COMUNICAT Guvernul Romaniei sprijina criminalitatea din penitenciare prin pasivitate

FSANPCOMUNICAT
Guvernul Romaniei sprijina criminalitatea din penitenciare prin pasivitate

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor solicita Guvernului Romaniei masuri urgente pentru asigurarea logisticii si finantarii necesare stoparii intrarii in penitenciare a obiectelor interzise si a continuarii activitatilor infractionale din detentie.

Lipsa instalatiilor de bruiaj – o solutie tehnica la indemana, dar a carei aplicare este refuzata din ratiuni greu de inteles – si, a aparatelor de control – cele cateva existente sunt, cu putine exceptii, fie nefunctionale si fie neautorizate – creste exponential riscul pentru siguranta penitenciarelor si goleste de sens finalitatea actului de justitie reprezentat de aplicarea pedepsei privative de libertate.

Cu sprijinul Guvernului Romaniei infractorii sfideaza din penitenciar in mod direct victimele infractiunilor, dar si romanii care platesc taxe si impozite pentru a fi in siguranta.

Angajatii penitenciarelor efectueaza sute de mii de ore suplimentare in scopul stoparii acestui adevarat fenomen, favorizat de ani buni de lipsa de reactie a autoritatilor statului la avertismentele repetate transmise de catre organizatiile sindicale, organizatii neguvernamentale si mass-media, mult inainte ca detinuti – vedeta sa fie subiect mediatic.

Planurile de masuri dispuse de catre conducerea sistemului penitenciar in scopul opririi intrarii obiectelor interzise se dovedesc a fi neconcludente datorita lipsei resurselor necesare punerii in practica a acestora, dar si a dotarilor tehnice ce ar putea preveni ceea ce se dovedeste a fi dificil de combatut cu mijloacele existente.

Modul in care se face in acest moment prevenirea si combaterea criminalitatii favorizate de obiectele interzise care patrund in penitenciare este perfect ilustrat de expresia deloc onoranta pentru o misiune publica: „a cara apa cu sita”. Degeaba descoperim, cu eforturi si riscuri, mii de obiecte interzise, daca fenomenul in sine nu poate fi controlat.

Cerem Guvernului Romaniei responsabilitate. Cerem interventie rapida. Cerem Guvernului Romaniei respect pentru actul de justitie. Cerem luarea unor masuri urgente dar la indemana. Daca nu pentru buna functionare a sistemului penitenciar, macar pentru siguranta cetateanului.


Florin Schiopu
Presedinte
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

Sorin Dumitrascu
Presedinte de onoare
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

14 Comments

 1. Cu cativa ani in urma au fost achizitionate cateva asemenea sisteme de bruiaj si montate la Jilava,Rahova,etc,dar nu au fost folosite decat foarte putin timp. Motivul a fost ca parchetul nu putea sa-si faca
  anchetele,deoarece nu mai puteau asculta discutiile det. cu cei de afara.Poate,intre timp, procuririi au invatat sa adune probe si in alt mod si asemenea sisteme vor fi lasate sa functioneze.

 2. măi ,,stimate anonim,, chiar eşti un ANONIM unde lucrezi mata de dai cu atâta noroi în pază?
  eşti din compartimentul cu popi?
  dacă nu, atunci sigur nu ai stat faţă în faţă cu un deţinut la mai puţin de 50 de metri.
  ai face bine să taci.
  până una alta,majoritatea celor prinşi cu telefoane erau din alte sctoare decât paza.
  sau eşti de prin vreun birouaş din anepeu?
  oricum e bine să taci decât să scoţi aşa prostii

 3. Oricum ar fi considerata de altii, singura rezolvare viabila la momentul actual pentru a dezradacina sindromul “mobilelor” pare sa fie bruiajul!Poate ca ar fi cazul sa ne mobilizam si sa manifestam in fata Guvernului pentru deblocarea fondurilor necesare aparatelor de bruiaj.Pina atunci si detinutii sunt constienti ca suntem neputinciosi in fata fenomenului,indiferent pe ce cai se produce!

   • Se pare ca Paza e depasita de anvergura fenomenului care o erodeaza atat din interior-prin asa zisii “colegi” cat si din exterior prin alte mijloace si persoane!

  • Daca bruiem semnalul, o sa ne trezim cu acuzatii de provocare cancer ! Daca paza nu ar mai coaliza cu detinutii de frica lor sau doar pentru a nu avea probleme “pe tură”, daca deținuților li s-ar da de inteles ca totusi sunt in puscarie, daca s-ar eficientiza procedura disciplinara, daca nu s-ar contopi pedepsele, daca posesia s-ar incrimina ca si introducerea(ma refer la telefoane), daca cei care lucram in acest sistem am avea constiinta, daca nu am lucra doar pentru salariu, daca am fi o echipa,daca ….daca….daca….poate poate poate !

 4. Nu cred ca aici se termina povestea. Da si domnul Bejan vorbea la PRO TV de necesitatea acestui act normativ dar nu se va rezolva problema decat temporar si doar in privinta transmisiilor telefonice si de date. Atat timp cat avem coruptie totul este in zadar vom castiga o batalie dar in final pierdem razboiul in lipsa unei actiuni anticoruptie gen CU MAINILE CURATE. Caz elocvent este cel de la Bacau unde preotul care era dealtfel un om avut (cine a vayut popaq sarac) avea preocupari de criminalitate organizata. Asa ca domnule Dumitrascu si dragi colegi fieca ne convine sau nu avem probleme. Eu as interpreta articolul ca referitor la lipsa de reactie a guvernului la fenmenul penitenciar in ansamblu cu subfinantarea sa, grave probleme de management, coruptie si cramponare in metehne ce apartin unor vremuri trecute. Sunt masuri care ar conduce la curatenie desigur una poate fi la acest moment si bruiajul dar trebuie create structuri de lupta anticoruptie serioase cu adevarat de temut inclusiv de directori si care am convingerea ca vom avea rezultate notabile. Cu tot respectul pentru lucratorii de buna credinta din DPCT dar nu sunt creati sa poata lupta in acest razboi inegal si implicit nu pot performa.

 5. Poate scapam si de siparezi ca oricum nu fac ceva, ei nu au nicio vina ca se gasesc atatea telefoane si substante interzise? Cu banii cheltuiti inutil cu salariile lor intr-o luna s-ar cumpara statiile de bruiaj……
  Ei cu ce prevenire se ocupa?

 6. Cum romanul este o fire foarte inventiva va gasi o alta solutie de a comunica cu exteriorul. Cu siguranta vor fi si ppl nemultumiti si care vor incepe sa povesteasca modul in care primeau telefoane, persoanele care le introduceau sumele platite pentru aceste telefoane si binenteles modalitatea de introducere a acestora……atunci sa vezi distractie….

 7. Proiectul de lege privind bruiajul telefoanelor în penitenciar a fost aprobat de Guvern, proiectul urmând să fie trimis în Parlament pentru a fi luată o decizie finală după eventuale amendamente. Speram sa fie aprobat cat mai repede de Parlament si astfel sa diminuam introducerea telefoanelor mobile. Directorul galatean si prietenul sau sef de tura au primit lovitura de gratie fiindca filiera galateana de introducere a telefoanelor mobile isi pierde obiectul. Un sigur regret: nu vor fi pedepsiti coruptii. Sper sa fie achizitionate si generatoare de electricitate, altfel un simplu scurt circuit, care poate dura si toata noaptea, va opri curentul electric si va opri aparatele de bruiaj, timp in care pot fi folosite telefoanele mobile.

  • Foarte bine. Asta inseamna ca in curand bruiajul va deveni realitate si scapam de discutia permanenta cu telefoanele. Nu in totalitate, dar oricum nu va mai fi la aceasta scara.

  • Dar de sotia prietenului directorului Galatean (sef de tura) imputernicita abuziv in functia de director SRS, cu toate ca a cazut la examenul psihologic pt o functie de conducere si ca aceasta functie nu este prevazuta in statul de organizare , nu aveti nimik de zis…… care am inteles ca are pseudonimul Laura…… stie ea……

Comments are closed.