Captivi în zona gri

vCelor mai mulți dintre noi le displac lucrurile neclare. Ne place să vedem lucrurile din perspectiva echivocului, gen alb-negru. E reconfortantă monocromatica bun-rău, util- nefolositor, adevărat-fals. Din păcate, după revoluție asistăm la expansiunea zonei gri, culoare care stă sub semnul incertitudinii, îndoielnicului, a non-echivocului cu care mulți dintre noi nu eram obișnuiți. Trăim de ceva vreme cu ea, dar trebuie ea oare să devină o parte din noi, să fie acceptată ca inevitabilă? Iată un subiect de dezbatere.
Zona gri ascunde din păcate multă inechitate și nedreptate socială. Ilegalități cu aparența legalității, impostura cu hainele competenței, contrafaceri sub forma autenticului. Abuzuri sub masca democrației, pseudo-organizații sub aparența facerii de bine. Tăieri de salarii fără cvorum, drepturi pentru angajați doar pe hârtie, plagiatori cu doctorate, dezastre ecologice mascate în exploatări „performante”. Șefi care fac abuzuri motivând că sunt apărătorii legalități, organizații sindicale surogat aflate în alcovul conducerii. Minorități naționale care ne fac de râs în străinătate deplânse ca fiind abuzate la margine și la perete, care de fapt dețin averi colosale pe care nu le pot justifica decât prin trafic de persoane, de droguri de mare risc , șantaj, concubinaj cu clasa politică coruptă care-i plânge de milă precum c-ar fi discriminați.
Se vorbește despre promovarea subculturii, lucru perfect adevărat dacă observăm personajele care ne invadează casele din motive de rating. Televiziunile ca formatoare de opinie sunt pe deplin responsabile. Asistăm la închiderea de spitale pentru că sunt vândute clanurilor țigănești. Vedem clipuri cu minoritatea cea discriminată la școală, izolată, dar care nu e plătitoare de impozit, trăiește din ajutoare de la stat și face legea pe stradă cu parul.
S-a mai spus de economia gri și despre gulerele albe, dar doar bugetarii au fost cei cărora li s-au diminuat veniturile. După 20 de ani de furturi, minciuni și abuzuri, sunt făcuți practic responsabili pentru dezastrul din economie. Însă, nu pentru toată lumea criza a lăsat aceleași urme. Pe majoritatea i-a prins cu prețuri și rate la bănci care cresc de la an la an, laolaltă cu copiii ce trebuie întreținuți. Pe urmă au venit reducerile salariale abuzive. Altor bugetari criza le-a adus proprietăți noi și mașini mai scumpe.
Apoi vin șefi care fac presiuni și le dau angajaților atribuții noi, îi fac responsabili pentru incapacitatea lor managerială. Dacă se supără, ne invită să ne căutam de muncă la multinaționale. Ce, doar nu am știut ce semnăm atunci când am luat credite? Uită de concubinajul cu lumea interlopă, de concesiile pe care le fac angajaților care fac business cu unitatea și fac ping-pong cu angajații, mutându-i din post în post, ori dându-i afară pentru că-s incomozi și au tupeul să-și ceară drepturile.
Bine ați venit în zona gri. Ce-i de făcut?

Sent by V via cosmin_dorobantu@yahoo.com

48 Comments

 1. Elaborarea legii pensiilor militare de stat a fost si ramane apanajul MApN si SRI care nu sunt niste institutii interesate de ideea consultarii, informarii sau in general de dialogul cu salariatii, direct sau prin reprezentantii lor, pentru ca aceste notiuni nu exista in structura de aparare decat la politie si penitenciare, insa cel putin penitenciarele sunt departe de a avea aport real, daca nu intervine MJ. In prima faza s-au produs cateva grupuri de lucru la care au participat si reprezentanti ANP apoi pe nepusa masa MJ s-a trezit cu un proiect livrat la cheie privind pensiile celor din aparare implicit ale salariatilor din penitenciare.

  O mixtura intre legile 164 (militar) si 263 (unitara) noua lege propusa de initiatorul MApN reintroduce principii avantajoase in special pentru sefi, nefiind in esenta un proiect care sa pericliteze anumite categorii. Se retine ca este un act distinct care se rupe din marea initiativa a unificarii pensiilor. Asta dupa ce marii ganditori ai legii unitare a pensiilor au realizat ca de fapt nu ne vor pentru ca noi nu contribuim in algoritmul clasic la fondul national de pensii, doar muncim si ne asumam riscuri. Pensiile noastre sunt platite din buget si nu din contributii.

  Va recomandam sa studiati materialele atasate, avand in vedere faptul ca la nivel ANP au avut loc cateva intalniri si s-a realizat un set de propuneri de modificare care vor fi sustinute de MJ. Daca ar fi sa incheiem cu o sperietoare, acel celebru fond de pensii, pentru a fi tinut in viata, ca sa spunem asa, primeste o infuzie de la bugetul de stat (pe langa contributii) care creste cu jumatate de miliard de euro anual! Daca este sa analizam rata contributiilor, a muncii la negru, la gri si in alte culori, precum si a emigrarii, ne putem pune intrebarea: oare noi vom mai avea pensie?

  Documente atasate

  • N-ar fi culmea sa regasim „Captivi in zona gri” in locul de unde provine copierea textului? Sau ceva despre magnificul Suleyman?
   A propos…..„ la nivel ANP au avut loc cateva intalniri si s-a realizat un set de propuneri de modificare care vor fi sustinute de MJ”. Intalnirile au avut loc pentru consultarea sindicatelor?

 2. referitor la prezervativele cumparate pentru ppl si minori.
  ANP-ul vrea sa faca preventie? sa vad si eu pe un director de ANP care ii spune copilului sau ca nu e bine sa devina homosexual, dar daca vrea totusi, uite, ia niste prezervative …

  bolnavii internati in sistemul M.S. isi cumpara singuri medicamente si materiale sanitare pentru tratamente si operatii si noi cheltuim bani pe prezervative? detinutii sunt la penitenciar pentru distractie sau pentru executarea pedepsei?
  facem economie la caldura, dar cumparam prezervative?
  nu avem bani de salarii, dar cumparam prezervative pentru distractia hotilor si a criminalilor?
  am eliminat birocratia din Justitie si acuma experimentam sexul in penitenciar?

  va tremura asa tare fundul pe scaunul bine platit incat puneti botul la fiecare ineptie care vine de la o organizatie no name?

  deja mi-e sila sa continui…

  • Nu exista bani pentru inlocuirea becurilor arse, nici pentru inlocuirea lacatelor sau incuietorilor defecte de la grilajele de tronsonare, personalul nu beneficiaza de echipament si materiale de protectie necesare pentru efectuarea erchezitiilor. Nu sunt bani pentru consumabile, personalul este presat sa faca economie din orice. Nu exista investitii in sisteme de siguranta si nici interes pentru asta. Acordarea asistentei medicale personalului e o utopie, acordarea sporurilor e pe alocuri preferentiala, managementul e contraperformant si nu de putine ori discriminatoriu fata de unele categori de personal.

   Chelul si tichia de margaritar vs. bani aruncati pe fereastra pentru asa-zisa preventie.

  • Atunci cand veti realiza ca numai mobilizandu-va si gasind numarul de 15 membri colegi necesari infiintarii unui sindicat, care ulterior poate fi afiliat FSANP, o sa beneficiati de sprijinul FSANP, veti avea un membru ales in comisia de disciplina, veti putea fi reprezentat in instanta sau in fata comisiei de disciplina. Cotizatia este fixa: 20 lei, indiferent de membru.

   Sunt deja cativa membri și avem speranta ca in curand sa putem face parte dintr-n sindicat puternic, care deja i-a ajutat foarte mult pe cativa dintre noi, prin reprezentare in fata comisiei de disciplina, in cateva dosare fabricate si prin angajarea de aparator in fata instantei de contencios. Oamenii si-au primit drepturile salariale retinute ca urmare a sanctiunilor disciplinare aplicate, iar sanctiunile au fost radiate de la dosarul discipinar.

   Din punctul meu de vedere, e vremea ca abuzurile conducerii de la P. Alba sa inceteze si comisia de disciplina sa nu mai fie folosita ca instrument de presiune nejustificata asupra personalului.

   Oricum, cu un sfat puteti fi ajutat si de d-l Cosmin Dorobantu.

    • Si eu sunt de partea celor care vor sa se inscrie in FSANP,vom face un sindicat care se v-a afilia la FSANP,cat mai curand posibil.

  • @ Ciupacabra:o sa aveti F.S.A.N.P. la Poarta-Alba exact atunci cand va veti dori cu adevarat! dar pana una-alta , puteti deveni membru de sindicat afiliat federatiei accesand sindicatul ” Sinpen 2006” care este un sindicat national conform prevederilor statutare! avem deja acolo cativa baieti care va pot consilia ! de fapt structura juridica a unui sindicat exista acolo! ati uitat ca dl. Gorovei a infiintat un sindicat!

 3. La Rahova nu aveti siparezi? Ce dracu fac? dorm?? somn usor siparezi, ca nu va mai desfiiteaza odat, mancatii banii statului si sunteti partasii abuzurilor din sistem.

  • e cu el siparezii . n-aude , nu vede , , , se plimba cu pitipoaca din serviciu de parca e in centrul vechi ,o duce la popota si atata, dar ce ar putea sa faca mai mult, crude si fara talent . . .

  • Interesant. La noi sefii ii trimit pe nemultumiti la multinationale. La rudele noastre nici nu se gandesc.

  • http://goo.gl/eJidrK ministrul muncii, salvamontistii si controlorii de trafic.
   Baba si mitraliera. S-o fi gandit d-na ministru cum va alerga un politist de penitenciare la 65 de ani după un ppl care fuge de la curtile de plimbare sau de la un punct de lucru?

 4. Intrebare de baraj….. Pe data de 21.11.2013 se deschide molul din Galati sau mascatii de la jandarmerie impreuna cu procurorii de la DNA fac o descindere si sigileaza biroul domnului director?

  • Speram ca dir. Cristian Alexandru sa fie judecat pentru faptele sale de coruptie. Locul lui este alaturi de prietenul sau, fostul prefect, dupa gratii. Afara cu coruptia din sistemul nostru.

   • Din pacate la noi „zona gri” este asa de mare, incat „cusca” ar trebui sa fie de marimea unui judet…

    „Un savant american susţine că oamenii nu sunt originari de pe planeta Pământ, ci au fost aduşi pe Terra de extratereştri, cu zeci de mii de ani în urmă, ca pedeapsă pentru comportamentul violent al speciei”. http://goo.gl/dbwvdK

    Tin sa-l contrazic pe savantul american, prostia e cat se poate de telurica, pamanteana, cu sediul in „zona gri”.

 5. In OUG este stipulat ca in anul 2014, ordonatorii principali de credite/ordonatorii de credite pot aproba demararea procedurilor privind promovarea pe functii, grade sau trepte profesionale a personalului numai cu conditia incadrarii in bugetul anual aprobat la cheltuieli de personal. Sper ca ANP sa aiba in vedere, la intocmirea bugetului anual, avansarea in grade, vechime si fidelitate, promovarea pe functii de conducere dar si promovarea agentilor in corpul ofiterilor. Rog sindicatele sa intervina in acest sens. Multumesc. Ben

  • Cu promovarea agentilor in corpul ofiterilor are anepeul sa faca o selectie cu mare grija. Cunosc cel putin doua exemple de ofiteri care provin din randul agentilor care aveau responsabilitati clare in fisa postului si pe serviciul lor au avut loc evadari din interior. Dar cum ajunge o maciuca la un car de oale din pamant galben, anepeul i-a recompensat, facandu-i slugi devotate pe viata. Vai lor, subordonatilor lor.

 6. Pe cand un control la sange la Oradea privind decontarea medicamentelor pentru detinuti. Ca sunt , saracii, cei mai bolnavi din sistemul penitenciar . . . Iar menegerii din virf deconteaza fictiv medicamentele, pentru EI. Sau vine sa bata DNA la usa, pe langa scandalul SEX SI VARZA LA GAZ?

  • Nici la Arad nu este mai bine ca la Oradea, ar trebui verificat de cine, de unde si cum se achizitioneaza medicamentele pentru detinuti si la ce preturi.

 7. POATE IL INVATA CINEVA SI PE ILEA LA ORADEA SA APLICE DECIZIA 569 DIN 2012, CA DEH, ESTE EX DGA SI SE FACE DE RUSINE. ALOOOOOOO, GARA DE VEST, SE AUDEEEEEEEEEEEEEE?

  • In zona gri poate fi captiva si o minte „luminata cu lanterna”. Probabil ca astfel de specimene sunt genul de executanti perfecti, care nu pun intrebari si nu au mustrari de constiinta.

 8. Ma refer la managerul de la Sp Rahova.Imi cer scuze ca nu am postat unde trebuie;nu am prea multa scoala. Era un raspuns la S.O.S.-ul de mai devreme.

  • daca ii esti asa recunoscatoare nu ar trebui sa ti fie frica,cand ii ridici osanale .asa ca ai curajul si da ti numele ca sa te stim si noi.cel putin noi ceilalti nu ne incumetam sa o facem si stii bine de ce, asa ca tu fa/o te rog!

 9. …Din punctul meu de vedere, acest manager este victima propriilor angajati nerecunoscatori…Cu siguranta voi daca ati fi in locul lui, ati reusi sa multumiti pe toata lumea!

  • Un control in Penitenciarul Spital Rahova ar lamuri situatia. Ambele tabere s-ar linisti. Si e atat de putin costisitoare deplasarea unei echipe de control a ANP, tinand cont ca penitenciarul e situat in acelasi oras cu ANP-ul.

  • manager Victima angajatilor????????????????sa fim seriosi domnilor, el care tot timpul judeca, acuza, ameninta si pune in aplicare tot felul de planuri diabolice…el, marele suleyman….A detasat un cadru medical pentru ca a avut curajul sa – l infrunte, sa o infunte pe sultanica, sa-i aduca aminte domnului manager ca pe terapie intensiva sotul se subordoneaza sultanicei , alt cadru medical si-a dat demisia…chiar nu se stiu toate aceste abuzuri la anp? Ca avem doi medici reformati? control de la anp? pentru ce? Nimeni nu va avea curajul sa vorbeasca.

  • Vai domnull manager nu poate multumi pe toata lumea, nici pe el insusi, din cauza aceasta isi planifica garzile sambata (pentru ca sunt bine platite ) ce sa-i mai pese de angajati daca iau sporuri sau nu…Oricum sporurile se acorda preferential.de exemplu pe Chirurgie au doar cateva persoane sporul..celelalte Dumnezeu cu mila……..nu sunt in gratiile sultanei. Inca ceva, orele suplimentare sultana le ponteaza doar la cine vrea ea…la ceilalti spune “nu stiu, nu ai” . v

 10. eu am o nedumerire este offtopic de ce la Codlea prea maretul sef aplicarea regimurilor ne tine numai in perchezitii ???dimineata vi faci perchezitie seara intra colegii in serviciu perchezitie si tot asa DAR NUMAI SCHIMBURILE de ce asa mare discriminare pentru ca avem 2 zile libere ??? oare de aia de ce nu ne da nici un material de protectie nimik nici macar nu participa si se face asa de ceva ani buni , va rog va implor haideti sa facem ceva in sensul asta , sincer nu mai suportam , detinutu e deja obisnuit cu perchezitiile deci nu mai au nici un efect nimic oare nu mai stim ce inseamna inopinant nu se pare ca nu .Domnilor sindicalisti chiar nu putem face nimic ne confruntam cu nenumarate ore suplimentare ajungem si la 300 de om oare pana unde oare pana cand ??? stim cand venim la munca dar nu stim niciodata cand ajungem acasa, chiar nu putem face ceva in acest sens ???? se bate joc de noi de ceva ani buni cat sa mai suportam ???? unde sa ne mai plangem ??? ce sa facem ???

  • Nu e off toopic. Tine de zona gri a mentalitatii. Perchezitiile efectuate in maniera asta sunt lipsite de eficienta, dar sunt sigur ca sunt si locuri unde ppl nu sunt deranjati cu lunile.

   • E clar ca nu se urmareste performanta daca se procedeaza astfel. Sunt cazuri in care sunt alarmate unitati pentru a se face perchezitii, ori pentru a se muta detinuti de pe sectie pe alta. Sau pur si simplu sunt dispuse de minti prea odihnite in borcanul gri al existentei lor, doar pentru ca sunt acolo si au ocazia sa o faca.

 11. nici la spitalul rahova nu s-a auzit nimic in acest sens (era vorba despre promisiunea fsanp de a face verificari cu privire la acordarea sporurilor de risc la PSBR) . . . .doar palavre. in continuare prea maritul imparat,sultanul suleiman magnificul, mai marele manager,al pasalicului rahova, face doar ce vrea muschiul lui . degeaba l-a “calcat” D,G-ul Bejan ocazie cu care acesta s-a convins si dumnealui cu ce manglitor,carditor are de -a face pentru ca nu s-a vazut nici-o reactie sau poate ca este adevarata povestea cu scosul la oral . . . deci , sa revenim la noile aventuri ale magnificului sultan suleiman care dupa cum se observa si-a cam pierdut prerogativele manageriale in favoarea celor doua sultane sefe . cea de la sectia chirurgie si cea de la sectia terapie intensiva care au si inceput sa si puna in aplicare urzelile personale. si cum sultanica de la terapie a fost “apostrofata” de o curtezana cu privire la atitudinea pe care o are de cand se bucura de “putere” ca l-a si convins pe suleiman s-o trimita in surghiun (detasare)pe tupeista ca sa-si bage mintile in cap si poate . . . . poate pe viitor sa cada la pat, caldut de seara la o garda usoara.

  • Aferim ! Îi dorim mărețului sultan dedulcire maximă cu rahatul oferit pe tipsie de cadânele din subordine. Afirmați că „puterea” se obține prin favoruri sexuale … Să fie excepția în sistem?
   Salam aleikum!

  • AAAAAAAAAJJJJJJJJJJJJJJUUUUUUTTTOOOOOOOOOOOOOOOORRRRRRRRRRRRRRRRRRR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! domnule BEJAN, va sta in putinta si aveti obligatia sa interveniti de urgenta, LA SPITALUL RAHOVA TEROAREA PSIHICA A ATINS COTE ALARMANTE NU SE MAI POATE . RIND PE RIND TOATA LUMEA AJUNGE SA PLECE DIN CAUZA ACESTUI INDIVID PLIN DE FRUSTRARI ,DISPUNETI SA SE FACA O ANALIZA A MANAGEMENTULUI ACESTUIA SI A EXODULUI CADRELOR DIN ACEASTA UNITATE SI VE-TI AVEA O SURPRIZA . . . .NU SE MAI POATE LUCRA CU UN INDIVID CARE VOALAT AMENINTA PE TOATA LUMEA , NU SE MAI POATE PRACTICA MESERIA PENTRU CARE AM INVATAT ANI DE ZILE , NU SE MAI POATE LUCRA SUB TENSIUNEA AMENINTARILOR DE GENUL . . . VEZI CA ORICAND ITI POATE SUNA UN TELEFON IN BUZUNAR. . . . ASTAZI UN ALT COLEG A ALES SA-SI IA LUMEA IN CAP SI SA PLECE DIN CAUZA TERORIII , VA RUGAM SA INTERVENITI DE URGENTA!!!!

   • Ma tem ca faceti un apel catre turnul de fildes gri, invaluit intr-o ceata gri. Griul nepasarii, au autoaprecierii de sine nejustificate, al necunoasterii realitatilor din teren. Sau, pur si simplu al autocratiei specifice starii de asediu? Se simt atacati de cine? De nimeni, insa percep propriul personal ca pe un veritabil inamic. Prostia, indolenta si dorinta de a ascunde gunoiul sub pres, fac parte din trilogia gri, scrisa de oamenii gri din acest turn de fildes la fel de gri, indiferent de culoarea politica care i-a adus acolo.

   • Managerul de la spitalul rahova nu incearca altceva decat sa ne dezbine…si -a adus langa el numai oameni pe care-i poate manipula. Prima intrebare ar fi ce cauta o batranica de aproape 80 de ani sa faca garzi pe sectia de terapie intensiva, o batranica care uneori miroase a alcool (managerul stie). Aceasta cand este o urgenta ce credeti ca face “cheama salvarea” si se pleaca la spitalele din m.s. A doua intrebare: ce cauta doctorul de obstetrica -ginecologie care saracu a suferit un a.c si este aproape senil sa lucreze si sa faca garzi…pentru orice lucru banal se pleaca la spitalele din m.s (se poate verifica). medicii buni au plecat dar; stiti de ce? pentru ca da teroare managerul…injura, ameninta, IAR CAND MEDICUL CURANT PRESCRIE MAI MULTE MEDICAMENTE EXISTA O INTELEGERE INTRE FARMACIST SI DIRECTOR SA-I FIE TAIATE DOUA (MEDICUL NU STIE ) sa vezi distractie la usa detinutului:injuraturi, amenintari…dar saracu medic nu are nicio vina…..

    • Dupa atata rahat „gustos si savuros”, probabil ca omul nu mai judeca normal. Batranica alcoholica probabil ca e picatura de culoare cu pile care probaibl nu mai are loc la spitalele din m.s., iar impreuna cu doctorul cu a.c. ii inlocuiesc pe medicii buni care si-au luat talpasita din motive lesne de inteles.

     Probabil ca domnul semisenil și bunicuna narcotizata nu cracnesc in fata „managerului terorii”, si sunt personajele colorate ale menajeriei agreate de d-l manager cu reactii pe baza de testosteron in exces.

     • domnule manager suleiman,inaltimea voastra !!!, poate va pironiti ochiul si in salvare si observati ca atunci cand o trimiteti pe toate traseele ,personalul care are totusi loc ,treguie sa se aseze pe un scaun de birou si la toate curbele sau franele sa se plimbe in virtutea inertiei in toate colturile masinii . acesta problema treneaza de citiva ani . . . fereasca BUNUL DUMNEZEU de un accident ca cel din spate nu mai are nicio sansa,

Comments are closed.