Bruiajul, usor de bruiat

Becali penitenciarIn plina criza de imagine declansata de actualul detinut vedeta, ANP pare a lua in calcul nu-s ce probleme de legalitate a bruiajului in penitenciare. Nu-i foarte clar care-ar fi actul normativ care-ar interzice, subsemnatul nu l-a gasit. Nu zic, o fi pe undeva, si ca sa-i faca-n ciuda, paradoxal, ANP si MJ postara pe site un proiect cu bruiajul, dupa care se mai gandesc. Si, mare ar fi mirarea ca proiectul sa nu incremeneasca-n gandire.

Ma intreb doar cine-i interesat ca problema sa nu se rezolve? Si, mai mult cine are de pierdut daca alegem combatul ezitant, ca sa nu-i spun altfel, in vreme ce detinutii defileaza pe la stiri in diverse ipostaze penale? Sigur nu vedeta-detinut de azi. Sigur nu companiile de telefonie. Poate ANP si sistemul penitenciar la capitolul imagine. Si, cu siguranta, cei care trebuie aa faca mii de ore suplimentare ca sa descopere telefoanele cu pricina.

Parchetul mai face cate-o supraveghere operativa; o poate face oricum daca in pasiunea ascultarii telefoanelor de catre procurori stam. Important e ca fenomenul sa fie oprit si sa nu miram in continuare de ce se tot comit infractiuni din penitenciar iar crima organizata infloreste la adapostul indeciziei guvernamentale.

Sigur, probleme sunt multe, iar telefoanele doar una dintre dansele. Asta insa, urgenta si nu foarte costisitoare, in pofida calculelor marete facute de catre ANP, care-o mai gresi acu’ doi – trei ani aplicand aceeasi reteta cand umfla costurile la penitenciarele proiect si nu mai primi deloc imprumutul de la Banca Mondiala, organizat de fostul ministru. Pe piata libera pare mai ieftin decat de la “furnizori agreati” folositi drept baza de calcul.

7 Comments

 1. Nea Dumi, pun şi eu din nou problema pe tapet, în speţa respectivă. Nu că nu a existat, dar trebuie dezgropată, din când în gând, din motive de alternativă la bruiaj, În acest sens, propun să se facă un schimb de experienţă cu colegii de la Poliţie şi SRI. Sau, poate, ar fi bine să ne uităm şi prin grădina noastră, după niscaiva specialişti specializaţi în electronică şi goniometrie. Se pare că din punct de vedere tehnic, dar si economic, după cum ar spune cei mai strânşi la pungă, varianta cu depistarea celor care deţin un telefon mobil este mai potrivită pentru ANP. Astfel, orice deţinere a unui telefon mobil, chiar dacă nu este în functiune, poate fi depistată, cu cheltruieli minime, cu o aproximare de maximum 2 metri. Această tehnologie există cu la noi în tară şi aplicată de Poliţie, ori SRI, în cazul telefoanelor pierdute. Asta ca să nu zicem că nu avem alternative la bruierea bruiajului. În plus, pentru unităţi de detinere de tipul celei din Târgu-Mureş, să zicem, această tehnologie ar fi mult mai potrivită. Aşadar, de acum încolo, în spiritul titlului inspirat al articolului, propun ca ANP să se ocupe şi de bruierea telefoanelor nebruiate încă. Pur şi simplu. Apeşi pe buton si gata. Am onoarea să vă sal.

   • Revin cât pot de repede cu date tehnice. Ca sa nu treaca ANP-ul la bruierea bruiajului in situ, nu de alta. Astfel, există aparatură cu rază mică de detecţie, să zicem 10 m, dar care au un cost modic. Nu vă vine să credeţi, numai 50 RON. Altele, echipamente profesionale, pot ajunge la 7000 RON. Exemple: Detector de microfoane, camere ascunse, telefoane, emitatoare, transmitatoare spion – spy bugs

    PRET PRODUS: 49.97 lei COD PRODUS: ~9040

    Acest detector sesizeaza si va avertizeaza despre existenta semnalelor de radio-frecventa in gama 100 – 2600 MHz de pe o arie cu raza de 10 metri.\r\n. Gama detectata acopera frecventele folosite de dispozitivele spion si telefoanele mobile, atat GSM cat si RF. Este foarte eficient in detectarea microfoanelor GSM si a transmitatoarelor video. Pentru camerele video ascunse detectia este posibila doar daca acestea sunt wireless (inglobeaza si un transmitator radio).\r\nPentru folosire, pur si simplu apasati pe buton si miscati dispozitivul in stanga si in dreapta. Un indicator cu LED va indica prezenta surselor de semnal, directia lor fiind usor de depistat prin manevrarea aparatului. \r\n

    KIT SCANNER PROFESIONAL PCSB [TK4-5] Pret: aprox 6000 RON

    În plus, un astfel de aparat poate să depisteze şi….microfoane uitate de siparezii de altădată prin pereţii de astăzi.
    link: http://www.clubafaceri.ro/produsehot/aparat-detectare-telefoane/

  • Personal, nea Dumi, aş opta, dacă aş fi ANP, la acest tip de echipament profesional. Pentru că ANP e ditamai instituţia, poate accesa fonduri bugetare, poate accesa fonduri europene, nu se poate juca, la valoarea lor (noastră) cu detectoare de 5 lei bucata. Preţ: 16 000 RON. Gata, nu mai revin. Rog DEA să zică dacă se poate face o aşa achiziţie, pe investiţii, fără să ne bage la deturnare de fonduri. Şi nu mai bruiaţi bruiajul, vă rog.
   http://www.clubafaceri.ro/40259/detector-profesional-telefoane-mobile-3399922.html

   • Cred ca este deja de notorietate ca nu tehnica ne costa ci indecizia, sau – cum aud zilele astea – pretentia cum c-ar putea fi oarecum ilegal si inoportun sa oprim ceea ce inseamna folosirea telefoanelor in penitenciare.

 2. Ar fi foarte interesant un articol pe tema asta. Pe langa faptul ca avem destule achizitii la preturi dubioase totusi cand “furnizorii agreati” dau peste cap o strategie si un interes national pana la urma nu facem nimic. As dori si cred ca am dori mai multi sa aflam cum dam cu stangul in dreptul, cine e de vina si cum greseste anpul sau mjul la un nivel care afecteaza pe termen lung chiar societatea in ansamblu.

  • garantat nu costul este problema ci faptul ca spiridusii de prin unitati nu-si mai pot face cartile (personal am cunostinta despre un telefon ce a fost scos la perchezitie , iar dupa 24h a fost gasit din nou pe sectie ) cat timp legea este facuta stramb si detinerea telefonului nu este considerata infractiune , doar introducerea , nu se rezolva nimic. In concluzie sistemul de bruiaj afecteaza munca unora care traiesc inutil prin curtile puscariilor si sunt platiti de pomana , pentru faptul ca daca intra in posesia unei informatii ei oricum nu o folosesc legal si o folosesc pentru a constrange atat p.p.l cat si cadrele ce nu le sunt pe plac . Daca s-ar revenii asupra legii cu pricina si detinerea telefonului ar constituii infractiune iar aceasta pedeapsa sa se adauge la pedeapsa de baza , sigur se mai potolesc . Cat timp se alege cu un raport de incident pe langa alte zeci pe care le are , cand stie cat de usor scapa de el cu ajutorul jud. delegat , merita sa riste . Sa nu uit ….cei de la prevenire nu au printre altele si datoria de a “prevenii introducerea telefoanelor si de a afla pe unde sunt ?!!” sau nu se ingrijesc decat de cele pe care le planteaza ei ?! restul nu e treaba lor . Ar fi cazul in unitatile unde se tot gasesc telefoane si alte obiecte interzise , unde au loc evenimente negative in mod repetat , iar cel de la prevenire afla din ziare , acesta sa fie sanctionat sau dat afara. cum se intampla cu functionarul ce nu si-a facut treaba.

Comments are closed.