Strategia de dezvoltare a sistemului penitenciar pentru perioada 2013-2016

StrategieNou! După simulări salariale ce-au stârnit ”admirația” zeloșilor agenți de penitenciare amenințați din nou cu tăieri salariale, după lungi activități de corvoadă, inventiva Administrație Națională a Penitenciarelor (ANP) a găsit utilă creionarea “Strategiei de dezvoltare a sistemului penitenciar pentru perioada 2013-2016. Uite c-om vedea-o și p-asta! Nu-i așa că aveam nevoie de niscaiva strategie  de dezvoltare, că prea eram, așa, pierduți în abisul degradării…?

Cu bani și resurse umane puține, cu greu poti sa dezvolti sistemul penitenciar, poți doar să te îmbeți cu apă rece, dacă ai bani să o cumperi și pe aia.

Să aducem deci în discuție câțiva din pilonii de bază ai sistemului penitenciar românesc, sărac, bolnav și hulit de mass-media, cărora aș vrea să le comentați dumneavoastră problemele:

 1. Siguranță și regim penitenciar
 2. Reintegrare socială
 3. Asistență medicală
 4. Buget

Strategia de dezvoltare a sistemului penitenciar pentru perioada 2013-2016 cuprinde câteva obiective strategice, printre care:

 • Garantarea siguranţei sistemului administraţiei penitenciare şi uniformizarea modului de aplicare a regimului penitenciar,
 • Educaţie, asistenţă psihologică şi asistenţă socială adaptate nevoilor deţinuţilor, în vederea creşterii şanselor de reintegrare socială,
 • Asigurarea asistenţei medicale de calitate,protejarea şi promovarea sănătăţii, precum şi prevenirea îmbolnăvirilor,
 • Management instituţional performant,
 • Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii sistemului penitenciar

Aceste obiective le găsiți detaliate în atașament și am rugămintea ca cei cunăscători să-și dea cu părerea vizavi de acest proiect de Strategie de dezvoltare.

 1. Proiect Strategie ANP 2013-2016

21 Comments

 1. Domnule Dumitrascu,am auzit ca sindicatul de la (editat admin) Giurgiu a deschis un proces in instanta privind sporul de studii superioare neacordat agentilor in momentul de fata.Aveti cumva stiinta despre acest lucru?Ne puteti da mai multe informatii?Tot din auzite ,colegii de la MAI spuneau ca au castigat in instanta acest spor.

   • Buna ziua. Conform prevederilor legale, in vigoare, sporul de studii superioare pentru agenti, nu se mai poate acorda dupa Decembrie 2009. Asta spune legea. La avizierul Sindicatului Fraternitatea din Penitenciarul Giurgiu este afisata pronuntarea de la Targu Jiu, unde instanta s-a pronuntat in acest sens.

 2. Domnule Dumitrascu,Domnule Dorobantu,stiati ca au inceput din nou diferite cursuri pe proiecte organizate de ANP si colegii sunt din nou obligati sa se deplaseze in tara la acestea pe banii personali ? Sunt colegi care nu si-au primit banii pe deplasari la astfel de cursuri nici acum dupa 3-4 luni de zile si sunt sume destul de considerabile 3-400Ron in functie de distanta.Nu este normal sa se intample asa ceva.Daca ANP-ul nu are bani sa asigure deplasarea participantilor, chiar daca aceste cursuri sunt pe proiecte sa nu le mai organizeze.Va rog sa va informati la ANP despre aceste situatii si incercati sa faceti ceva pentru ca acestea sa se rezolve favorabil pentru cei in cauza.Sunt multe situatii in care unii colegi sunt pusi in situatia de a imprumuta diverse sume de bani, pentru a se putea prezenta la aceste cursuri si a nu fi sanctionati .Asta da stategie de dezvoltare a sistemului.

   • Domnule Joe,cu tot respectul pentru colegii mei,dar AU FOST PROSTI ca s-au dus.Asta inseamna ca comunicarea cu sindicatul nu functioneaza,iar sindicatul a caror membri s-au deplasat pe banii lor,nu le apara drepturile. Punct.

  • Domnul Dumitrascu se va ocupa de aceasta problema. Inteleg ca au fost neintelegeri si anul trecut cu privire la decontarea cheltuielilor de transport. Se pare ca dezvoltam o strategie a nepasarii. O sa va tinem la curent, in urma discutiilor de la CC din ANP, cu privire la cele semnalate de dvs.

  • Buna ziua. Da, este adevarat, au inceput unele cursuri, sustinute de proiectele din fonduri europene si asta este foarte bine, pentru ca este nevoie de formare profesionala. Nu peste tot este asa cum descrieti dumneavoastra. Solicitati directorului banii de transport si ii veti primi, urmand ca unitatea sa-i recupereze de la organizator. Daca nu solicitati in scris, directorii o lasa asa.

 3. Măi, sunt nedumerit! S-a terminat proiecția anuală de proiecte de strategii. Asta e deja o obișnuință. Observ că reproflăm în continuare. Oare când vom termina de reprofilat? Nu vorbim de regionalizare în strategie. Dar pregătim unități canine în unități coordonatoare la nivel regional. Habemus novam legem… dar nu pomenim nimic de structurile pe care legea nouă ne impunem să le facem. Nici de pregătirea personalului care va activa în aceste structuri noi….. mă refer aici la penitenciar pentru tineri, la centru de detenție și la centru de reeducare. Ce dracu sunt astea, unde vor fi organizate sau ce alte minuni se vor întâmpla, tăcere totală în strategie. În rest, proiectăm cheltuieli cu bani pe care nu îi avem și visăm la instituții de învățământ superior în care să pregătim câte 45 de oameni pe an. Altfel, conform anexei 1d, singurul plus pe care îl va aduce strategia asta, va fi o nouă raportare ce va trebui făcută.

  • Aveti perfecta dreptate, cu un buget sarac, ANP se va uita in viitor, ca si anul asta la luna plina si va ramane cu degetele incrucisate si privirea pierduta o lunga perioada de timp.
   Strategia e buna, dar fara bani, ma tem ca va ramane o strategie propter rem.

 4. Antena 1 difuzează la această oră „Pinocchio”o producție Walt Disney din 1940 se pare. Zâna cea bună îl atinge pe Pinocchio cu bagheta magică și îi conferă o conștiință. Pentru că Geppetto, maestrul păpușar și creatorul său nu se pricepuse să îi ofere acestuia una.
  Dar să revenim la ale noastre. Atins de bagheta magică și pătruns de nevoile sistemului penitenciar, d-l DG ne servește acest text pe 76 de pagini, din care răzbate dorința sa de propășire a sistemului.
  Nu știu însă dacă are vreun capitol care să cuprindă și o strategie de combatere a abuzurilor din sistem. Pentru că de vorbe suntem sătui, am dori să vedem ceva rezultate în ceea ce privește stoparea abuzurilor unora dintre șefi împotriva subordonaților.
  „Pinocchio” datează de pe vremea când dvs., d-le DG nici nu vă născuserăți, perioadă în care se făceau pelicule de calitate și exista respect față de public. În zilele noastre puține producții se fac pe bune; programele informatice fac aproape totul, de la efecte speciale la cascadorii.
  Noi am rămas în urmă se pare. Munca la noi în sistem tot slujbașul de rând o face și cred că nu ar mai fi cazul să mai fie (pe lângă salariile ciuntite de un guvern mincinos și criminal) și supuși la toanele și discreționarul unor șefi incompetenți ori cărora li s-au urcat împuternicirile la cap. Nu am mai văzut de ani drepturi decât pe hârtie (echipament, sau materiale de protecție), dar suntem supuși la tot felul de experimente. Ajunge! Suntem tratați fără respect și hărțuiți în permanență de către cei cărora le sunt oferite în mod abuziv prerogative de conducere. Semnalele le puteți găsi oricănd pe acest site, sunt cazuri în multe penitenciare. Nu de răspunsuri seci avem nevoie (vom verifica-bla-bal). Ce-ar fi să vă autosesizați și să-i luați la întrebări pe domnii care comit abuzuri?
  O strategie de imagine aveți? V-ați delimitat public de vișineștii și ficiorii sistemului? De abuzurile contra celor care nu au lins bocancii kominterniștilor? Pentru că de a-i găsi un culcuș cât mai comod lui Becali văd că vă preocupați din greu, după ce de ochii lumii nu i-ați aprobat transferul. Ați trimis vreo adresă oficială către vreun post de televiziune care ne denigrează, numindu-ne „gardieni”? Ați dat în judecată vreun post de televiziune pentru că suntem denigrați?

  • Sigur ca se poate analiza fiecare obiectiv in parte si ar fi multe de spus”Strategia” e aceeasi dintotdeauna pentru ca nici menirea puscariei nu s-a schimbat.Probabil ca astea sint niste linii directoare care vor fi detaliate la timpul potrivit. Nu mi se pare nimic nou,mai ales cind depinzi de bani si de factorul politic. Cum sa vorbesti de regionalizare cind nu stie nimeni cind si cum va fi.In paranteza fie spus,nu stiu la ce foloseste! Aia ,ca vin banii de la nivel suprastatal direct la locul potrivit,poate la nivelul euro-regiunilor,nu m-a convins.Priveam uimit pe deficientele de la protectia muncii-“insuficienta dezvoltare a culturii de prevenire a riscurilor….”Ce vrea sa insemne si cum ne cultivam? Sa fie ceva legat de pregatirea profesionala?Hm!

 5. Crezi ca n-au nimic pe stoc?,are grija Rau C,si-o fi facut cartile inainte de plecare ,,,am scris mai devreme ce a facut cu vizetele.

  • Anul acesta s-au gasit peste 1.000 de telefoane la Galati. In prezent mai sunt in camera 200. Un agent, asa cum acuza Cristian Alexandru, nu putea introduce mai mult 100 telefoane anul acesta (14 ture pe luna, 6 sau 7 ture de noapte, o singura persoana putea introduce la intrare in tura de noapte cate 2 telefoane ascunse) … deci concluzia e simpla: in introducerea telefoanelor de la Galati sunt implicate mai multe persoane si mai ales un sef de tura. Seful de tura Pisaltul Ovidiu iese din discutie fiindca este de cateva luni la Galati, la fel si Soltuz Marian, care a luat concursul in primavara si numit de putin timp. Cine mai ramane dupa triere ? Cine chefuieste la masa directorului ? Cine a fost imputernicit el sau alt membru din familie ? Cine se crede intangibil ? (Sa nu uitam ca preotul din Bacau era mana dreapta a dir. adj. eap Stefan Geanina si cand aceasta pleca in concediu, preotul era dir. adj.

 6. Daaaaaaaaa,normal martea trecuta pe inserat inainte de piata mare Rau C a dat ordin sa se inchida toate vizetele,astfel incat pp-leii s-au intepat ca urmeaza generala , si nu ma refer la scoala!

 7. Domnule Dumitrascu,Domnule Dorobantu , o vorba romaneasca zice asa” unde-i lege nu-i tocmeala” , nu cumva legea 284 care a fost trecuta prin monitorul oficial si are termen de punere in aplicare conform intelegerii cu FMI data de 1 .01 .2014 ? atunci se cuvine sa punem o intrebare, are cumva MFP puterea de a amenda o lege? nu cumva suntem aburiti sa intram in iarna si cind nimeni nu prea are chef sa stea in frig si cu fluierul in gura ? ce garantii ne ofera MFP ca aceasta lege, care totusi este LEGE nu se va pune in practica? cine isi va asuma riscul de a ramane cu salariile diminuate ? toata lumea vorbeste ca toate astea s-ar datora unei grave erori ale sindicatelor care la momentul “negocierii” coeficientilor habar nu aveau care sunt valorile reale ale acestora si s-a plecat de la o valoare mult inferioara? va rugam sa veniti cu lamuriri , va multumim !

  • V-am raspuns deja la precedentul comentariu identic. Ma gandesc ca poate n-ati fost in tara sau erati in afaceri in 2010. Reiau, deci…

   Avem pozitia oficiala a MFP care in chestiuni financiare reprezinta statul roman. Da, MFP poate iesi cu o OUG. N-avem alta garantie.

   In ceea ce priveste habarnistii, cred ca trebuie sa-i cautati printre cei care acum descopera ceea ce pe acest site a fost postat acum ani buni.

   Legea 284/2010 a mai fost amanata la implementare de 3 ori, va fi amanata – cel mai probabil – pana cand va fi inlocuita de ceva mai bun.

   PS. Dumneavoastra cand ati aflat de coeficienti? Si, cand ati aflat ca au fost impusi de FMI, si ca nu am negociat, propunerile fiindu-ne ignorate.

   Altfel, daca va credeti mai harnic va astept cu propuneri si implicare. Marti discutam statutul la ANP. Mergem impreuna? Ce ziceti?

  • SINCER (parerea e personala), nu avem nicio garantie, ci doar o promisiune asumata de un ministru delegat. Mi-as permite sa va adresez o intrebare: Cat valoreaza cuvantul asumat in scris al unui ministru delegat in aceste vremuri?
   Despre erori ale sindicatelor, nu putem vorbi. In 2010 curentul basescian era la moda. Sindicatele, cu greu, i-au facut fata.

 8. Detinutii din Galati sunt nemultumiti fiindca s-a stopat introducerea telefoanelor mobile. Dasdrp Rau Cornel, Cristian Alexandru si seful de tura Chicioroaga Silviu sunt la Sinaia spre tristetea detinutilor. Pacat ca acestia se intorc saptamana viitoare la munca si astfel se reia aprovizionarea cu telefoanele mobile.

Comments are closed.