GAZ Siliştea, în alt sector. S-a implicat şi sindicatul, am avut şi acte medicale. În ciuda faptului că acest coleg nu mai făcea faţă, din cauza stării de sănătate, directorul a menţinut dispoziţia de a rămâne acolo”, a declarat Marin Răileanu.

Reprezentantul sindicatului susţine că directorul Penitenciarului, cms. Dumitru Ionescu, ar fi încercat să muşamalizeze incidentul, care a fost raportat superiorilor de la ANP abia după ora 13, deşi legea prevede că trebuie sesizat imediat. “Am sunat la ANP, la specialiştii de la compartimentul siguranţa şi securitatea muncii, la ora 11.15, mi s-a confirmat că nu se primise nicio informaţie cu privire la acest incident, în condiţiile în care legislaţia penitenciară ne obligă să raportăm imediat orice eveniment cu conotaţiile unui accident de muncă sau unui posibil suicid. Aici se refuză a se da informaţii. Se fac presiuni, deşi toată lumea ştie, dar ne prefacem că e vina doar a angajatului şi atât. S-ar părea că gestul extrem este singura formă prin care cineva poate atrage atenţia. Rămâne doar sindicatul să mai arate ceva”, a declarat liderul sindical, care a adăugat că organizaţia pe care o reprezintă a solicitat la ANP schimbarea din funcţie a directorului Ionescu.

Purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului Brăila, cms. Simona Kober, ne-a confirmat producerea incidentului, precizând că la nivelul instituţiei “a fost declanşată o cercetare în vederea identificării circumstanţelor în care s-a produs evenimentul”. –  Alina MIHAI, Rodica PERIANU Publicat în Ziarul Obiectiv Vocea Brăilei nr. de Marţi, 02 Aprilie 2013.

20 Comments

 1. domnule Raileanu de ce nu te agitai asa tare si atunci cand se faceatuica in porumb de prietenul tau ,,Hardau,, sau atunci cind ai luat banii colegilor dela chiosc sau ai uitat cinstitule

 2. ABC ALTII DUPA CE AU AJUNS PE ANUMITE FUNCTII AU ADUS HIRTII DE 8ORE SI IN ANUMITE CONDITII HULUBA STIE CA DOAR EL IA INVATAT SI -I PROTEJEAZA

 3. Domnul răileanu dezinformează din nou.Nimeni nu a încercat să ascundă nimic.
  Anp-ul a fost informat la 6,35.Se pot vedea desfăşurătoarele de la telefoanele celor în drept să informeze.
  dânsul ştie bine, dar cu răutate aruncă cu noroi, aşa cum face cu oricine are alte păreri decît a lui.
  Lui nu-i place decât propria persoană,dar ce-l recomandă, în afară de îmbârligături.
  O să vedeţi atac după ce vede comentariul. Eu îi doresc succesuri.

  • nu o sa fie nici un atac, stai linistit , analizam strict implicarea directorului unitatii in evitarea acestui eveniment! informarea nu se face telefonic , se face pe e-mail de catre seful de tura, iar din nou ma repet ora trasmiterii mail-ului a fost 13.40!despre art. 28 din Decizia 302/2013 stii ceva?De ce directorul unitatii a insistat la seful sectiei ATI sa i se predea personal scrisoarea de adio a agentului?

   • Îmi cer scuze că nu sunteţi la curent cu toate deciziile anp, care prevăd informarea de urgenţă a conducerii în situaţia producerii unor evenimente, astfel încât să nu afle din presă sau din alte surse nu tocmai bine informate de fiecare dată.
    În ceea ce priveşte e-mailul aveţi dreptate cu ora dar, mă repet, se cunoştea problema de către toată conducerea anp. Cât despre decizia de care amintiţi cred că ar trebui să ne spuneţi şi nouă, nu toţi avem acces la ele ca dvs.
    aşteptămtextul invocat sau mai bine zis pe toată.

 4. cazul agentului lungu se poate repeta in orice clipa deoarece 60% dintre agenti traiesc intr-o presiune maxima in fiecare zi datorita lipsei de profesionalism a celor care sunt sus pusi,a conditiilor sociale si economice in care traim si a multor alti factori.ceea ce se intampla este un semnal de alarma si daca nu se schimba ceva in mentalitate,comportament etc cazul lungu se va multiplica.toti ar trebui sa stie ca inainte de a fi fpss si ca ne supunem unor legi,suntem toti ‘OAMENI’.

  • Suntem toti oameni,dar sa nu uitam unde lucram si in ce secol suntem ,dar sa revenim la ani 1000 IH cand se aplica legea spartana pentru ca ea ne-a adus in secolul XXI.

 5. doamne ajuta sa isi revina…condoleante pentru colegul nostru..si perjeru din pnt galati e dispus sa faca asemenea gesturi…Se plangea la un coleg, de frica dna , trebuie testat psihologic .dumnezeu sa ii ocroteasca

  • Foloseste un alt id. Incerc sa fiu scurt si la obiect si nu comentez barfe lipsite de adevar si relevanta. Mersi. Ben

 6. Este absolut terifiant gestul colegului nostru.Nu mi-a venit sa cred ca in 2013 un agent de penitenciare este atat de stresat,incat sa clacheze intr-un astfel de mod.Una din cerintele psihoprofesionale ale unui sef este comunicarea,iar empatia este un principiu la care fiecare lucrator de penitenciar se raporteaza in activitatea sa.Marin Sorescu ii numea pe cei de teapa directorului de la Braila”humanoizi”,adica animale cu chip de om;cum l-ati declarat apt stimati psihologi pe acest director,cum l-ati admis stimata comisie pe acest director?Daca ati avea coloana vertebrala maine v-ati depune demisiile domnilor profesionisti, care ati contribuit din plin la schilodirea sufletului unui coleg prin amatorismul vostru;mergeti si priviti in ochi copii acestui om chinuit si spuneti-le:noi am facut asta lasandu-l humanoid printre noi!ATI PUTEA?anp ce Masuri luati in cazul celor care se fac vinovati de acest gest reprobabil? cu directorul ?a generat o situatie de criza pe care n-a stiut s-o gestioneze ,finalizandu-se cu o tragedie.Propun tutror colegilor din sistem sa depuna memorii la fiecare cabinet parlamentar din localitatea in care domiciliaza sa-l interpeleze pe min justitiei ,despre tragediile si abuzurile fara numar din sistem!TOTUL TREBUIE SA INCETEZE ACUM PANA NU VA FI PREA TARZIU!DUMNEZEU SA AIBA IN PAZA SUFLETUL ACESTUI OM ATAT DE CHINUIT!

 7. Cred ca acest domn director este de un tupeu fantastic.
  A nu respecta legea care-l obliga la trimiterea unui raspuns in 30 de zile se pare ca pentru dumnealui este o bagatela, insa a se crede pe mosia proprie este un fapt care-l incrimineaza.
  Domnule Raileanu, va rog uitati-va dimineata la intrare in unitate. Poate a fost schimbata placuta veche cui una noua pe care scrie ceva de genul Ionescu S R L.. In acest caz, este de inteles, …. daca se poate cumva intelege.
  Membrii sindicatului ACVILA Dolj din cadrul PMT Craiova sunt alaturi de colegul ajuns in aceasta situatie, si in cazul in care este nevoie si putem sa va fim de ajutor, contactati-ne.
  Giovani

 8. Asemenea bestii de directori , care s-au dezumanizat odata cu ocuparea unei functii de conducere, trebuie eliminati, goniti cu pietre din locurile calde pe care le ocupa. Sunteti multumiti domnilor, care ati stat cu mainile incrusate la strigatul disperat al unui om, om care acum se zbate intre viata si moarte. Sunteti impacati ci voi? Halal, oameni..

 9. Crin Antonescu l-a exclus pe senatorul Tudor Chiuariu de pe lista posibililor miniştri, afirmând că acesta, deşi poate îndeplini legal această funcţie, nu o doreşte, deoarece are un proces pe rol. Tudor Chiuariu a fost achitat în prima instanţă în dosarul „Poşta Română”.

  • a.s.p. LUNGU NISTOR a depus la secretariatul unitatii doua solicitari de schimbare din functie invocand grave probleme de sanatate, documentate cu inscrisuri medicale in data de 24.01.2013 si 11.03.2013. Nici pana astazi agentul nu a primit raspuns de la conducerea unitatii, mai mult decat atat in urma verificarilor facute de mine la secretariat am avut confirmarea ca solicitarea din data de 24.01.2013 a fost clasata – nefiind inaintat si agentului vreun raspuns- de catre seful comp.resurse umane.Aceasta procedura de clasare excede cadrului legal in conditiile in care nu s-a trimis si raspuns persoanei petitionare.Maine voi posta documente care incrimineaza atitudinea directorului unitatii in acest eveniment.Legea 293 prevede ca forta majora, trecerea temporara pe alta functie pe motive de sanatate, deci exista o solutie imediata pentru director dar pe care nu a dorit sa o puna in aplicare.Daca ar fi scris o petitie catre unitate detinutul VASILE CRISTIAN va garantez ca ar fi stat peste program toti cei implicati pentru raspuns de la director si pana la ultimul agent.. dar asa ghinionul nostru ca nu suntem detinuti; dar vorba reclamei:” sunt cetatean european si am drepturi”‘.Ati auzit , domnule director?? Umanismul si clementa nu sunt incluse in fisa postului de director la aceasta unitate! n.b.- vezi cazul furtului celor 35 kg de varza de la g.a.z. Silistea in care agentul incriminat a fost la un pas de o tentativa similara cu cea derulata in prezent, in momentul in care acelasi director i-a spus in birou ” te dau afara!”

   • Nu o mai bagati cu schimbarea din functie Domnule raileanu cand si-a luat aceasta responsabilitate si a formulat cererea conform OMJ sa inteleg ca a fost tot pe la un lider de sindicat asa de important care infecteaza ,apropo avem adeziune….nu avem adeziune o regula de manipulare?.Permisiunea familieii de a i se publica numele in ziar Domnule atotstiutor raileanu in aceste momente grele o aveti? nu,deci unde este legea ././../?

   • Vasile Cristian i-a salvat viata in dimineata zilei in care agentul Lungu a incercat sa-si ia viata.El a fost cel care a alergat prin livada si l-a gasit,el a fugit la sosea sa directioneze salvarea.Daca am fi toti ca acest detinut nu am mai fi calcati in picioare de oameni care au ajuns directori direct de la volanul tractorului.

   • Sunt foarte ingrijorat Domnule Raileanu de starea dvs de sanatate. Pana mai acu deunazi incurajati patriotismul ,sotialismul marelui partid G.A.Z prin plenare pe la diferite usi cu partitipatiunea proletariatului prin munca zi lumina ,dar… de cand Rica stie sa zice RAU,RATUSCA, RAMURICA prin plenare fara frica Raileanu a ramas fara REPLICA ,sau a fost gresit informat? Recomand CALMOSTRESANT impotriva durerilor in gat,sau galci. Sunteti cam agitat Domnule Raileanu dupa o confruntare in public,cumva aveti remuscari???

    De luat in seama

    Mister R se foloseste de tine sub pretecstul ca te ajuta si apoi te ingroapa de viu.

Comments are closed.