Democrația sistemului penitenciar

DemocratieFiecare din noi este convins că omul este mai presus de orice interese și jocuri ale diferiților cârmuitori de instituții ale statului. La fel de convinși oamenii au devenit mai neîncrezători unii în alții, suspicioși și, în final, umili. Aceasta este starea unei națiuni modeste de la războaiele daco-romane și până la stăpânirea FMI și CE – obediența necondiționată. Noi nu suntem greci, nu suntem francezi, nici măcar italieni, suntem români și cu asta ne ocupâm întreaga viață subjugată cu acordul nostru. Suntem rândașii benevoli ai oamenilor ”deștepți”. Și ei știu și ne tratează ca atare.

Sistemul penitenciar este parte componentă a sistemului național, condus de ”băieții deștepți”, iar noi, nesiliții oameni de serviciu ai lor, gata să răspundem cu tăcere și accepțiune fără rezerve oricărei decizii a acestor ” smart guys”.

Plecănd de la premisa că, într-un sistem democratic, punctul de vedere, fie el și divergent, este fundamental, trebuie să ne convingem în primul rând pe noi inșine și apoi pe alții că și părerile noastre contează și cântăresc ceva greutate în luarea unor decizii care ne vizeză. Dar trecutul ne demonstrează că forurile decizionale au hotărât soarta noastră fără o simplă consultare prealabilă. Și-au permis acest lux pentru că suntem inconștienți de puterea noastră, de a ne uni și forma un tot, și-au permis să stea cu carâmbul cizmei pe gâturile noastre pentru că suntem construiți genetic să acceptam și să fim umili. Continuăm să fim dezbinați, iar ”smart guys”  profită din plin. În Țara lui Tândală prostia e sinonimă cu fudulia. Așadar, suntem prea mândri și prea orgolioși să acceptăm condiția de turme manipulate. Democrația e departe de noi. Trăim doar iluzia ei. Blamăm sindicatele, fără a ne da seama că sindicatul înseamnă fiecare ins in parte, iar puterea sindicatului înseamnă suma puterii fiecarui ins. E nevoie, doar, de puțină logică si matematică să te convingi de acest aspect. Diletanții refuză cu înverșunare s-accepte această stare de drept și de fapt.

Democrația presupune libertate și egalitate. Vă întreb pe dumneavoastră, stimați colegi, ne bucurăm noi de aceste doua idealuri?

Democrație înseamnă dreptul la opinie proprie. Ne permitem noi să avem opinie proprie?

Democrație înseamnă securitate personală. Avem noi parte de ea?

Parerea mea este că aceste atribute sunt himere. Noi ne bucurăm de dominația celui mai puternic asupra celui mai slab.

Închei cu un citat: ” Libertatea constă în primul rând în a nu putea fi silit să facem un lucru pe care legea nu îl impune.” (Charles-Louis de Secondat, Baron de La Brède et de Montesquieu)

27 Comments

 1. Domnule Dumitrascu, stimati colegi (Conducere ANP !!)
  Nimeni nu poate opri un om care se pregateste sa devina din nou DIRECTOR DE PENITENCIARE?!, desi a dus unitatea in jos?. Nimeni nu vede ce dezastru lasa acesta in urma lui?. La inspectia generala din 2009 au fost gasite neregului care nu au fost remediate nici pana la inspectia generala din 2013 !. S-au constatat o multime de deficiente grave in toate sectoarele, iar noi, care lucram in aceasta unItate suntem mintiti constant spunandu-ni-se ca am iesit FOARTE BINE !!
  Cadrele din unitate sunt pe un butoi de pulbere. Conducerea ANP nu vede nimic, nu citeste, nu este informata de catre ofiterii care au fost in control pentru a vedea ce DIRECTOR se prezinta la examen ??? (desi este un om cu un trecut sifonat si bun prieten cu interlopii din Tg.Mures).
  …..da, este vorba de Penitenciarul Tg.Mures.(maine urmeaza episodul II).

   • D-l care a avut incredibila oportunitate de a candida singur pentru ocuparea unicului post de ofițer scos la concurs la vremea aceea, după care a avut șefia DIP, se duce la periferia orașului, aproape de halta Teiș (la marginea Târgoviștei), la un „prieten”, lăsându-și pentru vreo 20 de minute în mașină un Glock de 9 mm și două încărcătoare, plus „o borsetă cu 7000 €”.

    Bunurile enumerate i s-au furat, iar poliția l-a amendat cu 5000 RON (pentru pistol, pentru care deținea permis). Oare ce căuta acolo, că doar unitatea nu-i plătea chirie pentru imobilul din str. Tighina (unde a parcat mașina pentru a-și vedea „prietenul”), și de ce nu și-o fi lăsat borseta și pistolul la locuința închiriată? De râsul curcilor, nu alta. Halal șef de penitenciar!!!

    Chiar 7000 de € avuseși, bre? Nici mai mult, nici mai puțin? Oricum, păcat de Glock.

    „Oamenii legii încearcă acum să afle cum s-a întâmplat totul şi nu exclud nici varianta ca directorul să îşi fi înscenat totul. Au fost instituite şi filtre la toate ieşirile din oraş pentru a da de urma suspecţilor ” – http://goo.gl/Ve9Hp

  • CINE ESTI sa iti permiti asemenea remarci?Sigur un inadaptat al sistemului care nu se poate obisnui cu munca..sau….un pion din tabara adversa?Si cine ai vrea sa fie directo/?ACTUALUL CONTRACANDIDAT ha..ha..ha…D-le Dumitrascu oare de ce se scriu toate astea acum inaintea concursului pt director? DE CE nu au scris pana acum?.Oricum sa le fie rusine!!!!!! si nu e chiar asa!!!DAR NEBUNI MEREU VOR SCHIMBARE NU CONTEAZA CU CINE.!

   • Ce inseamna “tabara adversa”, stimate coleg? Au nume si prenume membrii acelei tabere? Va intreb din curiozitate. Totodata e o chestiune de fairplay.

    • Da, probabil e cam prea mult spus “tabara adversa “dar oricum parerile sunt impartite si nu mi se pare corect sa iesi acum cu asemenea afirmatii cand timp de 4 ai tacut…din punctul meu de vedere sunt mizerii facute de cineva care a cam sarit de la caldura si acum imprastie cu noroi.

  • Iar tu esti ep O.D-le Dumitrascu sper ca mai verificati cateodata si nu credeti tot….. ‘BINEVOITORI’si frustrati gasesti la tot pasul.Oricum va admir pt felul si modul transant in care exp lucrurile.SI VA SIGUR CA LA MURES NIMENI NU E PE UN BUTOI DE PULBERE.

   • permiteti sa intervin si eu in aceasta polemica si sa confirm si sa mai si adaug la cele spuse de”egoraptor”si sa te felicit pentru ca incepe lumea sa spuna adevarul despre acest sistem ….. cred ca tu IPOLLIT esti un mare ”pupincurist”(si de altfel cred ca ati ramas putini) al domnului (actual,imputernicit,interlop si preot) director de la Tg-Mures(mai mult de cat atat acesta tine slujbe in cadrul bisericii din penitenciar in timpul programului de munca pentru a face vechime ”in ale bisericii”) si cred ca te si feresti de contracandidatul lui pentru ca, la el nu mai merge faza cu, ”caratul de plase”,”cadouri” ”porci” etc., cum esti tu obisnuit si altii ca tine pentru a avea o functie calda. RUSINE !!!!!!!

    • HA,HA,HA mai mai bine ramaneai spectator…iar spre cultura ta lucrez in schimb si inca unde este greu iar faptul ca feliciti un asemene pers arata cat esti de jalnic .Cat despre faptul de a ma cataloga afla ca actualulul director nu ma avantajat niciodata nu mi-a dat si nici nu mi-a luat asa ca pasa gresita iar despre cel la care spui ca nu merge tr cu caratul plaselor …ai mare dreptate…nici nu ar fi nevoie pt ca se seveste singur.Iar rusine sa iti fie tie,noua si la toti cei care nu suntem in stare sa spunem lucrurile in fata sinje ascunde aici sum anonimat.Nu vreau sa comentez despre contracandidatul act director pt ca sincer nu am ce…e atat de… cel care il cunoasteti stiti ce vr sa spun…asa ca O ZI BUNA!!

 2. Democratia sistemului penitenciar inseamna inegalitati intre angajati. Astfel unul primeste bani de transport si nu are masina dar s-a mutat la tara, altul nu primeste pentru ca sta la oras dar distanta pana la unitate este aceasi. Unul primeste chirie altul isi plateste ratele la banca ca doar statul se angajaza sa ne plateasca chirii de o vreme. Domnilor din sindicat va sugerez si eu o solutie pe care ar trebui luata in discutie,astfel acordarea unei sume fixe pentru transport la toata lumea pentru ca toti venim la serviciu cu masinile sau avem abonamente pe mijloacele de transport in comun. Chiriile sa se acorde doar la cei care au fost repartizati din scoala in unitatii din alte localitati decat cele de domiciliu. Asta ar insemna ca sindicatul ii are in vedere pe toti angajati nu doar pe uni. Pe vremuri toata lumea venea la serviciu fara decontare de transport si nu se plangeau de cheltuieli, iar ceilalti faceau rate pe la banci sa isi achizitioneze o locuinta. Astazi sa ajuns ca 30 – 40% din personalul din sistem sa beneficieze de chiri si transport iar fraieri sa isi plateasca ratele la bancii si abonamentele la troleu sau tramvai.

  • Va dau eu cateva exemple de tupeu penitenciar, un coleg care are doua restaurante de lux pe numele sotiei isi deconteaza chiria, altul primeste transport dar detine spatii comerciale tot in oras,ca de, nu au locuinta proprietate numai spatii comerciale. Ce sa faci bogati isi permit vile in afara orasului si pentru asta trebuie rasplatiti si de sistem……… iar saracul isi plateste rata si abonamentul.

  • Domnule Democrat intradevar poate unele persoane abuzeaza de aceste drepturi, dar acestea sunt singurele care ne mai despart de alte servicii gen salubritate, vanzator carefour,profi, cora etc. Pt a atrage personal in sistem trebuie sa existe niste avantaje fiindca in unele zone ale tarii nu exista atractivitate pt sistemul penitenciar. Poate ar fi mai corect sa se stabileasca niste bareme pt chirie cum au judecatorii sau procurorii in functie de preturile pietei din respectivul oras. Trebuie sa evoluam nu sa ne uitam in urma cu 15 ani si sa spunem ca nu se plangeau de cheltuieli. In urma cu 15 ani guvernul nu se atingea de prime nu taia salarii cu 25 % etc etc. si multe alte exemple care se intamplau acum 15 ani.

   • @Evolutie: Inclin sa va dau dreptate. Traim intr-o tara in care guvernantii strang robinetul drepturilor unor lucratori care isi desfasoara activitatea in conditii deosebit de periculoase. Munca pe care o depunem nu mai este apreciata baneste de multa vreme. Salariul fpss nu mai cumpaneste de mult timp totalitatea pericolelor la care suntem expusi. Tocmai de aceea unii isi cauta motivatia prin “abuzarea” de anumite drepturi.

    • Si cei care nu abuzeaza inseama ca sunt fraieri sistemului. Daca aceasta este solutia data de d-voastra privind motivatia fpss in sistemul penitenciar da a face rost de bani……………. Fara cuvinte.

     • Nu e o solutie, este o expunere a realitatii. Daca considerati ca e o solutie, luati-o ca atare! Eu nu sunt in masura sa iau decizii in privinta celor care abuzeaza de un drept, ci militez pentru apararea drepturilor membrilor de sindicat. Prin urmare nu ma faceti pe mine raspunzator direct de abuzurile cuiva. Raspunderea e personala si nu are legatura cu subsemnatul.
      Va urez o seara placuta, chiar daca ati ramas fara cuvinte…

  • Bai,democratule,vezi-ti de treaba ta si nu mai instiga!Esti un tolerat in sistem,un absurd!Nu te baga nimeni in seama,postezi numai aberatii!

   • E dreptul lui la libera exprimare. Eu i-l asigur. El doar abuzeaza de acest drept. Dar este unul care arata cu degetul pe asa-zisii profitori de drepturi. Un strop de autocritica nu i-ar strica dansului.

   • Sa spui un adevar,cu privire la decontarii fictive, sa iti dai cu parerea si sa dai unele solutii posibile, se interpreteaza ca o instigare. Atunci cum se poate interpreta faptul ca in calitate de reprezentant sindical sa nu iei atitudine sub pretextul ca militezi pentru apararea unor drepturi membrii sau nemembri de sindicat care incalca legea si sa nu iei atitudine numind asta lupta sindicala ?

    • Onorabile, cu regret va spun, dar dumneavoastra nu cunoasteti atributiile unui lider de sindicat. Trebuie sa luati aminte ca un lider de sindicat nu este o masinarie de anchetat abuzuri. Pentru aceasta activitate exista institutii ale statului. Sa-mi fie pardonabil ca nu sunt de acord cu dumneavoastra!

 3. Are mare dreptate,, nicusor de la Braila” si astept Domnule Dorobantu ca macar luna aceasta sa ne informati ca se vor da banii pe echipament vhiar daca s-a depasit termenu legal.

 4. „Democrația presupune libertate și egalitate. Vă întreb pe dumneavoastră, stimați colegi, ne bucurăm noi de aceste doua idealuri?

  Democrație înseamnă dreptul la opinie proprie. Ne permitem noi să avem opinie proprie?

  Democrație înseamnă securitate personală. Avem noi parte de ea?”

  Categoric NU.

  Cred că și asta e una din cauzele care duc la neasumarea identității. „Vajnicii anonimi” se ascund în spatele anonimatului, cel mai probabil din cauza riscurilor la care se expun.

  Dacă vă aduceți aminte, un agent a fost sancționat pentru că și-a permis să înainteze anepeului, niște propuneri. Nu respectase, pare-se „calea ierarhică”. Din dorința de a face bine, a dat piept cu reacțiunea.

  Da, folosesc tastatura ca pe o armă. Sper să o folosesc bine, pentru a îndrepta ceea ce se mai poate îndrepta. La recentele mișcări de protest din Turcia, rețelele wireless și cele de socializare au fost bruiate. Tiranii, ăștia patentați, ori cei care fac parada „algoritmului” și a democrației, încă se mai tem de cuvinte, indiferent din a cui tastatură provine.

  Anonimatul e una, iar lipsa atitudinii e altceva. E lașitatea patentată și moartea oricărei speranțe în mai bine.

  • Eu nu acuz postarea sub semnul anonimatului, ci razboaiele sub anonimat. Fiecare e liber sa-si aleaga un pseudonim reprezentativ, sub pecetea caruia sa isi spuna off-urile, dar nu aprob sa fie insolent.

Comments are closed.