Întrebări care doresc răspunsuri motivate

Impreuna suntem puternici(Citind comentariile de pe site-ul www.fsanp.ro am scris acest articol.)

Există voci care cred că în sistemul penitenciar valorile individului se degradează de la o zi la alta. Sunt cauze care alimentează acele voci si care le fac să devina auzite, propagandu-se de la individ la individ. Societatea l-a învatat pe om să deschidă ochii și să vadă ce e în jurul lui, l-a făcut să analizeze  mai mult situațiile, ca apoi să actioneze. Și totuși acționează temător. Așa e și în sistemul penitenciar românesc: practica bate teoria. Lucrătorii/colegii de azi nu mai sunt lucrătorii/colegii de odinioară, vedem deosebiri între generatii. Sistemul penitenciar se împarte în tagme diferite, având opinii divergente. Cu toții ne intrebăm: DE CE? Dar lucrurile sunt evidente. Punem efectul inaintea cauzei.

Vreau ca acest articol să fie scurt și să cuprindă câteva întrebări care-și doresc răspnsuri motivate.

1)     Ne dorim o identitate a noastră?

2)     Ne dorim o uniformă reprezentativă care să ne confere autoritate?

3)     Suntem uniți?

4)     Am devenit rai, ipocriti, impostori?

5)     Care e percepția noatră despre noi înșine?

Împreună putem găsi solutii la probleme, dar numai ÎMPREUNĂ.

93 Comments

 1. stimabili domni din colectivul cr responsabili cu fruptul din frigiderul meu , in numar de maxim unu ……dotati cu mustatica? ….noroc cu vantul de aseara ca i a sburat lui teo baticul de pe mustatica si vazuram si noi cine i acolo .ptiu drace mi se parea ca esti chiar tu .Nu intelegem de ce vorbesti in numele colectivului . crezi ca ai sustinerea noastra? dupa cita bataita ne ai dat ? ?????????????????? devii din ce in ce mai mic – poate ne lasi in curind ……….

 2. Neonorabile postac.
  Constat ca pofta dumitale de a arunca cu noroi in angajatii CR nu are limita. Pentru ca suntem in Sfantul post al Craciunului te indemn sa iti infrangi frustrarile. Abtine-te de la fruptul pe care majoritatea cititorilor responsabili ti-l ureaza si leapada-te de prostie.Cine stie…poate la urmatorul concurs…vei lua interviul!
  Fara pic de stima.

  • Nu pot să nu remarc un oarece rol pe care vi-l asumați, acela de apărător al angajaților CR. Și o faceți cu eleganță, dar cu mai puțină detașare intelectuală. Cine are o opinie contrară, potrivit dvs., e neapărat prost? Și oarecum inferior, dându-vă dreptul la a vă adresa la pertu.

   Să fie mulțumit că nu vă adresați cu „bă”, asemeni unui personaj cu funcție mare-n anepeu, dar rămas corigent la ceea ce numim „cei 7 ani de-acasă”. Un „bă” aruncat de la înălțimea mitocăniei de sorginte ploieșteană, colț cu paralela 45 la bunul simț. Mitocanie milițienească, adică. Cu „M”, de la Marian, dacă ar fi să alegem un nume la întâmplare. Ce culoare o avea mitocănia? A mocirlei sau a noroiului?

   Postul Crăciunului, ca și sărbătoarea sfinților Petru și Pavel, pot fi subiecte de manipulare ieftină când sunt rezultatul unui imbold interesat a produce un efect pervers – reducerea la tăcere și îndemnul la răbdare nejustificată. Dacă v-ar smulge cineva umbrela sau geanta, l-ați înțelege și, dintr-un demers creștinesc, i-ați oferi și hainele? Și încălțările, pentru că bietul tâlhar, nu are bani sau haine și împins de nevoie, vă tâlhărește? Și ar fi un gest bineplăcut Domnului, nu-i așa, să ajuți un om în nevoie, împins de foame și de frig, acum, în postul Crăciunului?

   Pentru că aveți un oarecare statut, mă îndoiesc c-ați putea accepta o fasole cu ciolan din partea oficialităților, acum de 1 Decembrie. Poate, un ecler?

 3. teooooooo , ai idee cite persoane sint imputernicite la cr tg ocna? una …. care a luat 4 la examen si totusi….exprimarea ta aduce a maritul suleyman zis si cezarica mustatica . despre cumatra de la scoala ce sa mai zicem dupa luuuuuuuunnnnnnnnnnnggggggggggggggiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii batalii a reusit sa ia examenul . dar cezarica mustatica a luat examenul pe drept dupa spusele unui ilustru antevorbitor care prea ii ia apararea – sa fie oare tot ………oare pe astia nu ii vede nimeni ? si li se pare ca sint vesnici si eterni . apropo de ce teo?

 4. PENTRU @Unul mai matur Da e bine sa fie dotati cu prezervative minorii…………exista posibilitatea ca acestia sa se inmultesca iar la apelul de dimineata sa fiti consternati ca numarul legal de persoane detinute este mai mare decat cele internate legal. Hai sa lasam tampeniile si sa revenim cu picioarele pe pamant, e normal sa promovezi o forma de relatie anormala intre persoane de acelasi sex ?avand in vedere ca in scriptele psihologilor (sau pisalogilor ……..aviz scribului @Unul mai matur ) homosexualitatea este O EXCEPTIE DE LA REGULA ?adica o anomalie comportamentala pe care o majoritate zdrobitoare o condamna ……………adica EXCEPTIA INTARESTE REGULA………..Apropos daca Domnul Dragos Furtuna ar fi in cunostinta de cauza ar rade si cu partile dorsale (adica si cu cu……… din Franta)

 5. ERÁTĂ: -* pe rândul al V-lea de jos în sus vă rog, să puneți o virgulă după “fără frică”;
  -pe rândul al III-lea de jos în sus: *manager.
  Scuze, din cauza vitezei!:)

 6. Da, lumea se fereste sa spuna, dar ce spune FLAUSEL e adevarat . Directorul de la Cr a instaurat un regim autoritar si misogin ( fie vorba intre noi, se va intoarce impotriva lui ) care nu are alt scop decat musamalizarea evenimentelor din curte. Stie cineva ca Duminică s-a intamplat ceva grav si trebuia informat ANP ? Stie cineva ca ppl minori nu au sapun si sunt plini de raie ? Stie cineva ca minorii infectati cu HIV sunt o rampa de plecare pentru alte posibile infectii avand in vedere faptul ca personalul implicat, dezgustat de taierea sporurilor aferente nu mai are interes in prevenirea transmiterii bolii altor minori sau personalului? Mai stie cineva ca angajatii stau in frig? Am inteles ca se face economie …….dar unde se cuantifica banii economisiti, in bunastarea angajatilor ? sau in cea a minorilor ? ca nu se observa niciun efect al economiilor (frig = element de stres profesional care devine un factor declansator al un unor frustrari mai putin benefice in relatia angajat – detinut ?………mai vorbim dar la CR TG Ocna lucrurile sunt pe cale sa explodeze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Sunteți răutăcioși domnilor, ca să nu folosesc cuvinte mai aspre! Domnul director a procedat foarte corect privitor la drepturile minorilor. E cea mai bună soluție de prevenție la ora actuală pe plan mondial, (nu numai european, asta apropo de C.H.!). La drogați li se dau seringi pe stradă, tot pentru prevenție în toată lumea inclusiv și în România. Li s-au dat minorilor prezervative și prin anii 1992-1996 și după 2001( doctorul Furtună poate confirma), știți mulți acest lucru, cei mai maturi pot întări cele spuse, dar e ușor să arunci piatra!
   Da, este mai sever domnul director pentru cei care nu sunt conștiincioși sau corecți, pentru cei care ar face orice la serviciu numai slujbă cu seriozitate nu. Acești minori chiar au nevoie de serviciile noastre, dar făcute cu suflet, conștiință și devotament. Când cei mai puțin conștiincioși vor efectua serviciu absolut corect, fără ca să fie mereu împinși de la spate, când veți lucra cu conștiință atunci nici un șef nu va mai fi sever, fără frică va fi pentru dumneavoastră doar o persoană pusă să conducă o unitate. Puteți scrie ce doriți pe site, dar trebuie să recunoașteți că este un bun menager, corect, pune suflet în ceea ce face, a luat concursul pe bune în 2009. Și să știți că eu nu sunt un om care am fost sau sunt în grațiile dumnealui!

   • ESTE MAI SEVER CU CINE ???????????NE POTI SPUNE ????CU ,,NEPOTII” IN NICI UN CAZ CU CEI CARE IMPING VINTUL PRIN UNITATE (UNUL DE LA RESURSE UMANE VENIT DE LA M-CIUC ,ALTU DE LA BACAU MAGAZIONER,SI NU IN ULTIMUL RAND CEL DE LA EVIDENTA VENIT DE LA FOCSANI SI CARE OCUPA UN POST FICTIV DESI NU E PREVAZUT IN STATUL DE FUNCTII)CU CEI TREI MUSCHETARII SIGUR E SEVER !!!!!!!!!!!!!!!!!FRATII BEGALI AU COMISIOANE LA TRANSFERUL JUCATORIILOR DE FOTBAL ,OARE DIRECTORUL CE PROCENT A AVUT IN ADUCEREA CELOR MAI CAPABLI AGENTI DIN SISTEM LA CR TG OCNA?????

    • Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta, inteligenta are limitele ei, prostia nu .Ea este apanajul sufletelor mici si frustrate care reuşesc să se facă şi mai mici spre a intra şi mai bine în sfera de viaţă a colegilor în jurul cărora gravitează. Frustrarea întotdeauna conduce către o anumită formă de agresivitate care la tine se manifesta in bucuria denigrarii. Daca ai cu adevarat ceva de spus nu pregeta dar renunta la insinuari jalnice… Si tine minte, unii oameni devin ticăloşi, doar pentru că nu le-a spus nimeni la timp că-s tâmpiţi. Considera cele spuse ca o notificare, spre a nu ajunge un ticalos!

    • Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta, inteligenta are limitele ei, prostia nu .Ea este apanajul sufletelor mici si frustrate care reuşesc să se facă şi mai mici spre a intra şi mai bine în sfera de viaţă a colegilor în jurul cărora gravitează. Frustrarea întotdeauna conduce către o anumită formă de agresivitate care la tine se manifesta in bucuria denigrarii. Daca ai cu adevarat ceva de spus nu pregeta dar renunta la insinuari jalnice… Si tine minte, unii oameni devin ticăloşi, doar pentru că nu le-a spus nimeni la timp că-s tâmpiţi. Considera cele spuse ca o notificare, spre a nu ajunge un ticalos!

    • emarMoldovene, pana sa va vina director a fost colegul nostru la Ciuc, habar nu ai ce om este, atat va place sa auncati cu rahat ca asta va pus si eticheta de ” moldoveni”. Ce unitate aveati, d-le flausel, turmentat … cate s-au facut …in ce mizerie erau spatiile din noia locatie… dar, de cei care nu mai aveau loc in schema scolii si erau pasibili de transfer prin tara…? Iar lista poate continua… Rusine voua! Noua si acum ne pare rau dupa dumnealui! Nici cand lua- se examenul si noi aveam controlul de fond, nu ne-a lasat, a stat pana la final. Toata stima d-le director!

   • Domnule(sau preferati….doamnă???),cum si mai ales cine a calculat numarul de prezervative necesare ?Ati descoperit un instrument si o unitate de masura pentru libido-ul minorilor?Pentru o asa descoperire veti fi transferat urgent in ANP,daca nu sunteti deja acolo…

   • Pe bune ca face trafic de influienta,ia mita pentru imputerniciri dubioase,numiri dubioase de functionari publici cu statut special,profesori,invatatori ,etc fara concurs, pe criterii de cumetrii,nepotisme,concubinaje invocind hotariri ale consiliului de administratie marioneta. Protejeaza personal cu moralitate indoielnica , cu probleme psihice care isi indeplineste necorespunzator atributiile de serviciu, samd .Desi sunt probe incriminatorii nimeni nu vede ,nu aude. Legea nu se aplica pentru managerul pervers de la CR Tirgu Ocna care face abuzuri nenumarate incalcind legislatia minorilor si personalului, desi faptele sunt de notorietate publica.?

    • Probleme psihice ai putea avea doar tu care inventezi mizeriile de mai sus. Ai idee cate functii sunt imputernicite la CR? Nici una, oamenii au luat examene pe bune, profesorii sunt titulari pe posturi iar moralitate indoielnica ai doar tu, oricate pseudonime ti-ai insusi. Dealtfel defaimarea este fiica amorului propriu si a trandaviei. Cu siguranta nu faci parte din colectivul nostru.Sper sa vina ziua dreptatii pentru toti !

 7. “politist de penitenciarE” aţi dorit să spuneţi, domnule Master SNSPA!Chiar dacă lucraţi într-un singur penitenciar, arma rămâne “penitenciarE”!

 8. vor nota consilierii doar daca viziteaza acest site…mai bine notati dvs si poate le dati idei cand ajungeti pe la centru, doar de aceea ne reprezentati in sindicat, nu dle Dorobantu?

 9. Buna seara!
  Asadar, “Operatiunea Chiria”!
  Avem un drept castigat dar se pare ca devine un privilegiu pentru unii si sursa de frustare pentru altii.
  Indiscutabil nu trebuie sa renuntam la acest drept dar actuala legislatie este o cale spre abuzuri.
  Personal nu am uzat de acest drept cu toate ca indeplinesc conditiile.
  Si nu spun asta sa bravez, probabil sunt si altii in aceasta situatie.
  Consider ca este incorect fata de cei ce au credite la banci pentru case.
  De acesta ar trebui sa beneficieze cei ce sunt detasati in interes de serviciu si eventual cei cu mari probleme ( de familie, sanatate etc)
  Pentru cei din urma o legislatie mai relaxata ar fi binevenita cu conditia ca cei ce iau decizii sa fie de buna credinta.
  Din pacate stim cum stam la acest capitol si solutia deocamdata, din pacate, cred ca ar fi o legislatie mai restrictiva.
  Master SNSPA vorbeste frumos dar realitatea e alta si e dura.
  dan Nitu este oarecum malitios dar e totusi o voce, toti avem dreptul la opinie.
  L-as intreba ce propuneri are in legatura cu denumirea, daca tot criticam hai sa venim si cu solutii.

  Pentru pasionatii de istorie ( si asta e doar o voce si trebuie luata ca atare) : http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/haosul-stapanea-tot-frontul-romanesc-primul-razboi

  Asemanarile cu anul 2013 sunt absolut neantamplatoare…

 10. Îi dorim mărețului sultan dedulcire maximă cu rahatul oferit pe tipsie de cele duoă cadâne, în contrapartidă pentru scosul … la oral.
  Salam aleikum!

 11. Va salut!
  Chiar daca uneori discutiile degenereaza in acest topic, se pare ca avem totusi o dezbatere adevarata asupra chestiunilor in cauza.
  Asta este bine, din cand in cand este bine sa “golesti sacul” in cadrul unei comunitati, este o buna terapie pentru momentele in care Ise aduna frustrari, discutiile, chiar si in contradictoriu, fiind preferabile altor manifestari.
  S-a mai discutat despre rivalitatea dintre operativ si celelalte sectoare.
  Problema este reala, si personal, chiar daca militez pentru unitate, cred ca trebuie sa vorbim, inclusiv in relatia sindicate-ANP despre aceasta.
  Operativul implica riscuri si lipsa de oameni, nu suntem la limita, am trecut de mult linia rosie.
  Pe site-ul (editat admin) se spune ca la schimburi ar fi cam 4000 de oameni.
  Ok, sa zicem ca ar mai fi 2000 la escorte.
  Asadar 6000 de fpss dintr-un total de 12000.
  Asadar avem o jumatate de armata in prima linie a frontului si cealalta jumatate formata din “trupe de sprijin”
  Sunt “fratii” nostri, ne iubim la infinit 🙂 sunt soldati ca si noi, acum ce conteaza ca unii sunt in prima linie si altii in spatele frontului, astea sunt amanunte…
  Intru mai pe seara, vin de pe front si trebuie sa dorm cateva ore. 🙂

  PS:Interesante sunt si discutiile despre chirii, revin cu opinia mea mai pe seara.

 12. “Virtutea unui om nu scade, nu creşte: rămîne aşa cum este, oricare ar fi drumul sorţii. Soarta poate aduce o bătrîneţe îndelungată, ori viaţa poate înceta mai înainte de a începe bătrîneţea – virtutea are mereau aceeaşi măsură, diferenţa de vîrstă nu contează. Dacă trasezi un cerc mai mare ori unul mai mic, deosebirea ţine de spaţiu, nu de formă. Chiar dacă un cerc rămîne marcat multa vreme , iar pe celălalt îl ştergi de îndată şi netezeşti praful pe care ai desenat, amîndouă au avut aceeaşi formă. Calitatea de a fi drept nu se măsoară în mărime, în cantitate, în timp; nu se poate nici alunga, nici atrage. Scurtează o viaţă dreaptă care a durat o sută de ani la cît doreşti tu, redu-o la o singură zi: ea continuă să fie virtuoasă.
  Virtutea se desfăşoară pe spaţii întinse, domneşte asupra regatelor, cetăţilor, provinciilor, dictează legi, cultivă prietenii, împarte îndatoriri între părinţi şi fii; este însă şi închisă între limitele strîmte ale sărăciei, ale exilului, ale doliului; şi totuşi ea nu este mai mică dacă e strămutată dintr-un rang înalt într-unul mai jos, de la condiţia regală la cea de simplu cetăţean, de la mulţime la îngustimea unei case ori a unui ungher.
  Este deopotrivă de mare, chiar dacă se retrage în ea însăşi, izolată de tot dimprejur: are mereu un spirit puternic şi curajos, o înţelepciune desăvîrşită, un simţ al dreptăţii de nezdruncinat. Este, aşadar, deopotrivă de fericită; fericirea are un singur sălaş: spiritul – statornic, mare, senin – care însă nu se poate împlini fără cunoaşterea celor omeneşti şi divine. Ramîi cu bine.”

  Seneca

  • Poate aveți și pentru managerul de la Sp. Rahova un citat din „1001 de nopți”, ceva cu baclavale, țâțe, sarailii și alte nebunii.

 13. aceasta ai fost poate dumneata….
  unii dintre noi am terminat studii, facultati si ne-am specializat in cate ceva inainet sa “venim” la penitenciar … si lucram / profesam in ceea ce ne-am specializat ( academia / scoala pt. arma penitenciare , medic sau asistent , psiholog ) si nu ne-am “facut” militieni / gardieni la “apelul bocancilor …..
  asa ca te rog , un pic de decenta …

  • Pai poate ar fi mai bine ca acesti “unii dintre noi” sa purtati o banderola, ceva. Sa fiti respectati mai cu foc. Sa fiti mai politisti decat ceilalti. Si in marinimia dumneavoatra,data de numarul de diplome si anii petrecuti la scoala, veti face loc si noua, celorlalti colegi ai dumneavoastra, care am avut neobrazarea de a fi someri inainte de a veni la puscarie, sa ne numim si noi politisti de penitenciar. Va promitem ca dupa aceea ne vom lua iarasi numele de struti si vom trece la distanta sa nu contaminam puritatea originii sanatoase.
   Ne vom identifica doar in masura mandatului acordat de rasa superioara si ne vom uni in gand,timizi, fara sa ne vada nimeni.
   Cu adanca plecaciune!
   P.S. Si vom propune, la fel de timid, sa fiti planificati in serviciu doar la camera de tortura sau la esafod.

   • Numărul diplomelor sau anii petrecuți la școală nu sunt garanția calității, din păcate. Cu atât mai puțin a patalamalelor obținute la „universități” la care promovarea se face pe bază de plic în secretariatul facultății. În mărinimia mea, (cel puțin) nu ași permite angajări decât din sursă înturnă, celorlalți doar pe bază de contract de colaborare, pentru că șomeratul nu este etalonul seriozității și profesionalismului.

    A lucra la un penitenciar presupune calificare, vocație și profesionalism, pe care nu le regăsesc la cei din armată veniți prin transfer, nici la foștii șomeri, ajunși prin seap care sunt adepții promenadelor studențești prin pușcăriile patriei.

    „Ești student și te plictisești? s-au terminat prafurile și nu mai aveți ce trage pe nas? Sa-au terminat cluburile și pub-urile de vizitat? Veniți la pușcărie să dați un tur, vă așteptăm în număr mare”!

    Treaba cu puritatea și originea sănătoasă mi se pare un mod de a gândi cel puțin nesănătos. Uită-te la un fost jurist ajuns director, la o fostă madamă psiholog ajunsă director actualmente inculpată și la alte personaje care nu au nicio treabă cu meseria ce sunt capabili să facă.

    Plecăciunile păstreză-le pentru angajator. Le datorezi locul de muncă.
    Ceilalți cărora MJ le plătește școlarizarea sunt datori doar să respecte un contract. Angajatorul e obligat să le asigure locul de muncă, dacă sesizezi diferența. Poate că asta e deranjant. la cursuri nu se predau lecții de temenele în fața șefilor.

   • Nu e vorba ca ati avea dv.o “origine” indoielnica…sau mai stiu eu ce….si pur si simplu ar trebui sa intelegeti ca intre a “pazi” infractorii (ceva asemanator in a pazi o turma de animale=cioban/vacar) pt care nu iti trebuie “studii aprofundate ” de…drept si a desfasura si alte activitati pt.care e necesar sa ai calificare( manager,psiholog,cadru medical,negociator,economist,etc) este totusi o diferenta.
    Multi dintre colegii dv.de la paza inca isi amintesc cu nostalgie despre”vremea”cand “aplicau corectii fizice”ppl…si inca cred asa ar trebui facut in continuare….
    E adevarat ca e foarte greu sa fi in contact fizic si psihic 12 ore pe zi cu” ppl mai inteligenti si mai pregatiti ” decat gardianul , ca e haos si solicitari prea multe din partea ppl(mai ales de la cei SD si D),ca nu inteleg inca ca au niste drepturi (si ca unii o duc fara grija zilei de maine pt ca penitenciarul e casa lui).
    Activitatea intr-un penitenciar nu consta doar in “a pazi”….,iar in afara de sectorul de detinere cu paza si supraveghere sunt si alte sectoare fara de care cei de pe detinere nu si-ar putea “face treaba “bine(logistica-achizioneaza si pune sarma ghimpata doar ca ppl sa sara mai greu gardul , financiarul – iti calculeaza salariul , psihologul-il linisteste prin vorbe pe ppl recalcitrant, educatorul-incearca sa ii arare ppl normele de conduita sociala….etc)
    Deci in concluzie nu denigra munca celorlanti ….daca acestia nu fac parte din “gasca” de la paza si supraveghere….nu toti trebuie sa stam “cu bata”.

    • DA. Sunt impresionat de logica și puterea de analiza ce răzbate din comentariu.

     De-abia acum realizez cam care ar trebui să fie locul și rolul unui supraveghetor într-un penitenciar și mai ales multitudinea de relații de colaborare cu „alte sectoare” care îi aduc numai beneficii, dar, din păcate, asta îi depășește puterea lui de înțelegere. Pentru că între „gardian” și un cioban/văcar stă cu lejeritate semnul „=”.

     „Gardianul”, un nostalgic „vremurilor” când parul rezolva totul, veșnic pus în dificultate de solicitările unor ppl cu un IQ net superior (de la D ori SD), nu realizează beneficiile pe care colegii săi cu mult mai multă expertiză și calificare i le furnizează într-un deplin anonimat al simțului datoriei (logistica „pune sârmă ghimpată” în plină criză, financiarul îi face un calcul al salariului cu toate că sunt ore suplimentare care nu se plătesc, dar nici nu se recuperează, psihologul „liniștește prin vorbe ppl recalcitrant”, iar educatorul arată ppl normele de conduită socială). Colac peste pupăză, se mai crede și buricul pământului, doar prin simpla apartenență la sectorul pază, depozitarul celor-fără-de-prea-multă-calificare.

     Dar, stimate domn, ca persoană inteligentă ce vă aflați, și nu ca un cretin infatuat și colportor, cum greșit s-ar putea înțelege, ar trebui, măcar teoretic să aveți în obiectiv niște trebușoare:
     – supraveghetorul are o multitudine de sarcini (program zilnic: masă, plimbări, cabinet medical, scos ppl la audiențe, puncte de lucru)
     – supraveghetorul are și alte sarcini cu caracter neprevăzut (incidente diverse, care reclamă gestionarea incidentului până la apariția responsabilului de zonă, întocmit documentele care vor face parte din dosarul de incident, urgențe medicale)
     – supraveghetorul este de cele mai multe ori singur la o secție de 150-200 ppl (colegi aflați în CO sau CS) și trebuie să facă și supravegherea la curțile de plimbare
     – a scoate 10, 20, 30 … ppl la activități socio-educative înseamnă încetarea celorlalte activități, identificarea și controlul lor, tranzitarea lor prin proximitatea sau chiar prin așa-zisa curte de plimbare, cu riscurile și consecințele de rigoare, adică asumarea în mod gratuit a unor riscuri și responsabilități în mod cu totul gratuit.

     Nu am cunoștință să fi răspuns cineva de la vreun alt sector, pentru o evaluare incorectă ce ar presupune schimbarea nejustificată a regimului unui ppl (de la MS, Î, la SD ori D) cu consecințe directe la părăsirea punctului de lucru exterior , ori evadarea ppl din interior. Nu sunt puține cazuri când un ppl condamnat pentru crimă comite o nouă crimă după ce a beneficiat de liberare condiționată pentru „bună purtare” și să zică mersi și bogdaproste semnatarii caracterizărilor că familiile victimelor nu i-au acționat în instanță pentru profesionalismul pe care l-au demonstrat.

     Având în vedere că unora le place să se ascundă pe după copac, spunând că unul e comportamentul unui ppl în detenție, la un moment dat, iar ei (cei plini de calificare și de expertiză) nu pot fi făcuți responsabili pentru declicul criminal postexecutoriu, și analizând eficiența activității lor, care este undeva aproape de 0, unii mai răutăcioși ar putea afirma că serviciul/sectorul cu pricina este de tipul căpușă. Adică înghite resurse și are rezultate aproape nule. Ineficient, adică.

     Nu credeți că, înainte de a vă delimita de „gașca de la pază” la modul cel mai autodenigrator cu putință, ar trebui să vă gândiți mai serios la partajarea răspunderii? Faceți totuși un efort și împărțiți responsabilitatea cu polițistul de penitenciar! Pentru că nu suntem nici la oi, nici la vaci, cum greșit vă faceți impresia.

    • @calaul
     Interesant nick ti-ai ales, mai ales pentru cineva care vrea sa para intelectual si ii considera pe cei din operativ niste ciomagari.
     Nu stiu din ce penitenciar esti, poate acolo detinutii sunt masteranzi si doctoranzi iar operativul o masa abrutizata, putin peste oamenii cavernelor…
     Incredibil!

     • Am putea avea ca punct de plecare un banc:

      Un bătrân italian vrea să se confeseze preotului local. A îmbătrânit şi vrea să se împace cu Dumnezeu.
      Aşa că îi spune preotului: “Părinte, în timpul războiului a venit o femeie frumoasă la mine acasă şi mi-a cerut să o protejez de nazişti, aşa că am ascuns-o în pod”.
      Preotul a răspuns: “Ei bine, fiule, ăsta este un lucru minunat pe care l-ai făcut”.
      Bătrânul a continuat: “Dar devine mai rău, părinte. A început să mă răsplătească, ştii, cu oarece favoruri ”
      Preotul a spus: “Ei bine… amândoi eraţi într-un mare pericol, fiule. Războiul ne face pe toţi să fim păcătoşi. Aşadar, eşti iertat.”
      Bătrânul a spus: “Ei bine, mulţumesc părinte. Mi s-a luat o mare piatră de pe inimă. Dar mai am o singură întrebare.”
      Preotul: “Care, fiule?”
      Bătrânul: “Ar fi trebuit să îi spun că se terminase războiul?”

      Război. Foamete, crime, abuzuri, holocaust. Nu așa de atroce poate ca gulagul comunist, pentru că unchiul Sam nu uită că Ivan a dat jos svastica de pe Reihstag. Oportuniști care fac averi fabuloase peste noapte. Și oameni de tot felul, asemenea italianului de mai sus, care se folosește de conjunctură pentru a profita de un semen al său sub paravanul binecuvântării. Aflat la amurgul vieții, merge la preot cu ipocrizia după el. Obține, mințind, binecuvântarea preotului. Din inerție. Mințise toată viața și acum, când sfârșitul era aproape, se minte pe sine cu iertarea păcatelor.

      Tot același gen de minciună îl percep atunci când specimene de genul celor care ne consideră neanderthalieni „cu bâta” încearcă să ne convingă de importanța muncii lor. Pentru că este clară reprezentarea pe care o avem în mintea unora care au responsabilitate și rezultate nule sau aproape nule.

      Ca și nota „0” pe care le-o dau la capitolul bun-simț și profesionalism.

      În altă ordine de idei, bugetul Ministerului de Externe a fost suplimentat, din Fondul de rezervă bugetară, pentru acordarea statului Filipine a unui ajutor umanitar în cuantum total de 668.000 lei pentru înlăturarea efectelor taifunului. De parcă la noi toate problemele ar fi fost rezolvate. Sunt bătrâni care mor prin spitalele care nu au fost încă făcute cadou clanului Cârpaci, oameni care trăiesc la limita sărăciei și companii care vor să ne distrugă prin contaminare chimică o parte din teritoriu cu o plată derizorie și care sunt susținute de campanii mediatice agrsive.

      Același tip de gândire, aceeași mârșăvie pe față.

    • De ce cel care achizitioneaza sarma ghimpata( achizitori care stau din lipsa de bani),financiarul( care calculeaza 3 zile pentru cadre si 3 pentru ppl.aplicand un program excel ),psihologul care consiliaza numai ppl cu studii,etc.au spor de pericol ???Spune ,,calaule,,? Tu ce esti preot care baga telefoane???

 14. Cei de la SEAP prin unitati sunt aproape 30% din paza si se ocupa de educatia infractorului si reintegrarea in societate dupa liberare doar pe harti. Infractori se orienteaza cand participa pe la programe sa aiba un castig ca altfel interes zero. Participa la scoala si cursuri de calificare doar pentru zile castig si recompense, le diferite programe doar pentru credite sa se lipeasca si ei de o recompensa, numic din constiinta sau placere.
  Cei de la asistenta se ocupa sa fie in grafic cu casa de toleranta a ANP, cu vizite conjugale, cat mai multe daca se poate intre concubini aflati in diferite penitenciare, sa simta si infractorul luxul puscariei,cand onor ANP il transfera 100-200 km sa ii asigure vizita intima, cu camera conjugala,hrana si prezervative nu prin boscati, santuri sau baraci improvizate. La punerea in libertate ajung inapoi in gara, prin baraci sau pe unde apuca uni.
  Peste putin timp revin la luxul din penitenciare cei pe care i-am educat, cu scuze de tot felul cum ca nu au din ce trai si au trebuit sa fure si ei sa manance, au pus ochi pe una si nu a stat la s…, au vazut un lantisor care i-a placut si la luat de la gatul femeii, iar uni sau suparat pe unu si la trimis la cer.
  La revenire sunt inclusi in programele de adaptare la viata carcerala pentru a doua, a treia oara,sau a… oara, si asa povestea continua cu bani aruncati in vant si statistici care dau bine pe la bilanturi.

   • La fel ca si activitățile de școlarizare și de formare profesională care sunt desfășurate de parteneri externi, ar fi mai bine și corect față de beneficiari ca aceștia să nu fie discriminați din punct de vedere educațional, social sau psihologic, ca seviciile de educație și asistență psihosocială să fie desfășurate de specialiști din comunitatea locală. Adevărații specialiști sunt înscriși în asociații profesionale, colegii și pot câștiga orice licitație organizată de penitenciare…..
    Externalizarea anumitor sevicii poate fi o soluție bună pentru comunitate și pentru cheltuirea banului public, dar sindicatul trebuie să apere interesul tuturor angajaților.

 15. Pana sa ajunga in puscarii si sa fie inclusi in programele SEAP erau hoti,violatori, criminali,talhari,etc. Acum sunt artisti, poeti, inventatori, elaboreaza lucrari stiintifice, etc. Dupa liberare devin tot ce au fost. Rezultat zero.

  • Si angajatii,pana sa ajunga in puscarii erau someri,studenti, strungari, sportivi sau orice altceva. Asta nu inseamna ca devin automat politisti de penitenciare si li se schimba automat comportamentul sau caracterul. Decat daca vor ei. Asa si cu hotii.
   Daca ne oferim noua o sansa si avem puterea sa oferim si altora o sansa,precis vom deveni ma buni.
   Daca nu, vom fi condamnati sa ducem povara suplimentara a suspiciunii, neincrederii si a sentimentului de inutilitate a muncii noastre. Si atunci despre ce identitate si unire mai putem vorbi?

   • Vorbim despre posibilitatea conturarii unui proces de autocunoastere. Trebuie sa ne vedem colegul ca pe un aliat in indeplinirea atributiilor. Prima noastra problema de care ar trebui sa scapam este INVIDIA. Vinovatul principal pentru proliferarea invidiei este lipsa competitivitatii corecte intre lucratori. X este apreciat in defavoarea lui Y, caci, in lipsa unor criterii obiective si transparente se nasca asa-zisii “protejati”. In felul acesta apar tensiunile intre lucratori. Comunicarea, transparenta ar rezolva multe conflicte mocnite in randul lucratorilor din sistemul penitenciar.

   • A mai postat cineva un comentariu referitor la postarea dumneavostra.
    Comparatia dintre cei ce vin sa munceasca in acesti sistem si detinutii ce au fost condamnati pentru incalcarea legii este mai mult decat deplasata.
    Anterior ati postat un discurs de politician, ati luat si nota 10 pentru asta.
    Unitatea ar putea fi ca cea intre oamenii politici si aceasta natiune.
    Unii traiesc in lumea lor, cu mesaje sforaitoare si seci iar ceilalti in realitatea dura a vietii.

  • Curat murdar! Parol!
   Apoi mai vine câte unul și spune că „Uniti nu prea suntem atat timp cat avem o gramada de sindicate si in loc sa ne dam mana si sa formama unul mare si puternic ,facem douazeci mici.”
   Să ne dăm mâna cu cine? cu cei care se fac că ne apără drepturile?

 16. Ultima hotarare a Consiliului de Conducere al Cr Tg Ocna prevede ca toti minorii sa beneficieze de prezervative pe perioada detentiei !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!E POSIBIL ASA CEVA ? OARE PE ASTIA NU-I INTREABA NIMENI DACA SUNT SANATOSI LA CAP ????
  . Mai mult sunt lucruri si decizii care sunt musamalizate cu ocazia controlului celor de la Drepturile Omului. Apropos,ce se mai aude de acordarea sporului HIV ? Din cate cunosc a fost o sedinta subversiva care a hotarat ca nu intra nimeni in contact cu cei doi minori infectati .Domnule Dumi ati promis ca veti lua legatura cu cei din teritoriu dar se pare ca ca nuuuuuuuu………

  • si nici la spitalul rahova nu s-a auzit nimic in acest sens . . . .doar palavre. in continuare prea maritul imparat,sultanul suleiman magnificul, mai marele manager,al pasalicului rahova, face doar ce vrea muschiul lui . degeaba l-a “calcat” D,G-ul Bejan ocazie cu care acesta s-a convins si dumnealui cu ce manglitor,carditor are de -a face pentru ca nu s-a vazut nici-o reactie sau poate ca este adevarata povestea cu scosul la oral . . . deci , sa revenim la noile aventuri ale magnificului sultan suleiman care dupa cum se observa si-a cam pierdut prerogativele manageriale in favoarea celor doua sultane sefe . cea de la sectia chirurgie si cea de la sectia terapie intensiva care au si inceput sa si puna in aplicare urzelile personale. si cum sultanica de la terapie a fost “apostrofata” de o curtezana cu privire la atitudinea pe care o are de cand se bucura de “putere” ca l-a si convins pe suleiman s-o trimita in surghiun (detasare)pe tupeista ca sa-si bage mintile in cap si poate . . . . poate pe viitor sa cada la pat, caldut de seara la o garda usoara.

   • o detaseaza pe infumurata aia de asistenta de la terapie,care nu stie sa -si salute colegii?vai,ce nenorocire!Dumnezeu nu da cu parul!

  • @ cetateanu..: nu-i rea ideea cu prezervativele! .. in raporturile dintre sindicat- angajator, bineinteles!:)

  • PREZERVATIVE LA MINORII ???DECI CONSILIUL DE CONDUCERE LEGIFEREAZA IN CR TG OCNA PROSTITUTIA INTRE MINORII SA INTELEGEM ???ATATA TIMP CAT IN CENTRU SUNT INTERNATI DOAR MINORII (BAIETII) SAU DIRECTORUL CENTRULUI STIE CA INTRE EI SUNT SI FETITE DESI IN BULETIN SUNT TRECUTI BAIETI,STIE EL CE STIE …ASA CONSIDERA EL SI SEFA SEAP CA SE FACE REEDUCARE CU PREZERVATIVE SI CU TIGARI LA MINORI CARE IN LOC DE DULCIURI SAU ALTE ALIMENTE CAND FAC CUMPARATURI CUMPARA TIGARII SI IN FISA DE CUMPARATURI SE TREC ALIMENTE ,DULCIURI ,PENTRU A NU INTRA SUB INCIDENTA LEGI,CARE INTERZICE COMERCIALIAREA TIGARILOR CATRE MINORII , DIRECTORUL CR TG OCNA GIREAZA ACESTE CUMPARATURI LEGALE DIN PUNCTUL LUI DE VEDERE PENTRU LINISTEA SA SI A MINORILOR ,MINORII STAU LINISTITI SI NU FAC PROBLEME AU VOIE SA CUMPERE TIGARII ,ASA E SI MINORUL LINISTIT SI SCAUNUL DIRECTORULUI NU SE CLATINA DE CUTREMURUL ANP CA DOAR E LINISTE LA TG OCNA NU SUNT EVENIMENTE CARE SA ATRAGA ATENTIA ANP ,OARE ASA SA FIE ???

 17. Observ ca atunci cand dezbaterea se aprofundeaza la nivel de concept de abordare globala raportata la pozitia din societate,imediat apar exemple punctuale,franturi de realitate, trairi personale sau experiente nefericite care tind sa defineasca o situatie catastrofala a sistemului.
  Tot observand comentariile postate, am inteles ca toate aceste subecte de polemica devin interesante doar candimi aduc mie, comentatorului, un beneficiu.
  Spunem ca nu avem o identitate profesionala si credem ca o denumire ar rezolva aceasta problema. Personal, imi doresc aceasta denumire pentru lucratorii sistemului, insa sunt convins ca asta nu va rezolva nici 10% din problemele de identitate. Oricum, dobandirea unei identitati este un proces indelungat in care numele conteaza mai putin si activitatea mai mult. Iar daca vrem sa fim respectati, haideti sa ne respectam noi insine valorile, simbolurile, povestile de succes, oamenii cu initiatva, tinerii s ibatranii deopotriva.
  In toate uniformele din lume este iarna frig si vara cald. Daca este urata,o putem infrumuseta cu caracterul si profesionalismul nostru. Daca vrem sa-i dam valoare, hai sa o facem obligatorie pentru toti, sa nu mai gasim tot felul de explicati si justificari pentru care nu e nevoie sa fie purtata.
  Cat de uniti ati vrea sa fim? Hai sa ne unim in efortul de a ne respecta, de a incerca sa apreciezi in mod pozitiv tot ce fac cei de langa tine si apoi sa vorbim de unire.
  Nu categoric, nu suntem mai rai sau mai impostori ca altii. Suntem doar noi ce care ne judecam bazandu-ne de multe ori doar pe ceea ce auzim sau pe experientele altora.
  Da! Avem probleme in sistem. Si prima dintre ele este disolutia autoritatii.
  Solutii de remediere sunt insa, trebuie sa fie acceptate si aplicate.
  Inca ceva. Nici sindicatul, nici denumirea si nici uniforma, luate separat nu vor rezolva nimic. Toate acestea plus oamenii care le compun sau le poarta pot forma acel melanj binefacator al sistemului.
  Parerea mea!

  • Se fac diferențe, aici e problema. Directorul nu poartă uniformă că e director, secretariatul la fel, pt. că sunt preotejații directorului, altora le e jenă s-o poarte pentru că au venit doar pentru bani în sistem. Sindicatele, identitatea profesională, și uniformele, luate separat, reprezintă un punct de plecare spre normalitate. Va dura probabil ceva, rezistenta la nou e prezentă în orice instituție. La fel ca și prostia.
   La noi, deși conform statutului nu avem o identitate profesională clar definită (decât o sintagmă de tot rahatul) sunt unii care și-au autoînsușit denumirea de „gardian”. Nu e prezentă decât în reportajele dobitocilor din presă, dar și în mintea dobitocilor din sistem, care probabil cred că asta îi reprezintă.

 18. Articolul dvs propune o dezbatere ampla ce naste controverse.Fiecare crede ca a raspuns cel mai bine la cele 5 intrebari.Nici daca am scrie un tratat (chiar facind comparatie cu alte tari) subiectul n-ar fi epuizat si tot n-am ajunge la consens,decit daca am face ceva compromisuri.
  1) Avem o identitate a noastra,publicul larg cunoscindu-ne drept gardieni.Nu e rau,pentru ca gardianul apara si el ceva.Apara temporar societatea de un rau dovedit.Problema e ca munca gardianului nu este mediatizata,mediul inchis,chiar ostil,presiunea psihica,agresiunile ce se exercita asupra lui,stresul,conditiile mizere de munca,epuizarea datorita muncii “anormale”,lipsa de personal…etc fac din gardian un “erou”.Societatea nu-l cunoaste pe acest erou anonim.Pe cine cunoaste?-pe cei care descopera si pedepsc raul!
  2)Ce-si doresc unii gardieni? Niste haine care sa stea bine pe ei,ca doar de..haina il face pe om.Adica.. sa-i stea bine gardianului intolit..ca e si el fudul. Dar astea ce au?Ba sint strimte,ba se sifoneaza, ba tin vara cald si iarna frig…
  Sigur nu mi-am propus sa fac o dezbatere geniala asupra conditiei de gardian.nici nu intreb cine sint gardienii sau de ce sintem toti fpss cind in realitate unii sint fpsp.

 19. asa si este….dar coeficientii sunt corecti???stau la tonomatul de cafea si iau aceesi bani ca si tine…asta nu mi se pare corect….

 20. Asistam la împărțirea țării în feude: http://goo.gl/2NFlSh ?
  Cele 8 regiuni nici măcar nu au denumirea fostelor regiuni istorice? Să fie cineva mândru că locuiește în „zona nr.1” sau „zonanr. 8”? Profilarea penitenciarelor a luat-o înaintea împărțirii țării în hălci?

 21. am si eu o intrebare….e corect ca sa fiu incadrat ca ag operativ supraveghere 4 cu 2.70, si sa fac sectie,iar diversi agenti sa fie operativ 1suraveghere sau escorta si sa lucreze la administrativ sau cultural???

  • Ca sunteti incadrat agent operativ supraveghere si faceti supraveghere sectie este destul de corect.
   Nu e corect cand te muta in alt sector de activitate fara voia ta, atunci putem vorbi de incorectitudine.

  • Adică, deși nu își asumă aceleași riscuri ca dvs și iau aproximativ aceiași bani (nu iau spor de supraveghere, dar au coeficient de salarizare superior, deci pe trenul salarizării coborâți la aceeași gară, dvs. de pe holul dintre tampoane, iar celălalt de la clasa I care vă mai dă cu tifla când trece pe lângă dvs., că, vezi Doamne, „dacă ați fi fost mai capabil, acum ați fi lucrat la o multinațională”).
   Da, la o evadare sau tentativă de evadare din interior, o să aveți neplăceri dacă se întâmplă să fi fost de la secția unde sunteți supraveghetor, pe când celălalt coleg cu proptele va dormi liniștit pe perna lui, sau vă va înjura că este chemat la alarmarea unității.

   Nu este corect. Nu este o reală împărțire a responsabilităților. De regulă sancțiunile le iau executanții din operativ (nu cei din operativ care-și fac veacul prin administrativ, pentru că „sună telefoanele / ca dracii…”).

 22. dupa parerea mea suntem singura “arma’ fara o identitate, fara o uniforma adecvata (vara mori de cald in ea si irna mori de frig,care o are si ne intrebam de ce venim imbracati ca pe strada,pe langa faptul ca este si urata), nu se pune nimic in aplicare nici regulamente pentru ppl nici pentru noi…..ce sa cerem…asa conducere la Bucuresti asa subordonati…

  • Dar de ce sa fim printre cei putini fara identitate si sa nu ne integram si noi in multimea celor care au una?
   In ceea ce priveste uniforma exista semnale ca se va schimba.

 23. Ne dorim o identitate a noastra? care identitate din moment ce ati renuntat la singurul proiect al MJ care stabilise o identitate clara? MJ a trimis un proiect acum mai bine de juma de an iar noi ce am facut, l-am tergifersat la nesfarsit, se mai aude ceva de acel proiect de la intrunirea comisiei mixte? NU! sUCCESURI MULTE…

 24. 1.Da,ne dorim o identitate a noastra-este clar ca majoritatea vrea sa apara mai repede acea lege cu nou statut de POLITIST DE PENINCIARE,sau POLITIE PENITENCIARA.
  2.Da ,ar trebui sa avem o uniforma asemanatoare carabinierilor din Italia,care impune respect doar cand privesti cum sta pe un carabinier.
  3.Uniti nu prea suntem atat timp cat avem o gramada de sindicate si in loc sa ne dam mana si sa formama unul mare si puternic ,facem douazeci mici.
  4.Da,uneori suntem si rai si ipocriti si impostori cu voia noastra sau nu,poate situatia in care am ajuns,cine stie poate asa e viata.Putini mai sunt cei care au puterea sa se lupte cu morile de vant,cu soarta,cu sistemul acesta care ne-a terminat pe toti aproape.
  5.Perceptia despre noi insine este aceea ca nici noi nu mai suntem cei de odinioara,care atunci cand am pasit pe poarta penitenciarului eram dezinvolti,curajosi,plini de speranta ca vom trai decent,ca ne vom indeplini anumite idealuri,ca suntem si noi o categorie de angajati respectata in societatea in care traim.Sistemul acesta ne-a macinat incet si sigur,ne-a dezbinat,ne-a saracit,etc.Mai exista totusi un sambure de speranta ca poate vom reusii sa devenim o categorie apreciata,respectata,in primul rand de cei care ne conduc si apoi de societate.

   • De ce vom involua Cosmine ,deoarece nu sunt de acord cu cei care se cred mari politisti si fac blatul pe tramvaie? Halal educatie ,rusine!

    • Pentru unu, doua exemple, nu trebuie sa judecam gresit intreaga masa de lucratori din sistemul penitenciar. Daca i-ati remarcat pe aceia care fac blatul la tramvaie, mergeti si trageti-i de maneca! Nu aruncati cu ocara in toti!

     • Am impresia ca citesti comentariile sub influenta zaibarului.Un ,,politist pentitenciar,, scria ca face blatul si se cearta cu controlorii iar tu ii raspundeai ca nu avem buget pt decontat transportul intern.Nu decontam si apa ,lumina,intretinerea? Nu observi ca sunt 10-20 de nebuni ce se vor mari politisti, iar voi le dati tonul??? Marea majoritate vrem identitate proprie ,nu sa fim un apendice al politistilor.

     • Ati pornit dvs asa din unitate in unitate si-ati facut un sondaj de opinie referitor la politist de penitenciare… Mai sa fie! Uite unde era formatorul de opinie al sistemului penitenciar! Ia ganditi-va, domnule Ilustru dan Nitu, la o identitate proprie! Dupa ce o descoperiti spuneti-ne-o si noua astia lipsti de identitate sa facem o mica convertire la ea!

     • Cosmine,organizeaza tu un sondaj de opinie sa vedem cati vor denumirea de politie penitenciara si cati nu .

   • Multumesc Domnule Dorobantu ! Uneori noi agentii incercam sa fim obiectivi,pacat ca si cei ce ne conduc nu vor sa fie….O zi buna!

 25. Intrebari esentiale, intradevar. Cateva remarci, totusi. Inainte de a folosi pronumele personal `nostru`, ar trebui, inainte de toate sa vedem daca exista aceasta constiinta de `noi` si daca nu cumva ea a devenit oarecum fragmentata, pentru ca e posibil sa existe mai multe constiinte de `noi`,una la nivelul agentilor, alta la cel al ofiterilor, o constiinta de noi a lucratorilor din paza etc Apoi, ar trebui sa ne intrebam daca este bine sau rau faptul ca exista mai multe astfel de fragmentari. Daca este rau, ce este de facut, iar daca este bine cum putem face ca oamenii sa colaboreze, fara se se muste in stil caracteristic sistemului.

  Apoi, legat de uniforma reprezentativa. Autoritatea, cel putin cea epistemica (`a celui care stie`), ar trebui sa o preceada pe cea deontica (data de uniforma, simboluri, caschete, garnizoana, control, securitate etc), pentru ca daca nu se intampla asa, putem face mii de uniforme, ca tot nu o sa ne simtim confortabil, doar vom resimti ceea ce Titu Maoirescu numeste…. (uni)formele fara fond.

  Legat de perceptie, din nou e vorba de mai multe perceptii (aici chiar se pot particulariza la nivel de individ) – despre cum se pozitioneaza angajatul fata de sistem si sistemul fata de angajat. S-au facut oarece studii in trecut, mai nou a aparut si un masterat din fonduri europene in colaborare cu SNSPA care are,printre obiective, analizarea unor astfel de problematici… Problema e ca va fi greu pentru toti cei care cerceteaza fenomenul penitenciar sa il faca pe angajat (fie el agent sau ofiter, pazist sau alta categorie) sa creada in ceea ce se cerceteaza, in ceea ce se propune, in rezultatele actiunilor in ansamblu.

  La ora actuala problema cea mai mare este LIPSA INCREDERII IN AUTORITATE, fie ea de natura anepista sau sindicalista. Oamenii au mare nevoie sa isi recapete increderea ca factorii de decizie sunt onesti, bineintentionati si focalizati pe probleme din perspectiva angajatului.

  • Da, scindarea este reală. Există mai multe conștiințe de „noi”, ținând de apartenența la clan, castă, gașcă, bisericuță. Așa-zisul „algoritm” păgubos și-a pus amprenta asupra oricărei instituții. Avem non-valori pe diverse funcții, indiferent de natura lor. Și restul trebuie să muncească pentru ei, pentru că ei vor doar asumarea meritelor.

   Identitatea nu o dă uniforma, însă poate va întări conștiința unei identități profesionale. Personalul este eterogen, provenind în proporție de 40% din „surse externe” unele chiar dubioase. Interesele sunt diferite, la fel și presiunile. E clar că nu pentru toate categoriile sunt aceleași liste de priorități, de unde și proasta colaborare dintre sectoare.

   Și ar fi bine dacă ar fi așa, pentru că uneori există situații când un sector parcă ar avea ca obiectiv sabotarea altuia. Sunt anumite zile pe săptămână când se prezintă un număr mare de ppl la instanță. Sunt mijloace auto și personal de la escorte dislocate 100% la 3-4 instanțe plus organe judiciare. Atunci (atunci anunță paza) apare câte un struț cretin de la SEAP și zice că are de scos 150-200 ppl din diferite categorii la „activități” în afara penitenciarului și se uită la tine precum curca la barieră când îi explici că n-ai resurse și de ce nu anunță mai din timp. Apoi se burzuluiește că „nu colaborăm” și pune mâna pe telefon și sună la struții cretini de mai sus, le explică că au de făcut și CD-uri de prezentare de făcut, că ei nu pot face escortare, și că paza nu colaborează.
   Deci, despre care „noi” vorbim?

    • Păi, dacă CD-ul de prezentare iese bine, de ce vă mai faceți probleme (de genul câți agenți trebuie să asigure paza și escortarea, cum se face separarea ppl în dube, cum se va instala dispozitivul de pază la locul de desfășurare al „activităților”)? De fapt chiar nu vă faceți chiar niciun fel de probleme, unica grijă fiind în a pune mâna pe telefon.

     Nici Iosefini nu poate scoate în secunda doi 4 dube și 20 agenți, dar e bine că recunoașteți unde vă situați – cu capul în universul vostru de nisip, cu ppl care fac piese de teatru, sau mai nou, joacă în filme, sau recită poezii.

     Stau și mă întreb dacă după orele de program v-ați găsi casa ca după zugrăvit, sau copilul violat, ați mai avea atâta abnegație să-l (să-i) scoateți pe cei care v-au furat/violat copilul la diverse astfel de „manifestări”.

     Probabil că ați avea o deosebită plăcere în a-l recunoaște ca personaj într-un film. De ce nu, poate că premiera ar putea avea loc la clubul unității, unde cu mândrie l-ați prezenta altui struț: „uite, ăla mi-a furat tot din casă” ori „ăla mi-a violat copilul”.

     • Ideea e ca ne intereseaza o altfel de imagine: cea a “sa dea bine””, detasandu-ne in acest fel de problemele reale ale sistemului. Amanam in loc sa reparam. Intr-o zi va fi prea tarziu. Mi-e teama de acea zi.

    • Recrutarea personalului pe cât posibil din instituții proprii de învățământ, depolitizarea instituțională, instrumente reale de control, management performant, responsabilitate față de banul public.

Comments are closed.