A3 Reintegrare sociala

A3 Reintegrare socialaAntena 3 face, uite ca se poate gasi un punct de plecare, cumva o emisiune despre reintegrare sociala postexecutorie pornind, cum altfel, de la ceea ce li s-a parut subiect. Nu-i rau ca-i intereseaza si altceva in afara de nu-s care-i detinutul super star al momentului, desi nu cred sa continue cu entuziasm pe tema avand in vedere ca subiectul nu face rating. Mai jos aveti inregistrarea emisiunii.

24 Comments

 1. Vesnica problema a reintegrarii ! Un individ care greseste fata de societate,pe langa pedeapsa privativa de libertate,pentru a constientiza penitenta trebuie sa-si piarda si unele drepturi precum si impunerea unor reguli stricte .In primul rand,el trebuie sa munceasca obligatoriu pentru a plati cazarea si mancarea si asistenta medicala, pe care statul si implicit contribuabilul o suporta nefiresc.Sunt batut si talharit de un individ,imi pune viata in pericol,sau mai grav imi omoara copilul, dupa care prin contributia la bugetul statului ajut la intretinerea lui in penitenciar.Cum vi se pare ?Atata timp cat conditiile oferite in penitenciar,mancare,apa calda,caldura,pachete,vizite fara numar,vizite intime,asistenta medicala gratuita si altele sunt mult peste conditia sociala a peste 60% din cei care populeaza puscariile patriei nu putem vorbi de reintegrare sociala.Aceste facilitati nu sunt sustinute intamplator de acele ONG de tip OADO,ci tocmai pentru a incuraja infractiunea si haosul in societate.In SUA si occident marii promotori ai libertatii,drepturile omului sunt inexistente.De ce nu se impune in penitenciarele romanesti o tinuta pentru detinuti,una care sa fie decenta dar care sa ii aduca pe toti la acelas nivel indiferent de starea lor financiara?Vezi detinuti imbracati in Armani,Gucci sau alte firme de prestigiu in moda,haine la care multi dintre fpss nici nu viseaza. In conditiile in care un individ care comite o fapta antisociala nu simte in penitenciar asprimea pedepsei el va ramane mereu neintegrat.Mai nou,statul roman a gasit un fel de pedepsire aberanta a detinutilor,amanarea eliberarii conditionate.Marea gaselnita prin care mananca o paine alba si avocatii si judecatorii si prin care statul pierde sume enorme de bani din buget,dupa care vine cu seninatate si ne anunta ca nu ne putem primi drepturile,ca nu mai sunt bani si pentru noi.

 2. Serviciul de reintegrare sociala in majoritatea penitenciarelor din UE se afla in subordinea Ministerului Justitiei dar este structura separata de penitenciar. Acolo d-ul sau d-na educator sau asistent social se ocupa de reintegrarea in societate a condamnatului dupa liberare( model serviciul probatiune) nu de intocmit proceduri,riscuri si raportari. Psihologul consilieaza doar cazurile cu probleme si noteaza perioada in care a avut loc consilierea si rezultatele acesteia. In schimb la noi psihologul are de facut atatea raportari si activitati incat nu mai are timp si de consilierea detinutului ci da un copy paste in aplicatie si o notificare in registru.
  O schimbare radicala a orientarii acestui serviciu ar fi mult mai benefica si pentru lucratorii din acest domeniu dar si pentru detinuti. Cei de la asistenta sociala se ocupa mai mult de vizite intime decat de reintergrare dupa liberare. Serviciul educatie se ocupa de scolarizarea detinutilor cu rezultate pe hartie foarte bune dar in realitate un detinut dupa absolivrea a 8 clase citeste pe litere si nu stie sa scrie, dar pe cine intereseaza asta, profesori colaboratori si-au facut norma de ore, colegii raporteaza cifre pentru statistica iar detinutul a castigat 30 de zile si toata lumea este multumita.
  Aceasta este realitatea din sistemul penitenciar.

 3. Aportul sistemului penitenciar la reintegrarea unui detinuti e aproape zero, la fel cum “vina“ sistemului penitenciar pentru neintegrararea unui fost deinut e, de asemenea, aproape zero.

  Daca un detinut revine integrat in societate, asta se intampla pentru ca are abilitati (anterioare incarcerarii), este sustinut de familie, are scoala si calficare si a fost un accident ca a ajuns aici.

  Invers, daca nu se reintegreaza, asta se intampla pentru ca nu a avut si nici nu il intereseaza abilitatile sociale, nu are sprijin din partea familiei nu exista probatiune, nu intereseaza pe nimeni soarta lui, iar el considera penitenciarul o forma de asistenta sociala.

  “Meritul“, respectiv “vina“ pentru reintegrarea / neintegrarea nu sunt ale penitenciarului, ci ale altor institutii (familie, autoritati locale, scoala, angajatori, oameni cu influenta ONG-uri etc). Penitenciarele raman un fel de … Dar despre asta in episodul urmator.

 4. Reintegrarea sociala a devenit o farsa, facem imagine si atat.Toate programele derulate sunt teoretice, dar nu influenteaza detinutii pe termen lung. Sefii de la reintegrare vor doar sa isi tina scaunele, nu au initiative reale si realiste in domeniu. Reintegrarea e cimitirul elefantilor si asta va ramane mult timp de acum incolo. Facem acte culturale submediocre si ne credem artisti, dar eficienta e zero. Si daca adaugam ca sunt angajati la reintegrare cu dificultati de exprimare …Deci cine sa faca ce si cu cine? Ar fi util un control real al activitatilor necesare, si nu sa facem orice ii trece prin cap unui specialist de carton. Macar nu am mai avea pretentia ca putem schimba lumea. Dar cu atatia mici dumnezei…

  • Incercati sa schimbati traiectoria acestui departament! Daca nu este util, faceti-l util, daca este mediocru, ridicati-i nivelul! Noi suntem cei ce putem schimba, noi suntem schimbarea. Nu o sa vina nimeni din exterior sa ne impinga de la spate.

   • Externalizarea serviciiolr de educatie este cea mai buna solutie pentru societate, dupa cum scolarizarea si profesionalizarea sunt in prezent facute de parteneri externi.
    Mai mult decat pofesionalizarea si scolarizarea detinutilor este totusi munca…
    Vedeti exemplul tarilor din vest…

    • O sa ma documentez. Pana in momentul de fata nu prea m-a interesat viata detinutilor postdetentie. Din auzite spun ca majoritatea ocnasilor recidiveaza. Care sa fie cauzele?

   • Am incercat un numar rezonabil de ani.Am avut putine reusite si multe esecuri. E un sistem pe care eu nu mai am putere sa-l schimb. Incerc doar sa-i rezist. Poate vor veni altii mai tineri,mai competenti, cu idealuri. Nu sper decat sa reusesc sa plec sa las locul celor care poate vor aduce schimbarea.

 5. Titlul ,,Fost puscarias caut loc de munca” ar trebui inlocuit cu ,,Fost privilegiat cu multe drepturi in societate caut loc de munca mai bine platit decat pot castiga eu din hotie, jaf si talharie” . Asa poate suna pentru 80% dintre infractori recidivisti din penitenciare deviza de angajare. Cand isi vor depune si CV (ex: doar 3 furturi calificate, 1 talharie , studii: 8 clase facute la puscarie, curs ECDL, colaborator la revista penitenciara si protagonist in piese de teatru;calificare in penitenciar cu diploma ca peisagist, zidar, tamplar si instalator. Vechime in munca: 0 si nici pe perioada detentiei nu am muncit pentru a ma menaja dupa liberare, cand imi voi gasi si eu un loc de munca) Daca nu gasesc ceva sa imi placa o sa revin la puscarie mai la toamna sa imi schimb calificarea,sa am ce mainca ,unde dormi si da in judecata pe nemernicul de patron care nu vrea sa imi dea salariul mai mare decat minimul pe economie. Auzi minim pe economie cand cei care munceau la puscarie castigau 400-500 lei/luna, cazare, masa, vizita conjugala, tigari, cafea si pachete de sarbatori si cand se plictiseau mai vizitau tara in lung si lat cu agentia de turism ANP. Sloganul lui Badea de la A3 se potriveste de minune,,Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.

 6. Cum sa reintegrezi recidivisti in societate cu activitati socio – educative(poezie in puscarie, etc.) iar dupa liberare nu au ce sa manance. Pe cati dintre detinuiti ii intereseaza activitatile socio-educative pe bune sau doar sa ia niste credite sa se lipeasca de o recompensa. Pe perioada executari pedepsei multi detinuti refuza sa munceasca sa castige un ban sau zile, iar dupa liberare sigur se vor apuca sa munceasca daca nu gasesc roluri de actori,poeti, psihologi, etc cum au fost formati. In fata realitatilor cotidiene ne imbatam cu apa rece si speram ca infractorul sa aiba constiinta.

   • Despre ce reintegrare vorbim(in afara de cea in Univers sau Natura-cind omul se transforma in compusi chimici),intr-o tara tara saraca, cu analfabetism ridicat(oare care sint cifrele) si educatie precara?In atare situatie,ce creste-reintegrarea sau criminalitatea?Nu doresc sa fiu rau,dar,reintegrarea este datoria tarii si a guvernului.In rest piine si circ…Inainte de reintegrare eu as face preventie…….dar cu ce?

    • Punctul dvs de vedere este destul de adevarat si trist, totusi. Nu sunteti rau, ci sunteti realist. De ce trebuie sa considerm pastel o caricatura urata? Detinutii participa la acele programe cu un singur scop: ZILE GASTIG.

 7. care ar fi procentul de la 1% pina la 100% ca ip si adresa de mail sa fie devoalata in cazul celor care isi incearca norocul si scriu pe acest blog?

  • Mai putin de 1%. Nici macar nu intereseaza pe nimeni identitatea celor care aleg sa ramana anonimi. Dar, care-i legatura cu articolul postat? Aveti vreo dezvaluire care v-ar pune in pericol?

   • societatea nu isi ajuta copii, daramite detinutii! Incetati cu vaicarelile, in loc de ” Poezie de puscarie”‘ nu s-ar putea prezenta spectacolul ” Munca de puscarie’?’-.Munca obligatorie pentru detinuti asta este solutia finala!

   • Nu departe decat ieri m-am intalnit cu un fost …client. Imbracat elegant, se ducea la o nunta. Ciudat! Inainte era un betiv notoriu, iar de aici i se trageau si faptele. Ieri mi-a zis ca de 6 ani nu a baut un strop. Lucreaza la o firma care sapa canale pentru niste conducte de apa, sau produse petroliere. Castiga binisor, adica suficient pentru el. Cand s-a angajat nu l-a intrebat nimeni de cazier, si credeti-ma are “pomelnicul” destul de lung. Cat am mai stat de vorba, a venit si taxiul. Omul se respecta. La nunta se duce cu taxiul. Inainte de a urca in autoturism, mi-a spus zambind: M-AM REABILITAT, desi reabilitarea e cu totul altceva. Dar eu am inteles ce a vrut sa spuna. Ce familia, ce societatea, ce penitenciar, toate-s vax.

    Cine vrea, VREA, cine nu, NU!

    • Să nu ne facem iluzii. Serviciul reintegrare este de tip căpușă. Consumă resurse umane și materiale și nu are nici responsabilități nici rezultate. Dacă s-ar stabili ca indice de performanță numărul celor care nu mai au probleme cu justiția, după liberare, probabil că ar trebui desființat acest serviciu.

     Scuzați! Mai e câte unul pe care reintegrarea chiar face ceva pentru el. Gen Năstase. Și cam atât.

     Nu există programe de reintegrare post executorie. Chestiunea că nu a întrebat nimeni de cazier e discutabilă. Cunosc cazuri de pepelei care sunt selecționați la muncă și „muncesc” în construcții la firmele de la care au fost arestați. Nu stau degeaba la pușcărie. Își coordonează firmele din pușcărie și chiar se extind. Ar fi chiar culmea să-l întrebe aia de la firma lui după liberare dacă are cazier! Dau găuri de miliarde de euro și justiția îi scoate gata „reabilitați”. Pușcăria este un fel de pension sau un el de mașină de spălat bani în cazuri de mari fraude.

    • Clientul care spui ca era elegant imbracat si mergea cu taxiul cred ca era angajat la o firma care sapa canale pentru spargerea unor conducte petroliere, pentru ca la o firma privata in domeniul constructiilor in Romania ca muncitor necalificat nu castigi mai mult de 1000 lei/luna. Clientul reabilitat si prosper peste noapte cu un ,,pomelnic asa mare” ne va fi in curand client din nou dupa finalizarea santului……………….

     • De-o vrea sa revina, va reveni, de n-o vrea sa revina, nu va reveni! 🙂
      Totul tine numai de vointa lui si numai a lui. La fel ca la fumatori. 🙂

Comments are closed.