Comisie mixta de dialog social II

Ministerul JustitieiO vorba din popor spune ca “la pomul laudat sa nu te duci cu sacul”. Cam despre asta a fost vorba in intalnirea de ieri, de la minister.

Am inceput prost, MJ-ul incercand sa ne explice ca problemele ridicate si regasite pe ordinea de zi, ar trebui sa le rezolvam cu ANP-ul. Desi incercam sa explicam ca daca am ajuns aici, inseamna ca nu am reusit acest lucru, nu cred ca MJ  reuseste sa priceapa pe deplin rolul Comisiei mixte de dialog social.

Pozitia aceasta, asumata de  Alexandru Chereji, nu cred ca il va avantaja in continuare pe secretarul general al MJ. Poate ca de vina este lipsa experientei, insa la acest nivel, incerci sa gasesti solutii si nu sa bagi capul in nisip. Am simtit dorinta ca totul sa se termine cat mai repede.

Pot intelege ca vineri Alexandru Chereji era ministru si trei secretari de stat, nemaifiind nimeni in minister, pot intelege ca pot fi o multitudine de probleme,  dar asta nu va tine intotdeauna.

Un plus pentru el, este ca a dorit ca aceasta intalnire sa aiba in sfarsit loc, dupa vreo doua amanari. Raman la parerea ca desi putem face lucruri impreuna, important ar fi sa spuna si sa demonstreze ca isi doresc asta. Am terminat un pic mai bine in sensul ca, pana la urma am convenit ca util tuturor ar fi sa comunicam si sa cautam solutii.

Despre discutiile purtate va pot spune urmatoarele:

1. Despre statut. Se continua  discutiile pe statut. Atat ministerul cat si ANP agreeaza si sunt de acord cu denumirea de politist de penitenciare, deci se va gasi in proiectul de modificare.
2. Despre HG 1996 (medicamente). Acesta se afla la ministru pentru avizare. Sper sa treaca forma propusa de noi si de celelalte ministere care trebuie sa o avizeze.
3. Despre salarizare si legea pensiilor. Am cerut participarea sindicatelor la tot ce se doreste a fi salarizare si pensii pentru personalul din penitenciare.
4. Acord colectiv privind raporturile de serviciu. Atat MJ cat si ANP agreeaza ideea prelungirii acordului. O sa avem si un raspuns in acest sens in cel mai scurt timp.
5. Ore suplimentare si ocupare posturi. Pentru posturile de conducere solutiile de ocupare sunt la indemana in sensul ca se doreste ocuparea lor. Despre celelalte posturi se vrea depunerea unui nou memorandum care sa reuseasca deblocarea posturilor.Problema este ca exista o presiune foarte mare legata de acest aspect, in sensul ca celelalte ministere isi doresc la randul lor noi incadrari si de aici o serie de contre.
6. Acordare spor 50%. A ramas in discutie urmand sa lamurim daca faptul ca nu se afla in plata la 31.12.2009 reprezinta un impediment.

Cam atat. Sper ca urmatoarea intalnire sa aduca mai multe lucruri bune.

15 Comments

 1. pentru gica contra – rautate mica ce esti , nu ti se pare corect sa fie fraternitate pentru toti din sistem ? sa beneficieze toti ? nu cumva la voi aveti big brother ? de sta ai mai mari stabi si se uita ca la cinema ? si da indicatii conform vizionarii , ca e greu sa se deplaseze din biroul coloneilor batrani sau cum io zice ?

 2. La punctul 5 doresc sa comentez doar atat: toata lumea doreste numai functii de conducere, ocuparea lor, sederea lor pe o perioada cat mai lunga!
  Cu siguranta , acolo unde este deficit de personal, nu e un loc de munca grozav si lumea nici nu se imbulzeste; pe viitor vor mai pleca de-acolo, se vor pensiona, etc.
  Ce-i asa de greu de priceput ca acolo trebuie angajat personal?
  Pe cine impresioneaza numarul exagerat de functii de conducere, pe cand la executie situatia e jalnica?
  Cititi, va rog, ca pe poarta la intrare scrie totusi PENITENCIAR!

 3. Sporul de 50% se afla in plata la 31 dec. 2009. A fost sistat undeva la jumatatea anului 2010 pt. ca asa au dorit sindicatele, in speta dl. Dumitrascu!

  • oricum acel spor il primeau doar unii care nicidecum nu-l meritau dar daca se aveau bine cu directorul .

 4. Sint unii care vror spor de studii inalte,cica sa-i ajunga pe-aia dinainte de au primit locuinte de serviciu;asa de compensare….n-ai studii ..da’ ai casa; ai studii ,ai spor si-ti faci casa!

  • inainte de intalnirea dragastoasa:””În vederea asigurării unor relații de parteneriat social între MJ și organizațiile sindicale, în scopul asigurării unui climat de pace și stabilitate socială,””

   dupa intalnire- divort :”O vorba din popor spune ca “la pomul laudat sa nu te duci cu sacul”. Cam despre asta a fost vorba in intalnirea de ieri, de la minister. Am inceput prost..”!!!
   ..

 5. Pentru Andrei si restul…
  Poate sustii in demersul tau si pe cei angajati in sistem inainte de plata transportului sau chiriilor,care platesc acum rate la banci..Esti unul dintre cei care stau la mama acasa si primesti chirie.Baftosule…nu ai prins si studiile,mare pacat.Ai dori sa il retraga la toti,sa moara si capra lor,rautate mica ce esti….De tipi ca tine are nevoie sistemul.Dorest egalitate doar in propriul tau interes.Felicitari pentru acest rationament.

  • Marmureanu si Arafat trag un serios semnal de alarma. Urmeaza un cutremur ca in 1940 (7,7 grade) sau in 1802 (7,9 grade). SMS-urile nu mai sunt salvatoare! Viitorul cutremur mare ar urma sa loveasca mai puternic Moldova si Basarabia (inclusiv Chisinaul). Bucurestiul si Iasiul ar fi mai ferite. Normele de protectie a elevilor in scoli sunt total gresite. Ministrul Costoiu bate campii cu SMS-urile. Gheorghe Marmureanu, anunta ca urmeaza un cutremur de mare adancime, iar Raed Arafat atrage atentia ca, in cazul unui seism puternic, spitalele din Bucuresti nu ar putea face fata. Invitati in emisiunea “Dupa 20 de ani”, atat Marmureanu cat si Arafat i-au pus pe romani, serios pe ganduri.Compartimentele pentru situatii de urgenta din unitati sunt pregatite? de cand nu s-a mai efectuat un exercitiu tactic de evacuare la cutremur? sau s-a efectuat vreodata?

   • evacuarea in situatii de cutremur nu tine doar de omul de la MSU,
    el face planuri, instructiuni,
    pe care cu totii le punem prin dulapuri, fisete si alte sertare.
    trebuie sa fim constienti,
    ca trebuie participat efectiv la aceasta actiune,
    de la director, director adj, sefi de servicii….. pina la ultimul agent.
    o actiune de evacuare in caz de cutremur, un exercitiu ar fi bun, ANP are meritul ca in planul SCM a prins o astfel de tema in colaborare cu ISU (tema de informare)

Comments are closed.