Conferinta Nationala a FSANP – 18.05.2013

FSANPAstazi, la ora 09:00 s-a deschis sedinta Conferintei Nationale a Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, prezidata de domnul Sorin Dumitrascu si care are ca invitat pe domnul director general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, comisar sef de penitenciare Catalin Bejan.

In prima parte a sedintei se discuta probleme de interes generel, unde fiecare participant la conferinta poate adresa domnului director general intrebari. Prima problema este: finantarea sistemului penitenciar – fara detalii tehnice. DG aduce in discutie ca ANP este “in rosu” cu facturile pentru utilitati. Pana la sfarsitul lunii mai se termina banii pentru hrana, iar in iunie/iulie si pentru celelalte utilitati. Se vehiculau 3 variante de acoperire a “gaurilor” finantarii:

 1. Mutarea a 25%  din buget de la salarii la bunuri si servicii. – solutie neacceptata;
 2. Accesarea fondului de rezerva a Guvernului – solutie neacceptata;
 3. Cu sprijinul MJ se consulta Ministerul Finantelor Publice – solutie agreata.

Exista varianta ca ANP sa primeasca 20 de milioane lei. La fel de bine exista varianta ca ANP sa primeasca mai putin, cert e ca va primi ceva.

Plecand de la spusele domnului DG: “Nu vreau sa va mint si nici sa va dau iluzii.”, domnia sa ne asigura de transparenta, comunicare si unitate, invitand organizatiile sindicale sa gaseasca ceea ce-i uneste pe oameni, nu ceea ce-i desparte.

Alte probleme ridicate de FSANP:

 1. Pontarea – FSANP solicita aplicare unitara.
 2. Acordarea sporurilor HIV si TBC – FSANP acuza ANP de interpretare gresita a legislatiei in vigoare referitoare la acordarea acestor sporuri.
 3. Reorganizarea ANP – proces suspendat. FSANP doreste fundamentarea reorganizarii.
 4. Transparenta decizionala in unitatile subordonate ANP – DG asigura FSANP de transparenta decizionala. Domnul director general Catalin Bejan asigura organizatiile sindicale ca va dispune directorilor de unitati sa dea dovada de transparenta decizionala.
 5. Calitatea testarilor psihologice – candidatii sunt respinsi din ratiuni inexplicabile. FSANP solicita o intalnire separata cu DG pe aceasta problema.
 6. Transparenta mutarilor schimbarilor din functie conform OMJ – FSANP solicita eliminarea mutarilor netransparente.
 7. Conditii de lucru pentru angajati/ formare profesionala – FSANP solicita conditii de munca si pentru angajati nu numai pentru detinuti.
 8. FSANP solicita ca medicii stomatologi din sistem sa aiba contract cu CASAOPSNAJ
 9. Popotele – FSANP solicita redeschiderea popotelor.
 10. Diferenta dintre agentii cu studii superioare si cei fara studii superioare
 11. Profilarea sistemului penitenciar – sursa de economie. Profilarea costuri financiare si umane.
 12. Alte probleme.

Prima parte a sedintei, in care ne-am bucurat deprezenta domnului director general Catalin Bejan  se incheie. Domnia sa si-a notat problemele ridicate de organizatiile sindicale in vederea rezolvarii lor.

Urmeaza a doua parte a sedintei Conferintei Nationale a FSANP: alegerile FSANP.

 

11 Comments

 1. insistam sa fim respectati ,de catre presa scrisa ,audio ,video,ca ne denumesc dupa bunul plac al lor.paznici,gardeni,altii chiar ne zic si noua ca suntem puscariasi.insistam pentru denumirea de ;POLITIST DE PENITENCIAR;

  • A fost una dintre prioritatile puse pe agenda de zi a FSANP. Personal consider ca schimbarea denumirilor defaimatoare ne va aduce mai mult respect si incredere in noi insine. Sunt adeptul schimbarii denumirii de “Politia Penitenciara”.

     • Pe cat punem pariu ca in continuare vom fi denumiti: paznici, gardieni si uneori agenti?

     • Opinia publica a renuntat a spune politistilor comunitari “gardieni”. Cu timpul o sa vedeti ca se vor schimba opinii, imagini. Am toata convingerea ca lucrurile nu vor ramane asa cum sunt. Mai este nevoie si de increderea voastra.

 2. super OK, felicitari, cu respect domnule Dumitrascu si mult succes in continuare

 3. ce inseamna in opinia dumneavoastra ,,mai dureaza…,, in rest mult respect domnule Dumitrascu pentru intreaga activitate

 4. la alte probleme ati ridicat si problema schimbarii titulaturii in politie penitenciara?

Comments are closed.