Alegeri FSANP 2013

970069_460662134017744_1987704465_nIn urma procesului de alegere a membrilor Biroului Executiv al Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor s-a hotarat:

 1. Florin SCHIOPU – presedinde;
 2. Gheorghe BRAN – vicepresedinte;
 3. Alexandru GHERGHINA – vicepresedinte;
 4. Ioan LUCA – vicepresedinte;
 5. Radu SCHIOPU – secretar general.

Tot in cadrul Conferintei Nationale FSANP s-a operationalizat Organizatia de Femei si Organizatia de Tineret:

 1. Organizatia de Femei: Nina STROE – presedinte;
 2. Organizatia de Tineret: Cosmin DOROBANTU – presedinte.

In unanimitate s-a votat Presedintele de onoare cu atributii al FSANP:

 1. Sorin DUMITRASCU – presedinte de onoare

43 Comments

 1. Eu nu iau si nici nu cersesc ceva ce nu mi s-ar cuveni,cetatene european neturmentat! Cei care iau ,iau banii de ajutor social al altora!

 2. Ba nea Zoro din Bacau,studiul lu’ matale e valabil ptr toata Romanica!Daca ai lucra la birou ..n-ai sti matale atitea si atitea.Ca sa nu-ti mai faci singe rau..muta-te la birou!Ce mai releva studiul lu matale,ca el poate fi lucrare de doctorat?

 3. Mai Bogdane,frate,citeste legea ca sa putem discuta.Am dreptul sa fiu ajutat in construirea sau cumparararea unei locuinte? Sa-mi plateasca rata la banca! Tu vrei sa fii chirias de lux..sa-ti plateasca chiria!Pai..daca tie iti plateste statul chiria ..sa-mi plateasca si mie rata.Sau aia care au locuinte de serviciu ptr toata viata,ptr ei si urmasii lor,e bine?Diferenta dintre propreitari si chiriasi e ca unii beneficiaza de un drept..altii nu!

 4. Asta cu capra vecinului e rasuflata..putem vorbi de capra cu trei iezi,punguta cu doi bani;fac parte din aceeasi antologie.Eu va prezint alta povata cu capra-daca ii dai caprei vecinului cozonac,de ce nu-i da si la capra mea..ca doar tot capre sint?

 5. Penitenciarul Bacau … Unicat în România!
  Penitenciarul Bacau a fost, din perspectiva isoriei recente, un “penitenciar de maxima siguranta”, unde erau “parcati” adulti (barbati, femei, tineri dar si minori) care au savârsit infractiuni grave, dupa care a devenit un “penitenciar cu regim închis” (barbati, femei, tineri dar si minori) unde executau pedeapsa persoane condamnate pâna la 15 ani detentiune, pentru ca mai apoi sa fie transformat în “penitenciar pentru tineri”, profil care se pastreaza si astazi !
  Veti vedea de ce fac aceste remarci care par rupte din context dar care vor crea imaginea de ansamblu a ambiguitatii sistemului penitenciar care ori se face ca nu vede, ori are ceva probleme cu anumite unitati pe care le haituieste sau le ia “la misto” (aici trebuie cercetat exact: câti directori de unitati penitenciare din tara sunt împuterniciti si rotati din împuternicire în împuternicire, legalitatea împuternicirilor, perioadele cât au fost împuterniciti si apoi aruncati la cosul de gunoi, dinamica personalului de conducere din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, lucruri care vor fi mentionate în articole viitoare, dupa ce documentarea va fi finalizata). Atentia asupra acestei situatii haotice mi-a fost atrasa de ambigua stare de fapt a Penitenciarului Bacau, unitate care functioneaza utopic ori parodic ! Si vom vedea de ce.
  Plecând în aventura studiului privind situatia “detinutilor vulnerabili” (care mai nou sunt denumiti “persoane private de libertate” vulnerabile, pentru a evita, cica, etichetarea acestora) de la nivelul sistemului de detentie românesc, si încercând sa-mi explic continutul acestui concept stupid (din perspective mea), am cautat sa identific locul unde s-ar gasi aceste persoane speciale, din perspectiva vulnerabilitatii lor. Întrebarea mea era: sunt aceste persoane vulnerabile în mediul penitenciar, pe perioada executarii pedepsei, si atât, sau îsi pastreaza aceasta vulnerabilitate si dupa liberare? Si raspunsul firesc este, dupa cum putem intui cu totii: sunt vulnerabile numai în puscarii, iar dupa liberarea acestora, cei în cauza îsi reintra în drepturile lor firesti, în normalitatea fireasca a societatii pe care o pot sodomiza dupa bunul lor plac! Si ei stiu acest aspect, pentru ca la revenirea în detentie, statutul sau va fi unul special ! Pentru alta discutie vom aborda si acest subiect al vulnerabilitatii: numai pentru anumite persoane private de libertate sau pentru întreaga populatie carcerala contemporana sau de oricând ?
  Revenim la constatarea facuta la Penitenciarul Bacau privind caracterul functional al acestei unitati. Dupa cum am observat, acest penitenciar nu se regaseste încadrat în nici o categorie de penitenciare cu populatii vulnerabile. Si ce gasim de fapt la Penitenciarul Bacau?
  Descoperim ca Penitenciarul Bacau este o unitate de detentie care deserveste numai categorii vulnerabile, dar care, totodata, gazduieste categorii de persoane private de libertate care se afla la antipozi. Astfel, definitia “detinutilor vulnerabili” este ca acestia “sunt aceia care, datorita vârstei, sexului, etniei, starii de sanatate, statutului juridic sau politic, se confrunta cu un risc crescut în ceea ce priveste starea lor de siguranta, securitate sau bunastare ca urmare a încarcerarii. Acest grup poate include minori, femei si mame, bolnavi mintal sau persoane cu dizabilitati, strainii, minoritatile sau populatia indigena (…), precum si persoanele cercetate în stare de arest” (conform Penal Reform International).
  În acord cu definitia de mai sus, identificam ca la Penitenciarul Bacau sunt detinute urmatoarele categorii de persoane private de libertate vulnerabile, care alcatuiesc întreaga populatie carcerala, fenomen unic în România: minori, tineri, femei, arestatii preventive, barbati adulti în regim deschis (pentru munca interioara) si barbati adulti regim semideschis (pentru munca la Gradina Agrozootehnica a unitatii). Este adevarat ca aceste categorii sunt detinute pe sectii de detinere diferite, astfel încât nu au contact unii cu altii. Este adevarat ca plimbarea zilnica este efectuata în niste custi special amenajate pentru fiecare categorie penala în parte. Dar tot la fel de adevarat este ca acest penitenciar, care este identificat de catre lucratorii sai ca o specie de “penitenciar struto-camila”, cu o populatie medie de detinere de 750 persoane, nu poate sa functioneze la parametrii invocati atât de organismele de profil din Uniunea Europeana si nici nu poate sa puna în practica initiativele Administratiei Nationale a Penitenciarelor care nici nu cunoaste, sau nu vrea sa recunoasca aceasta specie de “penitenciar struto-camila”.
  Întrebarea fireasca a noastra este : cum de a reusit Penitenciarul Bacau sa ajunga în acesta situatie “superioara” la nivel de tara? Nici o alta unitate penitenciara nu a reusit o astfel de “performanta”, nu a îndeplinit criteriile, nu a putut satisface prin serviciile specializate nevoile acestor persoane vulnerabile, nu a avut “asa” personal calificat sau ultra-calificat ca la Bacau? Se pare ca unitate bacauana face parte din categoria “uite ca se poate” ! Ultraspecializarea unitatii bacauane va deveni probabil, în scurt timp, model de buna practica pentru unitatile de detentie de la nivel european!
  Sfidarea bunului simt, “asumarea managementului de performanta” de catre factorii decidenti, cultura razbunarii, lipsa orintarii spatio-temporale, creeaza mutanti si mutatii genetice care cu greu vor putea fi remediate, dând nastere uni sistem vulnerabil si nerentabil, care într-o zi va trebui sa raspunda în fata comunitatii ! Nu poti sa fii în acord cu normele europene daca nu cunosti realitatile din curtea ta, daca lucrezi sub impulsul sentimentelor, daca desconsideri o zona a tarii, cum este cazul Moldovei, luata în derâdere sau lasata la voia întâmplarii tocmai de catre mai înaltii decidenti !
  Este o utopie ceea ce se petrece la Penitenciarul Bacau sau o parodie pusa la cale, înscenata, de catre cei care detin controlul si care ar trebui sa îsi asume aceste lucruri pentru care se fac responsabili ! Nu se poate ca o unitate penitenciara, care are personal insuficient, spatii insuficiente, infrastructura precara în fond, sa aiba în custodie categoriile vulnerabile de la nivelul întregii zone a Moldovei. Penitenciarul Bacau deserveste, în fapt, întreaga zona a Moldovei, adica toate femeile detinute, toti tinerii detinuti si toti minorii condamnati (cu vârstele cuprinse între 16 ani si 18 ani) din Moldova, fara a fi luate în calcul caracteristicile acestor categorii si ce presupune custodierea, paza, activitatile de interventie psiho-sociala si educationale, interventiile medicale, logistica spatiilor, suprafata efectiva a unitatii de detentie si multe alte aspecte legate de lucratorii din penitenciare.
  Mentionam ca transformarea penitenciarului Bacau din penitenciar de maxima siguranta în penitenciar pentru tineri, cum se vrea azi, s-a facut în decurs de 3 ani, adica pe parcursul a 3 anisori, aceasta unitate fiind mutilata din punct de vedere al obiectului muncii ! Si afirm acestea deoarece cu fiecare categorie de detinuti se lucreaza altfel, metodele sunt diferite, problemele sunt diferite, abordare problemei în ansamblul sau este diferita de la o categorie penala la alta. Ma întreb acum: cum e sa deservesti 4 categorii de detinuti total diferite între ele în acelasi timp si care populeaza acelasi stabiliment ?
  Unicat în România ! … cred ca reprezinta sigla sub care trebuie asezat Penitenciarul Bacau, care face parte din “categoria penitenciarelor de tip struto-camila” !

 6. Cred ca abordarea dvs e eronata-Daca am dreptul sa fiu ajutat in construirea sau cumpararea unei locuinte,de ce sa nu fiu ajutat,in comparatie cu cel ce prefera sa fie chirias?

 7. Eu nu-i inteleg pe cei cu studii superioare care cer bani..nu mai cersiti baieti,dati dovada ca aveti carte!!Aaaaa,n-aveti parte!!Cu asa carte…de unde?

 8. Stimate domn director general.Cand se va termina cu discriminarea intre angajati.Eu care am facut eforturi pentru a-mi cumpara o locuinta ,de ce nu mi se deconteaza si mie cheltuielile cu locuinta ,cum li se deconteaza colegilor ,care stau in chirie.La subectul chirii se face o mare discriminare intre noi ,ori ni se deconteaza si noua proprietarilor de locuinta cheltuielile, ori le taiati chiriile.

  • Daca mergem pe principiul: sa moara si capra vecinului, nu o sa ajungem nicaieri. E nedemn ceea ce faceti. Gasiti o alta solutie! Va indemn sa fiti putin mai constructiv!

   • de ce puneti asa problema..colegul are dreptate…dumneavoastra primiti chirie cumva ?ce sa moara capra vecinului .legea e clara…unii chirii..unii o dobanda mica…..cei care stau in chirie..cu o masina bengoasa in parcare..cu rata la ea..cand isi vor cumpara o locuinta.clar..niciodata..

  • Ce casa ,ce chirie ,bine ca te face politist penitenciar.O sa faci din foisor post control.Daca te face politist penitenciar, altfel te respecta vecinii,…nu fi nebun sa te muti.Ca si politist vei primi decontare si la curentul electric,apa( doar calda),o butelie pe luna.Singura conditie e sa te duci imbracat in noua uniforma cand platesti.

  • Cand vei gandi altfell,cand iti vei fi achitat ultima rata.Un “politist de penitenciar” nu poate gandi ca dumneata,nu are voie sa gandeasca asa!

  • Nu exista nici o discriminare intre angajati, stimate coleg.Cheltuielile “cu locuinta” nu se deconteaza pentru ca legislatia nu prevede acest lucru .Chiria se deconteaza functionarilor care nu detin o locuinta in localitatea in care isi desfasoara activitatea, pentru ca acest lucru este prevazut in lege.Totusi este o diferenta. Tu esti proprietar ca asa ai ales, ceilalti nu sunt proprietari. Decontarea chiriei este un drept castigat prin eforturi deosebite.Nu vreau sa te supar dar asta este frustrare personala .

 9. In perspectiva intrarii in vigoare a legii pensiilor celor din sistemul de aparare ,constat ca nu exista nici o diferenta a specificului muncii fiecarei ramuri din sistem:MAI,MApN,SPP,SRI,penitenciare,se prevaleaza de aceleasi “drepturi’ dar statutele nu sunt la fel,exemplific:cei din armata au solicitat modificarea legii 330,unica a salarizarii motivand ca subofiterii sunt absolventi de studii postliceale ,motivand asistentii medicali civili au in grila coeficienti mai mari ca as medicali militari si au introdus coeficienti pentru functii de subofiteri cu studii superioare,ex. consilierii comandantilor de unitati pentru subofiteri si maistri militari.FSANP a facut demersuri de orice fel in acest sens?sporul pt studii superioare este dovada crasa de opacitate decizionala la nivel ANP,elaborat strict pentru interese obscure exemplific:sofer cu drept primeste spor iar un profesor indiferent de specialitate la SRS NU?in ce lume traim?

 10. Eu am facut scoala la timpul ei , bani de studii sperioare, mai tarziu sau deloc….

 11. Sporul TBC ???? Nu prea este interes daca nu e pt toti ?
  Cand o sa vedem si femei in posturile de paza ?

  • Dimpotriva, este de interes, iar problemele si abuzurile in acordarea cestui spor au fost discutate in mod deschis si acum si in alte dati. Femei in posturile de paza deja vedem la cateva penitenciare. Mie insa mi se pare mai greu pe secti sau la instanta, daca discutam de operativ si daca acesta era sensul intrebarii. Nu cred ca postul de paza, la acest moment, este masura maxima a provocarilor pentru un angajat al sistemului penitenciar

 12. Sunt membru (editat admin), dar…ma mai gandesc. Apreciez ca a-ti inclus pe ordinea de zi si problema agentilor cu studii superioare. Imi place sa cred ca au fost avute in vedere si situatiile in care unii primesc acel spor de studii superioare, iar altii nu. Referitor la acest aspect, in (editat admin) este o abordare de genul “nu fortam nota cu sporul de studii superioare, pentru ca ar putea fi taiat si celorlalti, care il primesc!”. Este o atitudine nu tocmai fair-play. Trebuie rezolvata cat mai rapid aceasta stare. Ai aceleasi studii, faci aceeasi munca (sau poate una care implica chiar mai multe responsabilitati) si primesti mai putini bani decat colegul care a finalizat studiile superioare pana in decembrie 2009…

 13. Ce bine ar fi daca toti cei care isi exprima parerile pe acest blog ar fi macar diplomati , daca nu si de buna credinta! Asa de tarte m-am scarbit de oportunisti, incat le-as cere, cu deosebita buna cuviinta, sa nu se bage daca nu au destula expertiza in domeniu. De pareristri chiar nu avem nevoie! Chair trebuie sa acordati incredere noii conduceri. Cu stima!

  • Aveti dreptate. Putem cere diplomatie, dar asta nu inseamna ca o sa avem parte de ea. “Pareristii” diplomati ne-ar tine in espectativa. Asadar, pana sa le cerem sa fie diplomati, le cerem sa fie sinceri.

  • despre alternativa la chirii….respectiv sa fim ajutati cu o dobanda mai mica cei care vrem sa cumparam o locuinta ce se aude ?din moment ce toti vor chirii..cred ca numai eu gandesc asa…

 14. Cand va fi intalnirea cu DG pe marginea testarilor psihologice?
  Sa va tine-ti bine ca nu va renunta usor la acest instrument de care s-au folosit pe rand toti greii sistemului.
  Prezentatii avantajele reale ale externalizarii acestui serviciu.
  Solicitati un audit din partea unui compartiment de specialitate din minister.
  Cum explica avizele negative in proportie de 50 la suta acordate pana la izbucnirea primului scandal? O intamplare desigur. La vremea aceea doamna cea micuta nu facuse o statistica. Oare acum a facut-o? Sau nu era treaba ei ca dansa e doar imputernicita de 6 luni luate cate avize la comanda a dat!
  Daca candidatul poate avea o zi proasta, psihologul de ce nu o poate avea? Ca doar nu e mai presus de sistem! Cate contestatii s-au materializat cu un aviz pozitiv? Sa fie perfecti? Sau sunt doar coincidente vorba domnisoarei specialist!
  Inca o coincidenta sa fie, ca la concursul de directori au indeplinit standardul fara exceptie 1-2 candidati pentru un post?
  Domnisoara, domnisoara specialist, drept cine va credeti?

  • O sa ii cerem domnului director general o intalnire in cel mai scurt timp spre a dezbate problema testarilor psihologice. Important este ca s-a pus pe agenda de lucru a FSANP.

 15. te inseli amarnic ,,tovarase cu scoala de militian,, domnul Cosmin Dorobantu, pe care il cunosc personal,este un om cu calitati deosebite si ii urez succes. Nu te lasa Cosmine si lupta in continuare pentru schimbarea titulaturii. Multa bafta!

 16. Recomandati-i, va rog, domnului Dorobantu, ca odata numit in functie sa-si faca putin timp sa studieze diferenta intre “doar” si “decat”, sa nu cumva sa le confunde prin negocieri, ca n-ar da bine in fata partenerilor de dialog. In rest… numai de bine!

 17. Un mare pas inapoi dupa plecarea domnului Dumitrascu. Ne transformam in sindicatul galben. Pacat de atata munca.

Comments are closed.