MJ: Proiect privind acordarea asistentei medicale gratuite

Penitenciar28 august 2013

În temeiul dispoziţiilor art. 6 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Justiţiei supune dezbaterii publice proiectul de Hotarare pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1996/2004 privind condiţiile de acordare în mod gratuit a asistenţei medicale şi psihologice, a medicamentelor şi a protezelor pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.

Notă de fundamentare

„Propunerile şi observaţiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiţiei, str. Apolodor, nr.17, sector 5, Bucureşti sau pe fax, la nr. 037 204 1195.”

16 Comments

  • “Care va fi capătul? Ce aştepţi? Pînă cînd nu vei mai avea ce să-ţi doreşti? Momentul acela nu va veni niciodată.Noi spunem că, aşa cum există o înşiruire de cauze din care se naşte destinul, tot aşa există şi o înşiruire de dorinţe: dintr-una ajunsă la împlinire se naşte o alta.
   Te-ai lăsat în voia unei vieţi care nu va pune niciodată capăt nefericirilor şi înrobirii tale. Smulge-ţi din jug gîtul, care i-a cunoscut apăsarea: este mai bună o tăietură o dată decît o apăsare pe vecie.
   Dacă te vei dedica unei vieţi retrase, toate îţi vor fi mai restrînse, dar vei fi pe deplin mulţumit: acum, în schimb, bunuri adunate de pretutindeni nu-ţi sînt de ajuns să te sature. Ce preferi atunci, saţul în sărăcie sau foamea în abundenţă? Belşugul este lacom şi lăsat pradă lăcomiei altcuiva: cîtă vreme nu-ţi vei fi ţie însuţi îndeajuns, nu le vei fi nici altora. „Şi cum să scap?”, zici tu. Oricum. Gîndeşte-te cît te-ai temut pentru bani, cît te-ai trudit pentru carieră: se cuvine să ai îndrăzneală şi cînd e vorba de repaos – altminteri va trebui să îmbătrîneşti în grijile astea , în zbucium şi frămîntări mereu noi, de care nu poţi fugi nici prin cumpătare, nici ducînd o viaţă de linişte. Ce importanţă are dacă vrei să trăieşti liniştit? Soarta ta nu o voieşte. Şi ce se va întîmpla dacă şi acum încă îi mai îngădui să crească? Spaima creşte odată cu succesul. Vreau să-ţi amintesc acum o frază a lui Mecena, care a rostit multe vorbe pline de adevăr, chiar aflat sub tortură : „Înălţimea însăşi face să fie lovite de trăsnet culmile.”
   Mecena voia să spună că cine stă pe culme are parte de lovituri. Iar tu socoteşti că această putere de judecată are valoarea unor vorbe spuse la beţie? Acela a fost un bărbat cu caracter puternic şi ar fi reprezentat o pildă însemnată de elocinţă romană dacă bogăţia nu i-ar fi retezat aripile, ba chiar vigoarea. Ăsta e sfîrşitul care te aşteaptă, dacă nu-ţi strîngi pînzele şi nu te îndrepţi către uscat – lucru pe care el prea tîrziu a decis să îl facă. Ramîi cu bine.”

   Seneca

 1. pe alocuri ai dreptate….eu mai dau un exemplu si astp raspuns de la voi: pentru cei care au chirii, daca e sa aduni cati bani se dau in fiecare luna timp de multi ani, te crucesti; cand ar putea da o suma mult mai mica de bani gramada si restul pui tu si ti cumperi un apartament…..daca e sa stai in chirie multi ani statul iti da aproximativ 40.000 de euro cand ar putea da aprox 15.000 odata si restul pune fiecare…..consider ca ar fi mai eficient…parerea mea….

  • Asta si spune legea, iar decontarea este doar alternativa la sustinerea in cumparareaunei locuinte. Numai ca ANP si MJ n-au gasit pana acum resurse in finantarea unui astfel de program cu rezultate mult mai bune pe termen lung.

 2. Eu am facut recent contracost o operatie pentru corectarea miopiei, deoarece aceasta interventie este considerata operatie estetica si nu este decontata de CAS.
  Parerea mea este ca mai multi bani se dau pe lentile decat pentru operatie. Ochelarii m-au costat 1900 lei iar dupa 2 ani nu mai vedeam cu ei, deci, trebuiau schimbati si de aceea m-am hotarat sa ma operez ,interventie care m-a costat 2100 pt. un ochi .Ce parere aveti? Eu cred ca este mai avantajos atat pentru cei care au curaj sa faca aceasta interventie cat si pt. sistem .De asemenea nu cred ca este o operatie estetica ci o necesitate pentru cei care sunt dependenti de ochelari.

  • Stimata doamna sunt f curios care a fost valoarea lentilelor si care a fost valoarea ramelor pt ca sunt ferm convins ca mai mult de 70 % din val totala au costat ramele asa ca f bine ca ai facut operatia si considera ca prin achizitionare la 1900 lei a ochelarilor o buna parte din costul operatiei a fost decontata anticipat.Multa sanatate.

   • Coleg drag, nu arunca cu bolovani. Nu toți cei care își cumpara ochelari o fac de moft pt a purta rame gucci. Sunt oameni cu probleme oftalmologice reale care dau si 2500 RON pe lentile pt maxim 2 ani. După care trec din nou prin furcile caudine ale sistemului care oricum deconteaza când si cum dorește. Așa ca se duce la banca, face credit si își schimba lentilele pt a putea “vedea” in ce mizerie de societate trăiește.

 3. am o intrebare ;De ce anp prin toate modificarile pe care le propune la toate actele normative care reglementeaza functionarea sistemului propune modificari care DOAR TAIE drepturi la personal ??? Cind o sa iasa si cu o modificare a legilor si sa propuna o diminuare a drepturilor ppl??? NE MERITAM SOARTA!!!

 4. Am o mare curiozitate, din totalul retetelor decontate de unitati, care este procentul decontarilor catre fpss in activitate si cat la suta catre cei pensionati?

  • Fratica, sunt convins ca cei pensionati au muncit mai multi ani in penitenciar decat ai tu de la “inceputul carierei”!!!
   Cu ce te-ar ajuta faptul ca ai cunoaste procentual valoarea retelor decontate pentru cei pensionati si pentru cei aflati inca in activitate??
   Iti doresc sa ajungi si tu la pensie si “sa te bucuri ” de medicamentele decontate de penitenciar!!!

   • “fiule” am 18 ani in sistem, nu am decontat nici o reteta si nici nu imi doresc dar stiu pensionari cu mai putini ani in sistem care deconteaza la greu.Ai sa intrebi de pensie: mai au niste ani “de pe afara” .

 5. Serviciile care nu pot fi decontate din bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sunt:
  j) serviciile acordate în cadrul secţiilor/clinicilor de boli profesionale şi al cabinetelor de medicină a muncii??????? – facem controlul medical periodic din banii personali??
  m) serviciile medicale acordate în caz de boli profesionale, accidente de muncă şi sportive?????????? – daca am un accident de munca (doamne fereste) pot apela daca nu am bani pentru a ma trata doar la mila rudelor si prietenilor??

Comments are closed.