V: Roata de rezervă – parte din Planul B

roata de rezerva (2)Misiunea ingrată a roții de rezervă este aceea de a fi parte integrantă a strategiei sau managementului situațiilor neplăcute, neprevăzute. Trebuie să ajungem undeva și una din roți cedează exact când ne aflăm, urmăriți de ghinion, la mare distanță de civilizația cea plină de ateliere auto.

Poate asta ne dă curajul să ne aventurăm la drum. Pentru că, undeva este ea, roata de rezervă pe care ne putem baza la necaz. Ne dă speranță, pentru că știm că există un plan de rezervă, pentru că știm că încă mai sunt opțiuni. Deși în reclamele cu autoturisme nu e prezentă, ea – roata de rezervă – e ascunsă pe undeva, constructorul prevăzând că-și va face datoria în deplin anonimat.

La fel și pilotul știe că are undeva, un buton pe care scrie Eject și care e ultima lui opțiune către salvarea sa, în iminența prăbușirii dimpreună cu avionul care nu mai răspunde la comenzi.

Am avut perioada antedecembristă, cu neajunsurile și abuzurile ei. Dar au existat și variante ale planului B. A fost rezistența prin cultură și o sumedenie de oameni care au murit prin pușcării pentru că nu și-au vândut conștiința pe un carnet de partid.

A venit decembrie `89, au apărut focurile de tabără în care ardeau carnetele de partid laolaltă cu Omagiile. Au rămas năravurile. Democrația originală a generat mineriadele și noi nu ne vindem țara. Ulterior Contractul cu România a demolat speranța în schimbare. A fost Țigareta și sistemul ticăloșit.

Dar mai erau și roțile de rezervă ale democrației. Proclamația de la Timișoara, 22, Grupul pentru dialog social, reacții ale societății civile, mișcarea sindicală. S-a dorit domnia legii și acum suntem conduși prin legi și OG. Încet-încet, drepturile apar doar pe hârtie. Aleșii vor amnistii și superimunități.

În unitățile de penitenciare încă mai avem cneji și voievozi care aplică legea după ureche. Sunt ei o alternativă managerială, parte dintr-un plan B managerial? Avem legislație de implementare a instalațiilor de bruiaj, dar și planuri de măsuri pentru prevenirea introducerii de telefoane mobile, pe zeci de pagini, chiar dacă unele unități nu au PPD, nu sunt aparate de scanat, personalul este insuficient. E acest plan de măsuri un plan B viabil?

Ce opțiuni mai rămân personalului în aceste condiții? Și mai ales când un management discreționar le transformă eforturile într-o cantitate neglijabilă? Se întreabă cineva ce se va întâmpla dacă se va ajunge în situația în care no more spare tyre, no more button to press. Ce se va întâmpla când vor dispărea roțile de rezervă și nici un buton nu va mai funcționa?

by V via cosmin.dorobantu@fsanp.ro

52 Comments

 1. 🙂 Gabi, “Ț.O.M.A.N.A.P.” a fost un joc de “societate” al copilăriei de dinainte de ’89, a celor care nu au “beneficiat” de gadgeturile și tehnologia de astăzi. Inițialele însemnau: Țări, Orașe, Munți, Ape, Nume, Animale și Plante. A dispărut, probabil, pentru că mânjilor din ziua de astăzi cultura generală le este strâns conectată la Google. Și fără, e greu.

  Dar, mult prea blândul și subtilul Ben nu de asta e preocupat. El pare să aibă războaielile lui. Sunt convins că le și înțelege. Din prima.

  • La capitolul „Plante” i-aș include și pe autorii planurilor de măsuri anti-telefoane mobile. Prin aceste planuri, se introduc aberantele „jurnale”, frații legislativi nelegitimi ai deciziei 438/2013 (cea cu creditele ppl) ori a celei privind „istoricele”

  • Draga cititorule analist si eseist in ale Daciei1300-1310
   Eu te inteleg bine pe tine.Tu cind erai mic(daca ai fost) cu ce te jucai?Te-am rugat sa mai scrii de Dacia 1100 si de IMS-ARO dar tu nu vrei.Fa un eseu-comparatie cu “roata’ oricare ar fi ea! Spui ca a disparut TOMANAPUL,un joc constructiv,de cultura.”Te pui cu blondele ?” ce este?

  • Sigur nu le intelege. Eu il asociez cu un barbat impotent, nu poate nimic dar il uraste pe cel care …ii da clasa.

 2. TOMANAP…..Tari,Orase Munti, Ape,Nume de Artisti….P nu stiu ce inseamna……dar cred ca asta e TOMANAP

  • Al 2-lea “A” insemna A-animale,iar “N”-nume(de ce vrei tu).Daca nu stii ce semnificatie are “P”, suna un prieten sau o prietena!

   • sincer….ce denota sa stai ,,ascuns,, sa nu stie ,,lumea,, cine iesti…astept un raspuns…dar sincer..ma
    repet!

 3. Ce Roata de rezerva ? Se circula cu cauciucuri de vara si acum la sfarsit de an aproape in tot sistemul ,fara a avea anvelope de iarna si vorbiti de roata de rezerva , cineva de la Ploiesti chiar spunea ca DG aprecia jentile cu cauciucuri de iarna de la nisanul Qasqai al Directorului .

  • Povestea Cririțoaiei, poate vă mai aduceți aminte de ea. parcul auto a fost reînnoit, dar de atunci nimeni nu și-a mai dat interesul…

   http://www.youtube.com/watch?v=-fgtfOMTqD8

   …tot de prin zonă, cuiva mai cu pretenții (comparativ cu nea Chiriță de la Rahova) i se furau miile de €-roi din jeep-ul personal … plus un Glock.

  • Aproape deloc.
   Nu există, după mine, „șanse reale de creștere profesională”, despre „oportunitatea de a lucra cu oameni pe care ii placi și ii respecți” ce să mai vorbim, iar în ceea ce privește desfășurarea „unei activități care să îți folosească abilitățile și creierul la maximum”, aici chiar e o problemă, pentru că nu prea au mulți manageri sub caschetă ceva care s-ar putea numi creier.

 4. Dovada clara ca la noi manipularea si indoctrinarea este la ea acasa este chiar Puric Dan ca tot veni vorba despre el si patriotismul lui,care este unul de fatada. Puric este membru al Clubului de la Roma,se poate verifica usor,asa ca orice comentariu este inutil. In ceea ce priveste actiunea,eu cred ca 2014 va fi un an blestemat in care vom vedea adevarata fata a celor care vor sa ne fure si sa ne faca sclavi in propria tara. Poate atunci ne vom trezi si noi si ne vom apara ce e al nostru dar mai ales a copiilor si nepotilor nostri. De noi va depinde daca ei vor fi liberi sau sclavi .

  • Ca orice actor, și mie mi s-apărut a fi o personalitate controversată.
   Să ne aducem aminte de Sergiu Nicolaescu, sau Ion Caramitru.

   Amestecul oamenilor care vin de pe marile ecrane în politică, pentru a ne da lecții de democrație mie îmi provoacă repulsie, având în vedere comportamentul celor doi. Mai bine ți-ar fi făcut meseria inițială (Nicolaescu era inginer, parcă, ca de altfel și nea Ilici).

   Ce să mai spun de parlamentari de genul Loghin, Șeicaru. Ăștia ne reprezintă pe noi?

 5. @ V

  Da, aşa suntem întru totul de acord. Exact asta încercam şi eu să spun. Că trebuie să ne trezim. Ca naţie. Letargia, autosuficiența, lenea și obediența ne-au sufocat destul.

  Sunt și eu curios, și nerăbdător în același timp, să trăiesc clipa când poporul ăsta, în multe privințe, mult peste media altora, va spune, serios și pentru totdeauna, AJUNGE ! Indiferent de planurile LOR.

  Nu-i așa, domnule (mult prea) blând Ben ?

  • Asa e d-le cititor,parca altfel suna discursul si alta e logica.Analiza si comparatia totala cu Dacia 1300-1310,uitind de Dacia1410 pe injectie apoi de Nova ,Supernova si Solenza m-a buimacit.Parca mi-am revenit otira!Imi revin daca vorbiti atfel de nemti,niponi..etc. Mai cugetati cind vorbiti de media altora!

 6. O mică erată: “a reprezentat cu adevărat un plan de rezervă” în loc de “NU a reprezentat cu adevărat un plan de rezervă”. Asta, ca să aibă logică ideea.

  • Eu iti multumesc pentru logica.De-acum mi-a venit si mie logica-Rosia e o leguma ca si castravetele,care e lung si verde cit rezista,dupa care se ingalbeneste si se inmoaie.E bine?

 7. Nu cred că vreunul din exemplele date, mai ales pentru perioada postdecembrista (mă bucur să văd evitată expresia “revoluţie”), nu a reprezentat cu adevărat un plan de rezervă. Un plan presupune cu totul altceva. Nu, au fost doar reacţii mai mult sau mai puţin spontane, toate pe termen scurt. Instincte de supravieţuiere şi autoconservare.

  Cât despre sistemul penitenciar… Să fim serioşi. Ca să ai un plan B, presupune, logic şi de bun simţ, să existe, mai întâi, un plan A. Dacă nu se poate vorbi la nivel naţional de niciun fel de plan sau proiect viabil şi pe termen lung, în al nostru sistem, Dumnezeu cu mila !

  Singura comparaţie a sistemului, care-mi vine acum în minte, este cea cu bătrâna şi nemuritoarea Dacie. Autoturismul românului de toate zilele de dinainte de ’89. 1300, 1310, cu bord “CN”, “făcut pentru export”, cu antifurturi la roţi şi la portiere, cu sau fără turometru şi cu aer condiţionat… de câte geamuri ţineai deschise.

  Maşina asta, permiteţi-mi să-i spun aşa, nu visa la butoane de ejectare, iar roata de rezervă, dacă exista, era mai deteriorată decât cele în funcţiune, care, la rândul lor, îşi trăiseră de mult perioada de glorie, fiind nici de vară, nici de iarnă…

  Dar, maşina asta avea, în schimb, ceva foarte important, dincolo de orice plan. Un român. Că era şoferul sau unul din pasageri, întotdeauna, în caz de nevoie, şi nevoile erau nenumărate la Dacie, românul se descurca să ţină căruţa funcţionabilă. E adevărat că nu zbura, dar, târâş-grăbiş, mergea.

  Cu urma jiglorului imprimată pe buze, cu ciorapii nevestei pe post de curea de transmisie, cu petice “la cald” sau la “rece” şi cu “camere” de rezervă, cu portbagajul plin de tot felul de scule şi piese de schimb şi multă sârmă şi nelipsitul patent, românul, în felul lui era mulţumit. Niciodată nu avea un plan, dar ştia, că într-un fel sau altul, se va descurca el.

  Suntem, în câteva zile, în 2014, iar românul e acelaşi. Ingenios, descurcăreţ, răzbătător. “Maşinile”, în sensul de condiţii sau oportunităţi, par mai prielnice. Dar nu-i vorbiţi lui de planuri. Singurul plan al românului, indiferent de lungimea sau importanţa “drumului”, este că se va descurca el. Planul B la “niciun plan” este, bine gândit şi analizat, acela că, dacă nu se descurcă el, va apela la altul care îl va putea ajuta să se descurce. Are şi un “plan” C, când primele două nu dau roade. Apelează la sindicat, că “doar de aia plăteşte cotizaţie”.

  Când e vorba de planuri, românul e în spaţiu. Adică, în aer. Dar, totuşi, paradoxal sau nu, supravieţuişte.

  Aşa că, invit autorul articolului să-şi pună întrebări şi să se teamă pentru nemţi, japonezi, americani sau alţii de teapa lor, ce se vor face ei atunci când “no more spare tyre, no more button to press”.

  • Draga cititorule-analist! Nu-i asa ca masina “Dacia” a avut si are valoare?Si eu sint impresionat! Nu ai vorbit deloc de Dacia1100 sau Dacia Lastun! E mare pacat! Mai spune-ne ceva si despre ele,te rooooog !Sa nu uiti de ARO! De la IMS la ARO! De-asta nu o sa le mearga bine la nemti-nu au avut Dacia si nu stiu sa se descurce!

  • Ok. Poziția oficială ori politica managerială a unei instituții ar reprezenta planul A. Nu neg talentul înnăscut, dar deopotrivă păgubos, al românului, de a improviza. Exemplul cu Dacia e mai mult decât concludent, dar aici e și pericolul – dezvoltă un mod de viață păgubos, automulțumitor, de azi pe mâine, nelăsând loc niciunui orizont de așteptare.

   Dacă ar gândi în perspectivă, oricare dintre noi ar realiza că resursele nu sunt inepuizabile și că și generațiile viitoare trebuie să beneficieze la rândul lor de ele. Poate de aia e nevoie de un plan B, pentru a evita sindromul „după noi potopul”.

   Totul ar trebui să meargă ca urmare a unei strategii bine gândite, nu la modul formal (pe hârtie), sau din inerție. Reacțiile spontane despre care vorbiți, cu efect pe termen scurt, demonstrează că societatea este divizată, dezinformată, manipulată, sărăcită, umilită. Avem 5 milioane de pensionari, 4 milioane de plătitori de CAS și 3 milioane de cetățeni care au ales sclavia în afara granițelor, muncind în condiții umilitoare în străinătate. După mine, toate astea nu ar fi putut fi posibile dacă pecereul – partidul stat – nu ar fi avut un continuator la fel de venal, feseneul, ulterir rebotezat pesedeu. Din el a ieșit facțiunea pedelistă și împreună au jucat piesa democrației originale succedându-se unii pe alții la putere.

 8. Filosofia lui Dan Puric,nu prea se potriveste cu “sistemul” nostru,parerea mea…
  Totusi presupunand ca unul ca el s-ar rataci pe la noi,unde ar fi mai potrivit sa-si puna in valoare competentele,pe sectie sau la…cultural-educativ?
  Sau ar fi “imputernicit fara numar”manager la…Galati spre exemplu!!

  • Nu spune rau ce spune, dar nu cred ca e dintre cei care fac. Pare mai mult dintre cei care inspira, ceea ce nu-i evident rau. Personal cred ca avem nevoie o vreme cel putin de ceva mai multa actiune.

   • …? CE?Actiune?!… Unde…?Ce fel…?
    Ce doriti sa spuneti d-le Dumitrascu cu “Personal cred ca avem nevoie o vreme cel putin de ceva mai multa actiune.”?!

    • Exact ce am spus doresc sa spun. Avem nevoie de ceva mai multa actiune. Discutia fiind despre potentialul domnului in cauza, actor si autor de discursuri morale de inalta tinuta, de a fi un fel de salvatorul Romaniei.

     Daca urmariti succesiunea comentariilor veti vedea ca nu-i nimic atat de complicat. M-am exprimat cat se poate de limpede.

     In rest, n-am inteles prea bine intrebarile dumneavoastra, dornic banuiesc de lamuriri. “…?” nici macar nu cred ca fuse pana azi uzitat in limba romana. “CE?” imi spune doar ca sunteti probabil uimit de-asa o discutie aparent dificila.

     Celelate par a fi o incercare disperata de a defini contextul. Altfel, simplu si fara imbarligaturi.

     • Și acum, să fim sinceri (parafrazându-l întrucâtva pe Zorba – Anthony Quinn din Zorba The Greek), ați văzut o aruncare mai frumoasă???!!!!! 🙂 🙂 🙂

      Și eu cred că întotdeauna ar trebui să avem alternative. Ele nu vin de la sine, e nevoie de mai multă participare, de acțiune.

     • de 3 ori `Actiune`
      ….
      “de trei ori Zorba îi testează, Şefului, nebunia (în prima scenă a filmului, atunci când acesta se lasă pe mâna sa, fără să-i împărtăşească, măcar, ce are de gând să facă – e vorba de ideea construirii funicularului, şi la final), de trei ori îl introduce în universul dansului (când îl pune să o danseze pe Bubulina, când îl invită să-i împărtăşească bucuria generată de încrederea pe care i-o conferă şi în scena finală), de trei ori îl îndeamnă să o viziteze pe văduvă, de trei ori dă semnalul de coborâre, a buşteanului, pe frânghia funicularului. “…

      La Multi Ani, V!

     • Mă bucură faptul că mai sunt colegi care apreciază arta adevărată. Da, ecranizarea Zorba face cinste celei de a șaptea arte. E o capodoperă cinematografică, după mine.

      Că tot veni vorba, boss primește lecții de viață, contra cost, de la Zorba. Madam Hortense, rebotezată Bubulina de către Zorba, tolerată de comunitatea locală și o fostă clientă a amiralului italian Canavarro, e considerată ca făcând parte din proprietatea publică și jefuită ca atare de către localnici imediat ce a închis ochii.

      De același statut se bucură și văduva, considerată a fi proprietatea comunității și, atunci când e preferat boss-ul în detrimentul unui localnic (care se sinucide din cauza asta) e lapidată.

      La noi, bubulinele fac rating, unele chiar beneficiază ca ministrese de bugete imense, pentru a construi stadioane în pantă. De, noi nu suntem greci. Altele sunt protectoarele artelor la nivel instituțional, dacă mă înțelegeți ce vreau să spun.

      La mulți ani, JJ!

     • Si ele fac “arta” d-le Nicusor! Fara bubuline viata ar fi nesatioasa,fara istorie..pentru unii. Sint si bubulini destui!

     • „x-art”, by Bubulina –
      brandul proastelor de pică
      când se lasă-n jos cortina,
      și se face lampa mică…

     • Nea Sorin Drumitascu esti singur de ,,aici,, care il stim restul ,oare cine sunt???nu se poate purta ,,un razboi,,ascunsi ..nu?dupa cum am mai spus hai pe fata sa stim cine suntem,eu mi-am dat numele real si de unde sunt si…nu fac parte din sindicat ,nu am fost si nu voi fi…dar sustin pe cei care vor sa ,,fie bine,,in sistem…hai fiecare de unde suntem spunem cine suntem si ce vrem si ce cerem si ce drepturi se incalca si …tot…nea Dumitrascu te rog ia initiativa mai concret ,eu incerc sa ajut cat pot…dar singur numai cu cei ascunsi in pseudonime…cu cine sa i-au legatura? trebuie sa recunosti ca sunt ,,LASI,, suna dur dar este adevarul….si…nu doresc sa-mi fie data dreptate…nu ma intereseaza parerea unor ,,clone,,…

     • Valy,ma tata ma,de ce vorbesti de razboaie si..ascunse?Aici e vorba de politete si schimburi de opinii.Ce-as avea eu de impartit cu tine? Ai tu cu mine? Sa fii sanatos fratele meu! Tu n-ai inteles ce vror oamenii,ce vrea sindicatul?”Ia mai toarna-un paharel,sa ne mai veselim nitel!”.”fiarba vinu-n cupe,spumege pocalul….”Ajuta-te frate si pe tine! Te astept in”Star trek,Raboiul clonelor”. Voi reveni din viitor,asteapta-ma!

  • Nu va contrazic. Daca dumneavoastra spuneti ca asta e realitatea si ca de dansul avem nevoie in Romania, sunt sigur ca aveti motive. Sunt deasemenea sigur ca atunci cand va trece la fapte va fi la fel de iubit.

   N-am vazut insa mai mult decat vorbe mestesugite si actorie. E posibil desigur asa cum am mai spus sa nu inteleg sau sa nu stiu prea bine ce reusite are domnul in cauza, in afara de faptul ca ne da de gandit.

   Si, n-are importanta ce vrea sau nu vrea subsemnatul. Ma tem insa ca nu ma mai impresionez asa usor de vorbe si mai astept si fapte. Nu multi dintre cei care par chiar sunt asa cum speram sa fie. Doar o opinie personala.

 9. Si domnia voastra credeti in sansa cu “roata de rezerva”?Asta e o cacialma, sa creada fraierul ca mai are o solutie sau ca nu piere! E ca si cum ai pune “roata de rezerva” la cai sau la reni ori la sunet…E prea scurt articolul dvs si mi-e frica ca fiecare are roata lui.Poate vorbim si de intoarcerea rotii sau nu ne mai trebuie nici roata! Cititi-l sau macar priviti-l pe Dan Puric!Un geniu! Citi inteleg ceva din ce spune omul asta?

  • Intotdeauna exista o solutie. Dovada e chiar faptul ca supravietuim, dupa cum foarte bine spuneti. In ceea ce-l priveste pe domnul in cauza, inca sunt curios sa vad care-i constructia. Vorbe mestesugite din guri de actori am mai auzit. Dar, poate nu inteleg. Sau poate nu inteleg tocmai pentru ca l-am cunoscut si in afara rolului.

   • Da ,dar nu sint actori haretieni(adica absolventi de SH)Oricum, asa cum spuneam, fiecare are roata lui si fiecare crede ca o are pe-aia buna.Acum ce sa zic, un om destept nu trebuie inteles,dar trebuie luat ca atare. Poate n-ar fi rau de facut o incursiune in istoria penitenciarista de la ’90 incoace . D-l Cosmin inca mai crede ca exista “roata de rezerva”….. nici eu

    • Reacția unora este expresia neîncrederii. Este totuși o reacție și ține de atitudine. Subiectul supus dezbaterii e în sine o provocare, și dacă generează reacții înseamnă că prezintă interes.

     Ideea de bază e că rapacitatea din zona politică a generat non-valori și inechități sociale. Factori de decizie, ajunși de cele mai multe ori fără a avea vreun merit pe poziții manageriale, susțin că au soluții. Nu de puține ori acestea s-au dovedit a fi doar pseudosoluții, greu de pus în practică și cu rezultate de cele mai multe ori contraproductive.

     Propunerea mea era de a găsi adevăratele soluții și de a le pune în practică. Să înlocuim îndoielnicul cu pretenții de absolut cu ceva viabil.

     Cum am mai spus, dacă subiectul prezintă interes, nu vă oprește nimeni să-l dezvoltați. Poate așa ne vom ușura munca, aplicând soluții, nu pseudosoluții.

     • Ce parere aveti de un om buuuun care in ziua de Craciun ,scrie cum scrie,pentru ca nu-i place un banc autentic sau ii spune altuia-“du-te invirtindu-te”(inainte de 25)? Poate fi “roata de rezerva”? Bineinteles ca nu,pentru ca e roata din fata,aia tragatoare! Acum…sa-mi fie cu iertare si “de n-o fi cu banat”putem scrie orice,ca toti avem “valoare”.Chiar…care sint ele,valorile?Inainte,cind unii se leganau,tot mai stia lumea cine e O.I Moldovan sau O Cazimir ori O Goga…chiar si O N(ewton) John,asta ca sa spun citeva prenume cu “O”.Eu auzisem de la TOMANAP,dar acum nu stiu daca mai exista!

     • Ii scriu tot in termeni “hotesti”! N-am nimic cu el,numai ca ii trebuie statuie(bust….de unde cal?).

     • Blindule Ben si son of rain

      Pentru ceea ce am facut pentru oamenii nostri nu-mi trebuie statuie sau bust, eu am sufletul impacat ca tot ce a depins de mine, pe linie sindicala, am reusit.
      Calul puteti sa-l pastrati, eu va ofer in dar cate un butoi gol…si restul …puteti sa-l faceti …in liniste.

      SARBATORI FERICITE !!!!

 10. Dle Presedinte Schiopu va rog sa va pregatiti si sa va informati bine inainte de a iesii in public la TV privind invoirile ppl,multdezbatutul caz al oierului infractor,in sensul ca nu ati vorbit despre sistemul de creditare si criteriile de acordare,nici d-l Dumitrascu nu amintit de sistemul de creditare ppl dupa care noi lucram efectiv,va rog respectuos sa va pregatiti inainte de a iesi in public ca si reprezentatnti ai unor lucratori din sistem.Cu respect Ionel ,La multi ani!

  • Sunteti in eroare. Am discutat de foarte multe ori de sistemul de creditare. Inca de pe vremea cand s-a facut solicitarea initiala acum cateva luni. Daca faceti o tura printre emisiuni veti vedea ca am explicat sistemul de creditare de cel putin 30 de ori. Gasiti aici http://www.youtube.com/channel/UCjghN2O6KqJxJHpbx6tRkEA

   Poate ca era bine daca va pregateati si dumneavoastra inainte de acest comentariu, si poate ca n-ar strica sa dati o mana de ajutor daca va pricepeti mai bine in “a iesi in public”. Nu cred ca se supara cineva daca preluati dumneavostra problema si-i lamuriti pe ertevei.

Comments are closed.