Decontarile. Trecut, prezent si viitor.

DeconturiNu odata s-a discutat despre modul in care se fac decontarile de transport, chirie ori asistenta medicala. In 2006 cand au fost introduse au fost un castig pentru angajatul care se lupta cu lipsuri, rate, probleme. Azi sunt percepute ca o pleasca meritata ori dimpotriva. Maine vor beneficia de o reactie dobitoaca din partea celor care nu pot struni abuzurile. Despre maine ar fi deci vorba, si despre cum vom trece la o forma superioara de valorificare a acestor drepturi castigate. Da stiu, este o problema controversata si ma astept la contondente, dar sa incepem metodic si cu inceputul.

Decontarea chiriei. Conceptual e o prostie pe termen lung, dar in lipsa unei politici de investitii sau a unor abordari cu cap si coada a ANP este exceptia care a devenit regula. Regula ar fi trebuit sa fie sprijinul la achzitia unei locuinte, decontarea chiriei fiind bani aruncati mai ales in situatia in care nu lipsesc acuzele referitoare la situatiile in care chiriasii nostri stau pe unde nu stau de fapt, precum si cele referitoare la abuzurile unor directori care umbla prin rufarie si fac exces de zel. Solutia e la indemana: locuinte de serviciu, sprijin la achizitia unei locuinte si, de ce nu, penitenciarul sa inchirieze si sa ofere celor care n-au unde locui. Mai ieftin si mai cuminte decat aruncarea unor bani pe chirii.

Decontul asistentei medicale. Ieri era totul gratuit si fara prea mari dificultati in a beneficia de acest drept. Intre timp s-a trezit nu-s ce audit sa reformeze. Si-a reformat pana cand intarzierile la deconturi nu-s tocmai rare, iar destule nu intra din varii motive tehnice pe lista deconturilor. Facuram proiect de act normativ ca sa rezolvam problema. Zace undeva intre ANP si MJ. Solutia este fara indoiala intoarcerea la legea care vorbeste de gratuitate si controlarea stricta abuzurilor precum cel al ochelarilor de 4.000 de lei perechea.

Decontarea transportului. Nici aici nu lipsesc extremele. Nici directorii de penitenciare care sunt atat de stricti incat fac rau beneficiarilor cinstiti, nici colegi care gandesc ca-i de la stat deci se poate o jmecherie fara probleme de constiinta. Plus cautarile legislative care n-au rezolvat decat partial problemele si inca sunt vazute ca nemultumitoare de catre cei care de drept ar avea nevoie de sprijin pentru decontarea acestei cheltuieli. Am tot mutat borne, am tot facut distinctii intre unii care beneficiaza dar platesc si altii care doar beneficiaza de decontare. N-am rezolvat insa problema. Solutia, ar fi simpla la prima vedere: decont general, dar corect controlat (nu abuziv).

Mai sunt desigur si alte situatii, am avansat doar cateva posibile solutii. Nu-i cazul sa facem filozofie si sa discutam despre cat de prost e sistemul sau cat de rai cei care-l abuzeaza. Pentru mine este clar deja de mult timp ca abuzul a fost incurajat de la varf de catre intaii abuzatori. Pragmatic cred ca pe termen lung trebuie sa gasim acele solutii care sa permita exercitarea corecta si eficienta a acestor drepturi si sa ne puna la adapost de audituri, mass media, opinia publica, si chiar de… noi. Astept opiniile dumneavoastra si o dezbatere deschisa si relaxata.

42 Comments

 1. BRAVOS ,DOMNILOR SINDICALISTI SI COLEGI CU LOCUINTA PROPR. PERSONALA(pe care multi le-au mostenit de la Ceausescu si le-au platit in anii 90 din cateva salarii ca urmare a devalorizarii leului) !Sa moara capra si toata ograda vecinului numai pentru ca statul ii ofera un ajutor aceluia care nu are (si este coleg cu noi, caci de beneficiarii din politie, instante,parlamentari, armata nu ne este atata foc)!Decat sa propunem inlocuirea acestui ajutor cu acela prevazut de lege numit sprijin pentru cumpararea/construirea unei locuinte , proclamam ineficienta acestor masuri de compensare !Si sa renutam la un drept castigat decat sa imbunatatim masurile de control impotriva abuzurilor contra acestor drepturi!La norma de hrana cand renuntam , caci sunt multi colegi care rup ghiumul in doua? si din ce ramane de la hoti sa ne dea la pachet acasa , ca tot mancare este !Halal colegi ,halal initiative!

  • Ma Odiseu(nu-ti spun ce inseamna in traducere,ca zici ca sint rau),tu te referi la odiseea celor angajati pina in ’89.Cei de dupa …au alta odisee.Acestia ,neputind sa stea “la gramada” cu rudele,au riscat si si-au cumparat case.Au realizat ceva,putin e adevarat,in asta viata.Astia sint oamenii cinstiti!Probabil ca n-ai nimerit Itaca,adica realitatea actuala,asa ca mai citeste ceva mitologie.Stii cine e calul troian?

 2. Pentru mine este un pic mai altfel.
  Cred ca nu s-a gasit inca un parlamentar care sa aiba o propunere legislativa prin care sa se aloce cladiri de unitati militare dezafectate, dar care sa poata fi transformate cu ajutorul fortei de munca de care dispunem in sistem, pentru amenajarea de locuinte de serviciu, sau ma rog a unor locuinte care o data realizate, sa poata fi vandute in rate, cu dobanda preferentiala sau direct de catre penitenciare, si astfel, prin ratele pe care le plateste fpss-ul sau politistul de penitenciar, acestia sunt responsabilizati caci in cazul in care pleaca din sistem, pierde locuinta (asta daca nu apuca sa o achite). Astfel se rezolva problema locuintelor, problema punctelor de lucru care ar avea o ocupatie pe o perioada destul de lunga de timp, problema degradarii fara rost a unor obiective care inca sunt foarte bune, si nu in ultimul rand ar disparea scurgerile de fonduri spre cei care au nevoie de locuinta, si acestia ar plati in loc sa primeasca fonduri dar s-ar alege cu o casa in care sa-si alinte batranetile.
  Giovani STERE

 3. Deconturile in trecut nu existau, deoarece ca sa te angajezi in sistem trebuia sa ai domiciliul stabil in localitatea de dispunere a unitati.
  In prezent deconturile cu chiria si transportul este mana cereasca pentru smecheri sistemului si care au luat lectii de la cei pe care ii custodiaza. Cred ca doar 20% din beneficiari acestor drepturi chiar le primesc pe bune, restul sunt prime mascate pentru uni mai smecheri sau cu tupeu. Sunt agenti care cu aceste smecheri au salarii mai mari ca sefi lor care inghit in sec, totul este sa fi orientat pe moment si sa sti sa beneficiezi de prostiile legislative.
  In viitor nu se prevede nici o schimbare, restul doar povesti.

  • Faptul ca ne razboim intre noi,lovim nemilosi in colegii cu care mancam aceeasi paine -intergrala:NU E OK. Decat sa acuzam ,[dam in gat],pe colegii,care cu mare greutate,dupa ani de lupte cu mentalitati comuniste:le-au castigat [acest lucru _NU NE ONOREAZA] \\\\\mai bine ne-am regrupa si-am continua lupta :pt. obtinerea gratuitatii transportului pt. toti angajatii[indiferent unde locuiesc].Toti fac cheltuieli pt. transport\pt. cei din garnizoana sa se deconteze un abonament RATB,sau daca vin cu masina,contravaloarea benzinei pt. un consum de 10% pe dist. pana la domiciliu. Iar celor din afara garnizoanei consumul de combustibil prevazut pt. circulatia din afara localitatilor. Referitor la cei care deconteaza chiriile:sa li se acorde locuinte de serviciu,in care sa locuiasca gratis [precum cei de la MAI,CFR,MApN,Judecatorii,Parlament…… … Dragi colegi este bine sa fim uniti pt. ca nr. nostru scade alarmant,inamicul nostru comun este din ce in ce mai intarit,munca noastra sporeste pe zi ce trece,salariile stagneaza de ani buni,nici nu mai avem curaj sa vorbim la telefon. Sa lasam rafuielile, acestea sunt problemele principale. Voi nu vedeti ca nu mai vrea nimeni sa lucreze pe sectie.

 4. Domnule Dumitrascu,nici acum dupa doua luni de cand am fost la cursuri nu ne-au fost decontati banii pe transport .Va rog sa va interesati de ce nu ne deconteaza odata banii pe transport.Este ultima data cand am acceptat sa ne mai deplasam la vreun curs.Nu mi se pare normal sa vina cate o adresa peste noapte ca un nr. de colegi trebuie sa ne prezentam la cursuri pe banii nostrii,ducandu-ne cu pluta ca se vor deconta banii pe loc.Eu cred ca la nimeni nu ii este usor sa ia din banii familiei cate 300-400ron sa se prezinte la cate un curs.Sa le fie clar odata pentru totdeauna,au bani sa ne de-a pentru deplasare,sa se tina cursul iar daca nu au sa nu se mai faca.Ati spus ca ati discutat aceasta problema cu conducerea ANP.Se pare ca nu s-a schimbat nimic.Trebuie sa trimita o adresa in unitati cu prevederi clare sa le citeasca si directorii de unitati,nu sa fii obligat sa mergi la curs pe banii tai sau daca nu poti ca nu ai cu ce ,sa fii pus sa faci o gramada de rapoarte in care sa dai cu subsemnatul de ce nu poti merge.As mai vrea sa va spun un lucru,alataieri a fost la Romania Tv doamna ministru Campeanu care a afirmat ca ne asteapta destule modificari in defavoarea noastra in acea lege a pensiilor militare,desi inainte de alegeri au afirmat ca o vor repune in drept asa cum a fost..A afirmat ca ni se va marii varsta de pensionare cu 5 ani,deoarece armata de acum nu mai e ca cea dinainte ,ci doar cei din teatrele de operatii merita sa iasa mai repede la pensie.Ce puteti sa ne spuneti despre acest lucru.Din cate am inteles cred ca iar pun la cale o tentativa de lege si ne pun in fata faptului implinit,bineinteles in defavoarea noastra.Pai doamna ministru oare nu stie ca un politist la 55 de ani nu mai poate prinde un hot de 20,ca un supraveghetor de sectie dupa 30 de ani de munca cu pleava societatii ,din punct de vedere mental nu mai e capabil sa faca fata?Poate ca ar trebuii sa le explicati celor care nascocesc legi si cu ce se mananca aceste meserii si de ce nu se poate lucra pana la varsta propusa de ei.Ar trebuii si la noi in acesta lege sa existe macar un aliniat in care sa fie prevazut faptul ca cei care nu mai doresc(pot) face fata pana la varsta de 55 de ani sa poata iesii mai repede cu 3-5 ani fara penalizari.

  • Nu se deconteaza pentru ca cel mai probabil e vorba de un curs pe proiecte, si sunt intarzieri la rambursari de la POSDRU. N-avea cum sa se deconteze pe loc, a fost o minciuna. Asa ca va mai dura pana cand se va face decontul. In ceea ce priveste participarea, nu va permiteti nu participagti. Nimeni n-are ce sa va faca.

   In ceea ce priveste proiectul de lege a pensiilor este in discutie intr-adevar un proiect. Problema insa nu este la varsta de pensionare ci la cuantum. FSANP a cerut deja simulari ANP si saptamana viitoare vom pune in discutie si proiectul si impactul.

   • Problema e ca la unii s-au platit deconturile si la altii nu.S-au achitat banii de transport la unii care au fost dupa cei carora nu li s-a achitat.Pe ce criteria,cine mai stie….Cam asta ar fi problema…

   • Domnule Dumitrascu la MAI ministrul de interne STROE a spus ca le da politistilor jumatate din bani de echipament pe 2013 ,la CRACIUN .La noi la ANP se aude ceva ,cel putin un zvon sa ne dea si noua jumatate din bani de echipament asa cum sa promis politistilor ca se vor da ?avem vreo sansa sa primim ?va multumesc.

 5. In privinta decontarii transportului nu suntem singurii bugetari care beneficiaza de acest drept. Mai sunt si politisti, magistrati, profesori, personal medical etc. O abordare integrata a problemei ar putea aduce economiii substantiale. De exemplu rutele Alba Iulia – Aiud, Cluj – Gherla sau Bucuresti – Ploiesti sunt pline de astfel de exemple in care toti mergem si venim separat. E nevoie doar de putina organizare si bunavointa.

 6. eu , unul as elimina cheltuieli transport si chirii si as deconta 100% pt problemele medicale ale angajatilor si familiilor acestora !!

 7. Ca sa ai multe facilitati,gen chirii,transport gratuit ptr toti temnicerii,sprijin in constructia sau cumpararea de case (poate palate),tratament gratuit si examinari medicale gratuite,prima de vacanta,sporuri pe toate liniile,uniforma gratuita,premii si prime babane…etc,ar trebui sa traim in statul “mama”sau intr-un stat prosper…. sau macar in cel de dinainte….Statul actual(cum s-o fi numind?) nu prea mai da nimic….asta ia!

  • Unde te mai pui ca mai toti bugetarii au ceva facilitati….sau macar si-ar dori si ei “ceva”-par example-dascalii ,cei cu vacante de 4 luni si 4 ore pe zi,ce nu-si doresc? Da’astia din administratie…da’ cine n-ar vrea ceva?HA?

 8. Domnule Sorin,nu se poate gasi o solutie la RATB?Ne certam cu darlaii de controlori,se ajunge si pe la sectia de politie!…Nu se poate face un protocol intre noi si ei?Alesii poporului cred ca isi deconteaza si hartia igienica,noi suntem cei mai fraieri,mai ales dintre arme!

   • D-le agent de politie penitenciara
    Ce solutie ati dori dvs cu transportul RA ? Pai,astia daca sinr regie,cine sa le deconteze transportul politistilor de penitenciare? Nu vedeti ca ptr “intern” nu este lege? Adica se deconteaza ptr ce este” in afara localitatii” unde se afla temnita!Nu mai” tine” nimic intara asta ptr cei marunti.

   • D-ule Cosmin, ANP este sarac cum afirmati doar pentru unii nu pentru toti. Un abonament pe mijloacele de transport costa intre 60 si 90 lei in functie de localitate, iar decontul unor colegi de ai nostri ajunge la 900-1000 lei pe luna, echivalentul a cel putin 10 abonamente/luna. Dar legea nu este pentru toti ci doar pentru uni mai orientati. Uni isi achita din buzunar abonamentul sa vina la serviciu iar alti primesc bani pentru aceasta.
    In ceea ce priveste chiria va intreb si eu, vi se pare normal ca un coleg care isi achizitioneaza o masina de 28.000 euro sa beneficieze de 200 de euro/luna pentru chirie.
    Stiti cati dintre colegi carora li se deconteaza chirie au masini in parcarea unitati de mii de euro, va spun eu 80%.
    Sunt convins ca totul este o vorbarie pentru ca nimeni nu face si nu va face nimic, astfel ca sindicatele se fac ca nu vad si nu stiu, iar cei din ANP profita din plin si ei de smecherie atat timp cat nu exista presiune pe ei.

    • Mihai, eu nu-mi permit sa-mi judec colegii, indiferent de deciziile pe care le iau ei, eu sunt ales sa le apar drepturile. Sindicatele nu vor acuza niciodata pentru ca nu asta e ideologia lor.

  • Somnul ratiunii naste monstrii!!! Politistii penitenciari doresc sa circule gratis cu tramvaiul,ar trebui sa rezolvati aceasta problema stimati lideri.Sau poate e mai bine sa punem girofar tramvaiului???Parerea mea ca sistemului ii prinde bine o uniforma verde total diferita cu a politistilor si denumirea actuala,altfel o sa vedem numai abuzuri.Acum liber la injuraturi stimati agenti de politie penitenciara.

   • Ce i-ar impiedica pe lucratoii de penitenciare sa faca abuzuri si acum?
    Credeti ca o uniforma reprezentativa care sa-i confere lucratorului autoritate l-ar determina sa faca abuzuri?
    De ce trebuie sa admitem reaua intentie a lucratorului de penitenciare?
    Oare am devenit cu totii rai, ipocriti, impostori?
    Asta e perceptia noastra fata de noi insine?
    De ce politistilor din MAI nu le prezumam intentii marsave?
    V-as ruga sa-mi raspundeti stimati colegi.
    Ce a devenit lucratorul de penitenciare?

    • D-le Presedinte Cosmin
     Nu cred ca “inocenta” gardienilor vechi si noi(politisti de penitenciare) nu se vede sau aude! Pai,ati dat un exemplu intr-unul din articolele domniei voastre(ceva pe la T…or).Domnia voastra credeti ca uniforma este reprezentativa?
     Vorbim de rea intentie-ce e aia? ! Daca intr-un “sistem”(iar conceptul asta!) avem mai mult de doua cazuri”esuate” nu mai vorbim de exceptie,cam devine obicei sau regula.De ce sa vorbim de altii? asta e birfa! Daca ar fi de fata,le-am da posibilitatea sa se apere…e alta! De ce sa nu vorbim de gardienii vechi si noi?
     Poate erati neincadratat cindva cind de la GAZ-uri gardianul cumpara ceva carne,o juma’ de porc sau chiar unul,ceva tomate,varza,ceapa,cartofi,otira lapte,smintina,brinza.Da’ mai departe nu spun…Eu unul nu vorbesc de abuzuri,altele decit se vad si aud peste tot!

    • Ce fel de uniforma ? Identica cu a politistilor confera autoritate??? AAAAAAAAA am uitat ca esti oltean Cosmine,e de inteles la tine.Trebuia sa va angajati la politie daca va place uniforma lor.( scuze am uitat ca te-au exmatriculat din academia de politie,de fapt cred ca tu scrii articolele semnate de politist de penitanciare).

     • V-as gadila vanitatea daca v-as raspunde cu acceasi replica de prost gust ca cea a dumneavoastra. Pe langa faptul ca sunteti prost informat, mai trageti si concluzii la fel ca modul in care sunteti informat.

 9. unitatile penitenciare sa incheie contracte de inchiriere cat mai avantajoase a unor spatii locative , daca nu reusesc pot aloca din unitatile militare pe care le pazesc camere pentru cei sarmani [ ai nostri colegi ] fara locuinta , sa si le amenajeze dupa ultima moda , constructii sunt , asa ca daca se vrea se poate .

  • Cf. Legii 114/1996 exista niste cerinte minimale pentru locuintele de serviciu. Le regasiti aici: http://legeaz.net/legea-114-1996-locuintei/anexa-nr-1
   Sa ridice mana care dintre colegii nostri chiriasi se incadreaza la ,,conditii minimale”. Daca unitatile inchiriaza locuinte conform criteriilor, sa vedeti ce scad decontarile cu chiria. Nu suntem absurzi, e adevarat ca sunt minimale, dar daca ar fi obligati sa locuiasca in aceste conditii si-ar cumpara locuinte.

   • Inainte se dadeau locuinte de serviciu ,care ulterior deveneau proprietate privata…Acum se dau chirii pina la pensie…Ar trebui sa se dea chirie un numar de ani ,pina cind “nevoiasul” isi incropeste si el un acoperis cu 2 camere!

  • Adevarat. V-ati gandit totusi de ce atacul sustinut si concentrat se intampla doar asupra trantorilor din Parlament? Si la Presedintie sunt exact aceleasi practici, si la Guvern, si la sutele de institutii anonime care toaca bani. Nu mai spun ca orice s-ar intampla masurile de austeritate le suporta talpa. Nu de alta, dar ma tem ca daca intram putin in cifre si facem niscai comparatii vom avea surpriza sa aflam ca nu doar acolo-i buba.

   • Cu o presă și un audiovizual aservit ființei extraordinare, nu e prea greu de dedus. Reducerea numărului de trântori a fost un instrument folositor pe vremea suspendării, care chiar a funcționat, acum normal că nu mai prezintă interes prezidențial.
    Acum preocuparea este de a băga la bulău pe cei care-l supără.

  • E adevarat ca pestele se impute de la cap, dar cand te intalnesti cu o familie de colegi care locuiesc in blocul de langa tine si vin cu aceeasi masina si vezi ca isi deconteaza unul dintre ei chiria, parca nu-ti mai convine, ca pe ei ii vezi zilnic, pe parlamentari din fericire nu…

   • Eu cunosc o familie , ea ofiter, el fost ofiter cu functie de conducere care si-au cumparat din spagile primite de el mai multe proprietati.Spagile proveneau din mai multe surse ( puncte de lucru, subofiteri ,etc).Ca sa se sustraga de la plata impozitelor mari pe locuinte a donat locuintele copiilor.O perioada ea a fost responsabila cu verificarea celor care beneficiaza de chirie.Ea identifica agenti posibili chiriasi le propunea sa inchirieze locuintele unor rude sau apropiati.Dupa ce contractele erau incheiate si actele depuse ka puscarie, contractele erau reziliate. pentru a se sustrage de la plata impozitelor.Agenti care nu inchiriau locuintele sugerate de doamna erau controlati asa cum spune Dumi in sifoniere de rufe si nu li se mai deconatu chiriile, evident in mod abuziv. Concluzia:Ipocrizia si frustrarea este boala grea.Morala: De multe ori hotul striga hotul.:)

 10. Sigur daca penitenciarul trebuie sa se ocupe de inchirierea unor spatii de locuit, cheltuielile cu chiria ar scadea considerabil datorita faptului ca se vor elabora de proceduri de achizitii pentru inchiriere si stabilirea unui pret real al imobilului in functie de zona de evaluare si se vor constituii incheiere a contractelor.
  In ceea ce priveste decontarea transportul si eu sunt de parere ca ar trebui sa se faca pentru tot personalul unitatii in bani in limita unui abonament lunar pe mijlocele de transport in comun pentru cei care domiciliaza in localitatea de dispunere a unitatii, iar pentru cei care domiciliaza in alte localitati decontul sa se faca in bani dar numai pana la nivelul maxim al unui abonament pe mijlocele de transport auto sau feroviar in limita a 70 km.

  • E clar ca ar scadea considerabil deconturile, mai ales ca unitatea le-ar pune la dispozitie doar locuintele, cf. prevederilor legale, nu si masina de spalat, frigiderul si plasma pe care le cauta dansii cand isi selecteaza locuinta.
   Ar mai trebui ca decontarea sa se faca prin virarea direct in contul proprietarului nu in contul angajatului unitatii, suma decontata sa fie aceeasi pentru toata lumea avand in vedere ca locuintele sunt in aceeasi localitate. Dar cea mai buna solutie cred ca este inchirierea unor imobile (care se gasesc cu prisosinta), pe perioade de timp de cate 1 an, iar daca nu le convine domnilor, sa isi gaseasca luxul unde vor, pe banii dansilor.
   Deasemeni, chiria ar trebui platita pe o perioada strict determinata de timp, de 3-5 ani si apoi sistemul sa il ajute eventual in achizitionarea unei locuinte, lucru perfect valabil pentru toti angajatii interesati, cf.art.38 din 293.
   Cat despre transport sunt de acord cu colegii care au postat mai devreme, respectiv sa se deconteze pentru toata lumea in limita unui abonament pe mijloacele de transport in comun, atat pentru interiorul localitatii, cat si pentru exterior. Cei care doresc sa calatoreasca in conditii de lux, sa plateasca carburantul pentru masina personala, avionul, elicopterul…
   Ar fi interesant sa faceti un calcul pe tot sistemul care sunt cheltuielile pentru chirii si trasport, sa veniti cu niste propuneri legislative pentru imbunatatirea sistemului de decontare a acestora, precum si stabilirea clara a modului de verificare si a persoanelor abilitate sa efectueze acest control.

 11. Lovitura grea pentru Cristian Alexandru. Astazi procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a lui Bocaneanu Emanoil Catalin, prefect de Galati, pentru 8 capete de acuzare, urmând ca acesta sa fie prezentat cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. Prefectul a fost alaturi de juristul Cristian Alexandru, la bine si la rau, dar mai ales la acte de coruptie, contracte fictive, licitatii trucate, donatii de frigidere, ciment, nisip, pietris, precum si distribuirea caramizilor valorificate dupa demolarea puscariei vechi in 2012. Asteptam nota de constatare in urma controlului. Sper ca ANP sa il demita pe directorul Cristian Alexandru, altfel vom asista in curand la arestarea directorului si iar ajungem pe prima pagina a ziarelor si la sitirile tv. Sper ca nota de constatare a controlului sa ii demita pe Cristian Alexandru, Penelopa Chicioroaga, Gorea si Rau Cornel. Cu asemenea managament incompetent si corupt nu este de mirare ca sunt mari probleme in Galati. Asteptam interventia ANP chiar si in ceasul al 12-lea. Ben

 12. Tocmai mi-am facut ochelari pentru aproape, este prima oara cand imi decontez ochelari, ceilalti am avut aceleasi dioptrii 20 de ani, stiam ca se deconteaza DOAR lentilele, mi-am inchipuit ca ramele au TVA 24 % si de aceea nu se deconteaza, cand primesc facturas surpriza si ramele au TVA 9% si deci ma intreb de ce totusi nu se deconteaza si ramele de la ochelari ?!

  • Ochelarii reprezintă de fapt un dispozitiv medical, adică un ansamblu lentile-ramă. O cretinitate din anepeu s-a gândit (și a dispus în consecință, cu de la ea neștiință și nesimțire crasă), c-ar trebui, să se deconteze doar lentilele. Și slugile din teritoriu chiar asta au și făcut, pe baza unei simple adrese.
   Adică un abuz, mai pe românește.

 13. Buna seara. Cred ca ati deschis o cutie a Pandorei, iar discutiile sau dezvaluirile vor deranja multe persoane.
  Stiti ca sunt unitati unde unii dintre noi si-au gasit chirie in alte localitati (la concubin/concubina) si isi deconteaza si chirie si transport?
  Sau ca si-au schimbat buletinul pentru a avea un alt domiciliu si desi stau cu concubinul/concubina in oras, isi deconteaza chiria la ,,Cucuiata din deal” ?
  Daca se gaseste cineva mai zelos sa ii controleze incep cu protestele, dealtfel motivate ca nu poti intra in casa cetateanului sa vezi cu cine doarme noaptea. Si nici unde doarme.
  Ca vin 4 cu aceeasi masina cu isi deconteaza fiecare transportul stiti sigur …
  Sa inteleg ca articolul se vrea unul din care sa reiasa propuneri pozitive, pentru reducerea cheltuielilor sau sa va dovedi un buna baza de informatii pentru audit si DIP?

 14. Solutii ar exista daca s-ar dori acest lucru dar cine sa faca ordine cand toti cei de sus traiesc din asta, iar 50% din salariul lor chiar reprezinta ceva.
  Pentru decontarea chiriei s-ar putea face un lucru foarte simplu, unitatile penitenciare sa incheie contracte de inchiriere cat mai avantajoase a unor spatii locative pe care sa le puna la indemana fpps care au dreptul sa beneficieze de aceasta, iar cei care nu doresc acest lucru sa li se acordare o suma fixa de maxim 100 de euro, iar diferenta sa o suporte personal daca doresc un lux mai mare. Acest lucru ar duce la scaderea cheltuielilor considerabil si la o egalitate intre toti angajati indiferent de salariu.
  In ceea ce priveste decontarea transportului, pentru a nu mai exista discrepante intre angajatii unitatii, propun ca decontarea transportului sa se faca pentru tot personalul unitatii in limita unui abonament lunar pe mijlocele de transport in comun pentru cei care domiciliaza in localitatea de dispunere a unitatii,iar pentru cei care domiciliaza in alte localitati decontul sa se faca pana la nivelul maxim al unui abonament pe mijlocele de transport auto sau feroviar de la localitatea de domiciliu pana unitate in limita a 70km.
  Acest lucru ar face dreptate pentru toti angajatii din sistem deoarece toti angajati se deplaseaza la serviciu cu masina personala sau cu mijloace de transport in comun, nu numai cei care stau in alte localitati. Sunt cazuri in care unitatea se afla la marginea oraselor iar distanta dintre prima localitate si unitate este mai mica, fata de distanta imobilelor unor colegi care stau in oras si nu beneficiarza de decontarea transportului.
  Fiecare dintre noi poate sa vina cu solutii……………

 15. Nu e o propunere noua, dar constructia de locuinte este evident o solutie mai ieftina pe termen lung. Ingineri avem, forta de munca avem, poate si terenuri. Nu ar fi probleme de nerezolvat daca s-ar dori asta cu adevarat si daca administratia ar fi competenta si interesata. A doua problema e sa nu construim cum construieste statul, de nu stiu cate ori mai scump decat cel mai scump constructor… Cum spunea un comentator pe site, orice bisnitar poate sa ridice o scara de bloc iar noi nu suntem in stare de nimic!

  • Costurile pe mp ale unei locuinte sunt intre 400 si 600 euro fara teren. La noi ar fi mai mici iar amortizarea investitiei s-ar face undeva la 10 ani. Chirie sau rate, e o intrebare care nu numai pe noi ne macina iar probelma discriminarii nu este intru totul reala.

Comments are closed.