Telefoane mobile versus arme sau obiecte periculoase

de-ce-sa-fiu-tolerant1Spune nu toleranței! Ai dreptul la o viață sigură! Evoluția societășii civile a dus, implicit și la evoluția lumii penitenciare. Drepturile persoanelor libere au pătruns dincolo de zidurie pușcăriilor și la cei ce-au săvârșit fărădelegi și pentru care execută o pedeapsă privativă de libertate. La fel ca cei liberi, și cei încarcerați se bucură, într-o oarecare măsură, de privilegiile tehnologiei moderne: telefoanele mobile.Chiar dacă Legea 275/2006 privind executarea pedepselor și a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările ei de rigoare condamnă  deținerea și procurarea obiectelor interzise în penitenciar, asta nu-I împiedică pe deținuți să facă derogare de la lege și să și le permită.

Astfel, telefonul mobil a ajuns o modă în penitenciarele românești, lăsând să cadă în desuetudine celelalte obiecte interzise (n.r. arme, obiecte periculoase) care pun în pericol sigurața și sănătatea lucrătorului de penitenciar. Cui îi mai pasă de un amărât de cuțit sau de un obiect care poate deveni armă? Nimeni nu te trage de falcă ca pe un copil obedient, la descoperirea unui asemenea obiect și nu-ți spune ”good boy!”.  Mai trebuie să-ți arunce un os și să-ți dea comanda ”Șezi!” și ai devenit patrupedul sistemului. Acestea sunt bucurii simple. În perspectivă gândesc alții.

Atenția e îndreptată mai mult spre descoperirea obiectelor  ”de senzaței” decât spre cele ce pot deveni arme și care ar pune în pericol viața și sănătatea lucrătorului.

Prezentul articol  face apel la conștiința, rațiunea și puterea dumneavoastră de întelegere a gravității situației obiectelor interzise.  Trecerea cu vederea a pericolul iminent care se găsește în imediata noastră apropiere va avea drept rezultat consecinte grave.

Siguranța noatră primează!

37 Comments

 1. Interesați vă dacă acei bani care provin de la punctele de lucru rămân pa penitenciarele care sacrifică PERSONALUL PENTRU BANI,BANI ,BANI.

 2. D-le Dumitrascu , au aparut pe youtube multe filmulete cu ppl de la PMT Bacau, dar nu se ia nici o masura……uitati-va si vedeti camera de detinere acoperita cu fel de fel de colaje(in momentul perchezitiilor nu se desface colajele de pe peretii camerei, ca se supara ppl…treb sa vezi asa la suprafata),…..in acele filmulete baietii canta , isi fac dedicatii ,ce naiba ei conduc sectia……agentii sunt de forma……..D-na SIPA,e depasita rau tare…..pe ea o interes modul cum se comporta agentii cu ppl,dar nu o interes ca ppl ii injura si ameninta pe agentii(mai bn te faci ca nu auzi decat sa le dai foc),vorba ppl-ului”dale draq de rapoarte de le claseaza sau i au amanare usoara, e mai rau la alte puscarii”………

 3. bun articol….dar dupa parerea mea ar trebui recomandat comisiilor de disciplina si unora ofiteri…….am ajuns la concluzia ca e mai bine sa te faci ca nu vezi decat sa te implici……daca iti faci treaba si dupa12 h de munca te apuci sa scrii tot felul de rapoarte de incident observi ca rapoartele se claseaza ca ppl e nevinovat si ca de vina e agentul care a confiscat obiectele interzise “a dat dovada de exes de zel” , ca ppl e baiat bun si ca ai dusmanie pe el si tot felul de scuze……in caz ca nu se claseaza rapoartele, in momentul cand se face comisia de liberare conditionata observi ca la peste 10 rapoarte i se da 2-3 luni amanare…..sau o alta faza te muta de pe sectia respectiva in foisor ca asa vrea ppl…..daca ppl vrea un agent care inchide ochii pe ala il are ca are grija ofiterii sa i trimita de acolo pe cei care isi fac treaba ca “da foc”…..si la PNT Bacau e lux…..PRINCIPALA ATRIBUTIE ESTE SA NU SUPERI PPL

  • Daca cele relatate de dvs sunt adevarate, inseamna ca acolo este o adevarata problema, iar forurile superioare ar trebui sa ia act de cele intamplate. Nu este normala o asemenea practica. O acuz din start.
   O sa facem o analiza a afirmatiilor dvs.
   O seara buna!

 4. faza cu introducerea se pedepseste, pot sa va spun ca e depasita.

  de cate ori nu am descoperit persoane civile care veneau la vizita cu telefoane mobile, iar cei de la politie cand ii chemam ziceau: da-l naibi ca si asa ii dam drumul…

 5. Oare cine ne tine dl agent sa nu intocmim acele rapoarte de incident atunci cand constatam o abatere? Ca este cutit improvizat sau tel mobil …este obiect interzis?…fa-i raport…dar fa-l sa-i stea cum zice romanul…. ca daca gresesti data sau incadrarea…te vei mira de ce comisia de disciplina nu-l pedepseste…
  sau poate ca si comisia o fi mana in mana cu ppl-ul?…m-as mira..
  dl Cosmin, o parere ceva?

   • Dacă sunt aspecte care necesită lămuriri, comisia poate da un nou termen, pentru cercetarea cazului sau administrarea de noi probe.
    Dar e mult mai comod în a te … pe munca altuia și a da clasare sau nesancționare, mai ales când pepeleul este vip ori aduce lavabile, vopsele sau materiale de construcții la pârnaie.
    Pe de altă parte pepeleul are două căi de atac la hotărârea comisiei. Una la judecătorul delegat, alta la instanță. Nu am cunoștință ca vreo unitate să se obosească în a face la instanță vreun demers pentru a nu se da câștig de cauză pepeleului care speculează lipsa de mijloace sau de interes a instituției.
    Pe fpss îi urmăresc cu recursurile până în pânzele albe, cu toate că sunt nefondate.

 6. Articolul este clar ! Comentariile sunt antagonice ! În opinia mea, administrativul fără operativ și invers, nu pot exista de sine stătător ! Problema apare de la salarizare ! Apar sporuri comune, deși administrativul vede deținutul doar în poza de la PMS WEB, și de aici pleacă ranchiuna !

  • Si totusi daca spui unuia din paza sa treaca in administrativ, nu va dori asta, fiindca el stie ca in administrativ este infinit mai mult de munca. Nu stiu la alte penitenciare cum este, dar unde sunt eu administrativul este coplesit de volumul de munca.

 7. Nu dialogul conflictual este intentia mea, ci renuntarea la lozincile moralizatoare de acest tip.
  Sistemul este in vrie si nu se intrevede nimic bun pentru viitorul apropiat.
  Cat despre deviza “dreptate si egalitate“, sunteti un idealist irecuperabil (o afirm fara ironie si nu sunteti singurul, prietenul nostru comun, domnul r, este la fel).
  Inca o data o seara placuta si toate cele bune.

  • Care este cauza vriei despre care vorbiti? Nu cumva cauza suntem noi, gloata penitenciara? Noi suntem sistemul, simate coleg. In fiecare dintre noi sta ascuns o bucatica de idealism. Altfel am fi o masinarie, un robotel limitat.

 8. Sistemul este subfinantat si fiecare unitate sa lupta sa supravietuiasca prin folosirea la munca si realizarea de venituri. Partea cu raportarile comuniste nu prea intereseaza pe nimeni, dar partea financiara intereseaza pe fiecare director care nu gaseste fonduri sa achite utilitati sau sa achite drepturile angajatilor in ceea ce priveste medicamente,chiria, transportul la si de la locul de munca, ordinele de serviciu pentru concedii. Spuneti d-voastra ce varianta ar fi mai buna sa stam 2 pe o sectie si sa asteptam bani pentru cele enumerate mai sus 2-3 luni pana dispune ANP de fonduri sau sa ii primim lunar si sa punem ppl sa munceasca.

  • Daca tot am constatat că ești pe lângă subiect, o să îmi permit, dacă îmi permiteți, să fac o succintă observație, care sper a se materializa în motiv de meditație. În ultima perioadă, am văzut că funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare au optat, și, prin intermediul sindicatelor, au obținut punerea în dezbatere publică, a oportunității schimbării denumirii de Poliție Penitenciară ! Cu privire la acest aspect, chiar și eu, un umil anonim F.P.S.S., am considerat oportun acest demers, din moment ce, cei din sistem, care încercăm să ne facem datoria conform fișei postului deși devine din ce în ce mai dificil, totuși încă o facem, totuși azi, urmărind niște știri , m-a lovit geniul ! Am vazut la știri că, angajații unei firme de pază, al cărei nume începe cu B.G. și se termină cu S., a executat o activitate caritabilă ! Nu am putut să nu remarc că toți angalații firmei purtau o uniformă impecabilă, erau în formă fizică, care impunea respect, se exprimau concis și inteligibil și demonstrau că sunt o echipă, un tot unitar, o elită ! Brusc, m-am gândit la modul în care este reflectat în mass-media corpul funcționarilor publici cu statut special ! Ca atare am dat o căutare pe Google, și am găsit următoarele : la Pro Motor, un reportaj cu un șofer din P.B.R. care arată clar probleme psihice, care se exprimă greoi, și care în mod clar nu ar trece o testare psihologică, dacă aceasta ar fi efectuată în mod pertinent ! L-am mai găsit și pe un director de penitenciar, care provine din corpul agenților de peniitenciare, a cărui ascendență profesională este cel puțin obscură, și care tocmai a fost furat de către cei pe care i-a custodiat poate, rămânând de asemenea fără arma de foc deținută în mod legal, dar fără respectarea regimului armelor și munițiilor ! Am mai găsit zeci de articole care făceau referire la percheziții efectuate de către instituții partenere, și care căutau telefoane mobile în penitenciare aflate în posesia nelegală a unor deținuți, care se află în custodia celor care vor schimbarea denumirii și recunoaștere profesională ! Sper că m-am făcut înțeles fără a mai concluziona în scris ! Până să vrem să fim respectați, trebuie să ne respectăm pe sine înșine ! Asta o să dureze ceva timp, sens în care spre exemplificare, în cazul în care admin-ul o să aprobe acest comentariu, sigur o să găsesc colegi care să-mi conteste raționamentul !

    • Nu vreau felicitări ! Vreau doar să ne trezim, vreau să fim o elită, vreau să ne atingem scopul meseriei noastre, vreau să vin spre serviciu și să fiu mândru de ceea ce fac ! Vreau continuitate indiferent de schimbările politice ! Vreau să merit salariul pe care îl câștig prin sacificii dor de noi știute….. În ultima vreme imi este dificil, și asta mă sperie !

     • Mediul penitenciar va fi cum va doriti numai atunci cand toti vom merge intr-o singura directie. Am observat ca exista un razboi mental intre “operativ” si “administrativ”. Vom fi respectati atunci cand noi insine vom respecta. Lipsa de respect si sentimentele astea de animozitate nu sunt particulare sistemului penitenciar, sunt trasaturile de caracter ale romanului simplu, cu educatie precara. E usor sa vorbesti, cand nimic nu ai de spus. In loc sa vorbesti ce trebuie, ii vorbesti pe altii, nesocotind sentimentul de autostima.

     • Domnule Dorobantu daca
      gresea altul poate il credeam,dar tu, ce faci?E clar ca vrei sustinatori si un sindicar mare in care sa ai un loc.

   • Aia se antreneaza ca o echipa si merg la sala ordonat.La noi……bisericute si nici macar alea nu sunt omogene.

    • Aici aveti dreptate. Virusul “separationismului” si al “ranchiunei” a cuprins sistemul penitenciar. In loc sa-l starpim, noi ii ajutam sa se incubeze mai mult.

 9. Tentativa de introducere a telefoanelor se pedepseste penal. Din pacate nu si posesia ! Cand gasim telefoane intr-o camera, de obicei obiectul este asumat de ceea ce numim săgeți. Cercetarea comisiei de disciplină este grav afectată de faptul că personalul care o efectuează, nu beneficiază de prezumția de corectitudine din vreme ce a jurat să respecte Legile Țării, și are nevoie de declarații ale deținuților, care se înțeleg cu privirea la ceea ce declară. Speram că odată cu judecătorul delegat, se va opri fenomenul contestării la instanța competentă a sancțiunilor aplicate. M-am înșelat ! Peste toate acestea, justiția românească, care merge orbește pe ideea de resocializare, contopește pedepse en-gros, chiar dacă nu sunt concurente. În acest fel, recidiviștii sunt încurajați în activitatea lor infracțională. Dacă propun eliminarea posibilității contopirii pedepselor, măcar în cazul recidiviștilor, sau măcar în cazul în care infracțiunea este comisă în timpul executării unei pedepse privative de libertate, o să ziceți că au și oamenii drepturi sau că statul nu își permite aceste costuri. Oricum îmi mențin părerea. Ideea e următoarea, pe linie penală, dacă se constată creșterea fenomenului infracțional, firesc ar fi înăsprirea sancțiunilor. Probabil nu interesează pe nimeni, sunt realități văzute doar de noi, simțite doar de noi, din păcate…Oricum este jenant să vină Poliția la pușcărie pentru a scoate obiecte interzise de la oameni care au fost arestați pentru înșelaciuni, și pe care nici măcar lipsirea de libertate nu îi poate opri. Pe bună dreptate, cred că se întreaba celelalte strucuri, oare noi ce păzim ? Stimați colegi, eu cam atât am avut de spus momentan, cu tristețe în suflet, văd că e din ce în ce mai rău….

  • Nici tentativa nu se pedepseste, doar introducerea propriu-zisa. Ar trebui si detinerea si foloseirea telefoanelor in penitenciar de catre detinuti sa intre sub incidenta legii penale.

 10. cateva pareri, intrebari:

  1. sistemele de bruiaj din unele unitati de ce nu sunt puse in functiune?
  (se foloseste scuza ca sunt prea puternice… de ce nu s-au instalat de la inceput unele care sa bruieze pe o raza mai mica? de exemplu la nivelul sectorului.)

  2. cu ce ii deranjeaza pe “domnii p.p.l.” faptul ca atunci cand sunt prinsi incalcand regulile sunt sanctionati “usturator” cu suspendarea dr. la activitati sportive…?

  toate bune si frumoase… ne facem ca nu vedem … atata timp cat lucrurile sunt OK si nu sunt incidende. Mergem pe burta ca asa ii de cand lumea si pamantul…

  “Domnul P.P.L.” = o persoana caruia nu ii pasa de drepturile altor persoane, dar care are pretentia ca lui sa ii fie respectate DIN PLIN drepturile (nu vreau sa generalizez… printre ei mai sunt si persoane cu “obraz care isi accepta” greselile)

  – domnilor va faceti probleme ca au arme sau obiecte periculoase… dupa parerea mea lor chiar li se rupe de noi sclavii sistemului… daca ar dori sa ne faca rau cine i-ar opri: cand esti supraveghetor singur pe cate 2 sectii, sau cand esti la p.l. cu o tomfa si un spray iar ei au furci, topoare, coase etc…

  …o intrebare general valabila:

  3. cine isi mai risca in ziua de azi postul pentru a face DREPTATE in tara asta?

  ———————————————————————————————
  p.s. – nu accept raspunsuri politicienesti… m-am saturat de politica si politicieni

  • 1. Sistemele de bruiaj ar fi o solutie foarte buna.
   2. Legea 275/2006 ar trebui adaptata realitatii sistemului penitenciar romanesc, iar pedepsele pentru incalcarea de catre detinuti a regulamentelor interne ale locului de detinere ar trebui inasprite.
   3. Trebuie sa “riste” pentru ca asta este scopul profesiei lor.

   • Mai usor cu punctul 3, domnule Dorobantu.
    Din cate stiu, dumneata nu prea ai contact direct cu detinutii, lucrezi pe la evidenta, daca nu ma insel (te rog sa ma corectezi daca gresesc).
    Scopul profesiei nastre este cu totul altul decat acela de a risca.
    Daca vrei mai multe amanunte, vorbeste te rog cu supraveghetorii si cu agentii de la escorte si or sa te lamureasca.

    • Nevrand sa intru in polemici gratuite cu dumneavoastra si nici sa cobor nivelul discutiei, va urez o seara placuta!
     P.S. Totusi, mai reflectati inainte de a face o afirmatie!

     • Da, interesanta pozitia de superioritate in care v-ati asezat.
      Am reflectat suficient si am o buna proprietate a termenilor, cel putin cand vine vorba despre sistemul in care lucram (daca vreti sa tineti cont de cei 15 ani de experienta, toti in operativ si toti in contact direct cu detinutii).
      O seara placuta.

     • Nu m-am pozitionat pe nicio treapta superioara. Vreau doar sa nu se ajunga la dialoguri conflictuale. Atat imi doresc. Deviza mea este “dreptate si egalitate”. Nu am motive sa ma vad superior.

     • @Cosmin: pentru cultura ta personala, domnul Antipa este un ofiter foarte bine pregatit, cu intreaga activitate profesionala desfasurata in operativ, provenit din corpul agentilor.Nu da spaga la cei din A.N.P asta este ” marea” lui greseala , si pentru asta s-a pus in miscare un intreg mecanism pentru a-l impiedica sa obtina postul de director adjunct sdrp care a fost scos de curand la concurs.Asa ca ne-am ales cu un tip las, fara implicare profesionala, un yesman, un produs al esecului managementului penitenciar- asta ca sa parafrazez logo-ul celor de la srs!A, si sa nu uit: colegul Antipa este si un bun primvicepresedinte al sindicatului!Deci : nu te risca!

     • Sper sa va multumeasca domnul Antipa pentru reclama gratuita pe care i-ati facut-o “in personam”. 😉
      Chiar daca a fost victima unei “teorii a conspiratiei” nu ii da dreptul sa faca aluzii rautacioase.
      “Punctul 3” de care discutam era o referire generala, in niciun caz nu ma raportam in mod special la operativ sau administrativ.
      Daca ar fi fost putin mai atent la discutie si-ar fi dat seama, tinand cont de elogiul pe care i l-ati adus.
      In concluzie, daca dumnealui se regaseste in descrierea dvs, atunci imi dau jos palaria inaintea domniei sale pentru ca isi merita respectul.
      Cu stima, domnule R!

 11. Ar trebui schimbata legea de executare a pedepsei cu una adaptata la noi, care sa contracareze smecheriile ppl-ilor de pana acum…
  La capitolul asta nu semanam absolut deloc cu multe alte puscarii din UE, unde au legi ferme, PRETENTIA ca ele sa fie respectate!
  Noi suntem foarte slabi, la fel si Politia, iar infractorii traiesc bine, intrun mediu parca anume facut pentru ei!

  • Legea deja s-a schimbat. Din cate stiu, e deja promulgata si este trimisa la monitorul oficial. Nu stiu daca legea ne face mai tari sau poate profesionalismul nostru. Punctul de vedere exprimat in articol este foarte pertinent insa….
   Telefonul mobil la detinut reprezinta o amenintare pentru societate (fraude, criminalitate organizata, etc) Societatea ia masuri si trimite mascati, politisti si procurori in inchisori sa le caute, sa le gaseasca si sa le confiste. Si ii ridica si pe fapturitori sa ii cerceteze si sa ii pedepseasca.
   Cutitul la detinut reprezinta un pericol pentru lucrator. Noi, lucratorii din penitenciar, trebuie sa luam masuri sa le cautam, sa le gasim si sa le confiscam. Si sa ii pedepsim aspru pe cei la care le gasim.
   Obiectul interzis este pana la urma tot un obiect interzis. Indiferent daca este un cutit, un telefon sau o bara de fier rupta din patul din camera.
   Nu cred ca legea sanctioneaza posesia unui obiect interzis diferentiat pe telefoane mobile si alte obiecte.
   Asa ca, daca noi cei care le gasim si cei care facem parte din comisiile de disciplina nu abordam cu toata seriozitatea armele improvizate ale detinutilor, suntem responsabili de urmari.

 12. Interesant punct de vedre. Însă, pare-se că șefimea uită că un cuțit confecționat artizanal poate curma viața unia din membrii personalului, sau îl poate transforma într-un ostatic.

  La fel de adevărat este și faptul că telefonul mobil reprezintă în mâna unui interlop o sursă de venit: coordonează cu el pe ceilalți membri ai bandei rămași în libertate, traficanți de de droguri sau de persoane, proxeneți, hoarde de prostituate, recuperatori. Pot face șantaj, înșelăciune, fac presiuni asupra familiilor altor deținuți pentru a le pune bani în cont contra protecție, sau pur și simplu, pentru a-i lăsa în pace.

  Recentele percheziții de la Iași, sub coordonarea DNA și cu participarea procurorilor și a jandarmeriei o demonstrează din plin. E ruinos să vină alții și să facă curățenie în ograda ta. Toată conducerea ar trebui demisă, după părerea mea.

  Și probabil că și factorilor de decizie ar trebui să li se aprindă beculețul roșu în legătură cu superbirocratizarea ce ține de obiectele interzise. Trebuie să țineți seama, stimați „specialiști” că e sezonul în care foamea de bani și mania raportărilor de super-realizări comunistiodale, face ca înființarea de noi puncte de lucru exterioare să subțieze considerabil personalul din ture. Nu există secretari la schimburi, așa după cum există la birouri, conțopiști virtuali (așa numitele „secretariate virtuale” aflate la fiecare birou). Sunt doar oamenii care trebuie să facă supraveghere la 2-3 secții, pentru că ceilalți sunt pe câmp cu deținuții pentru a aduce bani la unitate.

Comments are closed.