1/7 – 1/1

Lovitura de gratieIt’s A Bird… It’s A Plane… It’s a new scheme of Ponta de ocupare a posturilor vacante din administrație. Pus pe treabă și mânat de un “interes” demn de o cauză mai bună,  bossul de la Victoria a declarat ca lucrează la o pravilă normativă care prevede desființarea posturilor nefinanțate sau neocupate la momentul actual, astfel încât, prin reducerea schemei încărcate artificial să aibe și ei un cuvânt de spus la negocierile din luna iulie cu stăpânii de la FMI si CE.

“Avem pe circuit un act normativ care prevede desfiintarea tuturor posturilor nefinantate sau neocupate in acest moment. In acest fel, evident, efectul principal va fi desfiintarea unor functii de conducere. Acum sunt directori si sefi pe diverse departamente care mai au doi-trei oameni in realitate in subordine.” spunea Victor-Viorel Ponta.

Asta era acum o săptămână. Azi vorbim de un act normativ adoptat.

Nu tu discuții, nu tu consultări. Problema este că, din dorința de a trece mai lesne de ,,furcile caudine”, reprezentate de FMI și Comisia Europeană, Guvernul României, prin cel care intoarce ceasul social democratiei în România s-a gândit că nu ar fi lipsită de interes, o măsură ultra liberală întro țară în care lucrurile sunt bune dacă nu mai există.

Putem înțelege rațiunea unei reorganizări la nivelul instituțiilor statului, putem pricepe că o entitate mai flexibilă poate conduce la obținerea unor rezultate care să dea sens nevoii pentru care a fost creată, dar de aici și până la radierea tuturor posturilor vacante, fără a ține cont de realitățile fiecărei structuri in parte este cale lungă și de cele mai multe ori, nu presărată cu cele mai bune intenții.

Exemple abundă. Cel mai la îndemană îl găsim la Poliția Română. Și atunci, ca și acum, s-a plecat de la dorința enunțată de a restructura un aparat ce “dădea peste”, de funcții de conducere dar, vom rămâne deficitari tot la capitolul funcții de execuție, fiind dovedit faptul ca funcțiile de conducere desființate au fost foarte puține.

Ori, problemele majore le avem în ocuparea posturilor ce țin de funcționarea normală a sistemului, de faptul că din ce în ce mai puțini specialiști sunt atrași de sectorul public, în speță de sistemul penitenciar. Din ce în ce mai greu reușim să asigurăm necesarul de medici, de psihologi, de specialiști în domeniul IT, etc.

Această dorită restructurare ucide tocmai acele prevederi ce țin de folosirea judicioasă a resursei umane, ajunsă obiect de troc în relația cu partenerii internaționali, prevederi legale ce fac referire la faptul că trebuie  asigurat personal necesar să acopere nevoilor de inlocuire a personalului în vederea acordării  recuperărilor  pentru orele lucrate peste programul normal de lucru al căror număr a devenit o povară pentru sistemul penitenciar; de acordare a concediului de odihnă de care ți-e teamă să vorbești.

Există concedii restante și acum de anul trecut. Deficitul de personal se   simte in fiecare unitate penitenciară prin faptul ca nu ai un om să facă o însoțire sau, că in postul de pază, un lucrător efectuează 12 ore de serviciu continuu, fără a avea posibilitatea de a fi schimbat pentru masă.

Considerăm că această măsură este una pripită din perspectiva faptului că oricum pentru funcțiile de conducere s-au desfășurat concursuri și posturile au fost ocupate. Ori, ca să vii acum si să prezinți ca argument în luarea deciziei, tocmai elementul care nu mai este real (radierea posturilor de conducere) reprezintă o insultă adusă bunului simț.

Astfel, deși  premierul a menționat că se dorește înlăturarea combinației de angajare de 1  la 7 posturi libere și revenirea la regula de 1 la 1, acest lucru nu va reuși să facă sistemul funțional. Și luăm în calcul, în primul rând, procedura greoaie a ocupării prin concurs a unui post vacant.

1. http://www.observatorulph.ro/administratie/26561-ordonanta-prin-care-guvernul-reduce-60000-de-posturi-de-bugetari

38 Comments

 1. In ordonanta se specifica faptul ca la functiile de conducere trebuie sa corespuna un numar mimim de subordonati, de ex: la sef birou – minim 5. Daca acest criteriu nu este indeplinit, functia de sef birou se transforma in functie de executie dupa intrarea in vigoare a ordonantei? Aceasta in conditiile in care toate functiile de conducere se incadreaza in baremul de 12% in unitate? Multumesc.

 2. Domnule Dumitrascu,daca eu agentul X nu respect regulamentul de executare al serviciului,sunt bun de comisia de disciplina.Dar directorii,directorii adjuncti care nu respecta acelasi lucru,de ce nu ii paste si pe ei comisia de disciplina?Mai precis,plecand de la asigurarea obligatorie a supravegherii pe sectie cu numarul corespunzator de agenti conform ROEPS taria escortei(1 agent la 40 detinuti),paza perimetru-nu de 12 ore fara schimbator,alocarea celor 45 de minute pauza de masa, servita in conditiile obligatorii de igiena si decenta,nu in biroul de pe sectie de fata cu detinutii si servita asa cum stim cu totii,
  Sa nu uitam ca de la director anp si pana la ultimul agent din penitenciare,TOTI SUNTEM FPSS CU ACELEASI DREPTURI SI OBLIGATII,CE TREBUIESC RESPECTATE. !!!

  • Buna ziua, ne puteti spune si care este penitenciarul care a transformat fpss-ul in rob ?Asa ca vorbim sub anonimat si ca trebuie sa ghicim noi unitatea, nu are niciun rost…Aveti fratilor taria sa spuneti ca la penitenciarul, sa zic, Focsani, nu se da sporul de TBC, se lucreaza in conditiile de mai sus, etc.

   • Domnule Ioan,conditiile enumerate mai sus,sunt peste tot,in fiecare penitenciar.Daca aceste conditii minimale de respectare a angajatului,s-ar respecta,nu ar mai fi sindicate,sau poate ma insel,ar fi pentru Pasti si Craciun. 🙂

    • P.S – Cred ca fiecare membru de sindicat afiliat FSANP asteapta in continuare noul B.Ex in vizita in penitenciarul in care lucreaza.Atata timp cat nu va faceti cunoscuti,exista riscul prabusirii acestei federatii,si asta nu ar da deloc bine.Deci iata domnule Ioan,ca ar fi mai ideal sa mergeti in teritoriu sa luati pulsul,decat sa scrie anonimul si locatia.. 🙂

     • 🙂 Da. Vor participa 5 – 10 oameni, iar costul vizitei in fiecare penitenciar nu poate fi suportat decat eventual pe o planificare mai mare de 2 ani. Sigur, anonimul va ramane in continuare anonim si nu-si va asuma nimic, si ‘am rezolvat’ asa problema cu vizite in unitati… pe care nu ni le permitem.

      Ce facem insa daca anonimul ala care prezumati dumneavoastra ca vrea sa vada noul BEx nu va participa la intalnire, pen’ca are alte treburi si oricum nu-i curios de noul BEx ci de a-si spune oful in conditii de perfecta siguranta? 🙂 Da, pulsul e problema, dar nu in sensul in care va referiti dumneavoastra.

     • Adkins,nu am zis niciodata ca sindicatul nostru este constituit din carcotasi, am vrut sa zic,ca, cat de bine vor merge treburile intr-o unitate tot se mai gasesc cativa care sa fie mereu nemultumiti.

    • Stimate domn, trebuie sa-ti spun ca la Vaslui nu ai sa vezi agent stand in postul de paza 12-13 ore fara a fi schimbat,( cum spune la regulament ?, 3 ore serviciu cu 1 ora pauza), nu ai sa vezi zeci sau sute de ore suplimentare acumulate de-a lungul timpului, concediile de odihna sunt in grafic,zilele compensate pentru sarbatorile legale sunt recuperate la timp, relatiile intre personal sunt destul de bune, activitatea popotei merge perfect, altceva nu stiu ce am putea face sa multumim pe toti CARCOTASII.

     • Si care e miracolul Ioane? Care e cheia succesului? Spune-mi si mie ,ca mor de invidie!

     • Domnule Ioan,Vaslui nu inseamna intreg sistemul penitenciar,si nu rezolva situatia celorlalte penitenciare.Iar daca redenumiti membrul de sindicat in carcotas,inseamna ca asta reprezentati dumneavoastra.

     • Domnule Dumitrascu,daca cunoasteti situatii in care s-a ajuns ca omul sa-si expuna punctul de vedere in deplina siguranta in prezenta B.Ex-FSANP in sistemul penitenciar,PROBLEMA este grava.
      Nu aveti dumneavoastra de unde stii ca omul,anonimul,membru de sindicat,nu este curioa de noul B.Ex.Va asigur ca daca noul B.Ex va avea aceasi atitudine,va avea de pierdut si intr-adevar anonimii virtuali nu vor mai fi interesati de FSANP care se pare ca a dat un prim semn de ofilire.
      Cat despre vizita lunara a 2-3 penitenciare,chiar este posibil sa fie facuta,daca intr-adevar se doreste.Si nu este nevoie de cohorte de 10 oameni.Este suficient ca membrii sa cunoasca presedintele si un vicepresedinte FSANP o socializare simpla cu efect indelungat.
      Sa nu uitam ca oamenii sunt dezgustati de viata de zi cu zi,de problemele personale,de greutatile din servici.
      Sa ne aparam unul pe altul aici pe site,nu denota unitate sindicala. 🙂

     • D-le Luca,raspunde-mi te rog la intrebarea adresata,referitoare la acest succes al vostru! Cred ca sinteti unicat in sistem! Nu vreau sa ghicesc.

    • Blindule Ben, dupa amiaza astept telefon de la tine si discutam despre cheia succesului. Numarul meu de telefon il gasesti .

    • D-le Ioan Luca,la cea de-a doua intrebare,tot la telefon raspunzi sau n-ai raspunsul la D-ta? Sa stii ca am citit in ziar ca radiatiile emise de telefon au efect nociv………asa ca mai fa o pauza!

     • @ blindul Ben: V-as ruga sa renuntati la schimbul de replici cu tenta ironica. Aceasta forma de dialog nu face altceva decat sa mentina o stare conflictuala puerila. Va urmaresc activitatea pe acest site de multa vreme si am convingerea ca puteti mai mult decat ceea ce aratati acum. Va multumesc pentru intelegere.

     • “Blindul” Ben, tu in afara de rautate, mai ai vreo calitate ? Ti-am explicat destul de clar cum merg treburile la noi.Nu am niciun interes sa mint, nu crezi, nu citi. La voi, pentru faptul ca aveti intr-o unitate 2 sindicate, precum si o grupa (editat admin), lasa multe de inteles.

 3. Asteptam si modificari in sistemul nostru. Propun sa se elimine plata chiriilor, a transportului de orice fel, reducerea functiilor de conducere, eliminarea posturilor de director adjunct din unitati, iar in ANP sa se reduca drastic functiile de conducere si 400 de lucratori sa fie transferati in unitati (din cei 600 care lucreaza in prezent la ANP).

  • Astept transformarea unora in FP fara SSp,reducera posturilor excedentare si trecerea acelora care doresc sa munceasca,la paza,si apoi trecerea in somaj a celor ce nu-si doresc sa ramina in sistem.Colcaie sistemul de functii ce nu se justifica! Pe cind o reforma reala,corecta si productiva? Niciodata!Ne “mintim ca k la meteo”!

  • Ben,dupa aceea sa te elimine si pe tine,faci umbra degeaba sistemului!Cand vei ajunge in Parlament(adica,niciodata),atunci sa abrogi legi si ordonante!Daca ti-au ramas mostenire 15 case,nu toti colegii au aceasta situatie;daca tu locuiesti langa temnita,multi se chinuie sa ajunga la serviciu prin trenuri si ambuteiaje pe DN,desteptule!

 4. Multumim anp-ului si m.j-ului ptr grija pe care o manifesta…… .fata de ziua de 29 iunie.
  S-a reusit ca aceasta zi sa ne fie confiscata,aspe ct care duce la un atasament…. deosebit fata de munca pe care o depunem in fiecare zi.
  Suntem intoxicati zilnic cu sisteme de pontare.cu acordarea normei 12b,cu statutul nostru care sta prafuit prin setarele mj-ului.
  Pe zi ce trece apare o ata dezbatere,care o face uitata pe cealalta,de apreciat faptul ca in acest ping-pong am intrat cu totii.
  Se vede cu ochiul liber ca suntem manipulati si bulversati.
  Apreciem abilitatea anp-ului si mj-ului de a canaliza discutiile despre munca noastra pe fagasul pecare il doresc.
  Cel putin iesiti public si spuneti ca nu este bine sa existe sindicate in sistem,oricum nu ma au nici rol consultativ macar.
  A-ti demonstrat ca aveti servicii puternice si sunteti mai presus decit legea.
  Transformati fpss in simplu functionar public si a-ti rezolvat problema.
  Spor la treaba.

 5. Pai e foarte clar cum va fi pe viitor,nu vom mai fi 3 in 1 ,ci vom fi 5 in 1,o sa crapam de nervi ca nu mai stim de ce sa ne apucam,care sarcina trebuie facuta prima,care documente sa fim cu ele la zi ,ca atunci cand vin controalele sa nu dam in bailbaieli si cu subsemnatul ca nu am reusit sa le facem.Degeaba incerci sa nu mai accepti toate aceste sarcini suplimentare,care te epuizeaza,ca te alegi cu o cearta continua cu superiorii,cu comisii de disciplina,cu un stres continuu suplimentar celui pe care il ai in munca cu ppl-ul,poate chiar ai de umblat prin tribunale ca altceva nu ai de facut..Nu conteaza ca e un supraveghetor cu 3-400 de ppl-ei,ca la fel sunt unitati cu 2-3 educatori ,cu 1-2 psihologi la 1000 de ppl-ei,ca sunt unitati cu 1 asistent social sau chiar fara .Am incercat si cu buna si cu raul dar parca e tot mai …………Din ce am mai vorbit cu unii colegi din tara, se pare ca din nou vor fi colegi care vor sa paraseasca sistemul,cativa aflandu-se in preaviz sau doresc sa iasa la pensie cat mai repede. Ce mai conteaza asta pe praful asta.Totul este superb si chiar am impresia ca ne consumam degeaba,agitandu-ne ca sprayul,oricum nu se rezolva mare lucru.Daca prima nu se da,bani de toale nu se da,altele pe care nu le mai enumar nu se mai dau de ceva vreme, eu va urez tuturor: Sa fiti sanatosi ! LA MULTI ANI ! de ziua lucratorului de penitenciar,a gardianului,a paznicului,a pandarului,a foisoreanului,etc….! Cu siguranta o sa fie tot mai …………..cum vreti voi!Numai bine tuturor!Poate reusesc sa scap intr-o zi de sistemul asta……..adevarat!

  • O multime de sefi,o multime de ofiteri care mai de care dornic sa isi arate superioritatea pe spatele amaratului de agent,fara de care ei ar fi nimeni.Amaratul ala de agent duce tot greul in spate, atat pe sectii,la punctele de lucru,la instante,la spitale,etc. si respect foarte putin fata de acestia.Poate ar fi momentul sa mai reduca si din randul ofiterilor si sa angajeze oameni acolo unde trebuie,unde e necesar,nu ca sa umple birourile de ofiteri foarte multi veniti direct din civilie,care habar nu au cu ce se manaca viata de penitenciar,au intrat cu note de 5,si pe alte criterii(unii ,nu toti) iar atunci cand un amarat de agent se prezinta la un concurs din sursa interna, sa ii pretinzi note de la 7 in sus si numai stiu cate cerinte.Sunt foarte multi agenti care indeplinesc functii de ofiteri prin decizii de zi ani de zile si atunci cand le vine si lor randul sa se prezinte la un concurs, ii declara inapti psiho,etc. iar daca acel post nu se ocupa tot acel amarat de agent va duce in spate din nou cativa ani de zile pana cand cineva agreat ii va lua locul si il va da la o parte(pai daca era inapt ,sau incompatibil cu functia, cum de in toti anii aceia a reusit sa duca in spate aceea sarcina ani de zile fara nici o problema?,ba mai trecand si prin doua, trei controale ,neavand nici o problema,…ma intreb si eu).Acestea sunt doar cateva aspecte ale sistemului nostru drag.Mentionez ca nu fac parte din aceasta categorie de colegi ,ci doar am vrut sa prezint doar o speta din sutele de probleme ale sistemului.Numai bine tuturor!

  • Colegule Mihnea,dumneata nu ai auzit de anexa la anexa la anexa la anexa la fisa postului?Cand vor veni cei din anp vor intreba anexele despre activitatea postului respectiv,mare lucru. 🙂

 6. Ca sa inteleg si eu…Daca un post de “Sef tura” nu este ocupat, acel post va fi desfiintat? Si in aceeasi idee cei care sunt agenti dar indeplinesc functii de ofiteri nu vor mai avea nici o sansa sa dea examen pe functie, ptr ca functia nu este ocupata si deci va fi desfiintata…Gresesc? Sper! Ca prea mi se pare aberant !

 7. Ponta a promis în campania electorala ca va debloca posturile necesare pentru funcționarea optima a instituțiilor statului. Ce face acum?!? Radieaza toate posturile vacante!!!!
  Își bate joc de noi, de supraveghetorul care lucrează singur pe o secție cu 300 de deținuți, de psihologi, educatori care sperau într-o zi sa fie mai mulți de 2 într-un penitenciar cu 1200 de deținuți și alte sectoare deficitare.
  Activitățile sunt multe, puncte de lucru,cursuri, concedii restante, libere de recuperat;ASTA E REALITATEA DOMNULE PONTA!!!
  Următorii pasi vor fi concedierile pentru ca politica de austeritate s-a dovedit falimentara.

  • A spus ce-a trebuit ca sa fie votat. Am ales iarasi raul mai mic… care s-a aliat cu raul mai mare impotriva caruia promitea ca “lupta” ci cu care acum “coabiteaza” bine merci facand exact aceleasi prostii.

 8. Interesant, unul dintre postacii, eroi in virtual absenti in realitate, gaseste subiectul de fata ca fiind o prostioara absolut neinteresanta, altele fiind “problemele reale” ale sistemului penitenciar. Poate revine cu o discutie despre “problemele reale” si face asta articulat, cu cap si coada. As indrazni sa sper chiar asumat. Da, stiu, o sa se supere si dansul ca alt recent disparut cand a fost vorba de chestiuni concrete.

 9. am mai spus-o,şi o repet, Victoraş e copilul de casă al etilo-marinelului, restul e can-can!

   • Da, e vorba despre d-l care a avut incredibila oportunitate de a candida singur pentru ocuparea unicului post de ofițer scos la concurs la vremea aceea, devenind ofițer după ce cărase în calitate de șofer mulțime de „specialiști”. Pe cai mari, deține după aceea șefia DIP (dând piept cu zicala mioritică „eu te-am făcut, eu te omor”, după ce a scris un raport nașpa în urma unui control, despre un protejat anepist din teritoriu).

    D-l se duce la periferia orașului, aproape de halta Teiș (la marginea Târgoviștei), la un „prieten”, lăsându-și pentru vreo 20 de minute în mașină un Glock de 9 mm și două încărcătoare (a câte 17 cartușe), plus „o borsetă cu 7000 €”!!!

    Bunurile enumerate i s-au furat, iar poliția l-a amendat cu 5000 RON (pentru pistol, pentru care deținea permis). Oare ce căuta acolo, că doar unitatea nu-i plătea chirie pentru imobilul din str. Tighina (unde a parcat mașina pentru a-și vedea „prietenul”), și de ce nu și-o fi lăsat borseta și pistolul la locuința închiriată? De râsul curcilor, nu alta. Halal șef de penitenciar!!!

    Chiar 7000 de € avuseși, bre? Nici mai mult, nici mai puțin?

    Oricum, păcat de Glock. Adică de pistolul pe care-l dețineai legal, dar pe care-l păstrai ca pe un zarzavat luat din piață.

    Anepeul s-a autosesizat în cazul tău, vajnic cowboy de Tătărani, sau vei face un gest care ne va uimi pe toți și-ți vei da demisia? Bate cumva declarația ta de avere cu €-ii din borsetă? Consilierul mata de integritate de la Târgșor ce zice? Zice de bine sau se face că plouă?

    La o pușcărie ușoară, pe care o puteai conduce prin telefon (din birou, sau de acasă), ți-ai găsit mata cu cale a-ți rupe grumazul gros?

    „Oamenii legii încearcă acum să afle cum s-a întâmplat totul şi nu exclud nici varianta ca directorul să îşi fi înscenat totul. Au fost instituite şi filtre la toate ieşirile din oraş pentru a da de urma suspecţilor ” – http://goo.gl/Ve9Hp. Arăți bine în poză, semn că veața „în sistem țe-a priit. Cu cioc și bine dospit, ca un cozonac bine copt și crăpat pe alocuri.

    Umplut cu nuci și cacao.

Comments are closed.