254 – Noua lege privind executarea pedepselor

254În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 514 din 14 august 2013 a fost publicată Legea nr. 254 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu intrare în vigoare la data de 01 februarie 2014.

Venită la un moment nepotrivit și într-un spațiu care nu-i putea asigura deplina aplicabilitate, de la început s-a dorit a fi modificată din cauza carențelor, Legea nr. 275 privind exexutarea pedepselor și a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal renaște sub o nouă denumire: Legea nr. 254 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Și cum se spune pe la noi pe la români, despre răposați numai de bine, daca a fost ceva ”de bine” sau nu, cu toate că ne-a fost stâlpul executării pedepselor privative de libertate timp de 7 ani, Legea 275/2006 se vede a fi înlocuită de nou-născuta și înca neaplicata lege 254/2013.

Așadar, până la 1 februarie 2014 cănd va da roade Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor… vă invităm să cugetați în comentarii…

40 Comments

 1. Da, nici astazi nu s.a discutat memorandumul….incadrari nu se stie, cererile de mutare in alte penitenciare in asteptare de 2_3 luni…sistemul penitenciar..nimic mai mult de spus.

 2. Din cate se pare nici astazi nu se afla pe lista guvernului memorandumul pentru absolventi. Tare curios sunt daca Anp_ul l_a transmis macar….

  • Ieri conducerea ANP, si inteleg ca verificasera la SGG, stia ca este pe lista si ca va intra in sedinta de Guvern azi. Am discutat personal cu dansii. Sigur l-au trimis, este insa nevoie sa fie si sustinut de ministru.

   Cred ca ati postat si ieri un comentariu, si fiind in zona, am provocat discutia plasarii absolventilor in contextul constrangerilor bugetare si a OUG 77/2013. Incerc sa revin azi cu informatii.

 3. Astazi Cristian Alexandru a refuzat sa discute cu presa. In jurul orei 11, la intrare in Penitenciarul Galati erau 4 televiziuni care solicitau o audienta cu directorul, dar Cristian Alexandru a refuzat sa comunice cu presa si a ordonat purtatorului de cuvant sa nu ofere nici o explicatie cu privire la filmele realizate in diverse camere de detinere si postate in week-end pe youtube. Prezentatorii TV au asteptat in zadar 2 ore o simpla conferinta de presa, fapt ce a condus la iritarea lor si la difuzarea unei stiri, la orele de maxima audienta, despre dezmatul detinutilor galateni (ProTV, VoxTV, TVR si Realitatea TV: http://voxtv-galati.ro/p16811/ ; http://www.presagalati.ro/s-au-filmat-cu-telefonul-in-celula/41118.html ; http://stirileprotv.ro/ etc. ). Aceasta este incompetenta unui director ingust la minte, corupt si prieten cu lumea interlopa care doneaza in fiecare luna frigidere si diverse materiale de constructii … ca doar toata unitatea este un imens santier de lucru: se demoleaza, se construieste, se mansardeaza cladiri, se realizeaza Troite si se instaleaza frigidere pe anumite sectii de detinere (culmea este ca frigiderele sunt personalizate si doar unii detinuti le folosesc, adica destinatarii frigiderelor) … dar nimeni nu stie cu ce bani, cu exceptia directorului Cristian Alexandru. Orice donatie implica din partea directorului si o promisiune „inchidem si noi ochii”. Poate se implica odata ANP-ul ca sa starpim odata coruptia si incompetenta acestui director !!!

 4. Domnule Dorobantu, maine intra memorandumul in discutii la Guvern privind incadrarea absolventilor?

 5. Azi la stirile de la ProTV a fost amintita problema telefoanelor mobile din Penitenciarul Galati. Oare cat il mai suporta ANP-ul pe minte ingusta, tortionarul de cadre, prietenul interlopilor, directorul jurist Cristian Alexandru. ANP-ul isi face curatenie in curte sau trebuie sa o faca procurorii? ANP stie ca avem un director corup, cercetat frecvent de parchet, cunoaste bine incompetenta acestui director ingust la mine (inclusiv incompetenta directorilor adj. unsi de acesta) DAR NU FACE NIMIC. Cat sa mai suportam aceasta indiferenta a d-lui Bejan ?

 6. Banc:…… Sfat pentru copii:
  Un prezervativ introdus discret în buzunarul tatălui va distrage părinţii de la întrebările prosteşti despre şcoală….
  Atentie si luati invataminte de la bancul acesta, se practica si la la noi in syistem, la o scala mult mai mare decat banuim 😉

 7. Asa imi doresc sa se trezeasca cineva din cei cu factori de decizie, sa strige ”stop joc, am gresit drumul”, si sa o ia la pasi marunti, bine calculati, normali si logici, fara scurtaturi si salturi, poate reusim sa mai salvam ceva din sistemul asta si tara asta! 🙂

 8. Ar trebui macar sa se comunice in unitati rezolutiile cererilor de mutare la alta unitate…sa stim si noi la ce sa ne asteptam, ca au trecut totusi in unele cazuri 3 luni. Seara placuta.

  • @razvan: si de aceasta data , ANP incalca prevederile O.G.nr.27/2002, termenul de raspuns la cererea f.p.s.s privind schimbarea din functie sau mutarea la un alt penitenciar fiind de 30 de zile.Numai cei smecheri au beneficiat de semnatura directorului general privind numirea pe o noua functie, si asta doar intr-o zi!.

 9. Trebuie sa se revina la denumirea de”detinut”;maine-poimaine li se va spune”vizitator prin penitenciar”?!Ce-i aia ppl?o mare porcarie,impusa de afara!Dar noi suntem pociti in toate felurile de mass-media ticaloasa!

 10. Oare cum ar fi daca de liberare conditionata nu ar mai beneficia recidivistii,criminalii,violatorii si pedofilii?
  Celor enumerati mai sus – chiar daca “participa la activitati cultural-educative manifestand interes”!!:):) sa le fie acordate altfel de recompense ,dar sa nu se tina cont la liberarea conditionata…
  Nu cred ca ar fi mai mari costurile cu “intretinerea”lor in penitenciar,decat cele folosite pentru a-i prinde dupa ce “o comit ” din nou, plus pericolul pentru cei din jurul lor odata ajunsi in libertate…

 11. Dl Dorobantu, de memorandul pentru absolventi ce se mai aude? Ii incadreaza sau nu? Multumesc

 12. dan NITU: si cand se spala singura tinuta de vara de care zici, ce imbraca detinutul?
  dar rulajul detinutilor? uzura uniformei? incaltamintea? 200 lei/detinut… foarte greu

  • @s
   Te ingrijoreaza situatia in care hotu`ar ramane in c…l gol!!!La fel si costurile pe care le-ar presupune confectionarea tinutei penale…
   Ca fap divers,la cate perchezitii ai participat si ai avut de cautat obiecte interzise prin toate zdrentele jegoase ale “custodiatilor”??
   Daca ar avea tinuta penala poate ca nu ar mai fi atat de ingrijorati cei care o poarta si ar da-o la spalat,spre deosebire de cum procedeaza acum,motivand ca le sunt distruse la spalatorie …hainele de firma!
   Ar putea exista si varianta in care cei care doresc si au posibilitati financiare sa-si achizitioneze inca un rand de “penale “..

 13. ok, legi – proiecte pentru ppl dar proiectul NOSTRU de modificare a legii 293 cand domnilor SINDICALISTI? cAND, cAND, cAND…?

  • Proiectul este dupa cum stiti banuiesc in dezbatere. Dupa ce se va finaliza, va fi transmis pentru aprobare domnule sindicalist. Pentru alte informatii va stau la dispozitie. Este de ajuns o intrebare simpla, fara efecte de stil.

 14. Da ,sunt multe lucruri interesante si utile,ramane sa vedem cum se vor aplica din lipsa de bani.Sunt cateva aspecte bine gandite ,daca si regulamentul de aplicare o sa fie facut cu cap,pare ok.( daca se opta pentru uniforma obligatorie la detinuti, in afara camerei,cu culori distincte de la regim la regim ; munca obligatorie daca starea de sanatate permite si liberare conditionata numai din RD si RSD era parfum).In alta ordine de idei,se pedepseste tentativa de introducere de ,,crocodili,, in LD,se introduce videoconferinta (in anumite cazuri),refuzul de hrana este mult mai bine punctat si este inlocuit supraveghetorul din componenta comisiei de disciplina p.p.l.cu un ofiter desemnat.

   • Trebuie sa ne gandim si la costurile cu uniforma pt ppl care nu sunt deloc mici la 33 ooo de oameni. Ne-am isterizat cand s-a trecut la tinuta civila proprie si acum vedem ca totusi nu e asa de rau pe cat credeam. Costurile ar fi foarte mari daca ne gandim la nr. detinutilor daramite daca luam in calcul si preturile la care cumpara statul… Eventual doar cei prezentati la instante sau care muncesc in exterior

    • Indiferent de costuri, eu raman la pozitia de uniforma pentru detinuti. Parerea mea e ca ar trebui introdusa.
     Poate, cineva cu experienta ne spune si care ar fi avantajele.

     • O salopeta subtire pentru vara si una groasa de iarna ,tip combinezon,cu manopera de la Tirgsor, maxim 200 lei per detinut.Scump domne scump ,dar halatul ???

    • Costurile te ingrijoreaza pe tine foarte tare domnule “s”, de asta nu poti tu sa dormi noaptea domnule “s”. Cand facem perchezitii prin toate hainele jegoase si nespalate pe noi sa stii ca ne deranjeaza domnule “s”, dar probabil ca tu atunci esti absent sau te tragi pe cur cum se spune la noi. Schimbarea pleaca de la noi !

     • Acesta este un motiv, al doailea ar fi ca nnu ar mai umbla cu tricourile mulate pe brate sau pe burta, al doilea: si le-ar spala mai des, pentru ca igiena este un lucru deficitar in pnt., al treilea ar fi ca nu ar mai face combinatii non stop si nu te-ar mai pune in situatia sa sporesti vigilenta cand ai 1000 de lucruri de rezolvat pe sectie si nu i-ar mai pune pe colegii de la curtile de plimbare mereu sa le confiste hainele si sa isi bata capul cu asemenea lucruri. Si motive ar mai fi, daca vrem sa schimbam ceva, sa ne facem munca mai usoara, iar aceste lucruri trebuie punctate cu orice pret sau vom sta ca domnul “s” si ne vom gandi ca nu are rost sa facem ceva pentru noi, ca noi trebuie sa ne gandim la costuri…

  • Camera de protectie- art 23- are unele hibe. Aici, nu ajung decat ppl cu probleme. Chiar daca pui camera de supraveghere, astia tot o farama. Apoi, camera asta nu are grup sanitar si nici masa nu poate fi servita aici. In concluzie, ppl o sa strige din 5 in 5 minute ca vrea la toaleta, la misto, iar supraveghetorul, care are si asa destula treaba, va sta langa ea. Plimbatul asta intr-o alta incapere pentru necesitati fiziologice sau servit masa, va fi o corvoada enorma pentru “major”. M-as bucura daca s-ar gasi o alta solutie.

   • Si RH e pe invers. Sa vedeti ca ppl care vor sa “fuga” dintr-o camera, o vor da in RH sa fie mutate la infirmerie, pentru …”liniste”, asa ,doar 1 – 2 zile. Adevaratii bolnavi nu vor avea loc de eie.

Comments are closed.