Pachetul reformei penale – Teoria face haos in practica

Ganditorul din penitenciareCeea ce s-a dorit a fi reformarea sistemului penitenciar românesc prin adoptarea și implmentarea actelor normative subsecvente noilor coduri s-a dovedit a  fi un mare haos.

Marea problemă este însă în penitenciare. În toată bătălia asta pe noul cod, toată lumea a ignorat faptul că nu avem o metodologie de aplicare a noii legi în penitenciare. Nu există o lege subsecventă care să dea detalii. Nu ştim cum se calculează fracţiile de calculare a pedepsei. E foarte grav dacă ţii un om şi o zi în plus în puşcărie. Şi multe, multe lucruri sunt problematice. Cel puţin la categoria minori e o mare dilemă.

Dupa primele zile de nou Cod Penal, sute de cereri de liberare, de scoatere de sub mandatul de arest preventiv şi/sau de reducere a pedepselor s-au înregistrat, sâmbătă şi duminică, în primele ore/zile de la intrarea lui în vigoare. Un număr de 122 de deţinuţi au fost puşi în libertate sâmbătă, 1 februarie, ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor legale din noul Cod penal şi noul Cod de procedură penală, informează Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). De asemenea, pentru 176 de deţinuţi, a fost înlocuită pedeapsa închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie, a mai precizat sursa citată.

VEZI:

http://www.ziarulring.ro/stiri/eveniment/229717/DECLARATIE-SOC-Este-si-va-fi-un-mare-HAOS-Vezi-cine-da-acest-VERDICT-dupa-primele-zile-cu-NOUL-COD-PENAL-2014

Advertisements

3 Replies to “Pachetul reformei penale – Teoria face haos in practica”

  1. D-le Cosmin,cat mai dureaza”maretul plan de despuiere a cadrelor”la accesul in detentie,identic cu al hotilor???Cat mai dureaza aceasta MARE PROSTIE SI STRES,specific conducerii si ANP- ului de a nu pierde ciolanul???cat mai dureaza iminenta vrajba intre noi si politisti la acces?A ajuns sa se repartizeze 3-4 agenti in posturile de control(prevenirea ce ma-sa pazeste-mananca banii de pomana),iar perimetrul e neschimbat 12 ore?!?!Unde e logica,unde e respectul fata de personal?Pentru cateva cazuri ale ”tramvaielor”,trebuie sa suferim toti???Se aude ca va ramane in vigoare acest plan mareeeet si se va aplica si alte penitenciare?!…Dar,ANP-ule,fa totusi diferenta intre un cadru si detinut!Aaa,era sa uit:telefoane tot se gasesc!Unde e ”ideea savanta”sau declicul???

    1. Am observat si eu acelasi lucru. Responsabilitatea prevenirii introducerii obiectelor interzise in penitenciar, in speta a telefoanelor mobile, a cazut in sarcina SDRP, ci nu a CPCT, cum ar fi normal. Ar fi normal ca in penitenciarele unde au fost descoperite cele mai multe obiecte interzise introduse in sectoarele de detinere sa se ceara o analiza a activitatii lucratorilor de la CPCT.
      Numarul mare de telefoane mobile descoperite in sectoarele de detinere demonstreaza gradul scazut de operationalizare al Compartimentelor Prevenirea Criminalitatii si Terorismului din unitatile penitenciare.

    2. La Codlea se arunca telefoanele peste gard direct in curtea de plimbare. Prin punerea in aplicare a planurilor marete, prevenirea “doarme linistita”. Nimic concret pentru stoparea aruncarii peste gard. O amarata de patrula in program de 8 ore, dar cand pleaca…..

Comments are closed.