Diversiunea

DiversiuneDiversiunea reuseste tocmai pentru ca, din pacate, principiile sunt ingitite de interese. ANP are interesul de a fi liniste pana cand mai primeste o gura de oxigen la rectificare. Angajati,  direct si prin reprezentantii sindicali, pe buna dreptate si fara nunante de gri, au interesul de a primi cat mai repede banii.

O situatie pentru care ANP nu poate fi vinovat decat, cel mult, pentru impotenta institutionala. ANP n-are buget suficient si trebuie sa supravietuiasca. Angajatii deasemenea trebuie sa traiasca, iar dreptul e drept si trebuie asigurat fara discutii asa cum si obligatiile sunt obligatii fara discutii. Indifernt ca discutam despre restante, sporuri sau actul numirii in functie pentru tinerii nostri colegi.

Cand interesele inghit principii, zicem ca “scopul scuza mijloacele”. Devine acceptabil din partea ANP sa foloseasca orice mijloace pentru a supravietui institutional. De unde si lipsa de interes pentru viata si nevoile personalului. Si, devine acceptabil pentru angajati sa-si verse naduful si supararea, altfel perfect normale ca reactie, pe cel care aduce vestea si informeaza. Logica razboiului cu zona tampon cel care informeaza.

Si, ca sa revenim in concret, asa se intampla in chestiunea restante versus incadrare. Diversiune. Incararea in candva in septembrie, este un act de normalitate si presupune, daca mai stim cate ceva despre executie bugetara, efort financiar de-adevaratelea undeva in noiembrie. Deci ANP dac-ar avea bani ar putea plati si-n august, fara probleme.

Insa e doar o diversiune. Incadrarea n-are de-aface cu restantele. Mutarea efortului financiar din august in septembrie n-are sense decat in logica in care ANP trage de timp pentru plata restantelor pana cand se face rectificarea. Cei nemultumiti de intarziere i-au sait la gat celui care-a dat vestea amagindu-se ca apelul la solidaritate si principii il vor apara de furia nemultumitilor sau a populistilor, care confunda actul informarii cu starea de fapt.

PS. Da, stiu. Sidicatele sa… orice. Sindicatele sa faca greva. Sa se deie banii, voi sa se deie banii. De altceva nu voi sa stiu. Sau, dimpotriva, sindicatele ne tin pe loc. Altfel am face reforma. Nu ca ambele parti n-ar fi castigat din sindicalism si drepturi si influenta si sprijin atunci cand a fost nevoie. Sau, nu ca n-ar fi nevoie ori ca ne-ar fi dor de pumnul in gura al militarismului in care reprezentarea era un vis. Doar ca tensiunea trebuie sa se elibereze cumva.

Cu drag
Sorin Dumitrascu
fost presedinte
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

33 Comments

 1. va inversunati si cereti insistent banii restanti. corect, cine nu are nevoie de bani, dar v-ati gandit, oare domnilor, la cei care vor pierde vro 6 milioane de lei in curand? ma refer la cei care isi pierd functiile prin marea og 77? nici nu are importanta de la ce sectoare sunt si cau dat examene pt functia in cauză, v-ați gandit ca cum sesimt oare cand mai au si 2 trei copii de tinut la scoala, de platit ratele la banci si altele lumesti. sindicatul din care fac si fraierii astia parte a facut TOT ce trebuia ca ai lor membri de sindicat sau nu ca sa nu ajunga intr-o stare jalnica? Sa (nu) dea dumnezeu sa se ajunga sa isi puna vreunu streangu de gat din cauza neputintei de a-si asigura traiul mizer de fiecare zi. sa va vad atunci domnilor lideri ce veti face? veti scrie articole lacrimogene, dand vina pe anp? la ce ajuta? sau veti da un ajutor de inormantare? dar copii care vor ramane pe drumuri? dar constiinta voastra ce va va spune? reflectati domnilor de la sindicat, oare nu trebuia batut cu pumnu in masa (la nu la propriu). sau poate pentru voi nu a contat ca unii dintre colegi, vor fi sacrificati prin ingenioasa ogg 77? aaa, daca erau mai multi ar fi contat, nu? dar asa…… pentru 2-3, is cantitate neglijabila, nu? nu era motiv suficient sa protestam?….. ati pus problema anpului in forma in care am incercat sa ma exprim eu aici, cu argumente de viata si de moarte…… Sa (nu) dea dumnezeu, domnilor, sa ajungeti sa aveti pe constiinta pe vreunu….. sau poate pt voi nu ar conta……

  • @nemuritorul…dupa cum incercati sa transmiteti disperararea , sigur nu sunteti nici sef de resurse umane nici sef birou criminalitate..iar despre trai mizer ca avand una din cele doua functii eu zic sa terminati cu glumele! i-a salvat A.N.P.-ul pe toti, ca doar de acolo a venit spaga!

 2. Cred ca ii prea multa vorbarie si ne-am saturat de ea.Concret, de ce nu anuntati maine ca declansam GREVA.Scurt si la obiect,declansati procedurile legale.Nu ne intereseaza ce zice ANP-ul sau ministru.Nu mai stati degeaba si nu ne mai tot duceti cu presul ca ne-am saturat.Am ajuns niste MILOGI si ne-am pierdut o gramada de drepturi pentru ca am ales niste fricosi lideri de sindicat .Daca veti sta tot asa cu miinile in san sa nu va mirati ca ne vor fi taiate iar si salariile etc.Fratilor, daca astia nu fac nimic concret de luni propun sa ne dam demisiile din FSANP si sa ne cautam o alta organizatie LIBERA,care nu cenzureza comentariile, capabila sa ne apare interesele si sa ne primim si noi drepturile la timp si care sa se lupte cu adevarat pentru noi.Daca tot platim sute de RON pe an pentru a fi reprezentati cu adevarat si primim doar vrajeala cred ca nu mai are nici un rost sa ramanem sindicalisti pentru ca numai contributia la sindicat pe an e aproape jumatate din banii de echipament si nu ne mai milogim la unii si la altii ca sa primim ce ni se cuvine.

  • Cotizatia ce o platiti la sindicat se ridica in cel mai fericit caz la 500 de lei anual, daca functia este destul de sus pozitionata pe scara profesiei.Ea este deductibila,deci efortul financiar nu este chiar atat de mare.Si daca cineva se mai ingrijeste sa va dea si pungi cu portocale s-ar putea ca unii, sa nici nu acopere ce dau.Dar nu-i asa ca da bine sa fi dur in aceste conditii.Sunt convins ca dumneata ai si intrerupt lucrul si protestezi,intrand in greva, vizavii de oportunismul unora de a-si dori binele comun.Pentru ca alte beneficii nu au.Apropo nu mai avem drept la greva.Si nu de acum.De mult.Si poate atunci am fost toti de vina ca nu am intrat in greva pentru a ne pastra acel drept.Dar ce sa-i faci? Nu avea,cei drept,acel gust de portocala.
   P.S – in toata expunerea dumneavoastra belicoasa nu vorbiti decat ce ar trebui sa facem unii ca sa va aparamdrepturile tuturor si nu faceti vorbire deloc ce ar trebui sa faceti si dumneavoastra ca sa va aparati drepturile impreuna cu primii.

  • @deen-cu acest comentariu meriti din plin melodia aia,stii tu care 🙂
   Cu drag,
   Adkins

 3. Toata lumea sare pe Cosmin Dorabantiu dar uita un lucru important: cei din ANP sunt incapabili sa gestioneze plata acestor bani.

 4. Se anunta vreme frumoasa in Bucuresti saptamanile urmatoare!!! In 2010 protestam aproape lunar, chiar saptamanal impotriva abuzurilor guvernului Boc-Basescu. Imi aduc aminte cum Bala a bagat ANP-ul la deratizare cand a auzit de sosirea sindicalistilor.Am fost ani la rand in fata MJ de fiecare data cand ni se incalcau drepturile.
  Acum dupa 3 ani, teoretic, ar trebui sa traim intr-o tara mai libera fara sa ne fie frica sa protestam.
  Domnu Schiopu faceti demersurile si venim la Bucuresti!

 5. “Îmi dau seama,dragul meu prieten, că în mine se produce nu atît o îndreptare, cît o transformare: sigur că nu pot promite – şi nici măcar spera – că nu va mai rămîne în mine nimic care să nu mai aibă nevoie de schimbare. Cum să nu mai am în mine multe de înfrînat, de micşorat, de înălţat?
  Şi chiar aceasta este dovada spiritului ce a devenit mai bun: că îşi vede defectele pe care pînă atunci nu şi le ştia. În cazul unor bolnavi este prilej de bucurie chiar faptul că au înţeles că sînt bolnavi.
  Îmi doresc să împart cu tine această schimbare a mea, produsă dintr-odată: atunci voi avea o încredere mai solidă în prietenia noastră, o prietenie adevărată pe care nu o va putea rupe nici nădejdea, nici teama, nici grija pentru folosul propriu, o prietenie cu care oamenii ajung pînă în ceasul morţii, o prietenie pentru care ei sînt gata să moară.
  Scopuri nobile împinge spiritele să se alăture. Şi cum de nu se poate întîmpla aşa? Pentru că ştiu că le au pe toate în comun, şi mai ales pe cele ce le sînt împotrivă. Nu-ţi poţi închipui ce schimbare văd că-mi aduce fiecare zi care trece. „Trimite-ne şi nouă, zici, bunurile pe care le-ai încercat cu atîta folos.” Eu unul doresc cu adevărat să le fac pe toate să treacă asupra ta şi tocmai de aceea mă bucur să adun învăţătură, ca să o pot da mai departe1: nimic nu-mi va face plăcere, oricît de ales şi de benefic ar fi, dacă eu singur voi profita de ştiinţa mea. Dacă înţelepciunea mi-ar fi dată cu această condiţie, să o ţin închisă în mine şi să nu o vestesc prin cuvinte, aş refuza-o: nu are cum să fie plăcută posesiunea unui bun din care nimeni altcineva nu se împărtăşeşte. Ramîi cu bine.”

  Seneca.

  Da,parca mai ieri intrebasem cine garanteaza cele spuse de domnul Dorobantu.Si uite azi am primit raspunsul.Si atunci sa nu dai si o dedicatie pentru anp ?

  http://www.youtube.com/watch?v=R-PGMgy5nds 🙂

 6. Imi permit o intrebare retorica: ce face marea confederatie sindicala Cartel Alfa in aceste vremuri deloc linistitoare? E in concediu permanent domnul Bogdan Hossu? Cred ca ar trebui sa-l preocupe foarte serios noua lege a salarizarii preconizata de Ponta sa fie aplicata incepand din toamna.Cum poate sa stea linistit domnul Hossu si alti lideri sindicali acum cand 3000 de functionari publici sunt concediati si doamna ministru al muncii Mariana Campeanu a anuntat ca este posibil sa existe reduceri salariale dupa noua grila de salarizare?!?
  Nu-l intreaba nimeni pe domnul Ponta la ce se gandeste atunci cand le va directorilor flexibilitatea de a stabili salariul angajatilor dintr-un buget salarial fix?
  Nu ridica semne de intrebare, tot din spusele lu`Ponta, puterea unui director de a stabili daca lucreaza cu 100 de oameni avand salarile marite sau cu 250 de agajati cu salarile diminuate?!?
  In privinta banilor de echipament trebuie sa reactionam intr-un fel pentru detensionarea situatiei sindicale.Decizia de neacordare a dreptului salarial e pana la urma a ANP si MJ, astfel avand obligatia dumnealor sa ne prezinte un termen oficial si real de acordare a acestor restante.

 7. Cosmine nu e vorba de tine fiindca tu nu faci parte din persoanele care mergi la consultari cu ANP-ul…..tu ai incercat doar sa repari ceea ce au stricat cei care au fost la consultari si sa mai aplanezi putin din isteria care s-a creat in legatuira cu banii de echipament.Treaba cea mai importanta este a celor care ne reprezinta la toate discutiile si negocierile…ei trebuie sa fie FERMI , VEHEMENTI si TRANSANTI.

 8. Deci in concluzie d-le Mogaldea , cei care merg la consultari trebuie sa fie mai vehementi in ceea ce priveste relatiile cu ANP-ul , FSANP nu este in subordinea ANP….ganditi-va caci la nivel de unitati liderii trebuie sa dea anumite explicatii membrilor de sindicat in functie de deciziile care se iau la nivel central…asa ca MAI MULTA VEHEMENTA …..

  • A fost o problema de expunere a subsemnatului. Voi, cei ce ma acuzati acum si-mi cantariti greseala, nu ati gresit niciodata? Daca nu ati gresit niciodata, va rog sa-i dati o greutate insuportabila mie acelei greseli, daca asta va multumeste mai mult!

   • Domnule Dorobantu,
    Cosmine,prietene!
    Din pacate,tineretea ta te expune.Urmaresc cu interes cum comunici.Imi place franchetea ta, apreciez spontaneitatea de care dai dovada uneori, dezavuez anumite reactii pe care le ai si totusi te urmaresc (publicistic vorbind) cu interes.
    Cred ca in ultimele doua zile ai primit o lectie de comunicare in situatie de criza in doua capitole.
    Capitolul sprijin si capitolul dezicere sau “lasare din brate”.
    Punctul de plecare a fost constituit de articolul postat de tine unde ai ales sa te transpui in portavocea conducerii FSANP care a judecat cum a judecat si a hotarat asa cum a hotarat. Fara sa cunosti realitatea de la fata locului ai ales sa iti asumi decizia si sa o aperi, asa cum te-ai priceput, cu riscul de a te decredibiliza si de a pierde simpatia cititorilor acestui blog. Poate ca o sa-mi spui ca nu cauti simpatia nimanui. Daca vei vrea sa imi spui asta o sa-mi permit sa iti spun ca gresesti. Cititorii fideli se castiga cu obiectivitate si politete. Numarul cititorilor dau valoare blogului. Asa ca sunt in stransa legatura.
    Lectia de sprijin a predat-o domnul Dumitrascu folosind argumentul suprem, prevederea actului normativ. A intuit ca argumentul emotional nu este suficient pentru a sensibiliza o masa de oameni care nu mai au timp de sentimente si care mizeaza pe concret. Daca ai observat, absolut niciun comentator nu a reprosat domnului Dumitrascu faptul ca ii trimitea cu banii de echipament tocmai la sfarsitul anului. Tu le-ai propus luna septembrie si tot ai stranit furtuni.
    A doua lectie a fost predata azi pe la 5 si un sfert de domnul Mogaldea. Care domn Mogaldea corect reia tema prevederii normative dar, doar dupa ce te mustruluieste nitel pe dumneata, vocea FSANP-ului, care ai comunicat plin de entuziasm dar putin “deficitar”..
    Cel putin mie, cele doua situatii mi-au aratat latura politicianista a activitatii sindicale, de genul… hai sa slavam ce se mai poate.
    Vorbeam de obiectivitate si politete. Daca acestor doua caracteristici le mai adaugi fermitatea si consecventa vei deveni un comunicator bun .
    Poate te intrebi de ce ti-am zis toate astea.
    Ca sa iti dai seama ca ce spui este analizat si datorita faptului ca in comentariul de mai sus ti-ai pus cenusa in cap, clamand intelegere si compasiune tocmai celor in fata caruia ai fost categoric si pe care i-ai dezbracat de caracter.
    In alta ordine de idei, renuntarea din finalul postarii nu este potrivita cuiva care va continua sa scrie pe acest blog. Asa cum ai formulat-o, te duce cu gandul la doua posibilitati: ori ai renuntat sa scrii, ori vei continua sa scrii fara sa iti pese de reactiile cititorilor si de posibilele prejudicii de imagine pe care le poti aduce FSANP-ului.
    Gata! Ti-am rapit poate prea mult timp din week-end si poate ca nici nu iti doreai sa afli parerea mea, asa ca iti doresc o seara placuta in continuare!

 9. Buna ziua.
  Evident ca in aceasta situatie, pe nedrept, FSANP o incaseaza doar pentru ca a comunicat, deficitar ce-i drept, neputinta ANP de a gestiona situatia. Tot la fel de evident este ca nu are nicio legatura incadrarea elevilor cu plata restantelor la echipament, avand in vedere termenele,insa ANP-ul nu este capabil sa gaseasca solutii pentru rezolvarea situatiilor. Este adevarat ca bani nu prea sunt , dar in momente de acest fel, se vad adevaratii manageri. Cand sunt bani si este bine, toti putem manageria.
  Chiar daca risc sa supar pe cei care au nevoie urgenta de bani, sa nu uitam ca termenul legal de acordare a restantelor in bani este sfarsitul anului. Ar fi inteligent din partea ANP, daca ar veni in intampinarea acestor revendicari publice si ar transfera de la alte capitole bugetare banii necesari acordarii restantei, urmand sa-i completeze la rectificarile urmatoare. Ar fi o buna decizie pentru rezolvarea situatiei. Asta este doar pararea mea. Cu stima!

 10. Pai acum la rectificare s-au acordat 96000 ron….dupa cum spuneam noi angajatii suntem lasati pe locul 4 , ceea ce nu mi se pare normal.Adica din acei bani nimic pt angajati…..JENANT …SI NOI NU FACEM NIMIC…..Cei de la MAI numai ce au amenintat cu proteste si li s-au acordat drepturile…..noi stam cu mana in san si le facem jocul celor din ANP……

  • Este vorba de propunerea de rectificare. Pana cand va iesi actul normativ de rectificare mai dureaza. Asta asteapta ANP de fapt, de asta trage de timp. Astepta ca rectificarea sa se intample si sa intre banii in conturi.

  • Nu stiu exact cand va fi rectificarea, dar in lipsa nu vad de unde bani. Ar putea sa ne ajute insa faptul ca toate institutiile publice sunt in grava nevoie de bani si asta ar putea sa faca actul normativ de rectificare sa se miste foarte repede.

   Banii ar urma sa fie distribuiti pe ordonatori de credite, s-ar face deschideri, ANP ar face viramentele, iar restantele ar ajunge pe carduri dupa ce este parcurs ceea ce din pacate este un proces destul de complicat si cu destule etape.

 11. Eu zic caci singura solutie este sa IESIM IN STRADA SA NE CEREM DREPTURILE……sunt mai respectati ppl decat noi.Sunt drepturile noastre pana la urma…..chiar nu ne intereseaza ca nu au ppl ce manca….noi muncim pt banii astia .Daca d-ul Schiopu vrea sa isi spele greseala ar trebui sa discute inceperea mobilizarii oamenilor din teritoriu in vederea organizarii unor proteste in fata la MJ si ANP.Este momentul sa nu ne mai lasam calcati in picioare si sa fim tratati ca niste ppl.

  • Perfect de acord cu dumneavoastra si sper ca oamenii vor raspunde apelului la actiuni de protest daca situatia nu se normalizeaza si ANP sau MJ (dupa discutiile cu MF) nu prezinta o data ferma pentru plata restantelor. Obtinerea drepturilor salariale este un act de normalitate, si cei care sunt privati de un drept salarial trebuei sa reactioneze.

  • @deen-gresita constatare,ppl-ei sunt tratati legal.Doar ca munca ta de birou nu-ti insufla acest fapt. 🙂

 12. ” Fac apel la spiritul colegial al tuturor lucrătorilor din sistemul penitenciar, să accepte o întârziere de o lună a acordării tranșei a doua de echipament adică acordarea acesteia în data de 10 septembrie 2013, pentru a nu sacrifica o generație întreagă de tineri. ” ………acestea sunt promisiunile d-lui Dorobantu…..iar d-ul Schiopu pe informarea de grup de ieri scria ca ANP si MJ fac eforturi pt a se acorda banii de haine in septembrie. Pe cine sa credem ????pe D-ul Dorobantu sau pe D-ul Schiopu???…caci este clar….nu exista un numitor comun in spusele celor doi.

  • Nu ma pricep la sfaturi, dar eu ascult pe toti si decid singur pe cine sa cred. Se pare ca motivul pentru care ANP n-a respectat calendarul este lipsa banilor si ca asteapta rectificarea. Cel mai probabil banii vor veni imediat ce se aproba rectificarea bugetara. Cred ca ar fi hazadrdat ca cineva sa-si asume un termen cata vreme depindem de MF si MJ, iar de aici inca nu stim mare lucru.

   Mie mi se pare ca problema este mai curand de nuanta si de punerea in balanta a numirii absolventilor cu acordarea drepturilor restante. Un astfel de argument nu este acceptabil din partea ANP, dincolo de faptul obiectiv ca bani vor fi dupa rectificare si de neseriozitatea celor care aleg sa amane cand pot explica corect ceva ce oricine ar intelege.

 13. Si care ar fi solutia d-le Dumitrascu?Presupun caci daca erati d-voastra nu ati fi cazut in plasa intinsa de ANP.Intr-adevar nu are nici o legatura incadrarea cu restantele. Aici ANP-ul a jucat murdar si acum toata vina cade pe FSANP.Ganditi-va d-le Dumitrascu cam ce presiune este si pe liderii din teritoriu care trebuie sa dea toate explicatiile.Dar si mai grav este in momentul in care nu se dau banii in septembrie….atunci sa vedeti isteria naibii……In articolul precedent D-ul Dorobantu a promis ca banii se dau in septembrie , ceea ce nu este sigur deoarece d-ul Schiopu pe grupul de lucru afirma ca se vor face eforturi in septembrie…..

  • Personal nu pot fi de acord cu astfel de amanari oricare ar fi motivatia. Cand nu e vorba de mine nu prea am dreptul sa fac concesii. Chiar daca din motive obiective ANP nu poate face plata nu se poate face o concesie.

   In ceea ce priveste promisiunea, personal, n-as face o promisiune daca n-as fi sigur. Cand am fost am facut-o. Si, deja e istorie ca a fost respectat calendarul sensibil al acordarii restantelor, asa cum l-am anuntat.

   In ceea ce priveste articolul postat si informarea, cred ca este doar o problema de nuanta si de coincidenta, iar Cosmin Dorobantu ajunge fara voie in rolul celui care da o veste proasta.

   Cert este doar ca, ANP a anuntat un calendar de care nu s-a tinut, din motive care – sa fim cinstiti – par a tine de o grava lipsa a banilor si de supravietuire ca sistem, fara ca asta sa justifice lipsa de comunicare sau inducerea in eroare.

   In alta ordine de idei in calitate de presedinte de onoare nu am caderea de a actiona decat in limitele Statutului si al mandatului acordat de catre BEx avand obligatia de rezerva in ceea ce priveste actiuni curente in care nu sunt implicat direct.

  • Domnul meu, am anuntat si eu pe dumneavoastra (pe toti lucratorili din sistem) ceea ce mi s-a spus, ANP e in deriva. Datele nu le scot din burta, nu le inventez, ci mi se spun. Pacatul va fi al lor daca ne duc cu presul. Pacatul meu este ca le fac publice. Ieri, am fost bombardat cu rautati, cinisme si trivialitati, de niste oameni pentru care ma expun, imi consum timpul liber, ma lupt pentru ei GRATIS din pozitia mea de presedinte al Organizatiei de Tineret FSANP.
   Ce ține de mine, eu cred ca mi-am facut datoria, cum si-a facut-o fiecare menbru din conducerea FSANP.
   Pana la urma va inteleg atitudinea, ati gasit o ținta si ati lovit toti in ea. Ieri eu am fost acea ȚINTĂ.
   Cu tot respectul pe care vi-l port, va invit sa gasiti vinovatul in persoana mea, daca asta considerati! Sper sa fie solutia care va detensioneaza.

   • Asa va caliti. Rabdare si nervi. Uneori mai incasati, c-a-asai in sindicate. Dai vesti proaste incasezi, te superi, iti dai seama ca nu e cazul. Trece timpul, prinde zgaiba, mergi mai departe. Macar 4 ani. Pentru majoritatea celor bine intentionati si pentru cei implicati merita, macar pana cand obosesti. Regulile sunt simple: 1) Incerci, Reusesti, Nu reusesti, Te adaptezi, Mergi mai departe; 2) Gresesti, Repari, Inveti. Din crize invatam, nu din confort.

   • Cosmine, tu esti un fel de cronicar si acum este timpul pentru a scrie Letopisetul A.N.P.!:)

 14. dvs, ati definit-o ca diversiune , eu I-am zis ambuscada.Corect , nu are a face restanta la echipament cu incadrarea absolventilor.Banii de echipament la urmatoarea rectificare… octombrie!

Comments are closed.