Reactia MASS-MEDIA la conditiile de munca improprii din penitenciare

ProtestMass-media a reacționat, trebuie să reacționeze și Guvernul. Decidenții trebuie să înțeleagă că personalul din penitenciare lucrează în condiții de muncă improprii, iar aceste condiții nu fac altceva decât să accentueze actuala criză.

Nealocarea de fonduri suficiente pentru sistemul penitenciar va diminua treptat scopul fundamental al Administrației Naționale a Penitenciarelor și al unităților subordonate, acela de a fi garantul menținerii ordinii publice și a securității naționale.

Miercuri, 08.01.2014, Federația Sindicatelor din Admnistrația Natională a Penitencarelor (FSANP) a dat un comunicat de presă pentru a face lumină în penitenciarele româneâști, reclamând condițiile de lucru precare în care-și desfășoară activitatea lucrătorii din penitenciare.

Pe lângă neajunsurile majore care se găsesc în sistemul penitenciar: personal și dotări insuficiente, subfinanțare, condiții improprii de muncă, lipsă echipament; pușcăriile se mai confruntă și cu birocrația născută de teama neasumării deciziilor și răspunderii unor conduceri slab pregătite, care preferă principiul ”acoperirii cu hârtii” în locul viziunii, valorii, calității și strategiei.

Considerăm că lipsa unei transparențe decizionale și o comunicare aproape inexistentă între conducerea administrației penitenciare și organizațiile sindicale nu face altceva decât să confirme lipsa de interes a decidenților în ceea ce privește personalul din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Plecând de la premisa că ignorarea nu este o soluție de viitor în rezolvarea crizelor deja existente în sistemul penitenciar românesc, inclusiv cea de comunicare interinstituțională, solicităm în acest sens o reconsiderare de poziție a Administrației Naționale a Penitenciarelor față de angajați și condițiile noastre de muncă.

Reacția mass-media la condițiile de muncă din penitenciare a fost promptă. Mass-media a arătat opiniei publice că în penitenciare sunt și angajați, nu numai deținuti și că becaliada și năstasiada a fost trecută în planul secund pentru angajații din penitenciarele românesți, acele locuri în care sunt închiși răufăcătorii din societatea românească liberă.

A arătat românilor că NOI, acei angajați care le asigură protecția zilnică, prin custodierea infractorilor, riscându-ne viața și sănătatea neîntrerupt, în scopul protecției lor, muncim în condiții precare, fiind uneori mai umiliți de deciziile superiorilor decât infractorii pe care-i custodiem.

Mai jos aveți link-urile articolelor, ziarelor și televiziunilor care au arătat adevărul existent în sistemul penitenciar românesc.

http://www.mediafax.ro/social/angajatii-din-penitenciare-ameninta-cu-proteste-nemultumiti-de-conditiile-de-munca-11868334

http://www.dreptonline.ro/stiri/detaliu_stire.php?id_stire=6889

http://adevarul.ro/news/eveniment/penitenciar-protest-1_52cd5101c7b855ff564e60ba/index.html

http://www.crainicul.ro/index.php/angajatii-sistemului-national-de-penitenciare-se-pregatesc-de-greva-9365

http://m.bursa.ro/s=neprevazute&articol=226038.html

http://jurnalul.ro/stiri/observator/angajatii-din-penitenciare-ameninta-cu-proteste-oamenii-sunt-nemultumiti-de-conditiile-de-munca-658468.html

http://www.gandul.info/stiri/angajatii-din-penitenciare-ameninta-cu-proteste-nemultumiti-de-conditiile-de-munca-11868789?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+gandul%2FMJcu+%28Gandul%29

http://www.emaramures.ro/Stiri/Tipareste-Stire.aspx?NewsID=92341

http://www.puterea.ro/dezvaluiri/criza-loveste-puscariile-gardienii-din-penitenciare-ameninta-cu-proteste-84345.html

http://www1.agerpres.ro/justitie/2014/01/08/fsanp-angajatii-din-penitenciare-ameninta-cu-proteste-in-luna-februarie-14-22-07

http://www.youtube.com/watch?v=iyLBQEmMAnQ&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/channel/UCjghN2O6KqJxJHpbx6tRkEA

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16367693-angajatii-din-penitenciare-ameninta-proteste-nemultumiti-conditiile-munca.htm

http://www.sursazilei.ro/fsanp-angajatii-din-penitenciare-ameninta-cu-proteste-luna-februarie/

57 Comments

 1. Buna ziua. Domnule Florin va rog sa-mi spuneti daca se preconizeaza anul asta organizarea concursului pentru functiile de conducere vacante, sau daca sunt discutii pe aceasta tema. Va multumesc mult.

 2. D-le Presedinte C Dorobantu,regret nespus ca nu pot fi generos,desi ar trebui ,cu cel ce ma jigneste absolut gratuit.Si eu am incredere in dvs si sper ca nu veti mai ceda. Subiectul cu telefoanele este mult mai vast si interesant decit este in acel articol,dar nu-l dezvolt din indispozitia creata.

  • Imi cer scuze pentru neplacerile create de subsemnatul. Pentru greslile mele raspund, pentru atitudinea mea raspund, dar nu-mi cereti sa las sa continue aceste atacuri la persoana. Ii cer public domnului Raileanu, cum v-am cerut si dumneavoastra sa renuntati la cuvinte jignitoare la adresa domniilor voastre. Cu toata increderea v-o spun ca impreuna (noi) putem dezbate subiecte si teme interesante si constructive pentru sistemul penitenciar. Haideti sa nu lasam niste suparari si cuvinte rautacioase din trecut sa ne strice buna dispozitie in continuare!
   Credeti ca ma pot bucura de intelegerea dumneavoastra?

 3. De ce evitati sa ne raspundeti despre norma restanta de hrana(daca e restanta)?Se da ceva sau nu?

  • Nu evita nimeni.
   Am mai raspuns la aceasta intrebare.
   In anul 2014 se aplica OUG 103/2013 care spune ca:
   Art. 13. -(1)În anul 2014, cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană şi, respectiv,valoarea financiară
   anuală a normelor de echipare, precum şi valoarea financiara a drepturilor de echipament se menţin în plată la nivelul stabilit pentru anul 2013.

   In anul 2013 a ramas stabilita, tot printr-o astfel de prevedere, la nivelul iunie 2011. Deci nu se mareste nici in acest an.

 4. Dle Dumitrascu va rog din insistent sa interveniti la reteve (editat admin),cu riscurile ce decurg de aici,dar nu e bine deloc ce face,!!!

 5. D-le Dumitrascu felicitari pt.prestatia de la Antena. Desi ati avut colegi de platou doua persoane partinice/partizane( e televiziunea lui Voiculescu totusi!!!) s-a putut discuta cu dansii.. Se pare ca in lipsa lui Cozma si a Paulei Iacob se poate discuta normal si cu argumente …

 6. Domnule Dumitrascu,aveti cumva idee ce se intampla cu norma de hrana? Se spunea ca din Ianuarie se va lua marita dar nu s-a vazut acest lucru in salariu. Ce se aude cu restanta din iulie ?

 7. La Barcea Mare şi la multe penitenciare din ţară, se lucrează cu angajati puţini în contrast cu nr. de p.p.l , bineînţeles se trage de oameni la limita până se va întâmplă vreun incident pentru a scrie că proşti vreo 2 zile , deoarece avem şefi care nu realizeaza riscurile la care supun angajatii.
  Infintam puncte de lucru exterioare ca nah avem nevoie de bani , asa cere ANP- ul, marea entitate de la centru, care nu gândeşte doar obligă, fara a se gandi la resursă umana si siguranţa penitenciarului. Avem schimburi decimate , în unele zile un total de 16 oameni la peste 1000 de p.p.l.
  Managementul resurselor umane nu exista , e ceva science fiction .
  Sunt de acord cu o viitoare actiune sindicală si imi doresc o conştientizare a mai marilor baroni anepisti, a realităţii cotidiene.

 8. Trebuie să pătrundă în noi vrednicia, pentru a smulge din rădăcini minciunile şi convingerile potrivnice adevărului, pentru a ne despărţi de mulţimea în care avem prea multă încredere şi a ne duce înapoi la gînduri fără stricăciune.
  Înţelepciunea asta înseamnă: să te întorci la natură, să mergi îndărăt acolo de unde ne alungase o greşeală a mulţimii de oameni. Sănătatea minţii înseamnă cu precădere să părăseşti ceea ce stîrneşte sminteala şi să te ţii departe de o tovărăşie vătămătoare pentru ambele părţi. Vrei să-ţi dai seama care este adevărul? Priveşte cum trăieşte unul în public, altfel decît la el acasă. Singurătatea nu este în sine o magistră a lipsei de vină ori o tovarăşă a cumpătării; cu toate acestea, cînd pleacă martorii şi spectatorii, încetează viciile, care se hrănesc din faptul că sînt arătate şi provocate.

  Cine îmbracă veşminte de purpură pe care să nu le arate nimănui? Cine îşi pune mîncarea în vase de aur în taină, doar pentru el însuşi? Îşi desfăşoară vreunul strălucirea luxului stînd întins în singurătate, la umbra unui copac de pe cîmp? Niciunul nu se împodobeşte pentru plăcerea ochilor săi ori pentru puţină lume ori cîţiva prieteni, ci îşi sporeşte fastul viciilor sale după cît este de mare mulţimea ce-l priveşte. Chiar aşa este: ceea ce ne împinge înspre tot ce se manifestă cu semne de nebunie este prezenţa unui admirator şi a unui martor. Dorinţa se stinge dacă îi iei putinţa de a se arăta. Ambiţia, luxul, desfrînarea – au nevoie de o scenă.: dacă le ţii ascunse, le vei găsi leacul. Ramîi cu bine.

  Seneca.

 9. Domnule Stancovici trimiteti sprijin la transfer de la Gherla la Aiud o masina pentru numai pentru 2 locuri(detinuti)? Cu toate ca existau locuri libere chiar conform planificarii, atat la dus cat si la intors… Toti aveau termene sau spitalizari asa de urgente incat 2 nu puteau fi amanati? Cei de la Gherla nu s-au implicat deloc ca sa rezolve problema caci cu putina intelegere nu se faceau 250 de km degeaba, plus escorta, asta ca sa ne intoarcem cu masina goala. Se pare ca bani pentru risipa avem…

 10. Draga ioane,
  Cine a infiintat FEDERATIA?!Iti aduc probe….Daca ma provoci iti spun mai multe…nu e timp…nu ma confunda!Popescu Alin n-a fost singur!Unde e Popescu!? Luca ,tu erai mielusel de Waslui pina in 2013!Altele sint nevoile si problemele…stai potolit fratioare,lupta sindicala abia incepe…Te salut si stiu ca-ti place sa dialoghezi cu mine! Pa!

  • Unul dintre ei era Luca.Si tot el este unul care a depus eforturi in a apara drepturile membrilor de sindicat de atunci inainte. Nu cred ca ajuta o discutie fara rost.Faceti macar cat au facut cei de la Vaslui si aveti tot respectul. Pana atunci…

  • blindule ben…lasa-l in pace pe luca.e liderul nostru.si cum noi l-am pus acolo,o sa-l urmam pana la pensionarea lui…ptr ca dupa el nu va mai fi nimic…sunt convins.nu stiu cine iti da dreptul sa emiti judecati de valoare.imi dau seama k esti doar un raspandac.ar trebui sa iti scoti bilet ca macar sa vb cu el….eu unul sunt beneficiarul sumelor alocate din procesul alocat ptr orele suplimentare.la vremea respetiva,avocatul zugravu ,dupa primul termen,a spus ca nu avem nici o sansa.ce a facut luca?ne-a reprezentat singur.si am castigat.eu am avut 16000 ore.80 milioane

  • Ben, tu esti (editat admin), Federatia a fost infiintata de LUCA, SCHIOPII Florin, Radu si Giovani, Bratu( Dumnezeu sa-l ierte), despre probele tale, pot sa fac ceva pe ele.Stii cand am castigat primul proces si cat a fost valoarea lui ?, la data de 30 septembrie 2006 am castigat SPORUL DE TBC in valoare de 940 milioane lei, au urmat alte procese care au totalizat aproape 17 miliarde lei, si tu imi vorbesti de MIELUSEL ? Imi place dialogul dar nu atacul pe la spate. Am crezut ca Ben poate fi constructiv, dar m-am inselat,asa ca cenzuratii comentariile pana ii vine mintea la cap.

  • @blandul Ben: de ce nu mergi dumneata sa participi la o spirala MISA?forta transcedentala fie cu tine, caci doar asa iti vei gasi impacarea sufleteasca, neintelesule!

    • Am incredere ca o sa intelegeti si nu o sa mai postati asemenea comentarii.
     V-as ruga sa o faceti, pentru ca v-am urmarit activitatea pe site-ul FSANP si am concluzionat ca sunteti un om cu potential.

 11. Nustiu de ce dar am devenit pesimist.
  Avem in fruntea noastra oameni care parca nu ne vor binele, insa transmit in teritoriu tot felul de solicitari si decizii care te fac sa te minunezi.
  Cum sa imbunatatesti conditiile de munca cand ANP vine cu solicitari care mai de care mai nastrusnice, bazate pe idei revolutionare care sfideaza.
  Poate credeti ca spun prostii, insa va sugerez un exercitiu. Cititi strategia inaintata de catre ANP si spuneti cate incalcari ale OMJ, HG, si Legi gasiti, in conditiile in care aceste acte normative ar trebui sa stea la baza formarii strategiei nationale si nu invers.
  Giovani STERE

   • Cele doua sindicate ar trebui sa fie unul singur pentru ca:
    Unde-s multi puterea creste,
    Era vorba aceea “copilul cu doua moase ramane cu buricul netaiat”!
    Cand reprezentantii unui sindicat mare ar “bate” cu pumnul in masa,aceasta se va zgudui in mod sigur mai tare decat daca ar bate pe rand reprezentantii a doua sindicate mici!(Imi aduc aminte de acum cativa ani cand fluieram pe rand la Bucuresti).
    Pe noi,ne enerveaza cand,uneori,din diferite motive,cele doua sindicate se contreaza,Mai bine am avea doar unul si bun,receptiv la probleme,care lupta pentru membrii sai.samd
    P.S.:
    Felicitari FSANP pentru ce ati demarat!!!(Ceilalti,acum sincer,cred ca au demarat procedura de achizitie aruncatoare de grenade pentru elicopterele cu mascati care vor veni sa-i ridice pe coruptii care baga telefoane:-) ).

 12. Domnule Dumitrascu care este procedura legala de trecere de pe o functie pe alta functie in cadrul sectorului operativ?de exemplu un coleg a iesit la pensie de pe functia de supraveghetor si acum postul este vacant care e procedura sa fie ocupat de alt cineva din acelas sector ,dar care lucreaza in paza (foisor)?va multumesc.

   • Domnule Dorobantu,as avea o intrebare ,daca lucrez in paza si I-au sporul de studii superioare ,odata cu cererea de schimbare din functie de la sectorul paza la sectorul educatie pierd acel spor de studii superioare ?va multumesc.

    • “I-au sporul de studii superioare “…. off, mama lui de spor!!! Exista o taxa pentru necunoasterea limbii romane?

     • 🙂 Din fericire pentru bugetul ANP nu exista o asemenea taxa. Si de-ar exista, am face tot posibilul ca ea sa fie suspendata printr-un act normativ, altfel ar falimenta sistemul penitenciar.
      Haideti sa dam vina pe o eroare de dactilografiere, s-a grabit colegul!…

  • Trebuie ca directorul sa dispuna scoaterea postului in procedura de schimbare pe functie. Despre ce penitenciar este vorba, ca poate reusesc sa va dau un raspuns concret.

   • Domnule Schiopu care este posibilitatea de a face ca posturile vacante de agenti sa fie scoase in procedura de schimbare ca la Oradea nu sunt puse la avizer cele vacante. Daca te duci la personal esti trimis in ceata. Oricum din OMJ eu am inteles ca ar trebui ca cele vacante sa fie puse la avizier. Am crezut personal ca odata cu infiintarea unui sindicat independent o sa trecem peste secretomanii. Auzi pe la colturi barfe despre agenti apropiati directorului Ilea ca au trecut pe functii mai mari si ca a aparut nu stiu ce rezultat de selectie. Ce ar trebui facut. Cu respect.

    • Ai putea avea initiativa de a te inscrie in sindicatul independent infiintat, daca crezi ca te reprezinta. Cauta-l pe unul dintre lideri, ca doar se vorbeste tot timpul pe la colturi. Daca nu, du-te la sindicatul non-combat / (editat admin) , care sigur nu va face nimic pentru tine. Apoi mergi la directorul Ilea, care va avea grija sa fii promovat . . . in toate posturile care tie nu-ti plac. Multa BAFTA!

  • @mecanicu: este foarte simplu: cereti liderului de sindicat sa solicite directorului unitatii initierea procedurii de schimbare din functie in conformitate cu art. 6 din O.M.J nr. 2398/2012; directorul sigur nu va pune in discutia consiliului de conducere functiile vacante care pot face obiectul schmbarii din functie! in varianta in care aveti sindicat F.S.A.N.P. ca daca sunteti in grupa sindicala (editat admin) , sigur se intampla ca la Galati , unde directorul Cristian are ocupate prin DZU , zeci de functii vacante la educatie, logistica, resurse umane( unde se afla prin DZU sotia sefului serviciului logistica Coltea) si unde grupa sindicala tipa ca din gura de sarpe doar pe site-ul lor! si cam atat..

 13. Ma uitam pe site-ul sindicatului vecin, liderul lor spunea ca nu-l intereseaza conditiile de munca din penitenciare. Nu-i de mirare ca acolo unde sunt grupe sindicale se mai practica inca sclavia moderna.Poate din cotizatia incasata are sa cumpere pampersi pentru cei care stau 13 ore in postul de paza .Nu-i asa Ben ?, voua cate pachete v-ar trebui ? O atitudine, tipica unui lider de grupa sindicala, am intalnit-o la Focsani unde un “domn” pe nume Savoiu sau Sclavoiu, ma certa ca de ce am avut tupeul sa dau in judecata penitenciarul pentru plata orelor suplimentare din perioada 2004-2007, de ce am aruncat caschetele la PDL, iar cand a fost intrebat de ce sunt atatea probleme in aceasta unitate, a tacut malc si…a parasit sala.

   • Acu’ sa nu imi fie cu banat!
    Daca sunt scopuri comune,de ce nu avem un singur sindicat?
    Ce are de impartit FSANP cu (editat admin) ?E bine ca unii sa faca actiuni de protest pe data de X,iar ceilalti pe data de X+n,cand poate fi totul odata,cu impact clar mai mare?!
    Care sunt interesele?Ca logic toti tragem in aceiasi directie.Si eu unul nu cred ca se imbogateste nimeni de pe urma sindicalistilor din sistem.
    Va rog sa incercati sa ma lamuriti!

     • As dori sa devin membru FSANP-cum trebuie sa procedez?Sunt satul sau scarbit de (editat admin) -ul fara vlaga si fara rost!Am iesit cu fluiericii la miting in mai 2010,am sperat la mai bine,am sperat ca nu ne vor taia salariile,dar in van;suntem la pamant ,iau 7 lei pe un TBC amarat pe a 4 a varianta,acceptata in consens,desi aveam initial 65 milioane vechi?!?!Madam Neacsu se autoalege cand vrea dansa la alegeri,lumea e nemultumita-pacat de acest sindicat non-combat!

    • Avem doua sindicate in sistem deoarece in 30 septembrie 2004 cei aserviti ANP-ului au facut un sindicat national ( (editat admin) ) care reprezinta interesele oricui, numai a cotizantilor nu si in care liderul de atunci si-a stabilit un salariu de 120 milioane lei si urmatorul lider si-a mentinut salariul, ARE BALTA PESTE…si, atunci, alti razvratiti au facut sindicate adevarate unde niciun lider nu este retribuit si in plus de aceasta…omul inca este tratat ca om.

    • @ Galateanul
     Pentru ca ai pus o intrebare reversibila,iti spun ca diferenta este extraordinar de mare.
     Primul sindicat,reprezinta si apara interesele membrilor(ba chiar si a celor nemembrii si chiar neutri)al doilea, isi urmareste interesele personale,si se face iubit de sefi,cam ceva de genul:ca cuiu-n lemn.
     Logic, asa pare,dar directia este schimbata de vant pentru cei fara caracter,lasi si slabi.
     Prezenta celui de-al doilea este doar de imagine.

Comments are closed.