OUG 77 – Ce-am avut și ce-am pierdut?

507Folosind celebra expresie ”ghici ghicitoarea mea, câte posturi se vor radia?”, răspunsul corect ar fi ”507”. Venită ca directivă de la ștabii FMI și UE, ceea ce s-a materializat în OUG 77/2013 i-a căzut ca pumnu’-n ochi lui Viorel de la Palatul Victoria. Folosindu-se de câteva noțiuni livrești de genul premisă determinantă, strategie guvernamentală, armonizarea legislației, eficientizarea actului administrativ”, ne-a luat prin surprindere, cum ne iau  colindătorii nedoriți în miez de noiembrie la ușa apartamentelor cu replica ”Primiți colindul?”. Rămâi cu degetul în gură și te intrebi bulversat: ”Ce-i cu ăștia?”. Așa s-a întâmplat și cu OUG 77/2013. A pus pe jar toate instituțiile publice, forțându-le să facă tot felul de artificii, radicali și algoritmi să păstreze cât se poate de multe din posturile vacante.

A venit și rândul Administrației Naționale  a Penitenciarelor să miște din pârghii și scripeți pentru a păstra cele 3232 posturi vacante. Astfel a luat naștere Comisia. Comisia a fost constituita din directorul general, directorii generali adjuncți, directorii direcțiilor de specialitate, precum și din reprezentanții organizațiilor sindicale reprezentative.

Cifrele oficiale ne arată ca ANP dipsune de un număr de 15.583 de posturi menite să asigure buna funcționalitate a sistemului penitenciar românesc, din care o rezervă de 25 de posturi, care nu sunt prevăzute în statele de organizare. Așadar, din numărul maxim de 15.583 posturi prevăzut pentru sistemul administrației penitenciare, au mai rămas 15.558 în statele de organizare la 29 iunie 2013, din care 3232 vacante.

În urma discuțiilor purtate în Comisie, din totalul posturilor vacante (3232) și al rezervei de posturi (25), a rezultat un număr de 507 posturi pentru care se propune desființarea, în conformitate cu prevederile OUG nr. 77/2013.

Din cele 3232 posturi vacante au fost salvate potrivit ”excepțiilor” OUG-ului următoarele posturi:

–          704 posturi – prinse în procedura de schimbare/mutare conform OMJ-urilor nr. 2397 și 2398 din 2012.

–          102 posturi – instituții de învățământ

–          635 posturi – unități sanitare

–          401 posturi – asistență socială

–          215 – funcții de conducere

–          45 posturi – Academia de Poliție ”A.I. Cuza”

–          8 posturi – Academia Națională de Informații

–          49 posturi – Școala Militară ”Basarab I” Pitești

–          199 posturi – Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna (SNPAP Târgu Ocna)

–          670 posturi – posturi unice

Ca să nu fie cu bănat, în total, s-au scutit 2750 de posturi de la radiere, restul de 507 posturi vor fi desființate de OUG nr 77/2013, iar sistemul penitenciar va rămâne doar cu 15.076 posturi.

În ceea ce privește impactul financiar, se presupune că acesta nu există, atâta timp cât posturile erau vacante și nu erau finanțate pentru încadrare. Iar, în eventualitatea unei finanțări, s-ar fi înregistrat un efort suplimentar de 2.786.000 lei/lună.

Ce-am avut și ce-am pierdut?

28 Comments

 1. Conform celor scrise in preambului OUG nr. 77/2013: “ajustarea si reasezarea structurilor functionale de o manierã flexibilã”, ceea ce s-a intamplat a fost o reorganizare.

 2. Am vazut ca s-a discutat pe acesat prevedere din OUG 77/2013:
  “În cazul posturilor de conducere din instituţiile publice locale transformate potrivit alin. (4), titularii acestora îşi păstrează până la 31 decembrie 2013 drepturile salariale aferente funcţiei de conducere deţinute anterior transformării.”

  Conform prevederilor din Legea nr. 273/2006, art. 2, pct. 39, Penitenciarele nu pot fi asimilate institutiilor publice locale.

  Mai degraba, plecand de la prevederile Legii nr. 284/2011 anexa VII, Nota (2), sindicatele trebuie sa se adreseze Ministerului Justitiei, ca ordonator principal de credite in vederea stabilirii DURATEI in care cei “vatamati” beneficiaza de “solda de funcţie/salariul de funcţie corespunzătoare funcţiilor din care au provenit.”

  “2. Cadrele militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care, prin reorganizarea structurilor din compunerea instituţiilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, au fost numiţi în funcţii inferioare sau li s-a acordat un grad inferior funcţiei, beneficiază pe durata aprobată de ordonatorul principal de credite de solda de funcţie/salariul de funcţie corespunzătoare funcţiilor din care au provenit.”

 3. Dar in cazul in care in momentul de fata intr-un birou sunt 13 functii de executie, conform prevederilor OUG 77, nu ar trebui ca functia de conducere sa fie transformata din sef in sef serviciu?

 4. Domnule Dorobantu, va rog sa mi raspundeti la o intrebare, daca se poate. De ce au fost sacrificati sefii de birou resurse umane? aveti cunostinta? si a pus cineva problema drepturilor cistigate? si a pus cineva problema ca oamenilor astora li se va reduce salariul cu 600 lei?. si a pus cineva problema ca unii din ei au obtinut functiile prin concurs? si a pus cineva problema ca unii din ei mai aveau putin si ieseau la pensie? si a pus cineva problema ca , avind in vedere responsabilitatea functiei precum si raspunderea imensa care atirna pe umerii acestor oameni erau motive de a nu desfiinta functiile? si a pus cineva intrebarea de ce Administratia Nationala a Penitenciarelor trimite adresa prin care cere directorilor de unitati sa si asume desfiintarea functiilor? Statul roman poate face orice reorganizare doreste, atit timp cit nu se atinge de drepturile salariale ale oamenilor. Acestor oameni le vor fi reduse salariile cu 6.7 milioane, pe viata. Este un abuz imens …..care trebuie sa atraga obligatoriu actiuni in instanta. Va multumesc pentru intelegere si pentru raspuns, in cazul in care mi l veti oferi…
  Sa stiti ca si sefii de birou resurse umane sunt membri de sindicat.

  • Stiu, stimate coleg, ca si unii sefi de resurse umane sunt membrii de sindicat. Este o directiva a UE care s-a materializat in OUG 77. Oricat s-ar fi impotrivit sindicatele, tot acolo s-ar fi ajuns. Nu toate functiile de sef birou RU s-au desfiintat. pentru functiile de conducere ar trebui sa-si asume raspunderea ANP.

   • discutabil este faptul ca ”marii infranți” cu aceasta OG 77 sunt tocmai cei care dețin fraiele instituției, adica resursele umane si cei care detin informatiile adica prevenirea. dar parerea mea cred ca la cei de la sipa e o situatie aparte, ciudata as spune, daca luăm în considerare postul de agent de la ei (functie vacantă( a fost declarata post unic, iar functia de sef de birou a fost radiata. pai, va intreb eu cum se poate ca seful de birou sa nu fie functie unica, adicătelea agentul poate inlocui pe șeful de birou, iar acesta din urmă nu poate înlocui agentul sau cum vine asta? nu e logic ca ambele sunt functii unice? eu păreresc că agentul poate să facă parte din atribuțiile la șeful de birou, pe cînd invers, șeful poate face integral fișa postului de agent. ca si cei d el a resurse au dat examene pentru functie si lafel ca ei pierd o căruță de bani (oare dpctul va face studii de analiza a prevenitorilor vulberabili și predispuși la coruptie, având în vedere că pierd la leafă?!!), ca să nu mai yic că in temuta og 77 la cei de la puscării salariile celor care pierd functia nu se dau integral pina in decembrie asa cum alte institutii, adicătelea cele publice locale vor primi. să ne gindim și la ei ca până la urmă și eu sunt oameni plătiți să fac fișa postului, bașca unii îs membri de sindicat. Ce părere aveți, ce e de facut, poate in instanță? chiar nu pute citi printre randurile legii ca să găsim argumentele care să ne ajute să ne apărăm drepturile, atâtea cîte mai avem și cine știe pentru cât timp…..

    • Sa analizam etapizat:
     1. Mari infranti au fost prin toate sectoarele de activitate. Ru si BPCT nu detin fraiele unei institutii penitenciare, daca analizam scopul unui penitenciar.
     2. Functia de agent de la BPCT este functie unica.
     3. Functia de sef birou prevenirea criminalitatii nu a fost radiata, ci a fost transformata. Ca si unele functii de la RU, nu a mai indeplinit conditiile legale (minim 5 subordonati).
     4. Ca ai promovat un examen pe o functie, asta nu inseamna ca statul ti-o va garanta. Vedeti realitatea. De acum incolo nu or sa mai ia “caruta aia de bani” despre care vorbiti. Cu parere de rau… asa e legea.
     5. Cine a afirmat ca la puscarii nu se dau salariile celor ramasi fara functie pana la 31 decembrie 2013?
     6. Organizatiile sindicale luptat si tras de parul OUG 77 ca sa radieze cat mai putine posturi din sistemul penitenciar. Vedeti ca s-au radiat doar 507.
     7. Cei de la prevenirea criminalitatii isi vor face datoria in continuare la fel ca si pana acum.
     8. Pe unde s-a putut s-a citit printre randurile legii, cum spuneti dumneavoastra. Unde nu s-a putut, nu s-a putut.

     • A fost o simplă reacție nu vreau polemică cu dumneata dar parca altfel se vede treaba cu og in unitati de aia am intervenit. cu respect am sa va raspund , pâna la urmă e treba celor implicati ca sa reactioneye, eu doar am părerit.
      1. era un fel de a spune, am omis ghilimele. ru si sipa sunt mai infrinți ca altii ca nu mai au nici functie nici banii intregi pe cand la alte sectoare prin pierderea de functii neocupate de un om, pierderea exista dar nu are cum sa afecteze pe pălmaș ca el nu exista decat pe hartie.
      2. făceți/mă să înțeleg, nu că vă contrayic, io nu inteleg, dar cum la funcția de agetn e funcție unică iar de sef birou nu (păi agentul poate face treaba sefului iar acesta din urmă nu poate face treaba agentului? păi seful face ceea ce face agetul si altele in plus. asadar atîta timp cât seful are atributii pe care agentul nu le poate face, deci agentul are atributii limitate cum rămâne cu unicitatea postului si cu interpretarea din og 77 art 1 lit m)posturile vacante unice din cadrul unităţilor subordonate/în coordonarea/sub autoritatea ministerelor şi a celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, definite ca acele posturi ale căror atribuţii, prin conţinutul şi natura lor sau prin responsabilităţile stabilite, nu se regăsesc într-o altă componentă organizatorică. (adicătelea ce spuneam anterior că atributiile agentului se regăsesc in totalitate in atributiile la șeful de birou).
      3 nu le/a indeplinit niciodata ca asa e prevederile lor, a cui e vina.
      4. la sipa e vorba ca au dat examen de intrare in sistem pe functia de sef birou, nu au promovat ulterior…. ”De acum incolo nu or sa mai ia “caruta aia de bani” / adică de cînd că
      5. la financiar deja se calculează. și din og: În cazul posturilor de conducere din instituţiile publice locale transformate potrivit alin. (4), titularii acestora îşi păstrează până la 31 decembrie 2013 drepturile salariale aferente funcţiei de conducere deţinute anterior transformării. fara referiri la pușcării
      6 daca era o alta abordare, era altfel.
      7 sunteti printre putinii care au părere bună despre sipareyi. numai bine

     • Nici eu nu vreau polemica, colegule. Cu respect comunic cu dumneavoastra.
      1. Cu ghilimele, fara ghilimele, am inteles mesajul pe care l-ati transmis. Functiile pierdute sunt un dezavantaj pentru sistem. Orice pierdere, de altfel, este un dezavantaj. Puteau fi salvate daca le ocupam la timp. Am luat o lovitura sub centura. Sper sa fie invatatura de minte pentru unii.
      2. Functia de agent prevenire in cazul in care nu exista minim doua asemenea functii intr-o unitate, ca si functia de sef birou prevenire sunt functii unice.
      3. Vina este a OUG 77 care le-a transformat.
      4. Exista si alte cazuri.
      5. O sa cer lamuriri referitor la acest paragraf din OUG 77.
      6. Spuneti-mi o alta abordare si o sa o iau in calcul! Sindicatele suntem toti. S-au facut articole pe http://www.fsanp.ro cu tema OUG 77/2013, de ce nu v-ati dat cu pararea?
      7. Eu am o parere buna despre intreg colectivul de cadre din sistemul penitenciar. E datoria mea sa am incredere in toti colegii. Dar… tot timpul exista un DAR, sunt si colegi care dezamagesc si atunci noi (echipa FSANP) luam atitudine.

  • @ andrei- intrevad cel putin doua solutii: prima ar fi comasarea celor doua structuri: bpcmp si bru intr-una singura ce se va denumi: biroul gestionarea integritatii resurselor umane iar ce-a de a doua: sefii de la birourile resurse umane care nu mai intrunesc conditiile functiei de conducere conform og 77 sa faca cerere de mutare( o.m.j. 2397/2012) pe alte functii de conducere vacante la unitati penitenciare vecine /limitrofe dupa care unitatea unde s-a efectuat mutarea sa aplice procedura de delegare/detasare pe vechiul post( ru) al ofiterului mutat.In acest mod s-ar anula pierderea salariala de 600-700 lei.De curiozitate : in care unitate seful de la resurse umane este membru F.S.A.N.P.?

 5. Dupa parerea mea daca sunt 6 functii de executie si 1 de conducere, este clar ca este un birou, gata format, pentru ce sa umble la un birou care functioneaza bine si in care nu sunt posturi vacante care sa fie desfiintate? Pe de alta parte in cealalta parte unde sunt doar 2 posturi de executie si un sef de birou este de la sine inteles ca se autodesfiinteaza prin aplicarea legii, odata cu desfiintarea celor 3 posturi vacante seful de birou nu mai are la cine sa fie sef, intrucat nu se respecta regula la 5 posturi/1 sef. Primarul este nedrept daca il pastreaza ca sef pe cel cu 2 functii si cum mai indeplineneste acesta din urma conditiile de 5 subordonati? Poate numai daca uneste cele doua birouri intre ele, daca acestea au obiectul muncii comun, ca altfel este pacat sa strici ceva ce functioneaza. Pe de alta parte seful care are in subordine 6 persoane si banuiesc eu a dat un concurs pe post nu vad de ce sa nu faca contestatie, intrucat este nedrept sa te iei de cineva care a intrunit conditiile de functionare de la bun inceput si le intruneste si in prezent, neavand abateri sau sanctiuni administrative, fata de cel care oricum nu-si avea rostul ca sef avand in subordine doar 2 subalterni. Dar cum in tara asta unii fac ce vor astept sa ne faceti cunoscut deznodamantul.

 6. eu asa inteleg din OUG 77/2013 ca nu se vor radia acele posturi pt care s-a inceput procedura de concurs pana la data intrarii in vigoare a ordonantei . Daca are altcineva o alta opinie………

  • Asa e. Nu va inselati. Sub incidenta OUG 77 nu intra posturile pentru care s-a inceput procedura inainteai intrarii in vigoare a impricinatei ordonanate.

 7. deci Anp -MJ urmeaza sa demareze concursuri pana pe 29 iulie? Caci asa am inteles ca atunci intra in vigoare OUG77/2013

 8. Nu cautam pe cel mai prost din curtea scolii. Eram pur si simplu curios ce pondere a avut operativul in aceasta “eficientizare” si ce mare economie s-a facut prin demotivarea unor oameni care au sustinut examene si concursuri pentru functii de conducere mai mult sau mai putin superioare…. si totodata, daca s-a judecat cu aceeasi unitate de masura peste tot.
  Dar, aveti dreptate domnule Dorobantu, acum ce rost mai are?

  • As fi vrut sa nu am dreptate. Dar cei pe care i-am ales ne demonstreaza ca lupu-si schimba parul, dar naravul ba. S-a incercat sa se salveze cat s-a putut.

 9. Statistica seaca! In spatele cifrelor se ascund zile de zbateri si framantari… certuri si alungiri, uneori hilare, ale peltelei.
  Ar fi interesant de stiut care este unitatea campioana la pierdut de posturi, cate din aceste posturi sunt in sectorul operativ si, mai ales, cate functii de conducere au fost duse la un nivel inferior. O alta intrebare, nu stiu cat de legitima in conditiile economice vitrege actuale, ar fi: Ridicam functiile la nivelul prevazut de OUG 77?

Comments are closed.