Justitia din bugetul penitenciarelor in mass media

PenitenciarDe vreo cateva zile apar prin presa informatiie financiare adunate cu grija de ANP. Prost as zice transmise de catre MJ presei. Asa se face ca in fiecare articol care a preluat informatia, cheltuiala angajatorului cu personalul este nuantata la fel de apasat pe cat o fac decidentii cand li se-ntampla sa fie inghesuiti. Sigur, DEA – ANP cunoaste diferenta dintre salariu net si cheltuiala de personal a angajatorului, bine macar ca n-au dat in presa niscai maxime.

Mai jos aveti doar o mostra referitoare la modul in care a fost prelucrata informatia de presa. Ne ajuta astfel de initiative? N-as zice ca prea bine. Oricat de interesata ar fi presa si opinia publica de “costul lunar al unui detinut” prezentarea necontextualizata a unor cheltuieli bugetare mi se pare o actiune mediatica usor amatoare si riscanta. Imi aminteste cumva de perioada in care chestorul Bala anunta ca avem salarii de 9.000 ofiterii si 4.000 agentii, iar presa a preluat ca atare.

“Costul lunar al unui deţinut într-un penitenciar românesc este de 2.397 de lei, cea mai mare parte – 1.619 de lei – reprezentând-o cheltuielile de personal, arată Ministerul Justiţiei.Bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) pe 2013 este de 912,5 milioane de lei, din care alocaţiile bugetare reprezintă aproximativ 832 de milioane de lei, iar aproximativ 80,5 milioane sunt venituri proprii.

Din acest buget, cheltuielile curente reprezintă peste 888,8 milioane de lei, între care aproximativ 616 milioane de lei cheltuieli de personal şi 160,49 milioane lei cheltuieli cu bunuri şi servicii. Proiectele cu finanţare din fonduri externe neramburasabile aduc bugetului ANP aproximativ 27 de milioane de lei – venituri proprii, anul acesta.

Raportat la un număr mediu de 31.720 de deţinuţi din penitenciarele româneşti, costul unui deţinut pe lună ajunge la 2.397 de lei, din care alocaţiile bugetare lunare reprezintă 2.186 de lei. Veniturile proprii ale ANP acoperă astfel doar 211 lei din costul lunar cu un deţinut.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor coordonează activitatea a 43 de unităţi, între care un penitenciar pentru femei, patru penitenciare pentru minori şi tineri şi opt penitenciare spital. Tot sub sigla ANP funcţionează două centre de reeducare, Şcoala Naţională de Pregătirea a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna şi Centrul de Formare şi Specializare a Ofiţerilor din Administraţia Penitenciarelor Arad, se mai arată în răspunsul trimis de MJ la întrebarea deputatului Maria Dragomir.

Ministerul mai arată că, la 16 aprilie 2013, se înregistrau un număr de 33.060 de persoane private de libertate cazate în spaţii care asigură 27.700 de locuri, conform criteriilor stabilite prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 433/C/2010 (indice de ocupare – 119 la sută), respectiv 19.738 de locuri, conform standardelor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), rezultând un indice de ocupare de 167 la sută.” (sursa: Romania Libera, link)

5 Comments

  1. A raspuns ministerul ca are 8 penitenciare spital??? Parca erau 6, sau nu stim ce mai avem in propria curte?

    • Probabil nu-și mai amintește nici cine i-a redactat teza de doctorat.

  2. Statistici se pot face si la altii;de ex cit costa scolarizarea unui elev? Pai.. cit sa coste daca el sau parintii,din clasa a 11-a trebuie sa cumpere manuale? Cit costa actul de justitie? Pai.. cit sa coste daca romanul plateste o imensa taxa de timbru? Cit costa actul medical?Pai..cit sa coste daca pacientul cumpara sau plateste tot?

    • Nu numai ca isi cumpara tot ce are nevoie in spital- nu peste tot- dar mai plateste si asigurari.

  3. Dom Presedinte Cosmin,poate ca nu presa are rautatea ei ,ci modul de prezentare care lasa loc la interpretare rautacioasa.Mai exact,ANP-ul nostru cel de toate zilele nu prezinta in mod obiectiv citi KW ora, sau pretul curentului pe ore/ppl se consuma,citi metri cubi de apa/ppl,citi metri cubi de gaz /ppl si statistica oate continua,se consuma cu ei.Din aceste cheltuieli,cit este platit prin munca ppl-ului si cit din buget.Daca in spitale ,cheltuielilile sint platite din asigurari,aici se plateste din banul contribuabilului.Se poate face o statistica referitoare la cosul zilnic-e mai mare la ppl sau la omul care munceste? Restul cu cheltuielile de personal..e can-can.Pai ,se poate supraveghea sau pazi singur ppl-ul,sau sa se libereze conditionat ori in termen singur?E ca si cum ai cere pacientului sa se opereze singur,fara doctor,ca sa nu mai avem cheltuieli si cu vracii!Dom Presedinte,insistati sa se faca statistici rezonabile!!

Comments are closed.