Drepturi, relații contractuale, dialog

MedicalLegea 293 din 28 iunie 2004 republicată care reglementează Statutul funcţionarului public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare prin articolul său numărul 34 îi garantează fpss-ului, printre alte drepturi și pe acela al asistenței medicale gratuite, dar numai în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului şi ale respectării dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate.

Hotărârea 1996 din 2004 privind conditiile de acordare in mod gratuit a asistentei medicale si psihologice, a medicamentelor si a protezelor pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, prin articolul numărul 5 spune că funcționarul public are dreptul, pe baza recomandărilor medicale de specialitate, la bilete de tratament și recuperare medicală, care se acordă gratuit numai în cazul internării în una dintre unitățile de recuperare-reabilitare aflate în relație contractuală cu Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești.

În concret, sumele solicitate de funcționarii publici cu statut special care solicită decontarea facturilor fiscale emise de Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol în perioada 2010-2012 nu se pot deconta conform legislației în vigoare, doarece sanatoriul Techirghiol nu a avut în perioada mai sus amintită relație contractuală cu CASAOPSNAJ.

Anul 2013 a adus ghinionul superstițiosului nostru buget, făcând aproape imposibilă angajarea alocării fondurilor pentru decontarea contribuției personale a funcționarilor publici cu statut special care au fost la tratament.

Deschisa spre dialog, ceea ce este un lucru de apreciat, Direcția Medicală ne oferă un răspuns destul de obiectiv și fără echivoc, pe care îl puteti lectura din atasament.

Raspuns adresa decont PMT Craiova

58 Comments

 1. Domnule Dorobantu,asteptam transa a II a a banilor de echipament.Sper ca distinsii domni de la ANP nu o vor acorda de Ziua Penitenciarelor in loc de prima ,ca sa vedem noi ce favor ne este facut ,acordandu-ni-se drepturile restante.Poate ca ar trebui intensificate si discutiile cu privire la titulatura si denumirea noastra prin schimbarea acesteia cat mai curand in Politie Penitenciara cum era normal si firesc sa fie de la bun inceput .Foarte multi asteapta reglementarea situatiei agentilor care au studii superioare in domeniul in care isi desfasoara activitatea si nu primesc acest spor,ca sa nu vorbim de faptul ca a fost create o mare nedreptate acestora,deoarece unii il primesc si nu au studii in domeniul in care isi desfasoara activitatea.Asta nu ca am avea ceva cu acestia si sa nu fiu inteles gresit ,ci pur si simplu multi dintre agenti au urmat cursuri universitare pe propriile cheltuieli in domeniile in care isi desfasoara activitatea,iar colegii de la resurse ,fac tot felul de statistici si raporteaza la ANP situatia celor care isi continua studiile universitare si postuniversitare si le cer acestora tot felul de adeverinte,acte ,etc de la scolile urmate ,iar acestora nici macar nu le sunt apreciate eforturile si sistemul penitenciar profita de pregatirea acestora fara sa le recunosca eforturile.

  • Referitor la acordarea celei de-a doua transa de bani pentru echipament nu ma pot pronunta. Circula vesti ca s-ar acorda. Intaresc: VESTI.In privinta primei de ziua penitenciarelor, raman rezervat, nu vom primi. Denumirea de politie penitenciara a fost discutata cu domnul DG Catalin Bejan. Domnia sa imbratiseaza schimbarea denumirii in politie penitenciara. Referitor la sporul de studii… Cat va domni legea tranzitorie, dati-l uitarii!

 2. Buna seara. Imi poate spune cineva daca selectionarea dosarelor este proba de concurs ?
  Daca este, de ce ANP nu respecta prevederile legale si “evita” o etapa in cadrul concursului de ocupare a posturilor vacante de sef sectie si sef tura. De ce nu se aduce la cunostiinta candidatilor un calendar estimativ de desfasurare a concursului si rezultatele obtinute in urma selectionarii dosarelor ?
  Va multumesc.

 3. Stimate alex,
  Ai multa dreptate,dar ce propui?
  Ai mai propus tu un mod greoi de pontare,preluat de anp,ce parere ai? La voi la Tg Ocna sint oameni buni….

   • Exista un zvon cum ca, norma de hrana s-a marit de cateva luni iar noi vom primii pana la sfarsitul lunii diferenta de bani (integral).Ce stiti despre asta?Multumesc
    Am raspuns in locul colegului pentru ca am vazut ca, este ocupat. 🙂

 4. prin toate cele cate se intampla in acest sistem penitenciar, nu pot sa trag decat o singura concluzie: e anacronic, bolnav si pe patul de moarte! nimic nu se mai intampla bun, nimic nu evolueaza! e inchircit in propria nimicnicie si se distruge incet chiar din interiorul sau. toti sunt juristi,economisti, “pareristi”! a fost la moda, candva, procedurarea actelor normative. s-au strofocat care mai de care sa consume tone de hartie si sa scoata proceduri. s-au cheltuit bani pe carti frumos legate cu proceduri pentru toata activitatea din sistem. nu au rezistat nici macar un an. apoi, s-a trezit inspectia penitenciara sa procedureze activitatea. nu a fost de bun augur, ca a venit auditul si a spus “stop”! ei sunt cheia si lacata si au consumat si ei banul si hartia! s-a introdus SCM-ul! un mare fas si ala! un copy-paste si de fat e acelasi de anul trecut si ala de anul trecut e cel de acum doi ani!
  acum mami Any, in loc sa aplice legea, o creeaza! dupa bunul plac! banii datorati sistemului ti-i ia in 6-12 luni. anii care ti-i datoreaza sistemul ti-i da in 4 ani!
  nu ne place sa privim in ograda altuia sa luam sau sa adoptam ceva bun si sa ne fie si noua de folos! inventam noi, adaptam, carpim si iese cate ceva de te coare capul apoi. dar ne batem cu pumnii in piept ca suntem specialisti iar realizarile noastre sunt de exceptie si unice.
  astazi am fost la stomatolog. mi-a spus ca poate sa imi dea factura detailata cu tot ceea ce ma “serviseaza” cand a aflat ca lucrez la penitenciar! la ce bun, ca trebuie sa umblu de nebun, sa bat la usile statului sa vad daca oi recupera ceva! si e de fara de folos oricum pt ca nu are contract cu casaopsnaj! si toata aceasta discutie pentru ca UN SOFER DE LA TRIBUNALUL BACAU ISI FACE DINTII LA EA SI I-A CERUT FACTURA PENTRU CA LUI II DECONTEAZA! HOPA! cum, in cadrul aceluiasi minister, de JUSTITIE, se intampla asa ceva!? mai, al naibii! e nebuna doctorita, eu, soferul ori ANP-ul, cu Any a lui si toti netrebnicii astia care se cred juristi, auditori, inspectori,creatori de pontaje, controlori de trafic sau mai stiu eu ce si cum!?

  • solutia de recuperare rapida a banilor investiti intr-o lucrare stomatologica, a unor analize medicale complexe, in decontarea unor ochelari de vedere sau a unui bilet de la un centru de tratament balnear, in situatia in care compartimentul financiar dintr-o unitate penitenciare refuza sa deconteze este introducerea in contencios administrativ a unei actiuni de recuperare a sumei de catre persoana vatamata.Decat sa acceptati abuzul nu ar fi mai bine sa-l sanctionati?

 5. Poate nu stie..dar eu..ce-am facut de v-am suparat asa rau?Si eu care credeam ca ma respectati!

 6. ZORO - de la BACAU-Am inceput sa mai citesc si eu, daca tot nu mai scap de funct. de DIR . ADJ says:

  E adevarat ca sistemul penitenciar e mai putin eficient decat ne dorim pt. ca nu-si indeplineste una din functii: aia de a speria intr-o masura corespunzatoare potentialii “clienti”. Aici ma refer la “clientii” aia care isi asuma riscul de a reveni in “sistem”.
  E adevarat ca declarativ nu gasesti din aia eliberati care sa spuna ca vor inapoi, insa multi isi asuma riscul de a reveni, tocmai pentru ca stiu ca nu-i chiar atat de rau inauntru si in plus … mai stiu ca de cele mai multe ori scapa fara a fi prinsi.
  Ne-am civilizat , pentru ca nu se mai aplica pedeapsa cu moartea, conditiile din puscarie sunt uneori mai bune decat gasesc unii “clienti” pe la casele lor,
  De batut … oficial nu se pune problema ca se supara Coana Europa,
  **** M U N C A… doar pentru cei care doresc sa- si mai reduca din pedeapsa…,

  • Avand in vedere faptul ca se poate “trage” prin telefon multi pleaca mult mai bogati decat au intrat pentru ca sunt gaste multe pe strada plus ca nu am uazit sa le ia banii din cont si sa ii restituie gastelor.Plus ca altii intra la puscarie pentru infractiuni economice, averea le este intacta si dupaliberare este legala ca deaia au facut puscarie.Si da penru unii conditiile sunt mai bune decat acasa, trag de fiare, mai dau un pumn la unu mai slab sa isi faca “firma” si e baeat si el.

  • Asta cu ”nu vrea ue” e o mare minciuna pt ca daca ne uitam la celelalte tari ue o sa vedem ca ppl muncesc pt a-si plati curentul, cablul ,asistenta medicala samd.La noi nu se schimba lucrurile acestea de frica revoltelor si a lenei.Acum”hotul conduce parnaia” si asa o sa fie pana in vecie

  • Aste se intampla cand sari calul. Ti-am permis prea multe. Incearca sa-ti consumi energia facand ceva constructiv! Te-ai face util.
   Nu mai fi malitios si nu iti voi mai edita comentariile! Comentariile tale nu sunt la subiectul articolului, in concluzie nu sunt necesare nimanui.

  • pe langa razboaiele fara rost pe care le purtati,mai aveti oki si urechi ptr restul de bani de haine?ca asta ne intereseaza pana la urma.nu merge nimeni la munca de drag.nu suntem masochisti…suntem?

 7. ” Liderii organizatiilor sindicale nu pot face mare lucru fara sprijinul membrilor.”
  ( articol preluat de la Cosmin )

  ———————————-

  Cosmine vezi cat de crud la minte esti, ai ajuns tarziu la concluzia ca trebuie acordat sprijin liderilor de sindicat de cei care muncesc cu adevarat ca FPSS.
  Tu pe multi menbrii adevarati i-ai jignit si sfidat, sa vezi comedie daca cei pe care tu i-ai “ocrotit” ( adica administrativul ) daca vriodata te vor sprijini ?

  Cu ei vei pierde lupta ( razboiul ) te vor “impusca” de la magazie.

  Dar care-i functia ( calitatea ) ta pana la urma in F.S.A.N.P. si cand ai dobandit-o ?

  A comentat un sindicalist adevarat care stie ce inseamna sindicat.

  • Sa-ti raspund pe masura:
   1. Urmarindu-ti activitatea de postac pe FSANP, am observat ca tu esti unul care jigneste la ordinea zilei si care sare la gatul oricui posteaza pe acest site. Cred ca asta faci si in viata de zi cu zi daca nu esti vreun umil slujbas care-si varsa nervii doar pe site-ul FSANP.
   2. Daca erai vreun sindicalist adevarat cum te consideri tu, modestule, iti dadeai seama ca nu trebuie alimentata ura si “razboiul” intre oameni, in speta, administrativ si operativ.
   3. Eu nu fac diferente. Aceiasi FPSS sunt si in administrativ si in operativ. Pe mine ma intereseaza omul, nu calitatea lui oficiala – functia. Pe tine perfectule si adevaratule sindicalist de macina functiile “dobandite”.
   4. In FSANP nu am nicio functie. Iar daca as avea vreuna nu cred ca mi-ar fi acordata de un privat inchipuit de drepturi ca tine.
   5. Te-as ruga sa te caracterizezi in 10 randuri si apoi sa lovesti alti oameni. Dar poate ai un scop.
   Cu toata lipsa de consideratie iti urez o zi buna!

 8. @shocatul: ai radiografiat exact trecutul, prezentul si viitorul.Comentariul iti lasa un gust amar, despre cum a fost in tara asta si ce se intampla in prezent, iar intrebarea finala poate reprezenta si logo- ul unui inceput de miscare Intifadda autohtona:” Va mai fi tara asta?”.Intrebarea aceasta trebuie sa reprezinte un semnal de alarma, un strigat disperat despre valorile fundamentale ale acestui popor aduse intr-o forma diluata si de disolutie a autoritatii de stat de catre clasa politica care a tradat , tradeaza si va trada interesul romanesc fundamental.

 9. Vitamina C – supliment alimentar… si e crunta periada a virozelor. Neuromultivita – supliment alimentar, si majoritatea suntem cu lombalgii, iar astea ne mai panseaza durerea. Si multe altele. Iar ochelarii trebuie sa-i purtam fara rame conform ANP. Iar daca ni se deterioreaza vederea mai des decat o data pe an (iar dupa 45 de ani se mai intampla si aceasta) sa fim sanatosi, ca ANP are [proceduri de decontare care nu permit asta. De tratamentul stomatologic nu mai are rost sa povestim. Conform ANP trebuie sa alegem un doctor fara nici un alt client, care ne face lucrari din ciment, adica foarte ieftine si foarte proaste, ca doar suntem ultimii oameni din societate?????

  • Păi, nu trebuie să rămână bani pentru anepeu ? Adică pentru plimbări pe toate continentele, diurne, deplasări în weekwnd cu avionul, etc.?

 10. Problema nu este aceea a decontarilor pentru institutiile unde exista contract cu CASAOPSNAJ, ci a nedecontarilor la timp, si cu incalcrea drepturilor si a legislatiei.
  Coform punc 5 al deciziei 558 di 11,08,2011 se mentioneaza solutionarea nediscriminatorie in termen de 30 de zile, iar in legea 500/2002 la art 28^1 se mentioneaza ca nu se pot angaja cheltuieli bugetare pentru un nou exercitiu bugetar panu nu se achita restantele.
  Din pacate au trecut aproape trei ani, si sunt incalcate atat prevederile legale cat si dispozitiile proprii

  • Nr.6133/03.06.2011
   Sanatoriul Balnear si de Recuperare Techirghiol .

   In urma adresei prin care solicitati informatii cu privire la casa de sanatate cu care institutia noastra are incheiat contract de furnizare de servicii medicale,va comunicam urmatoarele:
   Sanatoriul Balnear si de Recuperare Techirghiol este furnizor de servicii medicale,in specialitatea recuperare-reabilitare a sanatatii,aflat in relatii contractuale cu Casa de Asigurari de Sanatate Constanta si acorda servicii medicale de recuperare-reabilitare,in cadrul acestui contract,si asiguratilor la C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.

   Manager Compartiment juridic

 11. Dar de decontarea medicamentelor ce au tva de 9%,si nedecontarea medicamentelor ce au tva 24% ce ne pot informa liderii FSANP?In 293 nu se regaseste mizeria asta,doar in creieru pane de prostie al ANP-ului! De ce trebuie sa ne primim drepturile dor prin procesze in instanta?
  Atat o lalaim aici pe site,ne intrebam ca prostii pe carantina, de ce?Vreau sa vad miscare sindicala condusa de liderii FSANP si prezenta membrilor in fata MJ-ului in fata guvernului!
  De ce pe cuponul de pensie scrie MAI?De ce nu scrie MJ?Angajatul cui am fost?Conspiratii politice,compromisuri sindicale,cutume ANP-iste! JEG ROMANESC!!!

  • Ar fi trebuit sa stiti ca dintotdeauna casa de pensii la care am fost arondati a fost cea a MAI si ca MJ nu are asa ceva.
   Nu inteleg de ce semnati sub un pseudonim caci aveti dreptate si numai atunci cand vom avea curajul sa spunem in fata si deschis ceea ce dorim, vom avea forta necesara.
   Vorbitul de dupa perdea nu face nimic altceva decat miroase a zazanie

   • Draga Cosmin,ai citit tot,sau ceea ce ai vrut?Vreau sa vad miscare sindicala condusa de liderii FSANP si prezenta membrilor in fata MJ-ului in fata guvernului!Asta spuneam!!! :)Poti sa citesti ip-ul linistit,asa voi dormi si eu! 🙁

  • Stimate domn
   1.Ce considerati dumneavoastra a fi medicamente cu 24% TVA, sunt de fapt suplimente alimentare.Acestea nu se deconteaza.Aveți dreptate nu se regăsește în L293/2004 acest lucru, dar nici în altă parte.Acum putem da vina pe oricine,însă ANP-ul(care fie vorba între noi are destule bube) în speța asta nu are vină.
   2.Cât despre partea cu,, jegul românesc” ce să înțeleg,că acest lucru se aplică mișcării sindicale din care faceți parte,sau nu ați fost implicat dar așteptați să vă rezolve alții problemele.
   3. Despre apartenența la o casă de pensii v-a lămurit colegul Giovani.În plus MJ nu are casă de pensii.
   4. Vă întrebați pe site pentru că este posibil să aflați și răspunsuri, deși banuiesc că multe dintre ele ar trebui să le știți dacă vă interesează cât de cât persoana dumneavoastră.
   Respect

   • se stie cumva cand se vor scoate locurile pt SNPAP TG OCNA? si cate locuri vor fi anul acesta?

   • Domnule Giovani,domnule Florin,
    De ce o traseista de decizie,558 in speta,poate combate o lege?Aceasta decizie denigranta poate fi atacata in instanta?Daca imi spune anp sa vin la iarna in bermude,asta trebuie sa fac?De ce trebuie sa ne complacem si NOI, FSANP,in mocirla in care se complac directorii de penitenciare?
    De ce ne-au trebuit 2 ani sa avem o decizie anp 569 si machete peste machete de pontaj,cand exista un cod al muncii?Despre casa de pensii,magistratii,procurorii,si tot personalul din justitie fie el auxiliar,de la ce casa de pensii isi primesc pensiile?In anul 1993 sistemul penitenciar a trecut de la M.A.I la M.J-la fel de bine pot sa intreb de ce nu scrie pe cuponul de pensie M.Ap.N? 🙂
    Chiar daca imi este jena,si trebuie sa recunosc acest lucru,imi doresc ca eu fpss sa-mi fie respectate drepturile in proportie de 80% in raport cu respectarea drepturilor unei persoane private de libertate.Si asta raportandu-ma CONSTITUTIEI ROMANIEI,sau mergem pe ideea anp-ista,noi fpss sa ne cunoastem obligatiile,iar anp,directori,se ocupa de drepturile noastre.De la director general si pana la ultima persoana din sistem toti suntem fpss,tocmai de aceea angajatorul are obligatia nu scuza,sa-mi asigure la timp si intocmai drepturile.Nu mai pot fi ingaduitor cu anp-ul ca nu sunt bani,asa cum nici Enel,E-on,si alte servicii nu-i intereseaza ca nu am bani sa platesc factura si ma debranseaza.Nu-mi fac serviciul in doua sau mai multe transe(precum decontarile de medicamente,bani de echipament cu termen la 6 luni dupa anul incheiat) asa cum se comporta anp-ul cu noi.
    Domnule Florin, cam asta inseammna jegul romanesc,iar daca am perceput pentru o clipa ca sindicatul din care fac parte,este implicat in compromis,poate ca asta am simtit,asa mi-a fost transmis(non-verbal,empatie).Nu pot sa fac pleonasme ca dumneavoastra,nu ma pricep(“4. Vă întrebați pe site pentru că este posibil să aflați și răspunsuri, deși banuiesc că multe dintre ele ar trebui să le știți dacă vă interesează cât de cât persoana dumneavoastră.”) la fel si problemele…de atata timp le-am rezolvat singur, fara ajutorul sindicatului, pentru ca tocmai ma RESPECT ca persoana(din toate punctele de vedere),nu doar ma intereseaza,pentru ca am coloana vertebrala.Si spun ceea ce am de spus intr-un mod direct,chiar daca deranjeaza,putin imi pasa.
    Chiar ar trebui sa avem probleme in sistem?Ca dumneavoastra vreti sa admiteti bubele sistemului,este treaba dumneavoastra nu si a mea,desi pozitia ocupata de dumneavoastra nu trebuie sa permita acest lucru.Eu vreau sa fiu tratamentul bubelor anp.Si ca sa stati linistit,am participat la destule miscari sindicale,nu din fata televizorului,chiar in linia intai.
    Cu acelasi respect.

    • Cunoasteti acele vorbe cu paiul din ochiul unora dupa barna din ochiul personal?
     Atentie la virgule !

     Cum vine ” ma deranjaza, dar nu imi pasa” ?

     Nu cred ca are cineva ceva cu dumneavoastra. Poate doar cu modul in care comunicati sau expuneti problemele.

     Tot cu repect (si mai mare daca gasim o cale de comunicare cu doua note mai jos)

     • Nu regasesc ceea ce spuneti! Nu regasesc aceste cuvinte:Cum vine ” ma deranjaza dar nu imi pasa” ?Cat despre a avea cineva ceva cu mine… Vizavi de doua noute mai jos,fiti va rog mai explicit,daca vreti! 🙂
      Cu acelasi respect

    • Domnul meu
     Nu doresc sa ma bat cu dumneavoastra.
     V-am mai spus că cei din justitie au pensii acordate de sistemul public de pensii.Daca acest lucru nu vă convine,nu putem schimba nimic.

     Cât despre Decizia 569,ea este rodul zbaterii unor oameni.Ea se aplică acum în cele mai multe unităţi,tocmai pentru faptul că FSANP a făcut presiuni ca dreptul să fie recunoscut şi aplicat.Noul model de pontaj s-a dorit a fi un model unic pentru a avea uniformitate în sistem şi astfel să nu mai dea directorilor posibilitatea să aplice decizia cum vor.Dacă sindicatul nu face nimic de ce nu sesizaţi comisia de disciplină împotriva directorului,dacă consideraţi că sunteţi lezat în drept.De la ce penitenciar sunteţi şi o rezolv?Normal ar fi să-mi spuneţi şi numele dacă tot mă certaţi aşa,dar….

     Despre faptul că sindicatul din care faceţi parte este implicat în compromis,aflaţi de la mine,dacă nu ştiaţi,că viaţa este un compromis.Faci un compromis acum pentru a obţine un beneficiu,renunţând la anumite lucruri, ulterior revenind şi căutând să le obţi şi pe acelea.
     Acum vizavi de problemele rezolvate singur,aduceţi-vă aminte cum lucraţi în 2004.Tot ce nu mai seamănă cu atunci este obţinut de sindicat.Dar noi avem darul de a uita.

     Îmi faceţi procese de intenţie cu privire la faptul că admit bubele sistemului.Nu ştiu de unde aţi scos asta,dar mă rog.Nu ştiu dacă mă ştiţi sau dacă aveţi idee despre implicarea mea ca lider de sindicat.Puteţi avea păreri despre mine,în cazul în care,măcar pe dumneavoastră v-aţi asuma.Dar nu o faceţi.Nici măcar numele nu vi-l asumaţi.
     Cât despre pleonasm,mi-a spus cineva că sunt rudimentar,dar plin de bune intenţii.Şi cum nu le putem avea pe toate….

 12. Din păcate statul de drept România discrimnează, discrimuează cu fiecare an din ce în ce mai mult iar noi și sindicatele noastre, oricare ar fi ele , suportăm cu stoicism asta, de ce ?!Pentru că deși suntem balcanici nu suntem greci?Poate, sau pentru că deși latini nu suntem spanioli, poate…
  În timp ce p.p.l.-ilor nu li se percepe coplată la medicamentele compensate din schema de tratament al afecțiunilor cronice de care aceștia suferă TOȚI ceilalți cetățeni români plătesc această coplată dacă au asigurare medicală și integral medicamentele dacă nu au această asigurare !!!
  Nu ni se mai decontază mai nimic din lucrările stomatologice, vreo 3- 4 poziții : 40% din costul unei extracții cu preț maximal (asta îmi amintește de mercurialele din piețele comuniste), din costul celor mai ieftine plombe și tot 40% din costul unei proteze mobile nu mai scumpă de 600 de lei !!!
  Nu ni se mai decntează nici lentilele ochelarilor de vedere deși ochelarii SUNT proteze medicale !!!
  Nu ni se mai decontează analizele medicale care nu sunt parțial suporate de casa de asigurări medicale, incluzând aici analize de markeri tumorali la pacienți oncologici cunoscuți?!
  Lista ar putea continua dar mă opresc aici și vă întreb domnilor și doamnelor lideri de sindicat CÂND veți lua măsuri, CE măsuri veți lua, CÂT trebuie să mai îndurăm până când se vor lua măsuri?!

  • Imi pare rau, dar trebuie sa va contrazic.
   Lentilele se deconteaza in contiinare. Avem in acest sens un raspuns primit de la MJ din care reiese clar ca acesta este un drept si trebuie respectat. Raspunsul este semnat de catre domnul Danut Marian Marza, directorul directiei contencios si este inregistrat la MJ cu nr.23512 din 19,03,2013
   Membrii de sindicat care sunt afiliati la FSANP pot solicita acest raspuns presedintilor de sindicat unde sunt membri

   • Bun lentilele de ochelari se decontează în continuare, mulțumesc de contradicție, restul problemelor semnalate: analize medicale, medicamente cu TVA 24% indicate de către medici nu luate că vreau eu să fac mușchi, la 24% sunt majoritatea vitaminelor,hepatoprotectoarelor,unguentelor, toate preparatele magistrale ?!

   • aici e altă coscărie-decontăm lentilele, dar plătiţi ramele, dacă nu vreţi să purtaţi monoclu sau lornion puteţi să le găuriţi şi legaţi cu elastic sau lipiţi-le cu chewing-gum sau ciungă cum spun factorii de decizie din românica.

  • 1.Vă sunt decontate lucrările stomatologice dacă sunt îndeplinite 2 condiții:
   a) există medici stomatologi în contract cu casa OPSNAJ
   b) dacă respectivele sunt prevăzute în contractul cadru a fi decontate.
   Așa prevede deocamdată cadrul legislativ.Va fi foarte greu în următoarea perioadă să convingem că ar trebui modificate aceste prevederi,mai ales că înseamnă impact financiar.Și dacă este pozitiv nu va aproba nimeni o modificare a acestora.
   2.Ochelarii se decontează.Ochelarii nu sunt proteze ci dispozitive medicale.Ce unitate nu face acest lucru?
   3.Analizele ar trebui făcute gratuit dar nu le fac laboratoarele.O să vedem dacă pot fi făcute și în rețeau laboratoarelor ce au contract cu casa națională.
   Cât despre măsuri bănuiesc că ar trebui să le luăm împreună.
   Respect.

   • Unde scrie exact ca medicul stomatolog trebuie sa fie in contract cu casa opsnaj.HOTĂRÂRE Nr. 1996 din 16 noiembrie 2004 privind condiţiile de acordare în mod gratuit a asistenţei medicale şi psihologice, a medicamentelor şi a protezelor pentru funcţionarii publici custatut special din sistemul administraţiei penitenciare la art.1 alin 1-2-3 spune cu totul alceva. Contractul cu casa opsnaj se refera doar la bilete de tratament si recuperare medicala .Ginditiva ca sunt orase mici cu unitati penitenciare unda nu exista nici spitale dar cabinete medicale stomatologice in contract cu casa opsnaj. Pia acum s-a decontat de la orice cabinet stomatologic .A fost ilegal? Au aparut ceva modificari la legea 293 ,care spune ca ai dreptul la asistenta medicala gratuita ,iar legea 95 privind asistenta medicala spune ca am dreptul sa-mi aleg medicul.Apropo de contract cu casa opsnaj .Spitalele penitenciar sunt in contract cu aceata casa ,eu cotizez la aceasta casa de asigurari ,dar nu pot beneficia de serviciile acestor spitale desi sunt tinute die banii nostri DE CE??

    • cate cabinete medicale de specialitati diverse au contract cu opsnaj? cate laboratoare de analize medicale serioase? / nu alea de analizeaza bere in loc de urina, dau rezultate fictive si ucid oameni? cate cabinete stomatologice au contract cu opsnaj in toata tara? poti oare sa iti faci o operatie pe creier la un chirurg “de mana a doua” sau preferi sa mergi la cei mai buni specialisti din tara? iti permiti luxul de a deveni cobai ai unor medici stomatologi cu experienta si activitate mediocra pentru a face si reface constant niste lucrari “de inalta calitate” garantate spre ex 5 ani care tin 5 luni? (limita de timp e pur fictiva).
     si totusi lunar platim contributia, deloc de neglijat ca suma, iar legea ne “garanteaza”……………………”ce? raspunsul constant al laboratoarelor, farmaciilor”nu avem fonduri”? orele de asteptare pe holurile spitalelor unde suntem intampinati de medici – oameni si ei- obositi si plictisiti?
     multumim frumos statului roman pentru ca ne garanteaza ………….umilinta si batjocura, mizeria si boala pe care o contactam muncind in “conditii europene”.

     • Cea mai mare criza in UE este aceea a credibilitatii. Privind sistemul penitenciar din Romania, este usor sa-ti dai seama de ce!

  • păi ce infracţiuni ai comis matale să te scutesc de coplată? ai ucis, ai furat, ai tâlhărit, ai înşelat sau ai violat ceva ca să-ţi dau gratuitate? EU sunt statul român-cel mai mare infractor şi îmi apăr puii, restul… ia faceţi bine şi ieşiţi natural din sistem ca să nu-mi asmut copiii pe voi!

 13. imi pare rau ca nu ai avut taria de a posta si comentariul de alaltaieri sub acelasi pseudonim . . . . .

 14. Era o vreme, în ţara asta…de Marin Sorescu
  Era o vreme când singurele sirene pecare le auzeam erau cele de dimineaţa şi de la ora 15 când la Electrosau Oltcit se anunţa începutul sau sfârşitul unei zile de muncă.Era o vreme în ţara asta când cine termena liceul si intra lafacultate era privit cu admiraţie şi i se spunea cu respect, “domnul inginer sau domnulprofesor, sau domnul avocat. Când unul dintre ei, la cam 10-15 ani deactivitate îşi dădea şi lua (dacă îl lua) doctoratul tot oraşul seuita la el ca la Dumnezeu.Era o vreme în ţara asta când dacă vedeai o maşină pe stradă ştiai căcel care se află în ea a muncit ca să ocumpere sau este vreun boss de la partid. Mai târziu au apărut şinorocoşii câştigători la cecuri sau loz în plic, dar îi puteai numărape degetele la o mână într-un judeţ. Şi mai era o categorie cu maşini,cei care lucrau în comerţ sau alimentaţia publică.Era o vreme în ţara asta când dacă vedeai pe cineva pe stradă între 8şi 16, te gândeai că este în concediu, libere, sau e bolnav săracu om şi merge ladoctor.Era o vreme în ţara asta când dacă vedeaiun poliţist pe stradă mergeai liniştit să îi ceri o informaţie, saudaca voiai să te plângi de ceva, erai ascultat.Era o vreme în ţara asta când dacă ajungeai la spital cu cineva şitrebuia operat, îţi era frică să vii cu o floare la asistente sau cu o cafea sau osticlă de whisky la doctor, şi le mascai neîndemânatic -ca toată lumea- în ziar, sub haină convins că nu ştie nimeni ce e umflătura aia, dela piept. Când te întorceai fericit că nu te-a prins nimeni şi teîntâlneai cu altul umflat în piept te uitai superior şi zeflemitor lael gândind “ia uite şi la fraierul ăla, merge cu sticla ascunsă lapiept are impresia că eu nu ştiu că o duce lu dom doctor. !”Era o vreme în ţara asta când la şcoală, copiii mergeau în uniformă şicum vedeai unul pe stradă în timpul orelor ştiai că “este unul din ăia de chiulescsau nu le place şcoala” şi te uitai atent la el să vezi dacă nu e cumvacopilul vreunui coleg de fabrică. Şi ce bătaie lua acasă dacă aflataica-so că a chiulit.
  Era o vreme în ţara asta când abia aşteptai să intri în câmpul muncii,să te angajezi undeva, să îţi faci raport pentru locuinţă şi să aştepţi cu înfrigurare, dar temei, să ţi se repartizeze una, ca să te poţi însura, să te aşezi şi tu la casata, să îţi întemeiezi o familie. Dacă nu aveai, nu prea îţi ardea deînsurătoare, că nu se uita nimeni la tine fără serviciu şi fără casă,că nu erai de viitor.Era o vreme în ţara asta când băieţideştepţi erau consideraţi cei care ştiau carte, dar să o citească, nusă o joace, făceau o facultate şi terminau primii. La ei se uita lumeacu admiraţie: “ăsta e a lu Ilie de la sculărie. A terminat primulfacultatea, l-au luat ăia la Bucureşti. Eheeeeeeeeeeee, o să ajungămare, e dăştept”
  Era o vreme în ţara asta când dacă te întâlneai cu un cunoscut pestradă, te opreai bucuros să mai schimbi o vorbă, să mai auzi un banc,să te lauzi cu ce ai mai făcut sau să îi spui cum a fost în concediu la Mamaia, să te mândreşti că ai fost promovat sau ţi-a luat copilul la liceu, sau să îl inviţi peste o lunăla ziua ta sau nunta copilului.Era o vreme în ţara asta când veneai de la serviciu, băgai repede o ciorbă caldă în tine şi ieşeai în faţa blocului “la una mică cu băieţii”. Una mică putea fi o minge, oţâgară, o tablă, o bere, o şuetă, după priceperile fiecăruia, dar nuera unu să nu facă “una mică” cu prietenii.Era o vreme în ţara asta când mergeailiniştit pe stradă, nu îţi era teamă că te opreşte careva să te întrebecât e ceasul sau de ce nu ai moţ la bască.Era o vreme când lumea întorcea capul după militarii care treceaucântând sau în pas de defilare de la instrucţie, acolo unde aceştia erau nevoiţi sătreacă prin oraş şi auzeai pe câte cineva spunând cu mândrie”uite mamă,trece armata”.
  Astăzi din două în două ore se aud sirenele celor de la ambulanţă, de la smurd,sau de la pompieri care anunţă începutul unei nenorociri sau sfârşitulunei vieţi sau destin.Astăzi, toată lumea termină liceul, ia bacalaureatul pentru că s-a dat lege să nu fie nici un analfabet fără bacalaureat, iar facultatea a devenit locul unde se pun la cale cele mai tari chefuri şi se adună puştoaice pentru “o linie”.Astăzi nu mai poţi merge pe trotuar pentru că nu mai ai loc de maşinistaţionate şi şoferi grăbiţi.Astăzi străzile sunt pline de oameni care în nici un caz nu merg la serviciu,dar nici la doctor. Toată lumea e în concediu fără plată.Astăzi când vezi un poliţist pe stradă te uiţi speriat să vezi pe cineurmăreşte sau îl ocoleşti să nu îţi dea vre-o amendă aşa, pentru că l-ai deranjat cândte-ai uitat la el. De regulă unde e gâtuit traficul, vei găsi un poliţist în intersecţie, “fluidizând circulaţia”.Astăzi când mergi la spital, nu mai mergi cu sticla ascunsă sub haină. Când intri la medic în cabinet înainte de a da cu bună ziua trebuie să dai cu plicul. Nu mai vezi pe nimeni cu pieptul umflat toată lumea intră cu sacoşe burduşite. Nu se mai uitănimeni chiorâş, toţi paznicii ştiu că ai acolo feşe, vată, antibiotice,cearceafuri, dezinfectant, medicamente, analgezice, perfuzii, pungi cu plasmă pentru operaţie.Astăzi când vezi copii de şcoală, teintrebi dacă merg la şcoală sau la discotecă, ţinuta este aceeaşi,machiajul la fel de strident, rucsacul din spate are un caiet şilaptopul, ipodul, ifonul, sau tableta.Astăzi tinerii nu mai au nevoie de serviciu ca să îşi întemeieze ofamilie, doar de bani de la babaci şi îşi întemeiază câte o familie pe săptămână fărăacte, fără biserică, fără serviciu. Fetele abia aşteaptă să fie nevestesau nevestite la câte cineva, cine nu are câte un “ma man” este oriurâtă cu crengi ori “tută”.Astăzi băieţi deştepţi sunt cei fără carte, care reuşesc să “seînvârtă” sau sunt “băieţi de băieţi deştepti” care obţin bani uşordin “afaceri” cu fraierii. Cu cât păcăleşti sau furi mai mult, cu atât eşti mai deşţept.Astăzi când te întâlneşti cu un cunoscut pe stradă, îl ocoleşti ca sănu te întrebe cum o mai duci, sau să nu îţi ceară bani cu împrumut, să nu te invite la o nuntă.Astăzi oamenii nu se mai întâlnesc în faţa blocului, le e ruşine să seîntâlnească şi la gunoi, se uită fiecare pe geam să se asigure că nu enimeni să se uite în gunoiul lui amărât sau să observe că nici câiniivagabonzi nu zăbovesc lângă resturile lui, pentru că nici oase nu maisunt în gunoi. Cel mai mult oamenii stau ascunşi în casă sau pleacă “laţară” de zilele onomastice, ca să nu se trezească cu invitaţinepoftiţi. Nimeni nu mai zâmbeşte toată lumea circulă cu capul în josde ai zice că toţi au pierdut câte un galben şi îl caută disperaţi. Te mir că nuse dau cap în cap.Astăzi ieşi din bloc şi după doi paşi apare unul cu un cuţit sau unpistol ţi-l pune la gât şi te întreabă de ce te-ai însurat cu nevastă-ta, nu ştiai că era prietena lui?Astăzi când lumea aude de armată întoarce capul pentru că “ăştia autras în noi în 89″ şi acum “au pensii nesimţite”.Oare ce va fi mâine ? Va mai fi ţara asta ?

Comments are closed.