MJ, proiect privind bruierea telefoanelor din penitenciare

Telefoane penitenciarMJ si ANP reactioneaza in cele din urma la acuzele referitoare la refuzul de a bloca comunicatiile telefonice din penitenciare. Aici gasiti proiectul de lege care ar trebui sa rezolve problema. De vazut reactia celor care plimba SMS-uri pe la televizoare, piata cu siguranta va exploda. Recunosc insa ca nu-mi e foarte clar de ce e nevoie de un proiect de lege pentru asta. Dar, bine ca se misca ceva.

13 august 2013
“În temeiul dispoziţiilor art. 6 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Justiţiei supune dezbaterii publice proiectul de Lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării ori intreruperii radiocomunicaţiilor in perimetrele unitătilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Propunerile şi observaţiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiţiei, str. Apolodor, nr.17, sector 5, Bucureşti, pe fax, la nr. 037 204 1195 sau la adresa de e-mail dean@just.ro.”

44 Comments

 1. Domnul meu, asa cum un absolvent de Academie nu poate ocupa in mod direct o functie de conducere, nu inteleg care ar fi problema daca un agent ar nu ar putea candida pentru o astfel de functie. Din pacate, insa in cadrul acestui sistem, se poate, spre deosebire de alte structuri de aparare. In fine, din punctul meu de vedere, sunt prea multe aspecte ce ar tb schimbate, si nu are niciun sa le mai comentam, deoarece este in zadar. O zi buna.

 2. Aceste aparate de bruiaj se pot face si de catre unii oameni din sistem. Cel putin stiu ca la Arad este un tip care se pricepe foarte bine si ar putea sa faca asta.

 3. sindicatele ar trebui sa se ocupe si ca determinarile nivelului de radiatii electromagnetice sa fie in limite normale si corecte mai ales pentru ca pe la colturi cei de meserie spun ca daca ar fi masuratori corecte ar trebui sa inchida toate aparatele de bruiaj si inclusiv statiile emisie receptie . . . . nivelul radiatiilor fiind foarte ridicat si periculos pentru sanatate. miron cozma avea dreptate dar nu stia cum sa explice fenomenul. de exemplu in ultimii ani la rahova din randul personalului s-au inregistrat 5 decese din cauza cancerului

  • Nu stiu daca are dreptate Cozma ca vorbeste vrute si nevrute sau au dreptate cei care au facut determinarile, sindicatele deja se ocupa de organizarea acestor determinari in destule unitati unde angajatorul nu-si face treaba din diverse motive.

   Daca stiti cumva ca radiatiile sunt la un nivel nesigure, dati-mi va rog de veste. Data viitoare il sprijiniti macar telefonic pe fostul detinut Cozma, care -n-ati fost poate atent – cerea sporuri pentru detinuti nu pentru personal.

   Interesanta discutia despre “cei care sunt pe la colturi” si sunt “de meserie”. Pai daca sunt asa de meserie, de ce nu spun frate deschis ce e de spus? Si, cine sunt meseriasii astia care fac determinari “pe la colturi”? Chiar exista?

   • pai la rahova este o armata de electronisti , poate isi asuma cele spuse pe la colturi si sindicatul se sesiseaza . . . de ex ,cica radiatiile sunt extrem de puternice chiar si in afara penitenciarului , mai luati si dumneavoastra “pulsul” informatiilor si iesiti cu ceva pentru oameni . . . . ca madam neacsu tace ca . . . . . in porumb .

    • Daca asa sta situatia atunci nu vad ce e de ascuns. “Electornistii de pe la colturi” sa ne dea informatia concreta referitor la cat sunt de periculoase radiatiile astea si discutam.

     In alta ordine de idei, dupa cum vedeti iau pulsul a ce se intampla in toate unitatile. Nu pot insa sti detalii daca cei in cauza nu le dau sau daca aleg sa nu spuna lucrurilor pe nume.

     Si, nu inteleg. Cu ce-ar trebui sa “ies pentru oameni”? Sporul deja se acorda. Cozma sustinatori intru megalomanie vaz ca are. Lamuriti-mi va rog sfatul ca sa stiu ce-i de facut.

 4. Sistemele astea de bruiaj,sistemele astea,costa mult? Ca bani nu sunt pentru textile.Mass-media transmitea ca un sistem de bruiaj costa 5000 Euro pentru un petenciar cu un efectiv de pana la 700 ppl(fara cadre) si 10000 Euro pentru un petenciar cu un efectiv de ppl peste 1200 ppl(tot fara cadre).De unde vin banii,oare de la Veronica?
  Sau va fi o oferta,bani de textila cu sisteme de bruiaj?Ceva de tipul 2 in 1? 🙂
  Cine a deturnat fondurile de echipare cu cele de angajare?

 5. Am o nedumerire: “colegii” astia noi de vin din scoala invata sau au invatat si limba romana sau doar feisbuceza? Ca pe tooooti dar pe toti ii aud ca masina, arma, motocicleta,telefonul, pixul chiar sunt smechere iar de exprimat parca as urmari un film cu oameni din epoca de piatra: gesturi si sunete nearticulate, ragaieli si alte onomatopee.Numai ei au creierul neted de patineaza musca.Vorba lui Badea am lipsit eu prea mult din tara sau lumea a decazut ca sa nu spun ca a luat-o razna in halul asta?Chiar nu mai sunt in stare sa gandeasca inafara unor mizerii promovate la rang de mare realizare?Ne

 6. Catalin, pare-se ca tu nu ai nevoie de vreo interventie externa in vederea limitarii, fiind gata.

 7. ok, am inteles domnule Dumitrascu, totusi cand vom avea forma finala in urma discutarii propunerilor, agenda de lucru ce spune, va salut!

 8. Domnule Dumitrascu, se vehiculeaza ca anul acesta urmeaza sa fie scoase la concurs locurile de conducere vacante . Din surse neoficiale se preconizeaza ca pot participa numai ofiterii cu vechime de cel putin 3 ani in specialitatea postului.Nu inteleg de ce un agent nu poate sa participe la examen pentru ocuparea unui post de director , director adjunct , sef serviciu.Ministerul Justitiei doreste sa limiteze participarea agentilor prevalanduse de modificarile noii legi a functionarilor publici din sistemul administratiei penitenciare.Va rog sa-mi comunicati daca se intentioneaza limitarea agentilor pentru ocuparea functiilor mentionate cu exceptia functiei de sef birou.

 9. vad ca s-au miscat destul de repede cu acest proiect din moment ce a fost deja publicat pe site MJ, cand vedem publicat si proiectul legii 293, o zi buna, multumesc!

 10. laudabila initiativa ministrului dar oare va mai ,,rezista,, sa duca la capat??? apropo, celalalt proiect cu statutul? cu respect

  • Avand in vedere ca are in spate o majoritate solida, eu zic ca rezista. In legatura cu celalalt proiect (statutul), s-au centralizat opinii si observatii, vor fi discutate si va fi promovat de catre MJ.

 11. se vede ca acest “fost detinut COSMA”are ceva impotriva “gardienilor” ,cu toate ca pe legitimatia mea nu scrie gardian,cand vrodata v-om scapa de numele asta -GARDIAN

  • In tara noastra, cei care au lucrat in inchisori de peste 200 de ani s-au numit gardieni, nu politisti, nici militieni.Asta este denumirea noastra, ca ne place sau nu, cu care suntem in constiinta populatiei.

   • Nu mă regăsesc în ea și nu îmi place. Memoria colectivă e deformată de o presă idioată și de impotența anepistă în a da personalului propriu o identitate.

    Nea Fane, cu părere de rău, dar nu mă aștept că să fie puțini care să gândească ca matale. Te intitulezi gardian? Să-ți fie de bine și dacă titulatura de polițist de penitenciare te va strânge, fă-te util și dă-ți nene demisia cu mândrie proletară (scrie acolo că nu suporți noua titulatură) și nu te mai chinui.

 12. SORINE am inceput sa te apreciez,ar trebui sa iasa si celalalt lider de sindicat sa vorbeasca nu sa stea in umbra si sa i-a banii “moca” lunar

  • Nu e treaba liderului de sindicat asta. Iese si Stefan, daca la la el va referiti, cand e vorba de actiuni sindicale. Am avut cateva actiuni comune destul de reusite acum ceva timp.

   • ma credeti ca eu nu stiu cum arata acest LIDER ,cu toate ca am fost cotizant si la el la sindicat

   • Nea Dumi faci aceeasi greseala ca multi altii,scopul perchezitiei nu sunt doar telefoanele,un cutit este mult mai periculos si nu-l bruiaza nimeni.

    • Se prea poate sa fac greseli, nu zic. Nu fac insa parte dintre cei care cred ca trebuie facute perchezitii pentru telefoane. Dimpotriva.

     Constat doar ca perchezitiile facute pentru a gasi mii de telefoane inseamna o gramada de ore suplimentare. Oricum mai mult decat o instalatie de bruiaj.

     In alta ordine de idei, ce spuneti despre greseala numita “proces de intentie”? 🙂

    • Deținuții din România nu au motive să atace personalul, pentru că oricum fac tot ceea ce vor. Legislația îi protejează în caz de abuz, iar eventualele măsuri disciplinare sunt anulate în instanțe ori procedura disciplinară este viciată de multitudinea de drepturi pe care deținuții le au, și care descurajează funcționarii, cei puțini, care încă încearcă să aplice Legea.

    • @dan Nitu: pentru prevenirea si sanctionarea dura a posesiei de arme albe de catre detinuti- arme descoperite in urma procedurii de perchezitie- legea ar fi trebuit sa prevada aceasta posesie ca infractiune si pentru asta detinutul sa fi incasat o noua condamnare! un raport de incident este aproape egal cu 0.Penitenciarul nu este sanatoriu balneoclimateric ,unde sa faci recuperari, penitenciarul prin insasi definitia lui- penitenta/ suferinta-trebuie sa imprime in constiinta fiecarui cetatean ,ca incalcarea constienta si cu rea- intenta a legilor ce guverneaza o societate va aduce si consecinte drastice( vezi cazurile de viol, talharie, omor cu premeditare cu incendierea victimelor, lovitura cauzatoare de moarte, trafic de carne vie, etc).Uite cum se face , ca o societate super-democratica ( SUA) inca mai condamna la moarte.Atunci cand incendiezi de viu un copil de 10 ani( vezi cazul pastorului de la Bistrita) cumva societatea nu trebuie sa te elimine?

     • La noi după ce contopea pedeapsa pentru posesie de arma albă, ți-ar fi râs în nas prin vizetă !

     • Cate din rapoartele de incident se finalizeaza cu ultraj?Doar un lucru meschin:” ATITUDINE NECUVINCIOASA” rahat.Daca va fi introdus acest sistem de bruiaj,multi fpss viitori politisti penitenciari vor fi bruiati in afaceri. 🙂

     • Noi fiind in UE nu mai avem pedeapsa cu moartea ca noi “e mai umani” si mai civilizati in timp ce alde USa sunt o tara nascuta dintr-o rebeliune si un popor de emigranti .Daca ar avea cineva curaj sa faca un referenduum cu privire la introducerea pedepsei cu moartea cred ca multi ar vota pro.

     • @Raileanu

      Legea prevede si sanctioneaza posesia de “arme albe’’ de catre detinuti, doar ca administratia locului de detinere nu intreprinde masuri in acest sens cand se descopera acestea asupra detinurilor. Baza legala are. Este vorba de art. 2, alin. 1, pct. 1 din Legea 61/1991.

      @Adkins

      Rapartele de incident nu au cum sa se finalizeze cu ultraj pentru ca procedura disciplinara a PPL nu prevede posibilitatea Comisiei de disciplina, ca in cazul FPSS sa se sesizeze organele abilitate.
      A) Acest o are si, conform art. 263 Cod penal, FPSS in cauza, FPSS care cunoscand faptul ca, de regula, nu este sustinut de sefi care nu doresc o atragere prea mare a atentiei asupra unitatii ca da bine la ANP daca nu se inregistreaza cu probleme. Aici o mare vina o are ANP ce considera o astfel de situatie (cea fara probleme) ca fiind una din care rezulta ca cei din conducerea unitatii stapanesc starea de spirit.
      B) Aceasta obligatie revine conducerii penitenciarului conform art. 227 Cod procedura penala si art. 263 Cod penal.

      Cel mai bine este ca administratia penitenciarului sa sesizeze organele abilitate pentru a-l proteja pe agentul si asa vitregit de soarta si lasat in bataia vantului (hotului). Dar, tot de regula, conducerea ii spune hotului : « ce sa-ti fac mai X , cum sa te scap, daca cutare ti-a facut raport sau plangere la parchet …« 😀

     • PS Si beneficiem de prevederile Codului penal referitoare la ultraj, doar ca nu beneficiem de sporul special de pedeapsa aplicat infractorului.

     • De ce nu iesiti cu o initiativa legislativa, domnule raileanu? Ce idei bune aveti!! Un nou cod penal, o noua lege de executare, lucruri de genul acesta. colegii v-ar aprecia foarte mult si ati castiga si la imagine.

 13. Domnule Dumitraşcu…….ne puteti spune si noua cand se vor scoate din nou functiile de conducere la concurs
  ……..cand se va termina cu toate imputernicirile astea..sunteti singurul in masura sa ne comunicati acest lucru…nu spune nimeni nimic, cand vor sa organizeze urmatoarele examene pentru functiile de conducere? Multumesc!

 14. Domnule Dumitraşcu…….ne puteti spune si noua cand se vor scoate din nou functiile de conducere la concurs
  ……..cand se va termina cu toate imputernicirile astea

Comments are closed.