Răutate, răzbunare, invidie

Masca

Uneori facem lucruri pe care nu le cunoaștem și nu le simțim din dorința de a schimba ceva. Cel mai ușor este să schimbi un bine în rău. De ceva vreme observ în comentariile colegilor mei mânie și ranchiună. Nu pot să-mi dau seama de unde vin, ce și cine alimentează aceste sentimente. Aceiași colegi erau și ieri și alalteieri. Aceiași colegi vor fi și de acum încolo. Ceva, cineva i-a schimbat. Răutatea și perfidia începe să cuprindă sistemul penitenciar, alterând, parcă, sentimentul colegial, munca în echipă, relațiile dintre oameni. Curând vom deveni victimele produsului pe care îl promovăm.

Observăm colegi care sunt tot timpul ținte, victime ale altor colegi. Observăm la tot pasul pe mereu neîndreptățitul care simte tot timpul nevoia să i-o plătească celui ce i-a făcut presupusul rău. Observăm langa noi pe invidiosul de zi cu zi care-l roade de ograda colegului și care nu-și vede gunoiul din propria ogradă, fiind pus tot timpul pe o competiție bolnăvicioasă alimentată de cei câțiva neuroni adăpostiți în cutia craniană.

Deseori mă întreb cu ce se ”hrănesc” aceste sentimente. Sper să-mi dați dumneavoastră răspunsul. Eu nu l-am găsit, încă.

Relațiile de camaraderie se uzează pe zi ce trece între zidurile penitenciarelor. Locul sentimentului de bun coleg este luat de alte trăsături de caracter: pornirea de a face rău altuia, dușmănia și invidia. Respectul a fost detronat de către obrăznicie, iar ordinea de către confuzie.

Uităm că aceste noncalităti ne dezbină. Dezbinați devenim vulnerabili. Fiind vulnerabili, cineva, cândva va profita din plin. Apoi ne vor lăsa cu degetul în gură, intrebându-ne copilărește unii pe alții: De ce?

Vrem identitate la nivel național, dar uităm de identitatea individuală. O identitate implică valori. Nu putem pretinde ceea ce nu suntem încă. De aceea fac apel la toți colegii să nu uite de: recunoștință, adevăr, ordine, virtute, respect!

Am uitat să fim oameni! 

57 Comments

 1. …din pacate, e o boala nationala asta,la nivel de tara….peste tot e asa…! ce se poate face?!!!

 2. Felicitări pentru minunatul articol. Vă mărturisesc că întrebările retorice pe care le puneţi dstră şi le pun, de multă vreme, mulţi dintre noi. De la o vreme evitam pur şi simplu să mai citesc blogul acesta tocmai din cauza asta. Mă întristau şi mă înveninau unele comentarii pt. că nu reuşeam să pricep de unde atâta răutate. Aţi făcut un lucru deosebit postând acest articol. Aţi făcut un lucru deosebit luând această atitudine. Mai există încă speranţa căpătării unei noi identităţi, cum spuneţi. Fiţi critici în continuare, luaţi atitudine ca şi până acum, dar să aveţi întotdeauna respect şi preţuire pentru om, pentru calităţi şi realizări deosebite. Felicitări încă o dată!

  • Va multumesc pentru apreciere. Tragedia acestui articol este insasi realitatea penitenciara. O observam cu totii, dar nu toti avem curajul de a o constientiza.

 3. Avand in vedere colapsul financiar aproape iminent al ANP, solutiile clasice nu mai au nici o valoare. Singura varianta plauzibila este ca, pe langa specialistii ce ar trebui sa conduca institutia, sa se apeleze si la cei ce pot face, intr-un fel sau altul, lobby institutional.

  Poate ca este o varianta potrivita..

 4. Ultimele cinci cuvinte din text dau substanta titlui si explica enigma si indoiala,iar intr-un final vom obtine identitatea.Dar,ca sa ajungi la adevar,la fel de important ca particulele creatoare, trebuie sa ai demnitate si curaj

 5. Consider ca nu a fost deloc deranjant modul…in care… am facut acea mentiune. Nu ma refeream atat la autorul articolului, cat la tot cei care s-au grabit sa isi dea cu parerea, citind pe deasupra. Daca am deranjat, imi pare rau! In multe situatii as fi vrut sa mai fi intervenit pe aici, dar m-am abtinut. Astazi nu am mai rabdat. Poate ca intr-o zi ma vei intelege si iti multumesc anticipat pentru acest lucru.

  • Deranjant modul cum mi-ati atras atentia. O puteati face mai omeneste. V-as fi apreciat mai mult.
   Va multumesc, oricum pentru corectie.
   Cu stima!

 6. Foarte tare articolul!Exprima purul adevar din puscarie!!Respect pentru autor!

 7. Ma poate cineva lamuri ce este cu organigramele postate pe site-ul anp? O sa inceapa o noua profilare a penitenciarelor?

  • D-ule Cosmin, dupa ce am studiat Organigramele postate pe site-ul ANP am o mare nelamurire. Normal ar fi ca pe baza organigramei ANP, aprobata si publicata in Monitorul Oficial, sa se stabileasca structurile organizatorice si la nivel de unitatii, in consecinta acestea ar trebuii sa fie identice, dar surpriza daca o veti analiza si d-voastra cu atentie o sa observati ca in organigrama ANP exista anumite birouri care nu exista la nivel de unitatii,ci numai la nivel central, iar in unitati exista structurii cu denumirii pe care nu le regasesc in organigrama ANP. Totul este o amestecatura ca sa nu se inteleaga nimic si atunci ma intreb cine cui se subordoneaza ?

    • Va dau eu d-ule Cosmin un exemplu si puteti sa verificati pe organigramele postate pe site-ul ANP, Organizarea muncii exista la nivel de ANP sub forma unui birou alaturi de serviciile regim,siguranta, evidenta si transfer detinuti in subordinea Directiei SDRP unde le este locul, dar la nivel de unitatii nu exista in nici o organigrama. In schimb in uitati aceasta structura exista sub denumirea de birou Productie si venituri proprii, denumire care nu exista la nivel de ANP acolo existand numai un compartiment cu denumirea Productie si gaz, care se ocupa de cu totul altceva. Mai sunt si alte exemple dar asta este…. ,,Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul” sau mai bine spus ,, Lucram in acest sistem si asta ne ocupa tot timpul”

     • Aveti dreptate, m-am uitat si eu pe organigramele de pe site-ul anp.gov.ro. Am luat legatura cu domnul Florin Schiopu. O sa imi explice dumnealui situatia si eu o sa v-o prezint dvs.

 8. Drept pentru care, mă alătur esenţei acestui articol. Pe de altă parte, aş dori să subliniez un caz particular care va reliefa întreaga morală a postării. Eu sunt unul dintre cei ce au dat tare în cetăţenii din cadrul sediului ANP, atunci când am avut ceva de zis, dar întotdeauna am stat cu “documentele” la mine, cu dovezile în spatele criticilor expuse aici. Nu pot să nu observ o oarecare uşurinţă în “judecarea” oamenilor, a celor care sunt propuşi în funcţii înalte. Păi, de exemplu, dacă în criticarea “în orb” a doamnei Pieleanu nu există măcar o doză oarecare de misoginism, atunci despre ce este vorba? Despre vreun interes particular, cumva? Eu sunt gata să bat pariu că doamna Manuela Pieleanu va avea rezultate. Mai mult decât atât, acestea vor fi vizibile imediat. Haideţi să judecăm oamenii după ce vor face, nu după ce ni se pare că sunt sau au realizat în trecut. Ce legătură are în propoziţie soţul doamnei Pieleanu? Mi se pare o lejeritate şi o desconsiderare maximă a unei persoane, atunci cînd incerci să ii legi o evoluţie de moment în carieră de ceea ce fac copiii, soţul ori părinţii acesteia. Staţi să vedem, mai întâi şi după aceea puneţi mâna pe cărămidă, oameni buni! Oare noi suntem fără de prihană, domnule Şchiopu? Apropo. Au fost cazuri în care şi eu am crezut, acum câţiva ani, că DEAN ar fi contribuit cu ceva la punerea mea la colt. Şi când colo, atunci când am trecut la analiza mai atenţă a faptelor, datelor şi documentelor, ce să vezi? Iftinca Gigi mă băgase la sertar, pe linie moartă, în aşteptarea calendelor greceşti, drept pentru care trag şi astăzi ponoasele. Sau, poate, îl doriţi pe nea Gigi pe post de DG, în loc de alungat cu torţe, artificii şi lăutari, de urgenţă? Ia să vă văd reply-urile. (cred că aţi observat cât de imparţial sunt, cu cine ţin şi pe cine desfid, în sensul cel mai profund al moralei acestei postări 🙂

  • Apropo de morala postarii … zi-ne cum te-a bagat la sertar, ca n-au asa sertare mari in ANP?

  • Hai să-ţi spun eu cine e madam Pieleanu, e şefa de la Contencios căreia când i-am trimis o plângere prealabilă referitor la o sancţiune abuzivă, mi-a răspuns citând mot a mot sesizarea şi cu o concluzie gen “bine ţi-a făcut!”. Ulterior, după ce am câştigat la Curtea de Apel, a atacat decizia la Î.C.C.J. pe motiv că, ţineţi-vă bine “comisia de disciplină e organ deliberativ cu drept de a propune sancţiuni disciplinare”, şi că prin anularea sancţiunii instanţa de fond “ŞI-A DEPĂŞIT ATRIBUŢIILE PUTERII JUDECĂTOREŞTI,,SUBROGÂNDU-SE ÎN DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE COMISIEI”, adică cum îşi permite nesimţita de instanţă să ia act de nişte abuzuri şi vicii de procedură, dacă comisia vrea să ţină cu ursul (sesizatorul) şi să se urce puţin cu picioarele pe un subaltern mai recalcitrant, care deranjează prin cunoaşterea unei brume de legislaţie.Partea cea mai frumoasă abia urmează:”cercetarea abaterilor disciplinare este atributul EXCLUSIV al comisiei de disciplină iar prin anularea sancţiunii disciplinare de către instanţa de judecată se încurajează săvârşirea abaterilor disciplinare, respectiv încălcarea codului deontologic de către funcţionarii public cu statut special”-cei care îndrăznesc să nu se lase călcaţi pe cap de un mic tiran şi de o comisie care e plătită (spor de 5%), să-ţi dea la cap, în special prin membrii de sindicat (de ex. dl. Iuliu Oană). Motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sună aşa:”Astfel, deşi sunt de necontestat atribuţiile Comisiei de disciplină privind cercetarea unor fapte de natură disciplinară, în raport cu dispoziţiile L. nr.293/2004 şi a O.M.J.nr.2856/2009, Înalta Curte SUBLINIAZĂ faptul că art.5 din L.nr.554/2004 NU exceptează de la controlul instanţei de contencios administrativ actul administrativ prin care este sancţionat disciplinar funcţionarul public cu statut special”. Şi în continuare ca să vezi cât de misogin pot fi:”Prin urmare, susţinerile recurentei(mrs. MANUELA) referitoare la pronunţarea hotărârii judecătoreşti recurate cu depăşirea atribuţiilor puterii judecătoreşti, prin subrogarea instanţei de fond în atribuţiile Comisiei de disciplină DENOTĂ O NEÎNŢELEGERE A LIMITELOR CONTROLULUI DE LEGALITATE a unui act administrativ, motiv pt. care vor fi înlăturate.” Aici, mărturisesc că am roşit puţin citind cum a urecheat nesimţita de instanţă o asemenea valoroasă doamnă-colegă. Dar cum tupeul instanţei nu cunoaşte limite:”De asemenea, sunt CEL PUŢIN NESERIOASE ŞI DENOTĂ O GRAVĂ NECUNOAŞTERE A LEGII DIN PATREA UNEI AUTORITĂŢI PUBLICE CENTRALE, afirmaţiile recurentei potrivit cărora prin anularea sancţiunii disciplinare de către instanţa de judecată se încurajază săvârşirea abaterilor disciplinare, respectiv încălcarea codului deontologic de către funcţionarii publici cu statut special, aşa încăt NU VOR PRMI UN RĂSPUNS DIN PATREA PREZENTEI INSTANŢE”. Cu aşa o instanţă ostilă şi răutăcioasă nu e de mirare că biata femeie pierde procese pe bandă rulantă. Ghinion! Ca să nu vă mai plictisesc, pe fond spune că constatările din sesizare sunt generice, nu se indică în concret faptele care constituie abartere disciplinară, deoarece nu prea existau, dar faptul că respir e de natură a “aduce atingere prestigiului autorităţii şi instituţiei publice.” Nemaisuportând o autoritate publică atât de prestigioasă, vreo 15 ofiţeri din S.D.R.P., au părăsit serviciul sub diverse forme.Noi 2 avem în comun stimate domn, recursul la documente, doar că la mine documentele nu au ghilimele, ele există la propriu. Din păcate, nu sunt unicat, e mai degrabă regula în acest sistem care mi-a otrăvit cei mai frumoşi 17 ani din viaţă ( şi nu am decât una). O să mă întrebaţi de ce nu am plecat, simplu, lucrez în JUSTIŢIE, deci trebuie să am încredere că mai devreme sau mai târziu va triumfa (fie şi puţin sau parţial în cazurile Năstase, Vântu,Mischie, etc.) altfel am trăit degeaba. Şi în al doilea rând nu sunt un laş să plec cu coada între picioare, mai ales când am dreptate, dovadă că intre timp unul din prea mulţii mei sesizatori cam are ceva dosar penal pe rol, cu şanse minime de reabilitare. Cât priveşte faptul că distinsul domn Pieleanu face analiză politică la comanda a 3 trandafiri, nu are nici o legătură cu promovarea soţiei sale apolitice,conform statutului şi codului ăla deontologic, e doar o coincidenţă speculată de răuvoitorii care omit că USL e în opoziţie( cu planeta Marte), aşa cum şi soţia mea are offshore în Bahamas şi e ambasador în Australia prin propriile-i puteri superfeminste!

   • @gasteropodul misogin: ai reliefat un mic segment din activitatea profesionala incununata de ” succesuri” a doamnei Pieleanu, care in ciuda nenumaratelor rateuri legislative devine unul din pilonii A.N.P.Dar vorba proverbului : ” cum e turcul si pistolul”‘, nici unii directorii de unitati nu exceleaza mai departe de invataturile mentorilor KENOBI!

   • E un caz tipic de mobbing, după mine, sau de hărțuire sistematică la locul de muncă, de către superiori, de la toate eșaloanele. Demnitatea, la noi în sistem se pare, cam costă.
    Se mai poate numi și răutate, invidie, răzbunare, prostie și incompetență din parte acelora care practică acest gen de presiuni asupra subordonaților.

  • Și cam care ar fi realizările trecute sau actuale ale d-nei Pieleanu, care te-ar îndreptăți să afirmi că de-acum încolo va avea realizări notabile? Ai văzut cumva o întâmpinare semnată de cei de la contencios, din care nu reiese decât stupiditatea motivării recursurilor?
   Să-nțelegem că datorită lui Iftinca Gigi, un alt exemplu de incompetență crasă și de parvenitism politic, cariera ta (probabil de la anepeu?) a fost trasă „pe linie moartă”? Nu cred că Iftinca ar fi fost o soluție, din păcate e preferabil să rămână acolo unde poate provoca mai puțin rău instituției.

   E bine că te regăsești în esența articolului, deși nu se pomenește nimic acolo despre cele două ”ilustre” nume. Și da, e clar cu cine ții și pe cine desfizi, aducându-i în discuție pe cei doi.

 9. am intrat pe site-ul anp la legislatie si nu am mai gasit ce ma interesa.rog sa se publice iar ceea ce era si inainte de schimbarea site-uluiadica inainte de 01.04.2013

 10. Nudismul este pentru altii o haina ,un costum.Cind n-ai argumente, pervertesti realitatea si speri ca o vei scoate la capat ca in singura poveste citita “Croitorasul cel viteaz”,creator de costumul lui Adam.

 11. Pana se ne uitam la tg.ocna,sa ne uitam in invatamantul romanesc.Tranzitia educatiei,culturii,s-a oprit undeva intre manele si valori.Prostia,este la rang de virtute.Sa ne amintim de luptele duse cu ANP-ul pe multe dispozitii.Cand am intrat in acest sistem infect,am invatat de la subofiterii batrani,sa beau si sa-mi umplu sacosa de la punctul de lucru.In alte penitenciare se luau bani(sau natura) de la detinuti(pentru o jumate de ora in plus la vizita,sa fie sef de camera,pentru un rmd).Se facea misto de colegul de langa tine fata de ofiteri.Nu am vazut vreun ofiter sa ia atitudine la astfel de mistouri puscariabile.Invidia dintre noi,incepe de la ce ti-ai facut in casa pana la ce parfum folosesti,sa nu mai zic de ce masina conduci,sau de ceea ce-ti cumperi din magazine,cand ne intalnim intamplator.Parca am fi,sau chiar suntem precum detinutii cand vin de la vizita sau punctul comercial.Despre imbracaminte…nu ne putem asocia in grupuri.Doar la servici,vrei nu vrei.De ce am devenit inutili aproapelui?De ce nu mai avem caracter(daca am avut candva)de ce suntem sclavii prostiei si injoselii?Prea mult caracter machiavelic,lupta pentru suprematie,megalomanie,si toate astea la oferta prostiei.
  Cred ca se intampla toate astea ca stam prea mult langa sefi.Ei se ocupa de lucruri ieftine,nu stiu cum sa si-o traga din invidie.Nu stiu ce ii poate invata la tg.ocna,comportament,evolutia sistemului,sau pur si simplu se duc la aceasta scoala doar ca alta optiune nu exista,nu iei bacul poti sa te faci gardian.Mizerie de selectare pentru candidati.Ma intreb cum sun pregatiti cei din academie?Cred ca scoala de la tg.ocna ar trebui sa pregateasca agentii 2 ani,iar academia de penitenciare sa-i pregateasca 5 ani.Facem totul pe banda rulanta,si totul iese prost.
  Si ne vom mai intreba despre atitudine,personalitate,caracter,sau duplicitarism multa vreme.
  Adevarul e simplu:”Fi destept,tara geme de prosti!”

 12. Cosmine fii mai explicit sa intelegem nuanta comentariului.

  = ” Eu nu am bariere. Regret ca intalnesc oameni destul de toleranti, care nu vor sa accepte schimbarea.” =

  Suntem multi care am acceptat schimbarea, dar de cati ani esti profesore in sistem daca tot vb. de schimbare ? Ai prins timpurile odioase orandiute de “criminalii sistemului” ? Realizezi cati tortionari inca conduc destinele unor puscarii ?

  Articolul il pot nota cu nota 7, multe aspecte reale sunt ascunse sub covor, raelitatea din sistem bate filmul, ( dupa ce s-au creat microbii in timp au suferit mutatii, care s-au adaptat devenind imuni ca in societatea medievala ) cum un om care spune un adevar poate fi perceput, considerat ca-si uraste camaradul, asa reusesc unii sa-si deparaziteze activitatea si trecutul profesional, normal este ca noi sa-i asimilam si sa le toleram coruptia si mizeria morala a unor colegi care sincer ne ingreuneaza serviciul cu 200%, jenant este cand coruptii sunt considerati profesionistii sistemului.

  Care schimbare ? Aici nu vb. de schimbare, dv. doriti sa ne transmiteti un mesaj de supunere neconditionata, sa stiti ca revolutia din 89 a legalizat romanului libertatea de exprimare care nu este inteleasa si aplicabila la unii.

  A impune reguli care sunt inafara cadrului legal arata ca traim vremuri anarhice iar cei care le asimileaza consider ca practica prostitutia in sistem.

  Ca sa devinim performanti ar trebui aplicate urmatoarele reforme cu adaptarile de rigoare la cerintele sistemului:

  Proclamației de la Timișoara.

  Punctul 8

  8. Ca o consecinta a punctului anterior, propunem ca legea electorala sa interzica pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatura, pe orice lista, al fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de Securitate. Prezenta lor in viata politica a tarii este principala sursa a tensiunilor si suspiciunilor care framanta astazi societatea romaneasca. Pana la stabilizarea situatiei si reconcilierea nationala, absenta lor din viata publica este absolut necesara. Cerem, de asemenea, ca in legea electorala sa se treaca un paragraf special care sa interzica fostilor activisti comunisti candidatura la functia de presedinte al tarii. Presedintele Romaniei trebuie sa fie unul dintre simbolurile despartirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vina. Stim cu totii in ce masura era conditionata viata individului, de la realizarea profesionala pana la primirea unei locuinte, de carnetul rosu si ce consecinte grave atragea predarea lui. Activistii au fost insa acei oameni care si-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist si a beneficia de privilegiile materiale deosebite oferite de acesta. Un om care a facut o asemenea alegere nu prezinta garantiile morale pe care trebuie sa le ofere un Presedinte (…)

  Oamenii care nu sunt supusii ilegalitatilor vor invinge in final.

    • gresit…daca te referi la cei care sunt in sistem inainte de” 89 ,erau alte legi si ,,bataia ,,era la ordinea zilei…nu aveai ce face…altfel de excludeau…si cu urmari…dar sunt si din “90 incoace care sunt mai ,,comunisti,,…deci fa o verificare la cadre si vezi ca sunt si din…ex.” 83.

     • Este vorba de mentalitate. Cine le ofera putere acestor “comunisti” despre care vorbiti? Nu tot noi prin simplul fapt ca nu avem curajul sa ne spunem opiniile?

     • Cei din inainte de “90 aveau stagiul militar satisfacut, aveau 2 ani de scoala militara, facuta la Campina, stiau de respect, stiau cum sa poarte o tinuta ( militara), nu faceau combinatii( pe bani grei) cu detinutii. Acum, in unitatile penitenciare, ESTE HAOS.

 13. “Hrana”(ca sa va citez) rautatii, invidiei si dezbinarii vine din ura..care la rindul ei este alimentata de “ura” ptr adevar,mama tuturor “urilor”.Dar otrava din rindurile urmatoare”citiva neuroni adapostiti in cutia craniana” de unde se naste? Ca sa vorbim la modul fecund despre ura ,ar trebui sa aveti bariere( ale eticii si cunoasterii).Sper ca n-o sa va suparati pe mine ca eu sint tolerant si va accept schimbarea

  • Cum si eu va tolerez atacurile la persoana… E binevenit si un personaj ca domnia voastra, altfel nu ar avea cine sa ma traga de manecuta.
   Sa stiti ca va stimez in ciuda acestor “lovituri”!

 14. Dvs unde va aflati? Ce-ati inteles din cele “relatate” de mine? V-am citit minia din suflet lecturind articolul..folosind cuvinte veninoase in intreg alineatul 2.Vorbiti de o bariera…as vrea sa vad si un efort din partea domniei voastre de a o depasi…dvs cautatorul de raspunsuri la “mistere” numai de dvs neintelese!

 15. hristos a inviat!
  Cu respect ptr aceasta sarbatoare ,nu doresc o dezbatere ampla.Chiar nu intelegem cine naste ura,perfidie si dezbinare? A fost vreodata camaraderie in sistem? Ne amintim ca au existat si mai exista doua lumi paralele:ofiterii si agentii; sclavii si privilegiatii,valorile si nonvalorile cu nivel de “supervalori”.Demagogia a ajuns la rang de arta si a fost perfectionata pina la particula lui D-zeu..iar ei demagogii cred ca ne manipuleaza ca pe orbi,iar lumina solara vine de la ei si poate fi oprita cind vror ei.

  • Nimeni si nimic nu va schimba situatia relatata atata timp cat veti accepta aceasta soarta. Incercati sa treceti dincolo de aceasta frontiera! Incercati sa va vedeti dincolo de bariera autoimpusa! Tocmai atunci veti observa ca lucrurile nu sunt precum le vedeti. Aveti destule parghii, incercati sa le folositi!

   • eu zic ca totul a plecat de la scoala..una era jilava ,alta e tg ocna..dupa aceea calitatea agentilor..inainte se cerea armata..ceea ce implica o anumita maturitate..acum nu….vedeti prin unitati ce agenti vin de la scoala ..frustrati..plini de aere….tupeisti…ei zic ca sunt smecheri ,dar noi stim ca nu e asa…..cu ei sa faci camaraderie…?ei nu suporta foisorul ,unii au carente grave de educatie….eu zic ca nu ne indrepatam in directia buna..

    • Pai daca inainte de scoala se visau interlopi si se purtau ca atare – e destul sa-i vezi cand ies in oras pe la carciumile putine si alea din tg ocna-acum sunt mari aparatori ai legii dar cu aceleasi apucaturi.Ca sa nu mai vorbim de faptul cum poarta tinuta- cu gulerul ridicat ca e la moda frateeeee se stieeeee- si cam cum sunt tunsi.Daca tot ai ales sau au ales altii pentru ei macar sa inteleaga- sunt totusi niste restrictii- ceva si sa se poarte ca atare.dar daca se stiu intrati cum au intrat si se stiu sprijiniti indiferent de situatie nu ai ce sa le ceri.

    • De vina sunt cei care le tolereaza aerele si nu-i tin la scoala din foisor creo 3-4 anisori,dar si pe unii ofiterasi cu aere sefi de dispozitive pe la puncte de lucru,fara rusine ca de aia luam banii de la basina hotului…acum isi baga fiecare pilele politice in actiune si la doua zile dupa ce a venit lucreaza la organizare,evidenta,instructor pe la siguranta iar seful de acolo e tot timpul plecat si-i face treaba ofiterasul ,astfel ajunge de neinlocuit si are aere de a toate stiutor…

    • ce este jilava si tg. ocna…ar trebui ocolit sa se spuna ca noi angajati se pregatesc acolo…cum sa faci o scoala la puscarie…si vezi ca suntem care am facut scoala la campina unde era adevarata scolarizare de doi ani …nu 3 luni,6 luni s-au un an. sa nu mai vb. de angajari directe…o greseala foarte mare.

     • colegule..in cei doi ani de campina cate puscarii vedeai..cat contact luai cu detinutii ?

 16. Vorbe mari pt acest sistem… Ai fumat ceva bun??? Ca oamenii astia sunt, nu poţi să-i schimbi, iar fiecare îşi merită soarta…

  • Ar trebui ca aceste vorbe mari sa ne reprezinte. Ca sa cerem, trebuie mai intai sa daruim. Este nevoie sa ne identificam cu aceste vorbe. Alta solutie nu avem.

 17. identitate, identitate…nimic, nimic…promitem suntem de acord…nimic, nimic…proiecte de lege pe care nu le vedem…promisiune, promisiuni…NIMIC, NIMIC, MIMIC

 18. E timpul schimbarii mentalitatilor indobitocite ! Felicitari ! Superb articol !

Comments are closed.