FABRICA semicentenară. La mulți ani!

FABRICAAstăzi, se împlinesc 50 de ani de la înființarea Întreprinderii de Încălțăminte Craiova – “FABRICA”, unitate ce a fost pentru o jumătate de secol sursă de venit pentru generații întregi de lucrători ai sistemului penitenciar romanesc.

Pentru colegii noștri, prietenii noștri, cuvintele sunt prea puține și prea modeste ca să vorbească despre întreaga echipă… din Fabrică. Pentru ei vorbesc faptele, pantofii, sandalele, mobila sau porțile de fier care fac viața mai frumoasă multora dintre noi.

La mulți ani, stimați colegi!

Scurt istoric

Întreprinderea de Încălțăminte Craiova denumită în limbajul angajaților  “Fabrica” s-a făcut prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 516/1963 și era în subordinea Ministerului de Interne, având ca obiect de activitate confecționarea de încălțăminte. În anul 1991 , odată cu trecerea Direcției Generale a Penitenciarelor din subordinea Ministerului de Interne în cea a Ministerului Justiției, fabrica a fost preluată de nou înființata Regia Autonomă MULTIPDODUCT (Regie despre care am mai discutat și căreia îi vom mai găsi un loc de discuții și în viitor pe site-ul FSANP).  Prin Hotărârea de Guvern nr. 30 din ianuarie 2001, întreprinderea de încălțăminte a fost preluată de la R. A. Multiproduct de către Penitenciarul Craiova și inclusă în organizarea Serviciului de producție și venituri proprii.

Ca urmare a cerințelor economiei de piata, fabrica și-a diversificat obiectul de activitate, pe lângă încălțămintea de producție, confecționând și încălțăminte militară și diverse articole de tâmplărie.

Cu timpul unitatea a fost complet retehnologizată cu cele mai noi și performante utilaje în domeniu, iar ca o consecință a acestui fapt s-a ajuns ca în anul 2007 să se realizeze o producție de aproximativ 1 milion de euro.

“Fabrica”, prin sârguința și priceperea angajaților aduce anual la bugetul ANP aproximativ 5 miliarde de lei vechi.

10 Comments

 1. Adevarata fabrica a sistemului construita in ultimi ani si care poarta denumirea penitenciar, este Aradul. Cand te gandesti ca unitatea este profilata pe regim de maxima siguranta si inchis stai si te intrebi o fi penitenciar sau fabrica, nu stiu daca e bine ce se intampla. Mai ganditiva domnilor si lasati-o mai incet cu munca pentru ca siguranta conteaza cel mai mult.

 2. Vad ca pe foarte putini dintre cei care fac comentarii pe acest site ii intereseaza lucrurii legate de munca, toti se gandesc si cer drepturi de echipament, denumiri de politisti, chirii, decontarii de transport dar nimeni nu spune ce face el pentru sistem sa merite toate acestea. Nu ne intereseaza ce se intampla in sistem vrem doar drepturi si daca se poate multe fara ca noi sa facem nimic. Cunosc oameni care pun suflet in activitatea lor si nu se gandesc la recompense pentru ca acestea ne-au fost luate noua, ele existand doar pentru detinuti. Sunt colegii care se implica sa aduca venituri acestui sistem nu pentru ei, pentru ca nu mai exista sistemul de premiere cu 1% din realizarii ca pe vremuri.
  Dar cati dintre noi stiu cine suporta si de unde cheltuielile cu transport,chirii,medicamente, etc. de care beneficiem toti angajati sistemului. Aceste cheltuieli se suporta din veniturile proprii ale ANP care trebuie sa le faca din ceva, iar acel ceva este munca cu detinutul. Credeti ca banii rezultati din activitatea ,,Fabricii din Craiova” au intrat in buzunarul cuiva sau au fost folositi pentru acoperirea cheltuielilor cu personalul si imbunatatirea conditiilor de munca din unitate si retehnologizare.
  Felicitari oamenilor implicati in activitatea de la Craiova la acest centenar si la mai mare pe mai departe, poate intr-o zi vor ajunge sa fie ei cei mai tari din tara in fata celor de la Arad, Timisoara, Jilava, Poarta Alba, Aiud sau Gherla.

 3. Felicitarii oamenilor care pun suflet in bunul mers al acestei asa zise fabrici de pantofi.

  • Ieri la Penitenciarul Craiova au fost recunoscute meritele unor oameni care si-au adus contributia la evolutia Fabricii.
   Felicitari acestor colegi si fosti colegi!

   • Domnule Dorobantu sa inteleg ca domnul Cerga si domnul Bala ,in perioada cat au fost directorii penitenciarului Craiova(domnul Bala fiind o perioada de aproximativ un an seful serviciului productie pe postul domnului Craioveanu in perioada cand acesta era director al penitenciarului Pelendava) nu si-au adus aportul cu nimic la buna functionare si la evolutia ,,Fabricii,,din moment ce nu s-a amintit de ei de catre cei care au realizat materialul ?Sau sa inteleg ca intentionat au fost,,OMISI,,din materialul de prezentare ,nementionandu-se numele lor niciunde. Sa inteleg ca totul a fost facut cu buna stiinta,din diverse motive pe care nu as dori sa le prezint .Credeti ca este normal asa ceva indiferent de ,,omisiune,,?

    • E clar ca e o conspiratie impotriva celor 2 nenumiti. Dar ceilalti zeci cati i-o fi uitat?! Precis si cu dansii are ceva. O fi normal sa-i omita? Dar sa se trezeasca indurerati dintr-astia la punct fix?! O fi normal?!

Comments are closed.