Unde-i lege, nu-i tocmeală

MJÎn completarea demersurilor începute cu elaborarea unor menţiuni şi precizări  cu privire la textele noului Cod penal, adoptat prin Legea nr. 286/2009[1], Ministerul Justiţiei a realizat două materiale ce cuprind menţiuni şi precizări asupra proiectelor de lege în materia executării pedepselor, aflate în prezent în dezbatere parlamentară: proiectul de Lege privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal şi proiectul de Lege privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Documentele au caracter exclusiv de informare publică şi au avut în vedere variantele celor două proiecte de acte normative aprobate de către Guvern în cursul lunii decembrie 2012. Precizăm că proiectele se află în dezbaterea Senatului României, în calitate de primă cameră sesizată[2].

______________________________________________________________________________

[1] Documentul a fost supus informării publice în cursul lunii februarie 2013 şi este disponibil în cadrul secţiunii Noile coduri. Pregătirea implementării, la următoarea adresă:

http://www.just.ro/Sectiuni/PrimaPagina_MeniuDreapta/noulcodpenal/noulcodpenalmentiuniprecizari/tabid/2392/Default.aspx

[2] Proiectul de lege privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal (L8/2013, înregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr. b426 – adresa nr. E191/21/12/2012) şi Proiectul de lege privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal (L7/2013, înregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr. b424 – adresa nr. E189/21/12/2012) sunt disponibile pe pagina de internet a Senatului, la secţiunea Urmărirea procesului legislativ: http://www.senat.ro/legis/lista.aspx

27 Comments

 1. Noul proiect de lege privind executarea pedepselor privative de libertate urmareste ca si L275/2006 sa acorde cat mai multe drepturi detinutilor, de la dreptul la vizita intima(comisie de acordare a raporturilor sexuale intre soti sau concubinii) la acordare normei calorice zilnice de hrana(ceva mai consitenta ca in spitale). Grija sa nu ii ranim cu catuse la maini sau sa ii umilim cu acestea ,pana la conditii de transport cu climatizare, etc. De asemenea veniturile realizate ca urmare a muncii prestate sa ramana la fel ca in aberatia din L83/2010 cand suma cuvenita detinutilor ca urmare a muncii prestate a crescut de la 30% la 40% iar angajatilor din sistemul penitenciar li se reduceau drepturile salarilale cu 25%, ca austeritatea se refera doar la angajati statului nu la protejati acestuia.
  Daca avem asemenea legii ne mai miram de atitudinea detinutilor care ne umilesc si injosesc. Mai exista asemenea aberati in legislatia UE pe care tot o invocam sau am inventat-o noi.Sunt curios in cate tari ale UE detinuti nu poarta catuse la maini in cazul prezentari la instanta, au vizite intime cu concubinele, sunt recompensati lunar(vezi sistemul de creditare), primesc pensiile in penitenciar (ce ziceti dragi batrani care nu aveti pensie suficienta pentru a fi primiti in azile) etc.

 2. as fi tare curios sa ne spuna un specialist din ANP cat a costat site-ul….le-as da un indiciu, oare a costat in jur de 70.000 euro?…sa ma contrazica cineva…

 3. Am scris de multe ori despre incompetenta juristului director Cristian Alexandru si despre dasdrp Rau Cornel. Ieri ma uitam la Rau Cornel cat de stangaci a condus tragerea (ma mir ca nu a fost nici un incident). Ieri apelul s-a finalizat la ora 12.30, fiindca nu ieseau la numaratoare 2 ppl. Acest tanarul de 27 ani este imatur pentru o functia de dasdrp si pe buna dreptate a picat la examenul psihologic. Azi a venit parchetul sa faca perchezitii. Jenant ca procurorul sa intre in camere si sa ne faca munca, identificand telefoanele. Binenteles ca perchezitia a creea mari probleme in randul p.p.l. de la maxima siguranta (motiv pentru care acestia au devenit violenti si a intervenit grupa de interventie). Atrag atentia de ceva timp de incompetenta directorului Cristian Alexandru si a celor 2 dir. adj. care au picat la examenul psihologic (dasdrp – Rau Cornel si daeap – Penelopa Chicioroaga). Amintesc ca in ultimele 3 luni s-au gasit peste 400 telefoane, chiar daca se declara mai putine in acte. In curand se vor complica lucurile si atunci se va ajunge la un incident mai grav ca cel din iunie 2010. CHIAR NU INTERVINE A.N.P. LA ATATEA INFORMATII ?

 4. Propun pentru toti colegii care ne reproseaza faptul ca noi cei de la Galati nu avem altceva de facut…….. sa-l dam pe domnul director la ANP in functia de director general sa vedeti si voi prin ce trecem…….Ptr injuraturi accept si carne ,ca vine Pastele…si nu prea am carne in frigider…

 5. Fratilor haideti sa ne unim o data , sa dam dovada de sange in vene ,sa nu-i mai permitem accesul pe poarta acestui director CRISTIAN ALEXANDRU si sa aratam intregului sistem ca degeaba are sprijinul politic daca nu are si oamenii de partea lui…..
  Nu mai avem ce astepta de la ANP ,toti sunt o apa si un pamant,vor sa mai fie arestati si alti oameni nevinovati ….
  Haideti sa ne unim ambele sindicate si sa-i dam trei de XXX acestui om de nimic sa paraseasca competitia………
  Ne revedem domnule director in 2016 poate revine PDL la putere

  • Buna ideea,dar aveti nevoie si de presa,si de un post de televiziune,fie el si local.

   • Deci au acceptat cei de la ministerul finantelor sa primim luna aceasta jumatate din contravaloarea echipamentului ?

   • Dumneata,tinere Cosmin,ii refuzi? 🙂 Sau ti cont de economia penitenciarului si ii donezi,binenteles tot penitenciarului? 🙂

    • Data viitoare ganditi, inainte de a pune acest gen de intrebari! Daca voiati un raspuns pe masura asteptarilor dumneavoastra, adresati o intrebare pe masura asteptarilor mele! O seara buna!

     • Era un raspuns colegial domnule coleg,nimic mai mult.Faptul ca postati impune si raspunsuri pe masura.Aici discutam unii de altii dar ceea ce este mai important(chiar daca nu va intereseaza) ar fi sa discutam si unii cu altii.
      Nu poti raspunde colega chiar asa sfidator: “Da. O sa ii primiti luna aceasta. Jumatate.”
      Ce denota acest raspuns?Puteti sa ma contraziceti,si sa-mi spuneti ca dumneavoastra chiar ati GANDIT?
      Din respect te rog sa lasi majusculele si comentariul intreg,stimabile domn.
      Sau ne mai gandim? 🙂

 6. Eu nu stiu ce stie MJ. Eu nu stiu ce stie ANP. Eu stiu ca Legea 8/2013, cel putin, va pleca de la Senat, spre sfarsitul lunii apriliue, la Camera Deputatilor, camera decizionala in speta. Acolo, ANP este datoare sa introduca amendamentele discutate, (daca nu a fost in stare sa o faca la Senat), printre care si cele referitoare la economia sociala. Daca nu, cu vrerea sau fara vrerea ANP-ului, se vor introduce amendamentele. Problema este ca nu cumva, dupa incheierea procesului legislativ, sa se trezeasca si ANP-ul, precum cetateanul Iftinca mai acum cativa ani, sa se intrebe de unde a aparut legea in aceasta forma, total diferita de ceea ce putem noi citi, acum, pe site-urile indicate de onor MJ. Ori, total diferita de sentimentele si interesele noastre de moment. Vom trai si veti vedea.

 7. unde-i lege….ii tocmeala! si sti bine Cristiane ca asa este! si ai sa vezi si de ce!

  • – Da, aşa, dacă e tocmeala, adică dacă o cer interesele partidului, fie.
   – Dar cel puţin s-o ştim şi noi!
   – Pentru că eu am zis-o cu străbunii noştri, cu Mircea cel Bătrân şi cu Vlad Ţepeş, neică Florine: îmi place tocmeala, dar…

 8. Multumim pentru informare! Din pacate Anpul nu ne informeaza cu nimic. Sa nu ne mai miram ca ne face lumea prosti pt ca am luptat ani de zile sa avem ca angajati acces la situl institutiei. Sper sa nu treaca tot atat ca sa avem acces la situl minsterului asa ca v-as ruga sa sustineti acest demers.

   • Abia de ceva timp avem acces la situl ANP. De situl MJ nici nu incape vorba, desi s-au purtat foarte multe discutii. La fel si cu comunicatorul, nu o sa va vina sa credeti dar de cand s-a implementat pana ce am descoperit noi ca exista (si asta intamplator din discutii purtate la telefon cu colegii din tara) de atunci l-am cerut timp de un an de zile incontinuu! Dupa discutii interminabile pana la urma au aprobat dar nu pentru toti din birou ci numai la unul! Va imaginati cu cata prostie ne luptam si cata energie risipim pentru niste lucruri banale!

     • Scuza? E prostie si rautate… Astazi am verificat. In tot biroul nu mai merge nici situl Anp (si nu a fost nici o defectiune de sistem sau conexiune) 🙂

    • chiar prostie, este atat de util si rapid pentru rezolvarea unor probleme de serviciu si de ce nu pentru o cunoastere mai buna cu colegii din tara

Comments are closed.