Dar moral?

MoralOMJ 94/C/2009 Anexa 4 Art. 25 alin. (3) Restanţele în bani se pot acorda până la sfârşitul anului următor, dacă nu a fost posibilă acordarea echipamentului la termenul legal.

Legal ANP este acoperit. Dar moral? Sau, cu alte cuvinte, mai conteaza ca reprezentantii ANP au anuntat iulie pentru plata celei de-a doua transa, stiind ca bugetul institutiei e destul de peticit. Nu c-ar fi fost banuita susnumita entitate de stranse legaturi cu respectul pentru cuvantul dat, dar conteaza mai ales ca destui au tot soiul de replici.

Aud cum ca de ce nu si-au luat cauzasii tinuta cu banii primiti de vreo 5 ani incoace in chip de restanta. D-aia! Pentru ca restanta in bani la echipamentul neacordat nu are pe undeva atasata obligatia pentru cel care-o primeste de a alerga la croitorie. Unii colegi au facut-o, alti, si-au zis ca mai platesc o datorie sau mai cumpoara prin casa una alta. ANP avea raspunderea de a acorda echipament si n-a facut-o. Dac-ar fi facut-o nu mai discutam de restante.

Sigur destui colegi au considerat ca iulie ar fi termen obligatoriu pentru plata restantei in bani, desi in OMJ era vorba de expirarea termenului pentru acordarea restantelor in natura. Este evident eronat. Legal mesterii sefi sunt acoperiti. Dar despre ce restanta in natura ar fi vorba cand ANP nu e efectiv in stare sa faca acel echipament de ani buni pe te miri ce motive, nu intotdeauna financiare? Nu cumva ne intereseaza si imaginea acestei institutii daca imaginea agentului si ofiterului de penitenciare-i lasa reci? Se pare ca nu.

Legal deci, sunt acoperiti. Moral insa, are ANP vreun argument in a trage de timp si a incerca tot soiul de diversiuni?

24 Comments

 1. Quote ‘ca sa inteleaga lumea din ce scrii.’
  tot de la Slobozia esti si mataluta, asa-i ?
  iar se-aplica zicala aia cu paiu` si barna.

 2. Moral versus legal
  Haideţi să nu uităm că actualul director general al ANP a promis în faţa reprezentantilor de sindicate din FSANP ca in luna iulie se va da a doua transa a contavalorii drepturilor la echipament. Asumarea acestui termen în faţa reprezentantilor organizaţiilor sindicale depăşeşte, e drept că după părerea mea, atât conotaţia legalităţii cât şi pe cea a moralei. Aşa că proverbul latin “Verba volant, scripta manent” se pliază perfect şi pe actuala politica de management a ANP. Acum noi trebuie să demonstrăm cu inteligenţa specifică (cf. unora frustrări) că putem gestiona şi astfel de situaţii în care suntem manipulaţi (de fapt puşi să ne prioritizăm drepturile/beneficiile acordate de legiuitor şi pentru care mulţi am lupatat).
  Primii care ar trebui să găsească soluţii ar trebui să fie cei din ANP deoarece activitatea lor ar trebui să se centreze pe astfel de obiective (mă refer la asigurarea resurselor în vederea funcţionării sistemului la capacitate maximă, fie că ele sunt umane, financiare sau materiale).Faza cu acoperirea ANP prin ordinul MJ 94 e depăşită că nu cred că vreun ministru al justiţiei a scris vreun proiect de ordin. Dacă îmi amintesc bine acest ordin a fost modificat pentru acoperirea breşelor sesizate în faţa instanţelor de sindicate în vechea reglementare (adică pentru a-şi acoperi responsabilitatea). ce să-i facem, aşa e viaţa…. Multe nedreptăţi sunt! Rugămintea mea e să nu vă folosiţi “inteligenţa” în disputele cu membrii de sindicat deoarece într-un timp relativ scurt vom demonstra marea MANIPULARE la care suntem expuşi…….
  O seara minunată alături de cei dragi şi la cât mai multe idei constructive!
  PS Mă voi implica în multe proiecte sindicale viitoare.

 3. ATIT timp cit ANP nu are in depozite tinuta de unde ti-o poate acorda ? La mine la unitate sefi ne cer grade,poate pe buna dreptate ,dar nu ai de unde sa le cumperi nu gasesti la magazinul din colt. Am vrea sa fim bine si regulamentar imbracati ,uni arata jalni ,dar de unde haine .

 4. Sa stiti ca este o mare diferenta intre DREPTUL la echipament care poate fi acordat si in bani si RESTANTELE la echipament. Dreptul ,in bani se acorda incepind cu semestrul2 al anului de referinta ,restanta de echipament se acorda in bani doar daca nu sa asigurat respectivul articol pina la 30.iunie . Doar valoarea acelor articole poate fi platita pina la sfirsitul anului urmator si nu intreg dreptul de echipare. Eu va citesc din OMJ 94 si nu vreau sa fiu nepoliticos Si va asigur sunt sindicalist convins.Ma cunoasteti dar.

  • Asta si spuneam, dreptul n-a fost acordat discutam acum despre restanta in bani. Imi pare rau, cititi-va comentariul, dar ati fost nepoliticos. Nu-i insa un capat de tara. Mi se mai intampla si mie cand ma supar. Multumesc oricum pentru intentie.

 5. ORDIN Nr. 94/C din 19 ianuarie 2009
  privind aprobarea Regulamentului pentru descrierea, compunerea şimodul de purtare a uniformelor şi echipamentului specific pentrufuncţionarii publici cu statut special din sistemul administraţieinaţionale a penitenciarelor, precum şi a regulilor de acordare adrepturilor de echipamen……ANEXA 4 la regulament…ART. 7…b) funcţionarii publici încadraţi la categoria “numai bani” solicită acordareacontravalorii drepturilor de echipament. Contravaloarea drepturilor de echipamentse acordă începând cu semestrul II al anului de referinţă, în funcţie de nivelulfondurilor alocate. Si din cite stiu NU dvs. domnule DUMITRASCU sunteti liderul de sindicat ,deci nu la dvs. fac referire.

  • Mea culpa, n-am stiut la ce lider faceti referire, dar articolul se refera la cei care sunt incadrati la drept “numai in bani”. Nu este cazul majoritatii si oricum nu se va da separat si nu-i va zice restanta ci acordarea dreptului.

 6. Acestae art.25 nu din OMJ 94 ci din anexa 4 a OMJ 94 , pt ca acest OMJ are patru(4) anexe si daca cititi art.6 anexa 4 ve-ti vedea ca ANP ,trebuia sa ne acorde drepturile de echipament in bani incepind cu semestrul II AL ANULUI DE REFERINTA conf.aceluias OMJ art.7 anexa 4 lit.a. Art.25 ,la care faceti referire se refera la RESTANTE,adica daca eu cer o camasa,spre exemplu in anul2012 ,iar unitatea nu mi-o poate da pina 30.iunie anul urmator atunci ,contravaloarea aceste camasi mi-o poate acorda pina la sfirsitul anului urmator .DIN PACATE DOMNULE LIDER FSANP ,ori nu cunosti OMJ94 PRIVIND DREPTURILE de echipament ,ori ne MINTI ori te-ai dat cu ursu .

  • Sau, si mai am ceva variante, dumneavoastra sunteti si nepoliticos si in eroare. Ce spuneti si de varianta asta? Citati va rog articolul care v-ar proba afirmatia ilustre anonim si ne convingem singuri ce si cum.

   Banuiesc ca, nu ma indoiesc ca sunteti foarte perspicace caci agresiv sunteti sigur, ati inteles ca toata lumea se refera la acordarea restantelor in bani nu la cele in natura.

   Ca o concluzie, din pacate, restantele in bani pe 2012 pot fi platite pana la sfarsitul anului 2013. Daca stiti altfel, invcercati va rog cu subiect si predicat si eventual cu buna cuviinta sa argumentati.

 7. FELICITARI,CODOSULE,
  Ai reusit sa realizezi o radiografie perfecta a ceea ce inseamna ANPsi in vechime DGP. Inca o data felicitari!

 8. această târâtură numită ANP s-a prostituat cu toate guvernele postdecembriste ( a mai avut nume de scenă şi DGP) şi acum se pretinde virgină fiindcă ginecologul Pontilică i-a reperat onoarea terfelită grav de piticul porno Emil. asta ca să vorbim de moralitate…A propos, ce mai face dottore Bulă Nelu?

 9. Adaugand moralitate actiunilor ANP, in opinia mea, inseamna a ne crea orizonturi de asteptare false. Faptele morale nu sunt cu adresabilitate generala si, pe cale de consecinta, nu vor fi judecate la adevarata lor valoare de toti. In plus, fapte morale facute in mod reptetat fac sa se piarda din vedere prevederea normei si sa creeze obligatii morale.
  A nu se intelege ca tin partea ANP. Sub nici o forma!
  Enumerarea domnului Raileanu da un exemplu concret de fapte legale, aparent imorale pentru intreaga masa de lucratori, dar foarte, foarte morale pentru beneficiari.
  Concluzia este ca ANP si conducatorii detin apanajul moralitatii si il folosesc ocazional in functie de posibilitati si persoana sau grupul de persoane vizate.
  Personal, prefer sa ma raportez la norma si sa consider orice act de moralitate ca pe un bonus bine-venit.
  Parerea mea!

 10. Cand merg si imi cumpar singur tinuta din banii mei si la un pret mult mai mare decat cel pe care il da ANP, deoarece imi este rusine sa merg cu hainele decolorate si peticite oare este moral???

  • E necesar, domnule, e pur si simplu necesar. E o chestiune ce tine de propria persoana, de imaginea pe care vrea sa o arate.
   Va inteleg inflacararea, dar puteti, totusi, sa depasiti momentul?
   Cu totii suntem in situatia asta. Nu sunteti singurul.

 11. Se pare că nu făina face ca pâinea să fie ”bună, rea în țara mea”, ci atitudinea si contextul cu/in care o mănânc! 🙂

  • ups, sensibil si crud subiectul.. Moralitatea ca o caracteristica a A.N.P.? orice putem sa spunem despre managementul de top din aparatul central, dar ca este axat pe principii morale in nici un caz!De cati ani de zile nu mai beneficiem de echipament? incapacitatea acestora de a demara o procedura de licitatie pe un caiet de sarcini bine structurat s-a demonstrat.Care moralitate, cand atunci au simtit ca se scufunda corabia au parasit-o atat doamna Serban cat si dl.Tuleasca( care intre noi fie vorba , se preface ca face treaba in cadrul corpului de control al ministrului).Cand ai dat afara ca pe niste caini cei 45 de agenti ai fost moral?cand ai salvat ofiterii de la resurse umane dar nu ai salvat functiile ai fost moral?cand in afacerea ”Accidentul” au fost 700 de cazuri de inselatorie facute de detinuti din penitenciare si nici un director nu a fost tras la raspundere, ai fost moral? cand nu gasesti resurse financiare sa acorzi norma 12C dar gasesti resurse pentru masa festiva la detinuti de 29 iunie – desi in Lege este definita ca ziua lucratorilor- esti moral?cand imputernicesti pe functii de director adjunct , ofiteri care au picat la concursul pentru functia respectiva esti moral? dar cand imputernicesti pe functia de director de penitenciar ofiterii care nici macar nu au avut curajul si demnitatea de a se inscrie la concursul pentru functia vacanta de director si care se infrupta cu lasitate din dulcele gust al functiei, esti moral?cand s-au repezit directorii de penitenciare sa inchida popotele, bucurosi ca nu mai aveau in raspundere si aceasta piatra de moara, a fost moral? cand cei de sus prioritizeaza interesul particular inaintea interesului institutional pe linia resurselor umane, este moral?sa ne fie clar, moralitatea nu a existat nici la defuncta D.G.P. si nici nu va exista la ANP!

   • Felicitari domnule Raileanu!!, personal nu va cunosc, dar mi-ar face mare placere sa va cunosc. Pareti a fi o persoana foarte verticala, asa cum in sistem sunt foarte putini. Inca o data, felicitari!!

 12. vorbim de MORALITATE……..nu exista asa cv in sistem…..cnd ma gandesc k agentii de la slobozia treb sa achite un prejudiciu de 3.2miliarde (lei vechi), din cauza unui singur om mi se face sila…..si nu i apara nimeni…URAT….

  • Colegule scrie si tu in romana ca ne “doare ochii” si ne curge sange din monitor.Mai lasa feisbuc si mai citeste si tu o carte- de preferat nu de joc- ca sa inteleaga lumea din ce scrii.

Comments are closed.