Legea pensiilor ar putea fi modificată

A veni pensiaGuvernanții au în vizor un proiect de act normativ: Legea privind pensiile militare de stat. În fapt, decidenții s-au hotărât să revizuiască cadrul normativ specific domeniului ”Apărării” referitor la pensii, managementul carierei militare și salarizare. Așadar, cei interesați sunt rugați să adreseze întrebari, observatii, sugestii iar cei în temă sunt rugați să acorde  sprijinul celor interesați. Vă atașăm proiectul Legii pensiilor militare de stat.

1. Proiect lege pensii militare de la DGJ – OCR

25 Comments

 1. nicusor de la braila…esti in afara situatiei…eu sunt de la aiud ,nu stiu de cand esti in sistem…eu sunt din 1983 [nu stiu cati ani aveai atunci-poti sa-mi spui daca nu este un secret…] nu am si nu am avut neamuri in sistem daca te referi la grad de rudenie….si nu ,,plec capul,,..tu esti in sindicat….ce denota?

 2. Domnule Florin am crezut ca poti sa-mi estimezi in comparatie cu acel exemplu care l-ai dat ,care are 23 de ani in sistem si 10 civil…nu am cum sa-ti trimit salariile ca sti cum e ..online si sunt catalogate ,,secret,,si poate abia asteapta…,,,cineva,,, oricum nu ca ma-r afecta prea tare nu mi-e mai frica is le spun ,,tai-tai,, cand doresc…credeam …ma repet ca-mi poti estima ..am lucrat numai la ture…mici excepti…cu toate sporurile normale care se dau….iti mai multumesc odata anticipat..

   • Se pare că este d-l Avram Valentin, cel care postează și pe senelepe cu aceeași doleanță. E posibil să cotizeze tot acolo, ar trebui să iasă oricum la pensie, nu l-a dat munca pe dinafară.

    • nea…nicusor…vezi ca nu am atacat pe nimeni si eu nu ,,cotizez,, ca tine…nu am fost si nu sunt in nici un sindicat….nu ma provoca sa-mi dau cu parerea …am trecut de faza cu rautati…ceream…daca te intereseaza aceste lucruri si pentru colegi care ,,cotizeaza,, la acest sindicat…as vrea sa te cunosc sa vad ce sti si ce poti….deci lasa aluziile…

     • Faptul că nu ești membru de sindicat nu mă deranjează, nici nu am afirmat decât ca ar fi o posibilitate. Nu văd atacul. Faptul că nu mă știi pe nume nu înseamnă că nu mă cunoști. E posibil chiar să fi lucrat împreună.

      Ce știe și ce poate o rudă de-a ta (apropiată chiar) de la vizită s-a văzut de pe o notă de informare. Dacă nu e așa, îmi cer scuze. Dacă e așa, o poți lua ca pe un atac.

 3. Domnule Avram,
  Aveti dreptate, stiu sa calculez cu oarecare acuratete cuantumul pensiei dar pentru asta am nevoie de toate veniturile dvs. din toata perioada de activitate, fie civil, fie militar. Si nu este o munca usoara! Daca le aveti si le trimiteti intr-un atasament incerc sa va ogoiesc curiozitatea.
  Cu stima!

 4. ce se va intampla cu pensionarii de invaliditate care s-au pensionat din 2011 pana la aparitia noii legi a pensiilor militare ? cu o vechime efectiva de 14,5 ani ,totala ca militar 21,5 si 11,5 ani la civili ( vechime totala ca militar si civil 33 ani) la data de 01.07 .2011 si inca 2 ,5 ani pana in prezent ca pensionara de invaliditate gr II avand in momentul de fata varsta de 46,7 ani.Conform legii vechi a pensiilor militare m-as fi incadrat la partial anticipata dar intrand in vigoare legea 263 am pierdut si la tipul de pensie si la cuantumul acesteia . Coleg iesit la pensie in decembrie 2010 mai tanar cu ceva ani vechime mai mica ,grad de invaliditate mai mic (gradul III cu drept de munca 4 ore ) avea in anul 2011 o pensie cu 400 roni mai mare ca a mea . Vom trece in pensie partial anticipata sau ramanem sa ne chinuim pe la comisiile de expertiza medico militara

 5. am aflat de la sursa sigura ca la Jandarmi li se da bani pe echipament in procent de 50%…oare noi am avea norocul…de sarbatori!!

 6. Vad ca Domnul Florin stie sa faca un calcul de pensie….te rog sa-mi faci si mie sa vad daca cei de la Cadre mi-au spus cat de cat corect…la 01-02 -2014 am fix 28,6 ani vechime efectiva ,plus 2 ani scoala militara la campina..adica sunt in haina statului de peste 30 de ani si mai am un an ca civil[sofer] deci in total la 01.02. februarie 2014- 31,6 ani…sunt agent si am obtinut tot ce poate obtine un agent prin grad ,functie si semnul onorific de peste 25 de ani[medalia de aur]..in aceasta situatie mai sunt cativa colegi…iti multumesc anticipat!

 7. Calcul in baza legii 263/2010 cu o vechime totala de 35 de ani din care :
  – 1 an 5 luni militar in termen;
  -10 ani si 3 luni grupa II- in economie;
  -23 ani si 4 luni conditii speciale- fpss;
  a reiesit un punctaj mediu de 4.0736 fiind aplicat si coeficientul de corectie prevazut de art. 170 din Legea 263/2010 si anume 1.06 si 15% pentru semnul onorific de 20 de ani.

  Punctajul de 4.0736 inmultit 762.1(valuarea unui punct de pensie ) rezulta un cuantum brut de 3.105 lei.
  CASS = 171 lei
  Impozit = 309 lei
  Total retineri = 480 lei.

  Din brutul de 3105 se scad retinerile de 480 lei si rezulta un cuantum net de 2625 lei.

  Pentru aceeasi persoana conform art. 28 din proiect:
  Salariul functiei de baza este egal cu:
  Salariul functiei ocupate la maxim cfm Anexei VII din Legea 284/2010 = 2.43*600 = 1458 lei
  Salariul de grad pentru agent sef principal = 287 lei
  Gradatia 7 = 1458*21% = 306 lei.
  Total brut salariu functie de baza = 2051 lei .
  Mentionez ca sub nicio forma nu se permite o depasire a cuantumului de 100% din baza de calcul, decat procentul, in cazul de fata, de 15% pentru semnul onorific de 20 ani.
  Insumand si aceasta valoare care este de 2051 inmultit cu 15% = 308 lei, rezulta un total brut de 2359 lei din care se scad:
  CASS = 89 lei.
  Impozit = 217 lei.
  Total retineri = 306 lei.
  Din totalul brut de 2359 lei scadem retinerile de 306 lei rezulta un cuantum net de 2053 lei.

  Facand diferenta intre cele doua modalitati de calcul (Legea 263/2010- proiect lege pensii militare) rezulta: 2625 lei-2053 lei = 572 lei.
  Mai clar de atat nu pot sa explic.
  Mentionez ca la ofiterii cu o astfel de vechime si conditii de munca diferenta in minus este si mai mare.

   • …care te ține cu orele pe la uși, nu te operează decât dacă îi bagi bani în buzunar și care la urgență îți dă lista cu medicamente…

  • Si daca imi este permis,as mai adauga:se pleaca de la un calcul de 74 % (conditii speciale) se mai adauga un spor de 9 % existand peste 25 de ani de munca,si se mai adauga un spor de 2% pentru fiecare an in plus peste 25 de ani de munca.Legea nu face referire strict la sistem,ci in munca.Eu zic ca ca va iesi un procent destul de bun si o pensie la fel.Calculul facut pe 850-900 lei minim pe economie.

 8. Cred ca este cazul sa fim foarte atenti si realisti in ce priveste calculul cuantumului pensiilor avand ca baza de calcul prevederile art. 28 din proiectul de lege vehiculat. Sa nu ne imbatam cu apa rece: salariul functiei de baza (in conformitate cu art 4, alin.3 din anexa VII a Legii 284/2010) este compus din salariul functiei indeplinite, salariul gradului profesional detinut, gradatia si unde este cazul salariul de comanda(conducere). Atat si nimic mai mult. Nu indemnizatie de dispozitiv, nu sporuri nu premii/prime. Nu luati in considerare flutirasii de salarii care sunt niste mixuri intre salariul functiei de baza si salariul lunar. Legiuitorul nu ia in calcul fluturasii de salarii, ci prevederile legilor adiacente. Iar iluzia aplicarii prevederilor Legii 284, ad integrum, este iluzorie. Si chiar in conditiile aplicarii acestei legi, cu valoarea de referinta sectoriala de 600 lei, faceti calcul cel putin in ca priveste coeficientii de ierarhizare al agentilor si veti vedea o diminuare a pensiei nete de 500-600 lei. Rugati un specialist pe salarii din ANP, care sa aplice prevederile legale, si nu ce formule sunt acum in programul de salarii, si veti vedea ca am dreptate. Parerea mea este ca trebuie sa luptam pe doua directii: ori sa ne lase pensionarea in baza Legii 263/2010, ori sa se aplica ca baza de calcul salariul lunar prevazut de Legea 284, Anexa VII ,art 4, alin. 2.

  • Deja proiectul se refera la anexa VII, art 4 dar alin 3 si nu 2!
   descrierea salariului de functie o gasesti si in cap lll, sectiunile 1 si 2, asa ca e batuta in cuie regula dupa care se va calcula pensia. si daca acest proiect merge mana in mana cu L284, cred ca te afli intr-o mare eroare cu calculul pentru ofiteri. acestia pe L 284, chiar si cu valoarea de referinta 600 castiga la greu atat la salariu cat si la….pensie! in rest, cam asa vor sta lucrurile. si, cum e vorba sa se dea mai putin decat se da, si asta intr-o forma legala, fiti siguri ca proiectul va deveni lege mai repede decat ne putem inchipui! acest mod de calcul va produce inechitati. astfel, pt 2 fpss cu aceiasi vechime, dar in care unul are si conditia de varsta indeplinita, in momentul in care si celalalt fpss va iesi la pensie, acesta va avea aceiasi pensie ca si primul iesit, diferenta constand in procentul dat de semnul onorific, (pt ca valoarea de referinta nu o vad sa fie modificata , prea curand,in functie de salariul minim pe economie). iar avantajul va fi tot de partea primului, pt ca pensia acestuia va fi indexata anual cu inflatia.

  • Cand va misca MJ si ANP proiectul. Momentan nu-si gasesc timp sa finalizam. Nu-s ce-i tine. Ba concedii, ast-vara. Ba deplasari, acum. Ba, un MJ care nu stie ce-ar vrea. Ba, un ANP care nu intelege sa accepte promovarea agentilor prin concurs la egalitate cu ofiterii in lipsa unui plan coerent de cariera. DG al ANP, cu care tocmai am discutat, promite ca saptamana viitoare il finalizam si-l transmitem la MJ.

   • Ii doare-n basca,si pe anepei,si pe mejei!Rusine ambelor”palarii”de panoplie!!!De ce tergiverseaza proiectul,ce dracu’mai bat pasul pe loc???Rusine,inca o data!!!Mi-e rusine ca sunt subordonat acestor petarde de institutii,cu niste manechine pe post de director(ministru)!

 9. ”Potrivit proiectului de lege, la cerere, poliţistul încadrat într-un grad de invaliditate, ca urmare a rănirii acestuia în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, poate fi menţinut în activitate în funcţii de poliţist în unităţi ale MAI.
  În plus, la cerere, persoana al cărei raport de serviciu a încetat, fiind încadrată într-un grad de invaliditate, ca urmare a rănirii în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, poate fi numită fără examen sau concurs în funcţii de poliţist.
  Ordonanţa Guvernului mai prevede, la articolul 37, înmatricularea copiilor aflaţi în întreţinerea poliţistului încadrat într-un grad de invaliditate în instituţiile de învăţământ ale MAI.
  De asemenea, copiii aflaţi în întreţinerea poliţistului decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate, precum şi soţul sau soţia acestuia, pot fi numiţi în funcţii de poliţist sau angajaţi ca personal contractual, fără examen sau concurs, în unităţi ale MAI, dacă îndeplinesc condiţiile legale.
  Identificarea funcţiei, în vederea numirii respective sau a angajării se face ţinând cont de studiile solicitantului şi de cerinţele postului.
  Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în calitate de for decizional.”-crede cineva ca si viitorul ”politist de penitenciare”- va putea beneficia de aceste prevederi legale? eu nu cred !asta reprezinta o dovada de loialitate a M.I. fata de angajatii sai , lucru cu care noi nu ne putem lauda!

Comments are closed.