Penitenciarele, mass-media și politicienii

6-12-2005_Poster_BPenitenciarele au intrat în universul audiovizualului de câteva zile bune. De când cu încarcerarea latifundiarului, lumea politică și-a amintit că exista si unele clădiri în România, ale căror ferestre și uși sunt zăvorâte și au gratii și că aceste clădiri custodiază persoane care au săvârșit infracțiuni.

Politicienii (vezi: Victor Ponta, Robert Cazanciuc) și-au întors privirea spre sistemul penitenciar, găsindu-l lipsit de bani și supraaglomerat, dar domniile lor nu văd nicio soluție momentan. Au constatat și atât. Noi am rămas la fel, aceleași condiții de muncă, aceeași lipsă de personal, aceeași mentalitate îmbatrânită și opacă. Dar putem să ne lăudăm cu birocrația. Din asta avem din belșug. Ne lăudăm cu ea și mergem mai departe, târându-ne și acoperindu-ne de hârtii.

Dar, după cum bine știți că focul televiziunilor și ziarelor nu ține mult, în maxim o saptămână vom fi dați iarași uitării, asta în cazul în care o altă ”celebritate” nu este condamnată. În zilele acestea Administrația Națională a Penitenciarelor ar putea profita din plin de evenimentele recent petrecute pentru ca vocea sa să tragă semnale de alarmă și să arate opiniei publice că sistemul penitenciar se confruntă cu grave probleme.

18 Comments

 1. Partea nasoala este ca tara este sanctionata la CEDO ptr ca nu se asigura niste standarde de viata condamnatilor.De ce nu condamna UE si ptr nivelul mizerabil de trai al romanilor liberi,comparabil cu al sclavilor?

  • Oamenii la care faceti referire in comentariu sunt aceia cu bun simt care isi traiesc viata cu frica zilei de maine. Infractorii ordinari nu au nimic de pierdut si sunt invatati sa li se acorde totul gratis si la timp. Omul de rand isi cunoaste obligatiile, pe cand infractorul isi cunoaste doar drepturile.

   • Bravo Cosmin ! Sigur esti ANP-ist ca noi ? Eu cunosc multi yesman care nu au curajul sa-si exprime liber gandurile . Sporul TBC?????

    • Yesmani sunt peste tot, nu numai la noi in sistemul penitenciar. In privat numarul acestora este mult mai mare. Despre sporul TBC nu va pot spune nimic momentan. Ce vreti sa stiti mai exact?

 2. N-ar fi excluse doua varinate:1)o lege de gratiere si de aministiere,in vederea reducerii nr de custodiati;2)mai putin probabil,dar nu exclusa-externalizarea unor servicii ,si ,astfel se creste nr de personal.Poate chiar amindoua odata..

  • Da-mi voie sa te contrazic in legatura cu externalizarea.Si iti spun si de ce: de cele mai multe ori a “castigat” o firma agreata care ia bani mai multi desi isi plateste mai slab angajatii.Asta pentr a fi facute apoi ‘sponsorizarile” necesare si platile aferente “castigarii” contractului si normal sa mai apara unul care a identificat oportunitati in piata si ajunge si el al tv intr-un top bogati cu amanta al emisiuni cu chiloti.

  • De ce nu o HG de ștergere a datoriilor la utilități, ca la marile regii autonome, pentru că facturile nu s-au plătit din lipsa fondurilor (fiind purtătoare de penalități, dar nu din culpa noastră, după cum nici prețul kw nu îl punem noi, ci „băieții deștepți”).
   Ori poate un decret de amnistie a prostiei sau imposturii SP. Ați ghicit, e acronimul de la administrația națională a prostiei.

  • Ma astept de la aparatul de stat, sa tina departe de societate persoanele care au comportament antisocial, care incalca in mod repetat Legea ! Si asa se sta prea putin la puscarie ! Eu as vedea in viitor, in scop preventiv, eliminarea contopirii pedepselor privative de libertate, macar la recidivisti ! Daca sistemul nu mai are bani de tinut infractori acolo unde le este locul, unde ajungem ! Politistii si instantele irosesc o gramada de hartii pentru administrarea unor probatorii, iar in final, din cauza ca am achiesat la aquis-ul comunitar, trebuie sa gratiem pedepse doar ca sa nu fim amendati pentru incalcarea drepturilor detinutilor ? Poate numarul mare de detinuti arata ca incepe sa functioneze Justitia, dar tocmai cand incepe, hai sa gratiem !

   • Daca nu mai are bani de tinut detinuti sa se faca referendum pentru pedeapsa cu moartea Astfel mai scapam de niste cheltuieli cu niste oameni pe care oricum nu produc nimic.

     • Macar bataie , e RUPTA DIN RAI . Daca-i dai nana talharului ai liniste ,daca-i dai nas (prea multe drepturi ) ai belit-o !

     • Nu exista sistem juridic perfect nicaieri in lume.Dar totusi sunt cazuri clare in care pedeapsa capitala ar trebui aplicata.

     • eu nu m-aş îngrijora prea tare, în S.U.A.,trec ani până la execuţie,başca guvernatorul poate graţia, am auzit de multe javre scăpate basma curată,erori, nu prea…

 3. 1 În semn de protest pentru condamnarea lui Gigi Becali, oile din întreaga țară nu au mâncat toată ziua.

  2 Ca să îi facă șederea mai ușoară în închisoare lui Gigi, Adrian Năstase i-a făcut cadou săpunul său norocos pe care l-a avut cât timp a fost închis.

  3 Ca să poată adormi liniștit, colegii de celulă îl ajuta pe Becali să numere oile înainte de culcare.

  4 De când Becali a intrat în închisoare și nu mai au pe cine suna cei de la Sport.ro difuzează desene animate toată ziua.

  5 Gigi Becali a ajuns să nu mai creadă în balada „Miorița” și consideră ca aceasta este doar un mit, deoarece el nu a fost avertizat de mioarele sale că va fi condamnat.

  6 Luțu s-a apucat să facă cursuri de specialitate pentru a deveni gardian în închisoare ca să îi poată duce lui Gigi cafeaua în fiecare zi.

  7 Becali va primi vizite săptămânale de la MM Stoica. Celor doi li se va pregăti o cameră matrimonială, unde MM îl va putea pupa în fund pe Gigi timp de o oră.

  8 Gigi Becali a înaintat o ofertă pentru a cumpăra echipa de fotbal a închisorii, pe care promite să o ducă în Champions League și speră ca echipa să devină mai bună ca celebra FC Alcatraz. Tănase este primul transfer pe care Becali îl visează.

  9 Reghecampf este în sfârșit antrenor oficial la Steaua după condamnarea lui Gigi.

  10 Tănase nu înțelege nimic din trimiterea în închisoare a lui Gigi Becali: „Nu știu ce e ală „închi”, oricum cred că e ceva bun, și mă bucur că nea’ Gigi a ajuns pe Soare, am știut mereu că va ajunge sus”. (link – http://altfeldestiri.com/10-lucruri-inedite-despre-condamnarea-lui-gigi-becali/).

  Iar despre mine, aflați că sunt cetățean de onoare al Brăilei (link – http://altfeldestiri.com/nicusor-de-la-braila-desemnat-cetatean-de-onoare/).

  Știri adevărate găsiți doar pe http://www.anp-just.ro, acolo unde bubuie înțelepciunea, expertiza și competența, așa că nu luați în calcul caterinca despre JIJI…

 4. Ca de obicei purtătorii de cuvânt parcă sunt cusuți la gură, iar faptul că nu răspunde nimeni pentru dezastrul financiar ca rezultat al reprofilării, al împuternicirilor ilegale, al abuzurilor de tot felul, sau al numirilor pe criterii politice, nu poate fi decât îngrijorător.

  Un sistem în colaps, cu specialiști în a face praf banul public. Specialiști care s-au grăbit în să propună măsuri legislative în materie de drept execuțional penal la nivelul unui stat european dezvoltat economic, și pe care au vrut să-l aplice la noi, într-un stat mafiot unde evaziunea și furturile depășesc PIB-l României pe 100 de ani.

  Faptul că din sondajul de opinie realizat pe FSANP.ro rezultă că prioritatea sistemului penitenciar o reprezintă calitatea managementului, este semnificativ, în opinia mea. În concluzie, starea dezastruoasă în care se găsește sistemul i se datorează în cea mai mare măsură.

  Cred că problema centrală nu constă în numărul de pachete, în meniul oferit zilnic lui Jiji, sau a altor pepelei, cu statut de VIP sau nu, ci în aceea că amatorismul și lipsa de responsabilitate trebuie eliminată din actul decizional.

Comments are closed.