Schimbare / Mutare

579_Tabla de sah_1Memorandumuri, adrese, solicitari, tensiuni, sindicate, ANP, elevi, studenti, bani de echipament… acestea au fost doar cateva din cuvintele cheie care au stat pe buzele lucratorilor sistemului penitenciar de cateva luni bune si pana in prezentul istoric.Usor, greu, le-am trecut si pe acestea. Normalitatea isi vrea si ea locul ei, iar noi, lucratorii impovarati ne-o dorim mai mult decat ne doreste ea pe noi.

Unul dintre lucrurile normale este reluarea procedurilor de schimbare/mutare din functie conform OMJ-urilor 2397 si 2398 din 2012. Da,ca urmare a finalizarii procesului de repartizare a absolventilor institutiilor de invatamant pentru pregatirea personalului de penitenciare, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) , prin Adresa DMRU nr. 55632 / 09.09.2013 a anuntat unitatile penitenciare subordonate ANP ca pot scoate la schimbare/mutare posturile vacante. Asadar, Adresa DMRU nr 49655 / 14.08.2013, prin care se suspenda initierea de noi proceduri de scoatere la schimbare din functie a posturilor vacante nu mai are aplicabilitate.

Avand in vedere ca se vor relua procedurile de schimbare/mutare din functie, FSANP solicita ANP, cat si unitatilor penitenciare din teritoriu respectarea principiului transparentei si al egalitatii de sanse.

Adresa ANP DMRU reluare proceduri schimbare, mutare din functie

29 Comments

 1. Am crezut ca doar in Politie se comit astfel de abuzuri.
  Fratele meu este absolvent al Scolii de Maistrii Militari Pitesti, Arma – Auto, iar acum, ajuns la penitenciar face paza detinuti. Lucru pe care nu l-a invatat in scoala. Mi se pare ridicol, aberant si fara scrupule sa pui un copil de 20 ani pe care l-ai pregatit in mecanica auto sa faca paza detinuti de maxima siguranta.
  Nu are prevazut asa ceva in fisa postului.

 2. Cum se face ca eu desi fac naveta peste 70 de km, nu mi se deconteaza transportul si nici chiria??? mi s-a spus: ,,da-ne in judecata”. ce sa fac,??? m-am saturat……………………

  • Mai dati ceva detalii, unitatea in care va desfasurari activitatea. Daca nu doriti ca aceste date sa fie publice, aveti o adresa de mail: fsanp@fsanp.ro. ideal ar fi ca situatia sa se rezolve inainte de instanta

 3. Dedicatie de la subalterni pentru un anumit Director de Directie

  In timp, pentru a ne putea practica meseria cu succes, am preluat comportamentul Apei si a Cainelui :
  Apa nu se opune la nimic, pe unde este dirijata pe acolo merge,ocoleste stancile, sta in baraje, face tot ce i se comanda, fara sa se imporivesca. Dar apa este cel mai puternic element din natura, stanca pe care o ocoleste, o gasim mai tarziu sub forma de nisip abandonat pe malurile apelor curgatoare. Tot apa prin actiunile ei distruge metalul, dar mai presus de toate, atunci cand inunda, nu te mai poti apara din calea ei, distruge tot ce este viu si acopera pamantul.
  Cainele chiar daca il infometezi, chiar daca nu ii dai apa, chiar daca nu ii asiguri conditii, chiar daca esti nepoliticos cu el, lui cainelui nu-i pasa, el se lipeste de tine, asculta de tine, da din coada cand te vede, comportamentul tau ostil fata de el, comportamentul tau agresiv fata de el, comportamentul tau neloial fata de el, nu il deranjeaza, el se poarta cu tine, ca si cum TU esti cel mai mare BINEFACATOR al lui. Cainele este un animal, dar ce lectie ofera omului ! Cainele te ataca doar in doua cazuri, cand il agresezi prea rau si trebuie sa se apere ca sa-si salveze viata, sau cand vrei sa ii ei hrana de la gura, dar si in acest caz se afla tot in situatia de a – si proteja viata.
  PS
  Nu avem legatura cu cainii comunitari, dvs domule director de directie, sunteti stapanul nostru, dar cred ca vreti sa ne hingeriti, sau sa ne eutanasiati ! Daca nu mai vreti sa ne platiti intretinerea la adaposturi, de ce nu lasati oameni mai milosi, de la alte compartimente sa ne preia ? De ce ne infometati, domule director, vreti sa devenim agresivi ?

  Va multumim pentru toate ,,eforturile” depuse pentru noi !

 4. Domnule Cosmin,ete corect ca pe o functie de conducere sa fie imputernicit timp de 6 ani un ofiter care este pe functie de executie si…nu vrea sa participe la nici un concurs organizat pentru functia imputernicita deoarece,daca pica la concurs ….nu v-a mai fi imputernicit.
  Ei si…daca tot se profita de aceasta SITUATIE inseamna ca,,CINEVA”, il tine in brate si domnul ofiter executant …de ce sa nu profite?Pana cand aceste abuzuri ?Nimeni nu sesizeaza ca sunt,,aranjamente”…nu numai ca profita dar face si abuz de putere!!!!!!!!!

 5. Respectiva decizie a intrat in desuetitudine datorita prevederilor care nu se aplica (renuntare compensare Trs, stabilire repausuri pentru ture, daca munca in repausurile sapamanale si in zilele de sarbatoare legala este si munca suplimentara sporuri platite pana la pragul Fti/Ftl,etc!)! si a pontajului care nu este corelat cu aceasta! Avem ce meritam! Si, din pacate, am ajuns in stadiul in care o decizie modifica un OMJ ori este mai tare ca o lege! Deh, activam sub egida MJ si ne permitem sa devenim stat in stat! chiar mai tare ca statul!

 6. Acum ca au dat banii de echipament cred ca in curand vor aparea intrebarile de banii de echipament pe prima jumate din 2013.

 7. Rugam ANP-ul sa nu mai faca adrese catre Scolile de Maistri militari de la MAPN ca elevii ce termina aceste “scoli” sa fie repartizati catre unitatile penitenciare. Acesti elevi, in primul rand nu au pregatirea necesara de specialitate si in al 2-lea rand nu au nici o treaba cu sistemul penitenciar! Doar pentru simplu fapt sa castigam oameni? Nu multumim!

 8. Domnule presedinte FSANP,exista vreo DECIZIE,DISPOZITIE a directorului general prin care se
  arata ca nu poti munci mai mult de 8(OPT) ore pe zi ,cu exceptia turelor decit cu acordul tau scris??

  • Da.Exista art.3,alin.2 din Decizia directorului general al ANP nr.569/28.06.2012 si care suna asa:
   Art. 3.
   (1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă este considerată muncă suplimentară.
   (2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
   (3) Personalul din sistemul administraţiei penitenciare este obligat să se prezinte la programul de lucru stabilit, precum şi în afara acestuia, în situaţii temeinic justificate, pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, având dreptul la compensarea muncii suplimentare, potrivit legii.

   Problema este aceea ca salariatul nu uzeaza de aceasta prevedere legala.

  • Prietene anonim, mergi in legislatia nationala si citeste tot de acolo! o data cu legea 284 (legea salarizarii unitare), a legii pensionarii, a legilor si ordonantelor guvernamentale de restrangere a cheltuielilor bugetare din 2009 pana in prezent, esti un muritor de bugetar ca toti bugetarii! 293 nostru e de forma si se caznesc de luni bune sa ii dea o alta forma! munca pentru toti muritorii din sistemul de aparare (fpss din ANP si politie), iar cei care au ramas militari sunt si mai nenorociti (acestia muncesc “fara numar”) se supune Codului muncii! Toti si-au corelat legislatia interna pe aceastalege, numai noi avem D569!!!!

   • Ce repede uitam tot.Am 23 de ani vechime in sistemul penitenciar(sector operativ) si tin minte ca lucram in program 12/24 continuu,aveam 2 sau 3 permanente,in ziua in care intram seara in servici dimineata veneam la instanta si ma intorceam pe la ora 15-16,uneori si seara la 19, de intram direct in servici. Acum D569,asa cum o numiti,de bine de rau, in cele mai multe unitati,a rezolvat problema orelor suplimentare si a sarbatorilor legale.E adevarat ca decizia este perfectibila, ca poate fi modificata, important este ca produce efecte benefice pentru multi din colegii nostrii. Avem de lamurit problema repausului si o sa rezolvam si acest lucru.Dar ca sa ignoram totul…

    • Am 23 de ani vechime si am lucrat aproape tot atatia ani in paza. 12/24 continuu, 12 ore foisor fara schimbator, 220 ore pe luna! asteptam sa se produca o minune cu aceasta D569, dar rezultatul ei este sub asteptari. in afara de faptul ca imi dubleaza orele lucrate intr-o zi de sarbatoare (12-13 zile intr-un an din care prind, statistisc 1/2 din acestea in serviciu), nu rezolva mai nimic! sambete si duminici lucrate, concedii planificate dupa ureche numai sa iasa pontajul, ore suplimentare de ordinul zecilor de mii nerecuperate! Daca nu corelati decizia cu Codul muncii, degeaba imi dati ore duble in compensare pentru cateva zile de sarbatoare , in timp ce, din concediul meu de 45 zile calendaristice eu efectuez in realitate doar 32-35 zile in timp ce un lucrator din administrativ poate sa si le ia pe toate in zile lucratoare! suna cumva a echitate? am obtinut ceva care sa ma faca sa cred ca si eu, lucrator din paza am aceleasi drepturi ca si colegul meu care are 4 weeck-end-uri pe luna si 45 zile lucratoare de concediu de odihna?

 9. cit este de legal ca personalul din sectorul administrativ sa fie mutat la escortarea
  ppl ,care este cadrul legal.

  • Tine in primul rand de ce are scris in fisa postului.Daca a acceptat sa semneze o fisa a postului,in care are prevazut ca executa si alte sarcini,este posibil ca sa se uzeze de acest lucru. Aceasta prevedere inclusa in fisa postului,din punctul meu de vedere, nu este legala,insa daca fisa este semnata de salariat se prezuma ca este de acord.

   • Acordul colectiv si Contractul colectiv de munca mai prevede si un program de 10 ore(acolo unde situatia “impune” la punctele de lucru) dar numai cu ACORDUL SCRIS AL ANGAJATULUI,iar daca vorbim de fisa postului d-le Schiopu,ca angajatul sa execute si alte misiuni,face strict referire la executare de alte misiuni in cadrul aceleasi functii ce o are in fisa postului,putem discuta despre abuz domnule Dorobantu,in situatia de a semna(ca prostul-dar din bun simt,ca sa dai bine la sefu) ANEXA LA FISA POSTULUI care binenteles ca inseamna o functie net superioara fata de cea din fisa postului.Si atunci intervine delegarea pe o functie superioara cu un coeficient mai mare,ceea ce inseamna mai multi bani daca sunt mai multi in cauza,iar asta nu da bine la anp.
    Directorii trebuie sa priceapa ca nu personalul existent este de vina,de numarul redus de cadre.Directorii trebuie sa priceapa odata pentru totdeauna ca in aceasta munca nu poti face compromisuri(atat pe sectie-un agent cu 300 ppl fie ei RSD si punct de lucru de 60 ppl cu un agent fie ei tot ppl RSD(chipurile,ai doua elemente ajutatoare-rahat) .Cine risca acest lucru e bun de plata.
    Am o intrebare.In ce conditii se pot incheia contracte de sponsorizare intre penitenciar si un beneficiar,beneficiar cu care penitenciarul are incheiat contract de activitati productive?

    • Cu privire la acea prevedere din fisa postului, este adevarat ce afirmati, cu completarea ” in limita competentelor legate de functia.ocupata” , asta pt a evita situatiile de genul ca cel de la evidenta sa fie pus sa desfasoare sarcini de gestionar alimente :).

     O prevedere generala de genul “desfasoara si alte activitati punct” e una ilegala.

     Cu privire la contracte se desprind doua aspecte: unul de natura legala, unde nu cred ca exista probleme, si unul de natura morala, aspect ce poate fi comentat in fel si chip, nascandu-se in timp tt felul de suspiciuni.

     Nu cred ca ma insel cand afirm ca FSANP a solicitat administratiei sa evite, ca sa nu folosesc alt termen, contractele de sponsorizare cu beneficiarii de forta de munca.

Comments are closed.