Pachetul reformei penale – Teoria face haos in practica

Ganditorul din penitenciareCeea ce s-a dorit a fi reformarea sistemului penitenciar românesc prin adoptarea și implmentarea actelor normative subsecvente noilor coduri s-a dovedit a  fi un mare haos.

Marea problemă este însă în penitenciare. În toată bătălia asta pe noul cod, toată lumea a ignorat faptul că nu avem o metodologie de aplicare a noii legi în penitenciare. Nu există o lege subsecventă care să dea detalii. Nu ştim cum se calculează fracţiile de calculare a pedepsei. E foarte grav dacă ţii un om şi o zi în plus în puşcărie. Şi multe, multe lucruri sunt problematice. Cel puţin la categoria minori e o mare dilemă.

Dupa primele zile de nou Cod Penal, sute de cereri de liberare, de scoatere de sub mandatul de arest preventiv şi/sau de reducere a pedepselor s-au înregistrat, sâmbătă şi duminică, în primele ore/zile de la intrarea lui în vigoare. Un număr de 122 de deţinuţi au fost puşi în libertate sâmbătă, 1 februarie, ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor legale din noul Cod penal şi noul Cod de procedură penală, informează Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). De asemenea, pentru 176 de deţinuţi, a fost înlocuită pedeapsa închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie, a mai precizat sursa citată.

VEZI:

http://www.ziarulring.ro/stiri/eveniment/229717/DECLARATIE-SOC-Este-si-va-fi-un-mare-HAOS-Vezi-cine-da-acest-VERDICT-dupa-primele-zile-cu-NOUL-COD-PENAL-2014

3 Comments

  1. D-le Cosmin,cat mai dureaza”maretul plan de despuiere a cadrelor”la accesul in detentie,identic cu al hotilor???Cat mai dureaza aceasta MARE PROSTIE SI STRES,specific conducerii si ANP- ului de a nu pierde ciolanul???cat mai dureaza iminenta vrajba intre noi si politisti la acces?A ajuns sa se repartizeze 3-4 agenti in posturile de control(prevenirea ce ma-sa pazeste-mananca banii de pomana),iar perimetrul e neschimbat 12 ore?!?!Unde e logica,unde e respectul fata de personal?Pentru cateva cazuri ale ”tramvaielor”,trebuie sa suferim toti???Se aude ca va ramane in vigoare acest plan mareeeet si se va aplica si alte penitenciare?!…Dar,ANP-ule,fa totusi diferenta intre un cadru si detinut!Aaa,era sa uit:telefoane tot se gasesc!Unde e ”ideea savanta”sau declicul???

    • Am observat si eu acelasi lucru. Responsabilitatea prevenirii introducerii obiectelor interzise in penitenciar, in speta a telefoanelor mobile, a cazut in sarcina SDRP, ci nu a CPCT, cum ar fi normal. Ar fi normal ca in penitenciarele unde au fost descoperite cele mai multe obiecte interzise introduse in sectoarele de detinere sa se ceara o analiza a activitatii lucratorilor de la CPCT.
      Numarul mare de telefoane mobile descoperite in sectoarele de detinere demonstreaza gradul scazut de operationalizare al Compartimentelor Prevenirea Criminalitatii si Terorismului din unitatile penitenciare.

    • La Codlea se arunca telefoanele peste gard direct in curtea de plimbare. Prin punerea in aplicare a planurilor marete, prevenirea “doarme linistita”. Nimic concret pentru stoparea aruncarii peste gard. O amarata de patrula in program de 8 ore, dar cand pleaca…..

Comments are closed.