Cazanciuc propune…

Robert Cazanciuc… ce-au mai propus si altii, doar ca nu s-a finalizat. Robert Cazanciuc, ministrul justitiei, propune un proiect pilot în parteneriat public-privat pentru sistemul penitenciar in scopul construirii unor… centre de detenţie. Auzi, nu-i mai zice penitenciare.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a propus joi un proiect pilot în parteneriat public-privat pentru modernizarea sistemului penitenciar, iar şeful Administraţiei Penitenciarelor a susţinut necesitatea construirii unui nou centru de detenţie.

“E nevoie de investiţii. Este evident că ducem o întreagă bătălie pentru suport financiar în investiţii şi cred că trebuie să facem cunoscute necesităţile reale. Parteneriatul public-privat poate fi o soluţie şi cred că avem datoria ca, în perioada următoare, să demarăm măcar un proiect pilot într-un astfel de parteneriat. La nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ştim zonele în care ar trebui să demarăm o nouă investiţie. Costurile, evident, vor fi importante. Încercăm nu doar să facem experimente, ci să găsim o alternativă de finanţare, de gestionare de costuri”, a spus ministrul, în timpul seminarului organizat de Comisia juridică şi de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti privind oportunitatea parteneriatelor public-privat la nivelul sistemului penitenciar românesc.

Robert Cazanciuc a adăugat că, în funcţie de modul în care va evolua proiectul pilot, vor fi analizate şi alte oportunităţi, astfel încât resursele financiare alocate sistemului de detenţie să fie gestionate mai eficient.

“S-ar putea să fie interesant şi pentru noi, în funcţie de tipul de parteneriat pe care îl vom alege, să vedem dacă în restul sistemului nu putem face lucruri care să contribuie la o mai bună gestionare a resurselor financiare alocate. Ştiţi că de foarte multe ori se abuzează de resursele alocate. Discutăm de peste 30 mii de oameni intraţi în sistemul penitenciar pentru că au încălcat legea şi nu trebuie să avem naivitatea să credem că în secunda doi vor respecta legea. E nevoie de un proces de educare şi reeducare, dar fără a avea condiţiile necesare nu putem facem mare lucru pentru aceşti oameni sau pentru noi, pentru a avea siguranţă că, ieşind pe stradă, aceşti oameni nu ne vor pune din nou în pericol. De aceea cred că trebuie să încurajăm acest tip de proiect. Colegii mei din minister şi ANP ştiu paşii de făcut pentru perioada următoare”, a mai spus acesta.

Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Cătălin Bejan, a afirmat că, în prezent, există un deficit de 17.000 de locuri în sistemul penitenciar şi că este necesară construirea de noi centre de detenţie, pentru a corespunde cerinţelor impuse de Consiliul Europei.

“Cred că noul proiect de lege privind parteneriatului public privat va oferi un cadru legislativ mai bun, astfel încât acest proiect pilot să fie implementat şi să avem un penitenciar construit în parteneriat public-privat. Avem suprafeţele necesare. A mai fost o tentativă de construire a unor penitenciare de o mie de locuri, dar, din pricina condiţiile impuse de creditorii externi şi a faptului că trebuia să ne situăm la limita impusă în ce priveşte datoria externă, nu am putut construi cele două penitenciare la Caracal şi la Berceni, lângă Ploieşti”, a precizat Bejan.

Şeful ANP a subliniat că, la începutul lunii octombrie, erau 33.051 de deţinuţi, ceea ce reprezintă un indice de ocupare de 114%.

La rândul său, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Tudor Chiuariu, a susţinut că astfel de proiecte în sistemul penitenciar pot fi demarate şi prin parteneriat cu investitori străini.

“Traversăm o perioadă de austeritate, de restricţii bugetare, de aceea externalizarea unor servicii de care până acum s-a ocupat exclusiv statul este una dintre soluţiile de a îmbunătăţi condiţiile de detenţie din penitenciare. Pornim de la un adevăr crud – capitalul autohton nu este încă suficient de consolidat încât să poată susţine investiţiile în economie şi creşterea economică. De aceea, deschiderea noastră este şi către investitorii străini care pot face acest lucru”, a spus senatorul PNL, precizând faptul că în Parlament se află în dezbatere o nouă lege privind parteneriatul public-privat.

Chiuariu a adăugat că soluţiile ce vor fi găsite pentru a îmbunătăţi sistemul penitenciar, inclusiv prin acţiuni în parteneriat public-privat, vor trebui să fie continuate şi de guvernele ce vor urma, indiferent de culoarea politică a acestora.

“Semnalul politic pe care îl dăm azi, şi nu aş vrea să cred că este unul doar din partea arcului guvernamental, pentru că eforturile noastre în domenii în care încă luptăm cu probleme sistemice va trebui să fie constante şi să nu schimbăm politicile de la o guvernare la alta”, a adăugat Chiuariu.

În prezent, în sistemul penitenciar sunt 31 de penitenciare pentru adulţi, unul pentru femei şi alte opt secţii în cadrul celorlalte penitenciare pentru custodia femeilor adulte, şase penitenciare-spital, patru centre de detenţie pentru minori şi tineri şi două centre de reeducare. Din 1990 până în prezent s-au construit trei penitenciare, la Arad, Giurgiu şi Rahova, însă trebuie modernizate, potrivit reprezentanţilor ANP. AGERPRES (Autor: Cătălina Barbu, editor: Florin Marin)

13 Comments

 1. Observ ca de ceva vreme presa noastra face apologia detinutului, a conditiilor rele pe care ,,domnul detinut,, le indura in puscarie. Nimanui nu-i pasa de viata celor care stau zi de zi, cu 2-300 de astfel de indivizi pe sectiile de detinere. Subofiterul sau ofiterul n-are nevoie de conditii, ca el…duce, vorba aceea. Asta e politica statului roman: sa se incurajeze prostia, lenea…

 2. Si din toate parteneriatele, schimburile de experienta si deplasarile astea in strainataturi nu se gaseste un plan bun de puscarie?

 3. Eu sunt mai nepregatit in ale managementului. Dar am si eu o intrebare: daca pt. Guvern este nesustenabil sa construiasca penitenciare noi, cu toata mana de lucru, expertiza si specialistii care EXISTA in sistemul nostru, de ce s-ar angrena o firma private in asa ceva?

  Sigur, poate exista raspunsul cum ca statul este cel mai prost administrator. Dar daca asta este adevarul, recunoastem implicit ca la nivel managerial suntem …… la Baia Comunala din comuna Turloaei.
  Cel putin cat timp nu suntem in stare sa ne cosntruim cateva inchisori, care nu sunt altceva decat niste blocuri ceusiste.

  • Indiferent de forma, platitorul de impozite sustine construirea de noi penitenicare. Daca privatul e mai bun la asta nu-i problema, stiind insa cum a fost construit Giurgiu si Arad nu cred ca statul daca are cu ce e mai putin eficace.

   • Ma intreb oare ce inseamna “are cu ce”. Aradul si Giurgiu s-au construit in aproape 2 decenii, la diferente de valoare de cateva ori mai mari unul fata de celalalt.
    Imi este greu sa pun o asa contra-performanta numai pe seama lipsei resurselor financiare.
    Sunt sigur ca au existat si poate mai exista (pt. ca Giurgiu nu stiu daca est terminat complet) si incompetenta, nepasare, lipsa oricarui apetit pt. asumarea unor riscuri calculate s.a.m.d .

    • Cele doua penitenciare s-au construit in ritmul in care au permis alocatiile bugetare puse la dispozitie. Sigur ca a fost periodic re-evaluat necesarul si nu exclud nici abuzul, dar in ambele cazuri s-a lucrat cu… firme private de constructii. Deci, forma de implementare a proiectului in sine nu-i o garantie a calitatii si respectarii termenelor. Si infrastructura rutiera se lucreaza la fel.

     • Intr-adevar este complicat de evaluat. A trecut mult timp si au fost multe generatii de prioritati, experimente, convulsii.

      Cred ca am evoluat constant si sper ca vom reusi sa aducem constructia unui penitenciar in paramenrii mai rezonabili (timp de executie, bani cheltuiti, calitate s.a) indiferent de modaliatatea aleasa.

      Raman insa la parerea ca fara un colectivi de sefi “cu sange”, motivati si cu disponibilitatea de a struni apartul birocratic din ANP si teritoriu, cadenta se va pierde dupa cele trei zile in care, nu-i asa, suntem obisnuiti sa credem ca tine orice miracol.

      De prea multe ori am auzit …. stai domnule ca nu poti face nimic cu oamenii din subordine, deoarece cum le zici ceva, toti sunt pilosi si reactioneaza prin modaliati care se resfrang asupra mea, ca sef…

  • Poate fi. In cateva tari a functionat. Ideea este ca Guvernul sa duca proiectul pama la capat si sa nu se impotmoleasca in declaratii de bune intentii. Am mai vazut asta.

 4. Parteneriatul public privat în colaborare cu parteneri străini ar putea fi o soluție optimă! Merge cu condiția să nu gândim ca paznici,milițieni sau gardieni…. să fim și noi polițiști de penitenciare sau cum sunt ceilalți din UE.
  Privind în ansamblu cred că se poate, părerea mea…

  • Am mai vazut ideea asta si acum 4 (patru) ani. Inca nu vad vreun pas concret in directia cea buna, chiar si in situatia asta in care penitenciarele intra incet incet, de gura presei, pe agenda publica.

Comments are closed.