Premianții sistemului penitenciar

CupaCând eram premiant la tata, nu era o zi ca alta…

29 iunie marchează ziua muncitorului de penitenciare. Zicem muncitor, căci nu prea ne găsim o denumire identificatoare în sistemul ăsta sărac al ordinii publice și siguranței naționale. Noi suntem ăia de la pușcărie. În lipsa unei denumiri concise suportăm și una kilometrică, lungă cât rapidul București – Timișoara (n.r. funcționar public cu statut special, ori… lucrător de penitenciare).

Să revenim la subiect! După cum cunoasștem, pentru a marca aceasă zi de 29 iunie, ca și în anii precedenți, ANP lansează un concurs pentru permierea celor mai merituoși angajați ai sistemului administrației penitenciare, pe diferite domenii de activitate. Un fel de Cel mai bun din…

Vremurile când primele curgeau și alinau cazna gardienilor au apus. Sentimentul de melancolie provocat de dorința de a revedea răposatele prime se observă în privirile colegilor și-n oftaturi lungi și apăsătoare. Parcă ii aud și acum povestind triști: ”Era odată cănd…”. Deh, era!

Acum primim doar laude și alea doar de zile mari. Dacă nu mai avem parte bani, măcar să avem parte de dragoste și recunoașterea meritelor.

Salutăm intenția ANP de a trezi în noi sentimentul de performanță și bucuria de a munci, prin recompensarea cu recunoaștere și apreciere.    

Adresa inaintare criterii premianti

Criterii generale

55 Comments

 1. domnule Dorobantu schimbarea denumirii este prevazuta in proiectul de modificare a legii 293 sau este un demers legislativ separat, multumesc!

 2. avem ocazia acum dupa 23 de ani de amnezie in care ne-am sups ba militiei, ba gabori, ba etc iar societate ba paznici, ba gardiei, ba etc sa avem in sfarsit un nume care sa defineasca clar o categorie profesionala, din punctul meu de vedere denumirea de politie penitenciara s-ar potrivi perfect

 3. Stimati domni.Lucrez de 23 de ani in sistem,si in tot acest timp ,am schimbat mai multe modele de tinuta ,incepand cu cea de militie de pe vremea lui ceausescu,si pana la cea care o purtam in prezen,si tot atatea denumiri profesionale,ba chiar mi sa zis si puscarias.Sitoate astea pentru ca cei in masura sa ne dea o denumire decenta de[POLITIST DE PENITENCIAR] nu o fac,tot o data am avea si noi decenta ,si respectul cuvenit ,din partea celor cu care intram in contact.

 4. http://www.youtube.com/watch?v=An2cr-UECzc
  …e absolut superb! Numai că, vedeți dumneavoastră, d-le Răileanu, ne confruntăm zilnic la muncă cu tot felul de oameni care nu au reușit până acum „să-și identifice în mod igienic zona de prostie”.
  Dacă mai sunt și în funcții de comandă, e chiar trist, pentru că efectiv, în cele mai multe cazuri, diferența dintre ei și ppl e doar uniforma pe care o poartă.

 5. sunt convins ca, asa cum a spus domnul Dumitrascu, in 3-6 luni daca sindicatele depun eforturi comune se aproba titulatura de politie penitenciara

  • Intalnirea cu d-ul ministru daca se va face la fel ca si anul trecut, se va rezuma la un plic trimis prin posta militara cu o diploma color pe o coala de hartie xerox semnata de dir gen., un pix, si un bloc notes, iar din partea sindicatelor …………….
   Cum este concursul, la fel este si premiul. Sa faci in unitate scrutin pentru fiecare sector, cu cel mai bun jurist din unitate, cel mai bun purtator de cuvant, cel mai bun lucrator SSM, sau cel mai bun cu situatiile de urgenta, atat timp cat la nivelul fiecarei unitati exista doar o singura persoana, sau sunt unitati care nici nu au, mi se pare hilar si prostesc.
   In acest sistem totul pare fara logica, iar oameni care pun pe hartie astfel de ineptii nu prea au de a face cu o unitate penitenciara.

 6. Asteptam ca domnul ministru Robert Cazanciuc sa se tina de promisiune si sa demereze procedurile de aprobare a proiectelor ce privesc sistemul penitenciar si in special al celui legat schimbarea denumirii in politie penitenciara

 7. In lipsa unor venituri salariale care sa ofere oamenilor încredere si sentimentul ca sunt valoroși in societate prin misiunea pe care o îndeplinesc, aceștia se agață cu disperare de titulatura de polițist de penitenciare. Nu minimalizez importanta unui rebranding, dar consider ca acest aspect nu va aduce neapărat si o îmbunatățire a imaginii noastre in societate. O imbunatatire a imaginii poate fi adusa de o campanie sustinuta de informare a societatii cu privire la specificul activitatii depuse de noi, indiferent ce titulatura purtam. Avem tendinta de a scoate in fata doar realizarile detinutilor, care desigur sunt rodul muncii noastre, dar de foarte putine ori scoatem in evidenta colegii si eforturile depuse de acestia pentru a realiza ceva cu aceasta categorie de oameni, care este una speciala si implica eforturi deosebite.
  Ca sa ne recăpătam stima fata de statutul nostru, este necesara, pe lângă denumire si o recompensare a muncii care sa ne faca sa ne simtim valorosi si nu in ultimul rand , adoptarea unei conduite care sa ne faca sa ne meritam si banii si titulatura. Dar, mai e mult pana departe!!! Pentru a construi un întreg e nevoie de toate piesele , nu doar de colturi!

  • Nici măcar de „rebranding” nu poate fi vorba, e vorba efectiv despre lipsa unei identități. Denumirile care ni se atribuie în media mi se par hilare, dacă nu chiar dea dreptul denigratoare.
   Imaginea sistemului o strică în cea mai mare parte managementul execrabil, corupția și oportunismul din sistem.
   „Piesele” despre care vorbiți, cel puțin unele din cele mai bine plătite posturi, sunt de cele mai multe ori numite politic.
   Felul în care este tehnoredactată adresa îmi displace, iar o reală intenție de recompensare morală, lipsește cu desăvârșire. Marcarea momentului – 29 iunie – cu astfel de inițiative, e derizorie și jignitoare.

   De ce nu se face o statistică și cu cel mai corupt, incompetent, libidinos, infatuat, cadru de penitenciar?

 8. domnul Cosmin Dorobantu atunci ce sa inteleg, s-a aprobat si urmeaza sa fie publicat in MO? cu stima si respect, va salut

 9. atunci daca ANP este de acord, Ministrul Justitiei este de acord, sindicatele sunt de acord cu schimbarea denumirii in politie penitenciara, atunci ce se mai asteapta

   • DISTÍNCŢIE, distincţii, s.f. 1. . Decoraţie sau titlu care se acordă unei persoane pentru merite deosebite( DEX)
    1.in adresa nr.41433/SCRG/04.06.2013 aflam cu onoare despre demararea unui concurs pentru premierea celor mai merituosi…
    2.in criteriile generale emise sub egida dl. director general aflam ca este vorba despre o distinctive, de fapt…
    3. criteriile de performanta profesionala stabilite la art. 6 din OMJ.nr. 2792/2004 sunt in competenta ministrului justitiei si nu in competenta directorului general
    4.ART. 8 din O.M.J. nr. 2792/2004
    (1) Evaluarea performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici se realizează de către evaluator.
    deci in consecinta:1. este o evaluare sau un concurs pentru premiere???neclar
    2. incalcam noi legea 293- prin imixtiune in activitatea altui f.ps.s.- si ne transpunem in evaluator de ocazie?
    3. daca aceasta dorinta de a nominaliza ” cel mai bun…” de catre A.N.P. ar fi fost si serioasa , nimic nu-I impiedica sa introduca aceasta distinctie in Legea 293 si implicit in OMJ privind evaluarea profesionala… dar ca de obicei avem surogat..
    pana si in perioada comunista, ca simplu militar in termen primeai o distinctie/medalie ce se intitula” specialist de clasa”!

    • Nu, e vorba despre o inițiativă serioasă, doar de o caterincă de tot rahatul. De regulă unii trag, iar meritele și le asumă alții. Am văzut ce personaje au obținut astfel de „distincții” anii trecuți, și spun sincer că pe unii dintre ei nu i-aș fi văzut nici măcar paznici la CAP, ca să nu mai vorbesc că unii dintre ei chiar de la fostele CAP-uri provin.

    • Ca sunteti un nostalgic comunist, asta stiam deja. Ce ma uimeste este ca ati inceput sa studiati DEX-ul, lucru imbucurator, tinand cont de faptul ca de obicei nu cunoasteti sensul cuvintelor pe care le utilizati.
     Iata cum, coabitarea cu Antipa isi arata roadele, cizeland intelectul rudimentar al Grasunului, precum analistul Pavel pe cel al lui Gigi Becali, de la care a si invatat doua cuvinte noi, pana sa ajunga subit in inchisoare.

 10. Mie imi pare rau ca FSANP saluta aceasta neghiobie!O neghiobie promovata de Bala, un fel de oracol pentru viitoarele promovari!Cand a venit chestorul,pardon, comisarul sef, aveam salarii de merit, 50%, prime de 2 ori pe an, al13 lea salariu,iar cand a plecat a lasat o gaura mare si concursul asta tembel…aaa..si pe iftinca.

 11. In proiectul de schimbare a L293 apare schimbarea titulaturii,in politist penitenciar,personalul civil isi va pastra numele de personal contractual,si mai apare o titulatura de functionar public.Domnule Dumitrascu,imi puteti spune ma exact la ce face referire,la care categorie se refera titulatura de functionar public?
  Daca se va savarsi schimbarea titulaturii in politist penitenciar,aceasta titulatura ce aduce nou,obligatii,interdictii etc.sau pur si simplu doar schimbarea de eticheta? 🙂
  Multumesc.

  • 1. La acest moment exista in sistem o mana de functionari publici pe legea 188. La dansii se refera.

   2. Va aduce in principal o schimbare de titulatura si de sperat o noua identitate profesionala.

 12. ANP-ul a trimis in unitati proiectul uzului de arma al politistului de penitenciare care-i treaba? Se implica si ei in schimbarea denumirii?

 13. totusi de ce ministerul justitiei tergiverseaza trimiterea proiectului de modificare a legii 293 daca tot spun ca este gata

   • Ce parere aveti de criteriile de a obtine statutul de premiant?S-au mai schimbat sau sint mai realiste?Poate ar trebui sa se “faca cu rindul”-anul asta sint eu premiantul untatii,la anul este altul..si tot asa!Premiantul ar trebui pus la panou !

     • 2 motive pentru care lansezi o astfel de propunere. Nu vorbim cumva de un proces electiv, chiar daca avem criterii de evaluare? Nu e cumva in fapt un concurs de popularitate?
      Deja imi vad colegii cu criteriile pe genunchi inainte de a vota 🙂
      Am citit eu “scrutin” cumva in adresa ?

     • Ai citit bine LG. Cred ca vor fi cativa plimbareti prin unitati cu o cutie in mana in care vor introduce “cetatenii” bilete cu numele celui mai devotat lucrator din fiecare sector de activitate. Lasa-ma sa cred ca vor fi aceiasi premiati ca si in anii precedenti!

     • Pai,in afara de primii doi oameni din unitati ,cine e mai indreptatit sa fie premiant?Ei nu pot fi niciodata sanctionati!Cred ca este un sondaj de genul,cine ma iubeste si cine nu este cu mine ..este tot sub mine.

     • consilier de integritate, cel mai merituos angajat, etc. cam atat au capabilitatea sefii din A.N.P. sa inventeze in aceasta perioada; cam ca o anestezie la un picior de lemn!Eu initiez propunerea ca in cadrul fiecarei unitati sa existe un panou de afisaj cu doua sectiuni: 1. afisajul ” asa DA” si afisajul ” asa NU”.La sectiunea pozitiva sa avem fotografii cu cei mai merituosi si loiali institutiei iar la polul opus, cei cu abateri disciplinare si alte carente negative in comportament.Departajarea va intra in sarcina consilierului de integritate…:)

 14. eu sunt optimist si cred ca schimbarea in politia penitenciara, prin grija liderilor de sindicat, poate fi realizabila anul acesta

 15. Domnule Dorobantu ,ce sa mai tot discutam despre titulaturi diverse,este foarte clar ca majoritatea angajatilor doresc schimbarea titulaturii in POLITIE PENITENCIARA.Daca privim putin in trecut,vedem faptul ca aveam aceeasi tinuta,faceam parte din acelasi minister cu POLITIA.Asa este si in lumea civilizata,in America,in multe state europene si dupa cum ati observat dorinta exprimata de majoritatate este sa faceti cat mai repede demersurile sa ne numim POLITIE PENITENCIARA.Este foarte clar ca niciodata nu vor fi deacord toti 100% cu acesta titulatura si nici daca ar fi fost alta.Daca ati observat sunt refractari anumiti colegi,carora le respectam parerea dar dupa toate semnalele primite de dumneavoastra cat si de colegii din (editat admin) marea majoritate doresc schimbarea denumirii in POLITIE PENITENCIARA si asteapta acest lucru,chiar daca nu isi exprima opinia pe acest site.Dupa schimbarea titulaturii in POLITIE PENITENCIARA cu siguranta ca se va schimba si atitudinea opiniei publice, a presei, asta bineninteles si cu contributia dumnevoastra in discutiile purtate cu reprezentantii mass media, vizavi de faptul cum suntem catalogati .Va rog sa ne spuneti si noua exact ,la ce stadiu sunt demersurile facute de dumneavoastra vizavi de aceasta schimbare a titulaturii,noi stiind doar faptul ca a fost agreata si de Directorul general al ANP cat si de Ministrul Justitiei.As mai avea o intrebare:Cand vom primii si noi a doua transa a banilor de echipament? tinand cont ca pe 31.06.2013 expira termenul pana la care trebuiau sa fie achitati ,pe langa faptul ca toate celelalte institutii Politie,Pompieri,Armata si-au primit de ceva vreme drepturile,numai noi NU.Numai bine si mult succes!

  • Colegule mai documenteaza-te putin si ai sa afli ca puscaria e puscarie si politia e politie.Poate prin europa o mai fi vreo tara unde sa fie la comun puscaria cu politia dar in sua sigur nu e aceiasi mancare de peste.In sua chiar este o “gluma” pe seama celor angajati la puscarie care spune ca aia care nu au fost in stare sa se angajeze in politie se angajeaza la puscarie.
   Si sunt sigur ca “jurnalistii” tot gardieni si paznici ne vor numi in continuare.

   • Pe langa schimbarea denumirii generice in politie asta mai presupune cred si schimbarea unor insemne, acte,stampile, documente, poate si tinuta adica alti bani.Va veni intrebarea cu restul de bani de tinuta….Care bani nu prea sunt.

 16. Aceia nu sunt colegi,sunt orice numai colegi nu!Dar,d-le Cosmin,sper ca nu se va tergiversa aceasta modificare a Legii si ,implicit a schimbarii denumirii!Nu vreau sa ma gandesc la vreun termen…2015,2016…nu suntem asa importanti in sistemul de siguranta nationala!…deci,rabdare si tutun!

  • Putem sa ne numim si superpolitist ,tot degeaba,metehnele ramin! Daca asta e motivul ptr care nu puteti munci..sau aveti emotii ca bobocii in clasa I ca nu va numiti politisti…n-am vorbe de scris!Poate altele sint prioritatile si nevoile,poate ptr altceva ar trebui sa va zbateti si sa aveti emotii!!

  • Ar fi de ras daca n-ar fi de plans. De unde? Avem in 2013 40% din bugetul pe 2012. Prevazuti sunt pentru semestrul 2, mai ramane sa fie gasite si lichiditati.

 17. parca Ministrul Justitiei era de acord, ANP era de acord, sindicatele erau de acord cu schimbarea in politie penitenciara sau nu?

 18. faptul ca sunt cativa care nu doresc schimbarea asta nu inseamna ca sistemul sunt ei, sistemul suntem noi cei multi care dorim schimbarea si dorim sa ne numim politisti de penitenciare, apropo PE CAND domnule Dorobantu?

  • Cand se va schimba Legea 293. Doamna Pivniceru ne-a asigurat de schimbarea titulaturii. Domnul Cazanciuc la fel. Personal sustin schimbarea denumirii in politist de penitenciare, in ciuda criticilor si atacurilor la persoana subsemnatului a unor persoane ostile identitatii noastre.

   • Daca ne vom numi politisti de penitenciare credeti ca presa nu ne va spune tot paznici de inchisoare????????

    • Probabil că din inerție, da. Dar presa nu va mai avea motiv să ne denigreze.
     Pentru că mie întotdeauna exprimarea presei mi s-a părut a avea o conotație peiorativă,

  • Cand legea va ajunge in Parlament si va fi aprobata. Initiativa legislativa va trebui sa apartina MJ, dupa finalizarea actualului proiect. Un termen nu va poate da nici presedintele Senatului. 🙂

 19. Gardieni suntem etichetati, degeaba ne cacam pe noi cu functionari publici cu statut special sau “lucrator de penitenciar” eu unul nu am vazut scris niciunde lucrator de penitenciar,sincer. Daca si aia de la tv ne spun gardieni, ce pretentii sa mai avem.

Comments are closed.