Mobbing-ul sau hartuirea intentionata la serviciu

MobbingTermenul de mobbing provine din limba engleză şi a fost folosit mai întâi pentru a descrie acel comportament al animalelor care atacă în vederea izolării un anumit membru al grupului. Din păcate, nu numai animalele au acest comportament, ci şi oamenii.

In ce priveste mobbing-ul la locul de muncă,tratatele de specialitate il definesc ca o formă de agresiune psihică, exercitată şi repetată în timp, mai mult sau mai puţin intenţionat de unul sau mai mulţi agresori faţă de un singur individ, prin acţiuni negative, menite să izoleze persoana vizată.

Tot specialistii spun ca factorii care  conduc la aparitia acestui fenomen pot fi impartiti in 5 categorii, dupa cum urmeaza:

 1. Factori individuali – variabile socio-demografice, trasaturi de personalitate si stil de abordare a problemelor, comportamente specifice la locul de munca.
 2. Factori situationali – nesiguranta locului de munca, schimbari de la nivelul managementului.
 3. Factori organizationali – stiluri de conducere diferite, restructurari, climatul si cultura organizationala.
 4. Factori sociali – schimbarile economice, emigrarea, rata somajului.
 5. Factori de risc-  relatii deficitare intre colegii de munca, nivelul ridicat de stres legat de activitatea profesionala, stresul organizational (leadership, comunicare, organizarea muncii).

Dacă eşti hărţuit psihic, stigmatizat de colegi sau superiori prin zvonuri, intimidări, umiliri constante, discreditare şi izolare, înseamnă că eşti victima mobbing-ului, un fenomen care există… În ceea ce priveşte noţiunea de harţuire morală, în literatura de specialitate, se arată că:

  „Hărţuirea este un tip de violenţă rece, perfidă, ipocrită, uneori invizibilă practic, pe care o persoană o poate exercita asupra alteia. … Harţuitorul dacă se simte ameninţat şi deţine puterea, vă va ataca, iar scopul său este de a vă face să dispăreţi din peisaj …

Ştie că într-un interval mai lung sau mai scurt veţi solicita, până la urmă, un concediu de odihnă sau chiar veţi solicita schimbarea. Este adesea charismatic, are mult farmec şi îşi găseşte uşor aliaţi. Dorinţa sa cea mai mare este să deţină puterea. Mijlocul folosit: inlăturarea tuturor celor care se dovedesc a fi potenţiale ameninţări…

Hărţuitorul îşi zăpăceşte victima în aşa măsură, că aceasta ajunge să se îndoiască de propriile trăiri şi sentimente. Nu există un profil psihologic standard al victimei, ci mai degrabă, situaţii de muncă, situaţii care favorizează hărţuirea morală. Respectiv, acolo unde stress-ul este deja mare, unde sistemul managerial are prea puţin respect faţă de indivizi sau acolo unde solidaritarea între salariaţi e slabă.”

Lucrul acesta se intampla , din pacate, si cu noi lucratorii de penitenciare,insa constat ca si in atare conditii refuzam sa ne schimbam obiceiurile!

De exemplu, obiceiul de a-i zambi cu dragalasenie celui mai puternic, sau de a-i canta in struna, chiar daca nu are dreptate, chiar daca in realitate nu dai doi bani pe el.Oricat de neplacuta ar fi obedienta, rezultatul este de regula garantat, iti face viata mai usoara.Sau obiceiul de a pune intr-o lumina proasta un coleg plin de elan si bune intentii.Oricat de neplacuta ar fi delatiunea , rezultatul este garantat, nu risti sa-ti pierzi pozitia sau eventualele avantaje, amenintate fie ele si virtual.

Reclama asta cu delatiunea si obedienta  nu apare la televizor,ci se deruleaza acasa la fiecare dintre noi, acolo unde tatal sau mama te bat la cap in fiecare zi sa taci din gura,sa pleci capul,sa te faci folositor,sa sezi frumos si sa-l asculti pe cel mai batran sau pe cel mai puternic, chiar daca face rau sau spune prostii.

Unii vor spune ca incerc sa va starnesc impotriva sefilor, altii ca o pun de-o revolta in sistem,eu as opta pentru o alta varianta, si anume , indemnul la respect, indemnul de a fi politicos dar ferm, atunci cand abuzul sau nedreptatea devin obicei.

Pe langa familie si prieteni,profesia este un alt aspect al vietii unei persoane.Toti mergem la serviciu pentru a obtine o resursa prin care sa ne satisfacem in primul rand nevoile de supravietuire: casa, hrana si securitatea.In plus, ne satisfacem nevoia de a apartine, de recunoastere si de asumare a responsabilitatii, ne imbunatatim increderea ca suntem capabili si contribuim la binele social, intretinem si dezvoltam relatii sociale cu colegii, sefii si subalternii si , nu in ultimul rand , construim o latura a statutului social pe care ni-l dorim.

Efectele pe care le are asupra vietii noastre un loc de munca nesatisfacator tin de capacitatea fiecaruia dintre noi de a gestiona aceasta situatie, de a tine stresul in frau, de a ne asuma  riscuri si de a gasi solutii.De aceea este important sa stim clar ce ne motiveaza si care ne sunt prioritatile ca sa putem fi eficienti si productivi, dar mai ales multumiti.

Tu ai trecut prin astfel de experiente?
Cum ai reactionat?

Schiopu Radu
secretar general  FSANP

35 Comments

 1. Ideea unui audit pe aceasta tema ar fi benefica doar pentru subalterni, dar asa ceva nu se va intampla, pur si simplu din motive usor de inteles … va asigur ca nimeni din ANP nu este interesat de pleaba sistemului si nici nu au motive sa deranjeze sefii din penitenciare atata timp cat la suprafata totul pare in regula. Crede cineva ca ANP are interes sa trimita un audit (spre exeplu), la Arad? …. atata timp cat la ANP nu ajug scandaluri si nimeni nu rabufneste, sunt ei curiosi cum Belezan isi bate joc de aia din paza? … sau cum Lancea distruge incet si sigur psihicul celor din logistica …iar daca ar fi sa continuam aici as putea sa va dau exemple din aproape toate sectoarele, totusi nu o fac pentru a nu-I implica pe cei mici care si asa sunt supusi uneo presiuni din partea sefilor directi.

  P.S. in problem de genul acesta ar putea sa-si faca simtita prezenta si sindicatele, dar cine sa-i mai condamne si pe liderii de sindicat cand ei insisi sunt supusi acestor tratamante.

  • Isi bate joc cand nu e Briciu la lucru si cand Dobra il pupa bine……….. de un timp in coace avem 10 sefi de sectii dar in acte doar 3 iar Palade se tine de sfoara saracu ca poate iasa la pensie. Apropo V.T trebuia sa vorbesti de scandalul ce la avut Dobra cu Lancea pentru impartitul de sponsorizari, procent la fiecare etc… Poate ANP va binevoi sa ne faca o vizita sa vada realitatea zilei de maine? In rest domnilor colegi ajenti va doresc spor la treaba!

 2. Un excelent articol domnule Radu. Din pacate hartuirea sau tracasarea cum as numi-o eu exista si se practica. Consider ca este mai des aplicata pe un ofiter care se ridica profesional si devine un lider carismatic. Este , de regula, imediat perceput ca challenger, un pericol iminent care trebuie suprimat, improscat cu noroi si inglodat in sarcini si responsabilitati (materiale de intocmit, functii de dus, s.a.) Un manager adevarat ar trebui sa fie bucuros de dezvoltarea unui asemena leader in unitate si cooptarea in echipa constituie o arta dar dimpotriva marginalizarea si hartuirea sunt alesele. Acest fapt DOVEDESTE CA IN POFIDA CONCURSURILOR IN CARE SE PRETIND PROIECTE DE MANAGEMENT directorii alesi sunt de regula un fiasco. Tot ce reusesc acestia este sa divida personalul pentru al manipula si sa genereze ba mai mult sa intretina grupuletele in animozitati.
  Unde este analiza anuala a managementului directorilor, analiza care daca ar fi obiectiva ar scoate la iveala asemenea practici. Se impune interventia federatiei in a se realiza anual o analiza a managementului echipei din fiecare penitenciar (director- directori adjuncti) care sa arate practicile existente, politicile adoptate, respectarea legislatiei si mai ales corelatia cu proiectul de management cu care a castigat ( UNII DIRECTORI AU AVUT ACORDATE NOTE FOARTE MARI LA PROIECTE SI DESE ORI NOTE MAI MICI LA ABILITATI????) pana NU VOM IMPLEMENTA ACEST MOD DE ANALIZA MANAGERIALA INDEPENDENTA (FARA PROTEJEE) vom avea asemenea probleme de tratat. Spunea colegu Radu ,, aflati vremelnic,, dar pana cand??? pana nu mai este sustinere sau un eveniment MEDIATIZAT NU IL DEBARCA. Un audit corect va asigur stimati colegi ca scoate in evidenta asemenea practici. Spre exemplu sunt directori care au folosire la munca dar putini stiu ca incasarile sun problematice, beneficiarii ,,uita sa mai achite,, si ne rezumam sa intentam actini in justitie. Sunt unitati care nu au incasat sume foarte mari de pe urma muncii detinitilor dar unitatea a virat salariile ppl si achita contributiile. Paguba este multiplicata astfel si procesul intentat nu duce ce cele mai multe ori la recuperarea banilor. Desigur ca vorbim aici de neglijenta si nu de intentie care ar fi mult mai grava. Sper ca am reusit sa captez atentia, vor reveni si cu detalii din unitati.,

 3. Dle Schiopu, RadupunctSchiopu, mă aştept la o minimă decenţă din partea unuia care se vrea sau ar trebui să fie un exemplu.

  Ţi-am citit “creaţia” cu cel puţin aceeaşi atenţie de care ai fost nevoit să utilizezi în ale compilării.

  Nu despre necesitatea sau eventuala utilitate a subiectului era vorba. Nu vreau să intru în amănunte, dar, dacă vrei părerea mea, “semnalul de alarmă”, la ora actuală este egal cu zero, iar orice discuţie despre mobbing în societatea românească şi pe piaţa muncii din România este o poveste de adormit salariaţii atunci când s-au epuizat basmele de zi cu zi.

  Dă-mi un singur caz de mobbing demascat şi dovedit în România, după cel de-al doilea război mondial, şi după asta mai stăm la poveşti.

  Nu ştiu cât de tare pot să mă afirm eu, un simplu cititor, dar ştiu că tu, cel puţin în ochii mei, ai “reuşit”.

  Sper să nu te caracterizeze aceleaşi “calităţi” şi în restul activităţilor pe care le desfăşori.

  Aşa-i că ADMIN-ul, pe vremea Penifestului, scria fain de tot ? Sunt convins că ţi-a plăcut şi ţie. http://penifest.blogspot.ro/2009/04/la-manipulare-inainte.html

 4. Putem spune, mergând mai departe, că în România există şi forme perverse, atipice de mobbing. Ce altceva poate fi acea teroare rece, acea hărţuire permanentă, pe care o aplică membrii de sindicat pe blogul de faţă, nemulţumiţi de prestaţia celor din conducere, dacă nu o nouă formă de mobbing? Ca să nu mai zic că aceste acţiuni vădite, precum cele de pe blogul FSANP, la adresa unui iftinc, de exemplu, duc la izolarea acestuia. Se merge până într-acolo incât obiectul “mobbing”-ului penitenciar devine taciturn, ursuz mai ceva ca înainte, uituc, lehamitos, mai lehamitos ca odinioară, uită dosarele în sertar mai ceva ca în tinereţe, nu mai rezervă bilete la avion şi pleacă cu trenul de noapte, se izolează singur cuc în cuşetă, priveşte peste umăr când pleacă din Ghiculeasa sau când intră intr-o toaletă, etc. De aceea vin şi atrag atenţia să nu vă jucaţi cu “mobbing”-ul pe lângă cei găsiţi nevinovaţi. Îi puteţi avea pe conştiinţă. Am onoarea să vă salut. Si noi pe voi, desigur.

  • Mobbing se intampla sa fie doar atunci cel care detine puterea in organizatie coordoneaza actiunea. Apararea, chiar si in grup, nu poate intra in aceasta definitie. Dar, interesanta interpretare.

   • este o idee! ma gandesc ca daca tot se afla in derulare modificarea statutului sa introducem la cap. -abateri disciplinare- si mobbing-ul., si bineinteles imputernicirea pe o functie de conducere peste 12 luni a aceluiasi f.p.s.s- tot ca abatere disciplinara.:)Dupa ce rezolvam asta vom analiza fenomenul de bullying in penitenciare si in organizatiile sindicale!

   • Da, nea Dumi. Am înteles. Adică, cel care deţine puterea pe linie de resurse umane, să zicem, coordonează actiunea la adresa celui slab, fără ca cineva, un terţ, sindicatul de pildă, să poată interveni în apărarea celui slab. Întrebare. Cât va mai rezista cel slab, cel care îl ţine în cârcă pe cel gras? Sau, în altă ordine de idei, cât îşi va mai ţine echilibrul cel gras? Mobbing, mobbing, dar să ştim şi noi. De aia sunt bune anonimele, pe care le şi încurajez în speţa mobbing-ului.

 5. apropo de acest conflict de interese. In recent incheiata Inspectie generala de la CR Targu Ocna de cateva ori sunt sesizate aspecte referitoare la doi salariati: domnul Popoiu – director adjunct DEA si doamna Popoiu – contabil sef.

  Recunosc, nu stiu daca exista o relatie de rudenie intre cei doi, mai precis un conflict de interese dar banuiesc ca nu din moment ce la o alta pagina inspectorii ce au controlat fac mentiunea inexistentei vreunui conflict de interese 😀

  • Raporturi ierarhice directe
   Articolul 95 interzice raporturile ierarhice directe în cazul în care funcţionarii publici
   respectivi sunt soţi sau rude de gradul I – inclusiv dacă superiorul are calitatea de
   demnitar. Persoanele care se află în una dintre situaţiile de mai sus trebui să opteze,
   în termen de 60 de zile, pentru încetarea raporturilor ierarhice directe sau renunţarea
   la calitatea de demnitar.
   Existența raportului ierarhic între soți sau rude de gradul I şi neîndeplinirea obligaţiei
   de a opta se constată de către şeful ierarhic superior al funcţionarilor publici respectivi,
   care dispune încetarea raporturilor ierarhice directe dintre funcţionarii publici soţi sau
   rude de gradul I.
   1.Recommendation No. R (2000) 10 of the Committee of Ministers to Member states on codes of conduct
   for public officials, disponibil la adresa web https://wcd.coe.int/wcd/ViewDoc.jsp?id=353945&Site=CM
   2 Managing Conflict of Interest in the Public Service, disponibil la adresa web
   http://www.oecd.org/dataoecd/17/23/33967052.pdf

  • @un oltean: nu este conflict de interese si nici raporturi ierarhice directe in acest caz. Dl. Popoiu este contabil sef iar doamna este sef SEA , dar cei doi angajati nu sunt soti.

   • @Raileanu

    Raporturi ierahice directe sunt deoarece contabilul sef se subordoneaza direct sefului SEA, CR Targu Ocna nedetinand functia de director adjunct DEA.

    Referitor la gradul de rudenie am remarcat doar coincidenta de nume, facand clar referire la faptul ca nu cunosc daca sunt, sau nu, rude.

 6. Da,plin de mobbing peste tot.Grozav mobbing.Observ cu stupoare si mobbing-ul practicat in sanul FSANP.Care sunt cauzele stimate B.Ex. al FSANP ? 🙂 🙂 🙂

  • Si uite-asa vedem si cine-si citeste mail-urile si cine nu… si cine are acces si cine nu. Cutiile de rezonanta functioneaza deci. 🙂 Nu va faceti griji, doar o discutie colegiala despre rolul contradictiei principiale in pastrarea sanatatii unei organizatii.

   • Da,nu-mi fac griji pentru cine citeste si cine are acces.Totusi sunt preocupat de soarta FSANP si acest lucru imi da griji.Eu am comparat FSANP cu F 16 🙂 -mai nou cu o Drona dar cred ca ma insel.
    Site-ul a devenit plicticos,noroc ca se ocupa Cosmin Dorobantu de reanimarea lui.Cat despre B.Ex-ul cel nou,adica exista? 🙂
    Nu am citit un articol al doamnei Nina Stroe,si asta nu din cauza ca nu verific zilnic site-ul FSANP ci pur si simplu nu gasesc.
    Nu am citit vreun articol semnat de Florin Schiopu,Gheorghe Bran,Alexandru Gherghina,Ioan Luca.Cred ca,cutia de rezonanta are fisuri.Ma bucurasem, daca este voie,de o schimbare binevenita a interfatei site-ului,dar a fost de scurta durata.
    Deci, cat de diplomat ar fi raspunsunsul dumneavoastra,domnule Dumitrascu,eu nu vad decat o organizatie intubata.Am citit totusi o interventie a domnului Ioan-interventie prin care spunea domnia sa,ca la Vaslui e raiul pe pamant.Vreau sa-i reamintesc domnului Ioan,fara pic de rautate,ca sistemul penitenciar nu inseamna doar Vaslui.
    Si mai cred ca noul B.Ex nu trebuie sa se raporteze in activitatea sindicala strict la penitenciarul de unde provine persoana sa.
    Cutia de rezonanta,este defapt o cutie a Pandorei 🙂
    Cu stima domnule Dumitrascu,
    Adkins

     • Dati-mi voie sa va contrazic.Ar fi culmea sa nu fiti de acord cu noul B.Ex 🙂 Eu, sunt totusi o fire optimista,dar va pot intreba: Va rog sa-mi comunicati numarul REAL al membrilor FSANP pana in data de 31.05.2013,si 01.06.2013 pana in prezent,in raport cu numarul REAL al membrilor la finele lui 2012? Atat am voie sa stiu,chiar daca postez cu pseudonimul Adkins si nu sunt de gasit pe listele membrilor FSANP dar puteti sa ma numarati printre membrii. 🙂
      Cu stima,
      Adkins

 7. Aveti dreptate referitor la hartuire dar aceasta,de cele mai multe ori se intampla numai din cauza ,,nepotismelor”din sistem,marea majoritate isi au ,,sotiile”angajate in subordinea acestor,,sefi”desi Lg.293 art.4,nu permite acest lucru dar,legea este facuta sa fie incalcata si,pentru a-si proteja odraslele,fac tot felul de mutari…si amenintari in caz ca,nu te supui si,atunci te obliga sa treci la fapte adica,sa-ti cauti DREPTATEA , unde?la Corbi ?Dar daca vrei intradevar se poate deoarece cel care pierde o lupta nu trebuie neaparat sa piarda si razboiul.
  Asa ca,ar trebui sa se vada cine si cum lucreaza ,sa se faca o departajare a nepotismelor si,cei care sunt inputerniciti de ani de zile in Functii Cheie si,nu vor sa participe la concursuri de teama ca nu le vor trece…si nu vor mai fi inputerniciti!!!! Sa treaca frumusel la locurile lor.

 8. chestii de psihologie, tratate ne trebuie nouă acum, le-am făcut pe toate, am rezolvat cu banii de echipament, am terminat cu denumirea noastră, am ….., gata mai era asta cu psihologia,
  felicitări domnilor!!
  P.S. apropo nu mergeţi, sau măcar trimiteţi o coroană la regele Cioabă

  • Nu era rău dacă i-o fixa pe cap cineva în cuie, ca să nu i-o mai dea jos nimeni. Să fie „regele țiganilor” forever. O adevărată jignire la ceea ce a însemnat instituția monarhiei la noi.
   Departe de a fi de acord cu orice teorie a conspirației, tot respectul pentru MI5 pentru ceea ce s-a întâmplat la metroul parizian. Un stat care se respectă nu acceptă țigănii gratuite.

 9. Domnule Radu Schiopu dumneata ai citit proiectul privind Metodologia activitatii de evaluare psihologica periodica?
  Uite acolo exemplu de mobbing institutional.
  Si ca sa te parafrazez: “Tu cum ai reactionat?“

  • Stimate domn,
   Va rog sa faceti propuneri in vederea inbunatatirii acestei metodologii.Ea se afla in procedura de consultare in unitati,urmand ca in final sa fie discutata cu organizatiile sindicale.Cred ca numai daca suntem implicati reusim sa evitam cele descrise de colegul nostru Radu Schiopu.
   Cu respect.

  • dar exista si o alta latura a mobbing-ului care provoaca placere si satisfactie, o particularitate a sistemului penitenciar.Este vorba despre imputernicirile in functiile de conducere. Hartuiti pana la extaz de catre conducerea ANP acestia sunt imputerniciti pe functii de conducere in ciuda capacitatilor limitative profesional , uitati pe acele functii de conducere ani de zile chiar daca au picat la concursul de ocupare al functiei pe care ulterior a fost imputernicit sau si mai grav , nici nu a participat la concursul de ocupare a unei functii de top dar se trezeste ca gestioneaza functia respectiva ,” hartuit si presat” fiind de catre sefii din ANP.Astazi esti sef de resurse umane- hop mobbing-ul- si maine esti sef birou educatie sau sef sectie exterioara. Se scoate la concurs functia de director de penitenciar, ei si ce! stiu ca daca nu particip la concurs , apare iar nenea Mobbing si ma imputerniceste pe aceasta functie chiar daca nu am cele mai minime capacitate manageriale!

 10. Prietene oltean, pe de o parte, m-am adresat, zic eu, corect, şi anume semnatarului articolului.

  Am vorbit de “sindicatul pe care îl păstoreşte”, şi nu de blog.

  Pe de altă parte, ai dreptate. Articolul la care am făcut referire este al celuilalt domn Şchiopu. Florin. Aici am fost în eroare, recunosc, cum am fost şi la trimiterea cu postarea.

  Dar, faptul că există doi domni Şchiopu, cu atribuţii oarecum diferite, asta nu-l scuză pe cel în cauză. Pe tehnoredactor, cum foarte subtil îl denumeşti tu.

 11. Raspuns la intrebarea din finalul articolului, o speta pe care o cunosc intamplator, o persoana … :

  A. A trecut destul de des in acest an prin astfel de “experiente” 😀 A reactionat, initial, asa cum i s-a parut normal, prin petitionare catre directorii generali ai ANP si catre DPCT – ANP.

  Prima data prin martie 2013, ultima data la inceputul lui august 2013. Raspunsul acestora probabil s-a ratacit, il asteapta in continuare. 😀

  Asta privind hartuirea 😀

  B. In rest a avut parte si de alte abuzuri. In nota clasica a petitionat de asemenea directorilor generali ai ANP. In unul din cazuri petitia a fost repartizata DIP catre solutionare. In aceeasi nota clasica DIP a cerut detalii persoanei acuzate, director de penitenciar, sens in care acesta a audiat si a luat declaratii inclusiv de la martorii mentionati de petitionar 😀 Rezultat previzibil …

  In final, sub semnatura a 3 directori generali a fost indemnat sa ma adresez Comisiei de disciplina a Ministerului Justitiei. Ceea ce acesta a si facut din ce cunosc. 😀

 12. Domnule Schiopu, frumos şi cinstit, mai ales pentru un lider de sindicat, era să indici şi sursele din care te-ai inspirat atunci când publici “ditamai” articolul de fond. Sau, măcar, să-l pui între ghilimele pe tot, aşa cum ai catadicsit doar pentru alineatul pentru care ştiai sigur că nu poţi fi suspectat de… atâta expertiză.

  Apropo, dacă ai fi citit comentariile de pe blogul sindicatului pe care îl păstoreşti, ai fi putut evita situaţia asta, nu tocmai onorabilă. În data de 07 august, anul curent, orele 20 si 11 minute, la articolul publicat tot de dumneata – “Poate ne dorim si altceva…” – un comentator, Centitzian, posta un comentariu preluat cu nume şi prenume de pe site-ul unui psihoterapeut. Ia de vezi dacă îţi recunoşti o parte din “operă”. Pentru cealaltă parte, dacă vrei, îţi dau eu link-urile.

  Apreciez faptul că ai muncit niţeluş pentru a compila, şi ai “săpat” inclusiv prin arhiva răposatului Penifest, fie-i cerneala uşoară ! Dar…

  Sper să ai tăria de caracter şi să publici comentariul. Pentru orice alt gest, iniţiativa îţi aparţine.

  • Fara sa iau apararea, faci o mare confuzie datorita celor doua nume identice.

   Unul este tehnoredactorul articolului, altul este care l-a postat si, intr-un fel, pastoreste acest site.

  • Daca ai fi citit cu atentie articolul ai fi descoperit si sursele documentarii(dictionar,literatura de specialitate, precum si parerea unor specialisti), iar daca incercai sa faci o expertiza pe text ti-ai fi dat seama cu siguranta de ce a fost postat acest articol.
   Daca nu ti-ai dat seama acesta nu este un articol cultural care promoveaza tinerele talente,ci un articol care incearca sa semnaleze unele “deviatii “de comportament ale unor sefi vremelnici ai acestui sistem.
   Ti-as recomanda sa incerci sa te afirmi pe alte site-uri,respectiv la alt sindicat, asta in cazul in care nu ai de comentat ceva folositor.

Comments are closed.