Pledoarii la televizor, justitie la cutie

Despre BecaliMare zbatere si azi cu invoirea intaiului detinut al tarii la acest moment. Pledoarii la televizor, si pro si contra. Calugari vizitatori, pe post de arma liberatoare. Ne incontraram azi la A3 pe motiv de asistenta religioasa ca zicea un musiu ca-i privilegiu, si ascultaram pledoarii iscusite despre vocatia de a fi recompensat devenita musai drept la RTV. Presiune directa si in direct pe decidentul director de penitenciar.

Nu ca nu-l simpatizez pe amintitul prim-detinut asa la nivel personal pentru fire si aplecarea filantropica, ma intreb insa cat il ajuta televizarea pedepsei cu inchisoarea si daca in felul asta obtine mai mult decat ar fi obtinut discret, fiind subsemnatul incredintat ca numitii avocati pro si contra nu reactioneaza tocmai din principiu. Unii zic ca-i privilegiat, altii ca nu-i. Si da-i cu sfada si taraboi. Cum ajuta asta?

23 Comments

 1. Avocata nonagenara care a invatat Dreptul in timp ce domnitorul Cuza concepea Codul Penal si Civil e de parere ca 11 calugari de la Muntele Athos sunt mai presus de lege.

  • Cine nu vrea sa se faca exceptie de la lege in cazul lui,iar in cazul altuia sa se aplice cu strictete spiritul si litera ei? Doar sintem oameni si nu zei! Pina la urma ce e legea? Doar si lucrurile divine se mai incalca……..nu ne mai miram!

 2. Eu ma gindesc la conditiile de munca ,prima data!Pe urma ,daca am bani de trait de pe-o zi pe alta!Pe urma ,unde e averea tarii noastre!Pe urma,de ce n-au fost pedepsiti cei care au vindut fabricile si uzinele la fier vechi! Pe urma ,inteleg ca e o noua era,jalnica!

  • Eu cred ca unii uita ce e aia pedeapsa privativa de libertate…Ceva ce poate fi intrerupt,reluat sau…numai buna ptr altii!Adica,daca unul vrea sa plece o zi din puscarie,isi face el socoteala ,ca,15 zile pe an poate avea concediu,adica se duce la mare si vine dupa 15 zile bronzat!Doar si asta e o situatie deosebita-nevoia de libertate! E ca foamea si ca setea!

 3. Chiar că este un zgomot prea mare. Suspect de mare. Atata interventie vzibila, presanta, pe toate canalele media, de te şi întrebi. Nu cumva există şi altceva în spatele acestor atitudini? Nu cumva păsărica, odată deschisă uşiţa coliviei, va zbura prin alte grădini mai exotice decat cea carpatină? Mă opresc aici ca să nu dau în fandacsie. Dar zic.

  • Nu stiu care-i ‘strategul’ care monteaza toata chestiunea asta, dar recunosc ca nu mi se pare deloc intamplatoare zbaterea si vaietul pentru binele lui Becali sau al justitiei care-l inchide pe Becali pentru vreo 3 ani.

 4. Prea mult zgomot pentru nimic!!! Si eu vreau sa-mi dea statul liber de ziua mea,dar nu se poate!!! 🙂

  • 🙂 suntem si saraci si relativ liberi. De ce s-ar impresiona cineva in ce ne priveste?! Sigur ca n-o sa va dea liber si nici n-o sa va planga cineva indurerat pe la televizoare.

 5. Trebuia sa o avem si pa asta… prima pedeapsa privativa de libertate transmisa in direct. 🙂 Poate nu ar fi fost rau se se vorbeasca putin despre sistemul de creditare si despre conditiile in care o ppl poate beneficia de recompense, in baza ordinelor si deciziilor subsecvente legii.

  • N-ar fi o idee de neluat in calcul, cu transmisiunea in direct. Altfel eu am tot vorbit despre sistemul de credite in ultimele zile cand avocatii tot pretindeau invoirea ca drept, dansa fiind doar o recompensa si o vocatie pentru detinutul care demonstreaza ca se indreapta.

   • Acest sistem de creditare a inceput bine cu doi ani in urma, dar dupa un an de pilotare s-a schimbat radical , prin ideea de a analiza obligatoriu in comisia de recompensa a tuturor ppl care au acumulat credite. Toate acestea au dus la situatia de a introduce un nou drept pentru ppl ,acela de a fi recompensat obligatoriu la cumularea unui numar de credite. Prin simplul fapt ca d-ul Becali o sa participe fictiv la tot felul de activitati educative, chiar si 4-5 odata pentru cumulare de credite, in maxim 2-3 luni dupa aplicarea progresiva a recompenselor, are dreptul sa plece in invoire si sunt convins ca are cine sa il invete si cine sa faca presiuni. De asemenea dupa schimbarea regimului de executare la deschis, o sa il vedem pe d-ul Becali plecand singur la munca cum prevede L275, la una din firmele sale sau a prietenilor sai, care va face un contract cu penitenciarul. Acesta este sistemul juridic roman, restul sunt povesti pentru televiziuni.

    • Alternativa la sistemul de credite ar fi aprecierea subiectiva, ori in acest caz se pot face si mai usor presiuni si se poate obtine un tratament preferential. Nici democratia nu e perfecta, dar cum ar fi fara?

 6. N-e tot zbatem in polemica si discutii sa discutam , iar ministrul justitiei nici ca da doua parale pe sistemul penitenciar , justitiabilii musai sa aiba un justice district iar noi sa bagam pplei si in birourile supraveghetorilor .
  De ce nu poate sa fie alocata suma de 800 lei / ppl ca si salariul minim pe economie iar pentru un confort mai sporit sa-si plateasca sederea la racoare ? pe langa ca face un prejudiciu mai este si rasfatat in puscarie .Unde-i justice?

  • Discutam pentru ca altfel discuta altii despre noi vrute si nevrute. Ieri cu A3 am avut o experienta tare neplacuta in materie de stereotipuri si prejudecati, exact din partea unui jurnalist cu pretentia de observator obiectiv.

  • Oare nu ar trebui sa intre toata clasa politica in puscarie sa se schimbe ceva in sistem ? 🙂

   • Cu siguranta ca in situatii dintr-astea se trezesc si incep sa-si aminteasca despre conditii de detentie, legislatie executional penala, drepturi si obligatii etc. Tarziu, pentru unii, util poate pentru altii. 🙂 Pentru destui ar fi de buna seama util.

Comments are closed.