Principiul egalitatii discriminat de ANP

discriminareAdministrația Națională a Penitenciarelor (ANP) nu dorește accesul agenților în funcțiile de conducere. Ministerul Justiției intenționează să permită accesul agenților până în funcția de șef birou. Organizațiile sindicale doresc eliminarea comportamentului discrimnatoriu adoptat de ANP, argumentul logic ar fi că această atitudine nu poate fi justificată obiectiv de un scop legitim.

ARTICOLUL 16 din Constituția României spune:
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

ARTICOLUL 5 din Legea 293 Statutul functionarului public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare spune:
Exercitarea functiei publice din sistemul administratiei penitenciare se conduce dupa urmatoarele principii:

c) egalitatea sanselor, pe baza meritelor si capacitatii profesionale; 

ARTICOLUL 6 din Legea 293 Statutul functionarului public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare spune:
(1) Valorile etice in sistemul administratiei penitenciare sunt: obiectivitatea,

ARTICOLUL 12 din Legea 293 Statutul functionarului public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare spune:
Administratia Nationala a Penitenciarelor, in procesul de selectie a functionarilor publici cu statut special, garanteaza aplicarea principiilor de egalitate, merit, capacitate profesionala si de transparenta. 

ARTICOLUL 2 din. Ordonanţa nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare spune

(1) Potrivit prezentei ordonanţe, prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.

Având în vedere că România, ca stat de drept, promovează principiul egalităţii între cetăţeni, al excluderii privilegiilor şi discriminării, solicităm conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor renunțarea la intenția restricţionării accesului agenților în funcții de conducere, deoarece această practică ar încuraja tratamentul preferenţial între cele două corpuri de lucrători, viciind grav dreptul la libera alegere a ocupației, prin obstrucționarea posibilității creionării unei cariere profesionale a lucrătorilor de penitenciare.

Plecând de la premisa că, în 20 de ani, un agent avansează la maximul gradelor profesionale, iar în câțiva ani ajunge la coeficientul maxim al funcției din stat: că media de vârstă de încadrare pe funcția de agent este de aproximativ 25 de ani, iar vârsta de pensionare este în jur de 65 de ani, considerâm ca ultimii 20 de ani din cariera unui agent ar deveni demotivanți din punct de vedere profesional, deoarece inițiativa ANP ar zădărnici intereseul lucrătorului pentru pregătire și perfecționare continuă, căci, în lipsa unei eventuale promovări, preocuparea pentru a obține performanță dispare.

Opinăm că strategia ANP este necorespunzătoare spiritului vremii în care trăim deoarece, cu bună știință, ANP acceptă candidați din sursă externă (care sunt total străini de mediul penitenciar) în detrimentul propriilor angajați, pe care îi tratează discriminatoriu, prezumându-le, prin atitudinea adoptată, inexistența capacității profesionale.

129 Comments

 1. AIUREA d-le gerula,alias cumnatul d- lui boitor, dupa ce l-ai ingalbenit cu sindicatul d-ta,acum doresti sa-l albesti? se va speria sora sotiei tale cand o sa vada cate ”CALITATI” are sotul ei.

  • Exclus. D-l Boitor nu isi sicaneaza colegii. E un om rational, inteligent si de caracter. Cinste lui!

 2. Mai trist aste atunci cand prietenul tau, subofiter, pe care l-ai sustinut tot timpul, ai facut misiuni in locul lui ca el sa poate invata pentru sesiunile din Academie, in perioade grele ale existentei penitemciarului, devine acum ofiter, actualmente DASDRP, si uita total de vechiile prietenii, sterge cu buretele tot ce a fost de parca cineva i-a spalat creerul. Dar cazul nu este singular, banuiesc ca exista in fiecare unitate un astfel de exepmlu…

 3. Cum naiba sa nu apuci… daca n-ai parte de vreun eveniment nefericit si nici nu dai in greu cu munca… apuci pensie cel putin 30 de ani … se obisnuieste si iesitul la 45… Vad ca se da in greu cu barfa, cu intrigile, cu revendicarea drepturilor pe toate gardurile… dar munca sau profesionalism zero…

 4. A ieșit Remeș din pârnaie. Cu barbă, burtă, adică rupt de regimul nemilos de detenție, tâtâind după el un troler pe un drum făcut praf, de parcă s-ar fi tras din elicopter cu mitraliera:

  http://www.youtube.com/watch?v=xoY_mxHpT78

  Prima lui grijă, să scape de presă și să ajungă rapid la o cârciumă. Probabil că încă mai râgâia a caltaboș și vroia să-ți ude gâtlejul. Pițipoancele în cracii goi nu s-au lăsat, și l-au urmărit, profitând de faptul că nevastă-sa încă nu apăruse cu mașina.

  Interesantă poarta pușcăriei, de parcă ne-am fi aflat undeva la muzeul satului.

 5. In ceva multi, prea multi ani de cand lucrez am observat un lucru agentii si ofiterii care “au spate” ajung unde vor – functii , grade, misiuni in tara sau afara , e intr-adevar un sistem – un sistem de rude si relatii in care doar absolut intamplator un om de calitate va obtine un post de decizie, caz in care probabil il vor manca cainii. Coruptia a ajuns aproape o arta, orice modificari legislative se vor face nu vor putea beneficia de ele decat cei “alesi”, dar e bine ca exista speranta, ca totusi sunt oameni care mai doresc sa obtina ceva bazandu-se pe o metoda corecta. Deci, nu avem nevoie de o lege in sensul asta, cel/cea care doreste sa avanseze ar putea sa se casatoreasca cu persoana potrivita, sa cunune / boteze etc. Vorba aia “nu ai pe cineva?”

  • FOARTE CORECTA EXPRIMAREA….DAR CE ATITUDINE LUAM??? VEZI TU SI AICI NE ASCUNDEM DUPA PSEUDONIME…CE DENOTA??? FI SINCER!!!!

  • Corect…..lw Galati au fost doua cazuri……doi agenti care nu aveau o zi vechime in sectorul in care au ocupat o functie de conducere…..au convins comisia ca sunt buni specialisti…..

 6. Cand am spus academicieni de balta chiar asta trebuie sa se inteleaga.
  Nu vreau sa existe niciun echivoc, nu bat apropouri absolventilor Academiei de Politie A.I Cuza, personal ii respect pe acesti oameni.
  Chiar daca unii sunt controversati cred ca trebuie sa-i apreciem pe cei ce fac studii in domeniu, Academie sau Scoala de Agenti, asta inseamna normalitate in sistem.

  • Sa nu uitam ca piata muncii e suprasaturata de absolventi cu studii superioare,mai ales in domeniul juridic si finante contabilitate si poate ,psihologie.De aceea avem vinzatori,maturatori,soferi,mecanici ,fermieri…cu studii superioare,masterate si nu cu doctorate. Efectul pervers il intilnim si la gardieni.Daca avem citeva mii de gardi cu studii inalte si citeva (zeci) posturi ce necesita studii superioare,cum ii satisfacem pe toti sa fie ofiteri si mai ales cu functii de conducere?In viata asta trebuie sa avem in vedere mecanismele pietei,mai exact cerintele pietei si mai ales piata concurentiala si flexibilitatea fortei de munca.Este o cerinta normala si elementara de politica economica.Daca nu esti si competitiv..e clar ca hirtia trebuie pusa in rama cu sticla si nu-ti ramine decit sa te resemnezi sau sa bei un sprit si sa uiti de durere!Iar daca vrei sa ajungi ofiter”pe ocolite”,adica in mod pervers,fara admitere serioasa,fara concurenta ,ocolesti,ocolesti…pina te ratacesti si ajungi de unde ai plecat! Tot pentru posesorii de rame cu hirtie,mai am un sfat-nu cereti bani sau asazis-ul spor de studii….ca nu v-a pus nimeni sa le faceti si nici nu e obligat nimeni sa plateasca lipsa de orientare intr-o piata concurentiala.In rest,sa va fie de bine!

   • ORICE COMENTEZI ESTE…DEGEABA!!!! POTI SA-TI ETALEZI PARERILE DAR….CAND TE ,,ASCUNZI,, IA SPUNE CE NOTA II DAI CELUI CARE STA ASCUNS SI NU IA ATITUDINE???? S-AU CUM II CATALOGEZI….EU LE SPUN [IN EXPRESIIE…DEOSEBIT DE ,,DULCE] …L A S I !!!!

 7. Dl. cms. sef Movila aprecia academicienii?
  Probabil este o ironie… 🙂
  Cei de balta poate, nu e frumos sa dam nume dar pe unii chiar i-a intrebat de balta de la Valu lui Traian( doar atat, asta a fost interviul)… 🙂
  Chiar nu e gluma, sa mai spuna cineva ca Romania nu e fascinanta….
  Caragiale e nemuritor…
  Orice asemanare cu fapte reale este… perfect adevarata.
  http://www.anidescoala.ro/articol/examenul-anual-de-il-caragiale.html
  PS Inca o data, daca dl. cms. sef Movila se considera lezat se poate adresa instantei, e adevarat ca suntem multi caini rosii la Valu lui Traian dar ma poate gasi… 🙂

  • Ce discriminare,ce STOP discriminare ?Am dat examen in 2006 cand am luat nota 64,54 si…la interviu stimabilul domn Movila…m-a picat la interviu.Un alt coleg a fost avansat la gradul de ,,ofiter”,cu doua sutimi mai mult,dar avea ,,balta de la Valu”…peste unde ,domnul presedinte de comisie ,,Movila”,mai pescuia cand venea in control la PNT P.Alba.
   Dar,este adevarat ca,nici maria sa domnul Bejan nu m-a vrut in randul ofiterilor,asa a primit comanda domnul Movila.’
   (editat admin)
   Hai sa fim seriosi,,TOATA TARA E CORUPTA”,suntem niste prosti cu BOTNITE la gura….de aceea fac UNII ce vor:(
   Tara lui Papura Voda…probabil,candva.toti vor raspunde pentru faptele lor.NEPOTISMELE ,,CLOCAIE “IN ACEST MARE SISTEM…..

  • Nu apreciaza academiticieni…….apreciaza interesul personal si a celor care conduc acest sistem ticalosit……..au cazut la probele eliminatorii oameni f bn pregatiti ca sa ramana la scris fara concurenta…….si se mai intreaba dc nu mai vin la concursuri oameni competenti……..Daca dorim sa facem curatenie in sistem ar trebui sa scapam de oameni ca Movila…Vulpe…..Dinca……si toata slefta de comunisti….

 8. Calmati-va si nu va mai ganditi la trecerea in corpul ofiterilor, pentru ca nu vor mai fi posturi de ofiter decat pentru cei din Academii (politie, armata)- vezi politica de resurse umane din ultimii ani. E valabil si pentru functiile de conducere. Sa nu credeti ca veti fi preferati in aceste functii, decat daca aveti vre-o Academie.
  Cat despre cei cu Academie, sa nu fie cu suparare, dar vin in unitati dupa 3 ani de de studii (eu am facut 5 ani la ff, ca asa se facea atunci, un an de postuniv. si 2 ani master si nu sunt ofiter!), la 21 de ani si isi dau seama ca nu asta isi doresc de la viata, ca e greu, sunt dezorientati total. Mai nou si cei care au terminat Academia pentru biroul prevenire, cer sa treaca pe functie de ofiter secretariat, ca sa fie aproape de mamica.
  In concursurile organizate de ANP,eu nu mai am incredere. Si eu am fost la concurs in 2006, dar la proba interviu, domnul Movila a preferat doar academicieni!
  Am avut si colegi ofiteri care nu au luat concursul, dar au fost ulterior imputerniciti pe acea functie de conducere, pentru care candidasera.
  Da, intradevar, te plafonezi, te resemnezi, la 40 de ani, cu maximul grad profesional, iti faci serviciul cu rutina si astepti pensia!:))) Daca mai apuci!
  Noapte buna!

  • Bravo D-le A. Sunt de acord cu D-tra. Dupa 40 de ani, ca agent nu mai ai pentru ce te lupta cu morile de vant ( ca o faci degeaba). Nu vor sa beneficieze de experianta acumulata, sa fie sanitari, noi nu mai dam nimic, cu toate ca acum era ceva de speculat de la noi. Sa-si rupa din nou si ei gatul.

  • Nu cumva esti persoana care a facut 5 ani de ASE -second hand FF pe barba lui Georgescu, 1 an postuniversitar pe barba lui Blaga si 2 ani de master la facultatea celor slabi pregatiti SH ( a nu se citi second hand) Spiru Haret?
   P.S. Te au facut si ofiter in cele din urma

 9. De unde apare dintr-o data un personaj pe nume Halchin despre care pana mai ieri nu am auzit si pentru care se lupta unii cu alti in comentarii si care din cate inteleg nu mai este momentan prin sistem.
  Oare ce se urmareste de fapt cu asta, eu cred acesta isi pregateste revenirea in sistem si aspira si el la un post caldut pe sus ca altfel nu vad de ce atata incrancenare pentru nimic.
  Au mai fost si alti agenti care au ajuns pana la functia de director dar nu sau facut atata taraboi de zici ca am descoperit Mesia sistemului.
  Deja ce este prea mult trece in extrema cealalta.

  • Era vorba de titlul postat mai sus,domnul meu!!!Un agent a ajuns ceva!Sau cineva!
   Alti agenti pot ajunge ceva ,sau cineva!
   Felicitari agentilor care au ajuns sus,felicitari ofiterilor care au ajuns sus,dar mai ales felicitari tuturor celor care s-au facut respectati,si au facut ceva pt. cei multi!
   Asta e esenta,stimate coleg!
   Din pacate,la momentul acesta,sunt mai multi cei care sunt in extrema cealalta,adica au ajuns sus,si degeaba…Nu sunt respectati,pentru ca nu este de ce,au promis multe si nu au facut nimic,toata lumea este rea ei sunt buni,ei sunt cinstiti altii sunt corupti,ei sunt nevinovati altii trebuie sa raspunda ca ei au fost in CM,misiune… …samd…

  • @Petre … Imi este greu sa ma abtin. E uite acum ca am aflat de tine, de azi incolo vorbim de Petre. Scuza-mi ironia! Acum serios, daca pe lumea asta se intampla lucruri pe care nu le intelegi este musai sa fie ceva necurat la mijloc? Veri draga colegule cum sitemul iti intuneca judecata si intelegerea? Sigur, asta daca nu este cumva unul dintre cei la care nu le place munca, care il cunoaste foarte bine pe Halchin si care intra in trepidatii numai cand se gandeste ca s-ar intoarce. Daca asa este, stai linistit sunt sigur ca nu se intoarce :). Il cunosc destul de bine. A avansat destul de sus, are un orizont mult mai larg decat pot unii pricepe si decat exista posibilitati la noi in sistem.

 10. Pentru dl Florin – cea mai mare nota in 2006 la concursul de directori a luat- o domnul de la Baia Mare…

 11. Stiu Aradul dinainte de perioada Halchin, din 2005, de la un curs la care am participat. Iti era efectiv sila sa mergi prin penitenciar. Gunoaie, detinutii neinsotiti, santier in mijlocul unitatii… un haus.Am avut ocazia sa revin prin 2010 si am ramas masca. O unitate in care m-as fi mutat imediat total schimbata si extrem de bine pusa șa punct. Ce vo fi facut directorul ala de-l injurati cate unii…chiar nu pot sa inteleg.
  Eu cred ca ar trebui sa spuneti macar un modest multumesc. Dar probabil ca de unde nu este, nici Dumnezeu nu cere.

  • @ cursantul
   Vorbesti de unitatea noua care era in constructie din 1996 si s-a terminat prin 2010 din lipsa fondurilor. Ai dreptate ca acum arata frumos dar iti spun eu ca a fost inceputa de un mare comandant de unitate pe nume Bucur si a continuat in limita fondurilor pe timpul a inca 6 directori dintre care unul era Halchin.
   Fiecare cu bunele si relele sale dar nici acum sa ii ridici statuie lui Halchin si sa nu apreciezi activitatea celorlalti este prea mult si cadeti in ridicol.

   • @Ardadeanul
    Draga domule, nu vrei mai bine sa citesti ce am scris si apoi sa-mi faci procese de intentie? Nu am zis nimic de constructia penitenciarului sau de facut statui si am vorbit de bun simt. Am mai spus ce am vazut eu in 2005. Am auzit si eu de Bucur, facea parte din garda veche si nu stiu sa ma vorbesc de el. Dar parca a iesit la pensie in 2001 sau 2002.

    Asa ca daca vrei sa facem calcule matematice la ora asta, inseamna ca dl.Halchin a stat director cat toti ceilanti 5 directori la un loc (fara Bucur). Deci daca vorbesti de merite la terminarea unitatii inceputa de dl. Bucur, dl. Halchin face cat 5 directori. Ce zicl?

 12. Sunt citiva in unitate la Arad care au ceva impotriva d-nul Halchin. Eu zic ca in ori ce penitenciar exista oameni frustrati, nemultumiti, rautaciosi. Am lucrat cu el. Este un om de cuvant, cu mult curaj, sigur pe el. Cei care aveti sa-i reprosati ceva ar fi bine sa-i spuneti in fata. Asta daca exista si coloana sau daca aveti dreptate.

 13. De ce s-ar intotarce Halchin la Arad? De cand este Aradul buricul pamantului? Scria cineva mai jos de viziune…de unde domnilor? De unde?

 14. Referitor la promovarea agentilor in functii de ofiter, in opinia mea cred ca maritul ANP, anual ar trebui sa scoata la concurs toate functiile de executie din sistem, functii la care dl agent sa poata promova prin concurs. Dupa promovare, agentul ar primi gradul de subinspector, indiferent de vechimea in sistemul penitenciar. dupa o perioada de 5 ani in functia de ofiter de executie, fostul agent poate participa pe o functie de sef birou, apoi dupa alti 5 ani pe o functie de sef serviciu si tot asa pana la director. Sper sa nu fi suparat pe nimeni cu propunerea mea. Succes dlor colegi !!!

  • Eu ,aici ,cam sunt de acord cu blandul Ben.Agentul la concurs,pe functie de executie,cam 3 ani,zic ca e suficient,daca are si vachime in sistem stie cu ce se mananca penitenciarul,dupa care poate candida oriunde!

  • Cu ce e mai deosebit unul care participa din sursa externa la un concurs pentru o functie de conducere fata de un agent care are ceva vechime in sistem?

 15. iar te înşeli, există metologie pentru ocuparea funţiilor de execuţie, una este să nu fi fost scoase la concurs şi alta că nu există…….. citeşte mai atent te rog

   • Cred ca e vorba de 2854 modificat de 10 ori.Parca ultimele functii de executie ocupate au fost cele de lst ,cind agentii au fost promovati lst-isti.Daca gresesc ma mai documentez si va dau sursa exacta!Dar functiile de conducere dupa ce act normativ au fost ocupate,inclusiv cele de sef serviciu?

   • Nu cred ca “ultimii 20 de ani din cariera unui agent pot fi demotivanti” daca nu este promovat macar pe o functie de manager de nivel mediu.In general munca la inchisoare este demotivanta! Care sint cauzele?Aici e problema! D-l Presedinte Fl Schiopu aminteste ceva de austrieci,ca promoveaza agentii pina la gradul de capitan.E corect d-le Presedinte,dar nu pina la cel de general! Tot invocati BLAZAREA,,cum scapam de ea? Punem managerii de top 1(director) stapini pina cind pensia ne va desparti de ei? Era rau cu 2 mandate de 4 ani? Pina cind vrajeala cu vacantarea? Daca vezi ca romanul mai are citeva luni de mandat ,scoti functia la mezat,astfel ca cei doi ,la momentul X sa faca rocada!Dar cum romanul nu e nici austriac,nici belgian…merge!Inca o data intreb-de ce n-au participat agentii la concursurile de manager de top( de la sef serviciu in sus), ca doar legea permitea,acum 2-3 ani?Eu am inteles ca pina la 30 de ani nici belgienii nu ardeau etapele…Noi daca-i copiem pe spanioli,vrem sa fim austrieci?Revin cu exemplul armatei-nu poti ocupa o functie mai mare decit cu 3 grade decit cele pe care le detii….La jandarmi e la fel …iar la politie nu e ca la noi!
    Cred ca putem vorbi de alte exemple de discriminare,pozitiva sau negativa,daca doriti!

 16. Dar nu se intreaba nimeni cum a ajuns director la AR…?
  Cum a luat examenul de director….?
  Cine a stat in spatele lui…..?
  …………………………………….
  Postul de director a fost blocat pana ce Halchin a luat licenta in vara….dupa care sa deblocat ,el a concurat si……. a luat …. si asta a fost.
  Marinerul nu e prost …..,NICI NOI NU SUNTEM , dar fara ajutor nu ajungea unde este azi (si noi daca aveam o sustinere asa PUTERNICA ca el la acea vreme reuseam ) … Hai pa.

  • Va mai amintiti de d-nul Vizitiu de la ANP…..de stenogramele aparute in ziarul adevarul…….de faptul Vizitiu imediat a iesit la pensie…..cautati….documentati-va si o sa vedeti ca apare numele Halchim in stenograme….

   • Ne trimiti si noua un link sau o copie dupa ziarul ala? Sa te credem si noi….eu unul sunt curios. Sau ziarul Adevarul si-a sters arhiva si uite asa ai si tu o scuza……..

  • Omule,esti …!Tu vrei sa spui poate ca posturile de director au fost blocate!S-a dat comcurs atunci pe 7-10 functii de director,nu mai tin minte exact!Cum a luat examenul,iti spun eu: PREGATINDU-SE!!!A cerut parerea unor profesori universitari,unor manageri,unor oameni pregatiti!
   In spatele lui nu a stat nimeni sa-l impinga.Stiu zvonurile…Se pare ca lumea e socata si acum ca un AP a ajuns director!
   Cum spuneam am mancat din aceiasi farfurie multi ani,si nu am auzit vreun nume de “smecher” sau “baiat destept” de la el sau in casa la el.
   Tu ce spui?A venit Halchin la puscarie in 2000,a ajuns supraveghetor,(mare functie!)cand daca avea sustinere ar fi mers la un loc caldut,si apoi ce zice? ia sa ma fac eu director!Da’ sa-mi tina si mie locul pana in 2006…!!!
   Acum cand lucreaza pt. ONU,ce mai zici?!
   Si …Ha-ha.Reuseai?!Da’ ai incercat vreodata?!

   • Florine stii ce functie ocupa acel Halcin dupa terminarea mandatului pentru care sustii ca s-a pregatit cu profesori universitari, manageri si oameni pregatiti sa devina director la Arad fara spate de sus, iti spun eu a ajuns un simpul ofiter la informatii clasificate.
    Intre timp sunt scoase o sumedenie de posturi la concurs(directori, directori adjuncti, sefi servicii, etc) dar el nu participa la nici un concurs oare de ce, au disparut profesori universitari, au disparut manageri sau oameni pregatiti care l-au indrumat sa ajunga director sau ceea ce este mai importatnt ii lipseste spatele politic avut anterior.

    • Daca ai avea putina minte, ai face un efort sa-ti ascunzi macar ciuda culplita si raca care te roade, roade, roade si nu iti mai da pace. Ai putea avea o audienta mai larga lasand impresia ca esti un om demn de luat in seama.
     Tu stii la cate concursuri si teste a participat cu succes Halchin din 2011 pana acum? Ingustetea unora face rau multora.

     Citeste CV-ul de pe blogul lui si daca a fi expert de penitenciare la ONU si Uniunea Europeana este la fel ca sef serviciu si director adjunct la puscarie…. eu nu mai zic nimic. Ii las pe cei care citesc sa-si de-a sema de ce tu mai Danut ai ramas…la povestea cu canapeaua.

     Si apropos, ce iti spune tie un fost director care merge la concurs pe functie de sef serviciu sa adjunct?…hai ca te intreb ca la clasa pregatitoare.

 17. Oare ce este mai periculos;sa dai o sansa unui agent pe o functie de conducere sau sa imputernicesti la nesfarsit nulitati pumpincurise si slugarnice ,pe functii de conducere.Ce este mai periculos don Dir.Gen?

  • Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan

   În general, prostul ajuns pe funcție și, în special concursurile trucate care le permit unora să ajungă șefi, șefuleți și șefuți. Nu comentez cazul Halchin, nu-l cunosc pe om personal, mi-am permis să comentez alte cazuri de șefi cu care am lucrat și la care omenia e doar un cuvânt în DEX. Doar grandomanie și rapacitate.

 18. Se tot discuta, se analizeaza, se despica firul in patru, insa nu pricep de ce se doreste o diferentiere ce separa albii de negri.
  Si spun acest lucru intrucat s-au dat o gramada de concursuri pe diverse functii insa pentru ocuparea functiilor de executie nu s-a mai interesat nimeni.
  Ar fi putut dori poate onor ANP-ul acest aspect daca ar fi organizat in ultimii ani si concursuri de promovare pe functii de executie cam tot de atatea ori de cate ori s-a dat concurs pentru ocuparea finctiilor de Dir. Gen. sau director de unitate.
  Dar cei de la inalta poarta incearca sa se protejeze ca tagma, precum boierii pe vremuri.
  Ce injuraturi isi iau sindicatele caci au aparut si se baga acolo unde trebuia sa fie liniste, ca doar domnul Vasilescu asta era pus sa faca, linbiste intre supusi.
  Cu stima,
  Giovani STERE

 19. Pai nu a ajuns la Bucale cum ziceti dvs, a ajuns mult mai sus. Din cate vb. lumea are 7000 dolari pe luna si dincolo de salariu, sa lucrezi pt. ONU este o perforanta cu mult mai mare decat director ANP intr-o tara ca Romanica. Pe baiat il stiu de la Tulcea, a plecat la Arad director cred ca nu aveam mai mult de 28-29 de ani si a demonstrat ca se descurca oriunde.
  Apropo Amazonul de la Timisoara sau multe alte varfuri Chomolungma cu 30 de ani vechime in sistem, pe unde erau la varsata de 28 de ani cand Halchim ara director la Arad, sau la 35 cand lucreaza pe un salariu de 10 ori mai mare decat al tau sau al meu la ONU?
  Dupa parerea mea sistemul are nevoie de schimbare. Iar schimbari in sensul in care ni le dorim astia de jos vor fi aduse NUMAI de oameni care stiu ca se pot descurca si pe cont propriu daca deranjaza atunci cand apara intereselor celor multi. Iar o calitate ca asta nu sta intr-un corp profesional sau altul. Depinde de om.

   • Din ceea ce este prezentat in materialul http://halchindan.wordpress. com/ , reiese faptul ca acestea sunt opinii personale ale acestuia despre reuniunea la care a participat si pe care le-a postat.
    Nu discut personalitatea sau cariera profesionala a d-ului Halchin pe care cred cei de la Arad trebuie sa le cunoasca mai bine, dar d-na Doina, alias Delia Halchin, toata lumea stia ca la momentul ungeri sotului ca director la Arad, unchiul acestuia era un important vicepresedinte al PNL.
    La momentul concursului existau mai multe posturi scoase la concurs dar el alege un oras in cealalta parte a tarii, oare de ce?
    Cum se mai justifica faptul ca acesta cu gradul de subinspector ocupa un post de comisar sef, ca parca legea supune ca poti ocupa un post cu cel mult de doua grade mai mare. Dar Ministrul Justitiei in cazuri exceptionale poate face derogare, ceea ce nu este problema daca ai recomandare.
    Chiar credeti ca ascensiunea acestuia sa facut fara sprijinul cuiva, numai pe baza pregatirii profesionale.
    Trezitiva ca doar traim in Romania !!!!!!!!!!!

    • Dar de ce sa te credem pe tine Danut puiut? Pana una alta Halchin a fost director iar acum lucreza la ONU. Bravo lui. Pe tine de ce sa te credem…ai fost tu langa unchiusu cand la pus director? Ai fost tu prezent la smenurile care susti tu si mintea ta ca s-au petrecut?
     De ce te-am crede pe tine si nu am crede varianta cealalta, care spune ca Halchin a luat concursul pe bune? Doar asa pentru ca pe cerebelul tau atat il tin neuronii?
     Acum ca te-ai legat de nevaesta omului, ca l-ai bagat pe Basescu si PNLul in spatele lu halchin, spune ceva si despre zodie, planete, extraterestri, lipsa parului din capul unor oameni (ceva??), Moise si Isus. Cum toate astea l-au ajutat le halcin sa avanseze.
     Adevarul este ca va dat clasa copilul. El a venit, a stat, a plecat…voi tot pe la ocna de la Arad sunteti. Va vad toata ziua prin curte si stiu cat va duce mintea pe cei mai multi.

     • Roberto dupa comentari pari aceasi persoana cu Florin,Doina,FPPS sau Agentul de la Tulcea cu care Danut lua masa, deoarece toti il laudati si toti dati anumite detalii foarte exacte din viata lui persoanala.
      Te citez,, El a venit , a stat, a plecat….” , dar te intreb, mai revine la Arad ca nimeni nu ii simte si nici nu ii duce lipsa.
      Ne vezi toata ziua prin curte pe la ocna la Arad si stii cat ne duce mintea pe fiecare dintre noi, dar poti sta linistit/a ca nu ne doare capul de parerea ta, oricum sa sti ca unitatea merge chiar foarte bine fara el.
      Pentru misiunea din Libia si-a depus el cerere nu a venit ONU dupa el, la fel cum si celalat ofiter de la Arad, este plecat in misiune in Georgia de aproape 3 ani si nu se face atatea valuri pe tema lui.
      Daca tot sustineti ca Halchin este atat de bine pregatit si nu are nevoie spate, de ce in ultimii 4 ani de cand sau scos atatea posturi de directori de unitati la concurs, inclusiv cel de la Arad nu a candidat, ci sa multumit sa ocupe postul de ofiter informatii clasificate.

     • Ma gandesc ca Halchin aste foarte suparat ca nimeni nu-I duce lipsa la Arad, mai ales cand isi incaseaza banii in fiecare luna. Tu dupa comentarii pari un om, numai ca nu prea esti, din moment ce te gandesti ca pe Halchin il cunoste o singura persoana. Nu prea inteleg cum vorbesti tu in numele colectivului de la Arad. Eu m-am limitat la parerea mea. Tu?
      Pentru ONU a depus cerere? Sper macar ca dupa ce moderatorul ti-a aprobat comentariul sa-ti dai seama cat de ridicol esti :)))))) tu de ce nu ai depus?

    • Dan Halchin nu a avut nicio legatura de rudenie sau prietenie cu niciun important om politic inainte de 2006,ca dupa aceea si-o fi facut…
     De ce a ajuns la Arad?Iti spun eu: ce ami mare nota la concurs a avut-o un domn de la Oradea,undeva la 9,5,a doua nota a avut-o d-l Ion Feodorof,(8,5,) care a avut optiune Tulcea,a treia sau a patra (nu mai stiu exact,e vorba de 8 ani)nota a avut-o Dan Halchin,care a avut ca optiune 1.Tulcea;2.toate penitenciarele!!!Asa se permitea la acel concurs,mai multe optiuni!Cum avea concursul promovat,fara loc,ANP-ul l-a sunat si i s-a spus” sunt 3 penitenciare care au ramas fara director(,Arad,Giurgiu daca nu ma insel si inca unul)lgandeste-te repede unde optezi daca optezi!”A ales Arad!Si a ales bine,in vestul tarii e altceva!
     Nota: era subinspector pe functie de chestor,asa e functia de director la Arad.
     Si,da, eu cred este doar meritul lui!

  • D-na Doina,cu o floare nu se face primavara si exceptia intareste regula! Depinde si daca intelegeti ce-am scris!

   • Nu stiu daca este in ordine sa-mi puneti spiritul de atentie si capacitatea de intelegere sub semnul intrebarii, atunci cand se lovesc de ratiunea “lipsita de cusur” pe care o tot aratati pe blog…

    Ramaneti din pacate pt. dvs. intr-un universul ingust. O seara buna.

 20. `principiul egalitatii..`

  Cum stabiliti raporturile de egalitate intre agenti si ofiteri, domnule Dorobantu? Sau intre medici si asistenti medicali? Sau intre manageri cu studii manageriale si `manageri` care au dat examen in fata unor comisii ad-hoc? Sau intre ofiteri cu aptitudini manageriale si ofiteri fara aptitudini manageriale? Care sunt criteriile dupa care va orientati cand vorbim despre discriminare? Un agent sau ofiter absolvent al unei facultati de management la Sorbona, homosexual, ar avea vreo sansa in fata vreunui metrochestoral? O femeie non-conflictuala in fata vreunui grobian care are merite incontestabile in a `impune` frica printre subordonati? Un non-sindicalist profesionist in fata unui om sustinut din toate partile de toate grupurile de presiune? Care sunt valorile promovate de sistemul penitenciar? Care este portretul robot al bunului conducator? Cat de mult seamana acest portret cu ceea ce se recomanda in manualele moderne de management? Cata disimulare comportamentala exista in atitudinea unor potentiali directori, pana cand trec puntea examenelor si se fac frate cu democratia, deschidrea si drepturile detinutilor (care sunt, nu-i asa, domnule …manager, `dusmanii nostri“?)

  • Nu putem vorbi aici de o egalitate de functii (agent/ofiter, medic/asistent), caci fiecare a optat pentru functia in care este incadrat.
   Eu ma refer la principiul egalitatii de sanse in a accede la o functie de conducere. Nu e normal sa pleci de la premisa ca o categorie de angajati ar fi ineficienta postului respectiv, atata timp cat in functia respectiva se promoveaza prin concurs. E ca si cum ai admite ca acel concurs nu este unul obiectiv.

  • Se puncteaza corect de JJ si nu trebuie extrapolat acest principiu al discriminarii. Un COD al politistului de penitenciare care sa contina ghidul carierei cu toate prevederile de accesare pe functii conditii, rezultate etc ar solutiona problema. In trecut comandantii avansau subofiterii dupa bunul plac, chiar si ofiterii erau vulnerabili astfel daca dorea un comandant facea un referat si afungeai mai jos profesional, acum avansam pe baza de vechime ceea ce este o interpretare peste statut. Consider ca trebuie enuntate conditii clare nu este normal ca Halchin de pilda din agent supraveghetor plimbare la Tulcea sa devina directorul uneia din cele mai mari unitati penitenciare cu 600 de angajati, 1300 detinuti. Cei ce au lucrat cu el au vazut cat de greu a pornit si trecand peste iesirile din decor avute DA s-a descurcat, dar nu asa trebuie privit progresul e vorba ca atunci cand ajungi in asemenea pozitii sa ai cunostiintele, abilitatile si experienta care sa determine respectul personalului si determinarea de a te urma in actiunile manageriale altfel avem oameni fara o atare experienta, sau imputerniciti ori cu suspiciunea ca sunt iubiti. Cariera trebuie sa fie transparenta si avansarea sa ajunga a fi recunoascuta ca urmarea unor merite si profesionalism.

   • Pentru informarea ta si a altori habarnisti, iti spun eu ca Halchin nu a fost supraveghetor plimbare ci a facut supraveghetor sectie in 5 din cei 6 ani cat a stat la Tulcea. Patru ani pe a 2-a si 1 an pe toate celelalte sectii.
    La Tulcea sectiile aveau pe vremea lui intre 300 si 400 de banditi iar in 99% din cazuri in perioada aia erai singur, singurel pe sectie. Sa ma contrazica cineva daca gresesc.

    Ar fi bine sa stiti ce este adevarat, ce nu este adevarat si mai apoi sa va dati cu parerea. Nu stiu daca tu ai lucrat vreodata pe sectie, dar cei care am facut treaba asta si mai ales pe sectii cu multi detinuti stim ca nu este usor. Halchin s-a straduit si a invatat sa “citeasca” pulsul inchisorii, si probabil asta i-a folosit ca director.

    Eu zic ca minciunile nu isi au rostul, daca vrei sa comentezi ceva, trebuie sa ai bunul simt sa faci treaba asta pe baza realitatii.

    Legat de celelalte chestii cu Ghidul si altele, nu stiu sa ma pronunt. Personal nu anticipez ca o alta carte scrisa (precum cea a Codului Deontologic) sa ne schimbe comportamentul, tinuta, atitudinea sau mentalitatea.

 21. asemeni, tot firesc ar fi ca odata trecut in corpul ofiterilor gradul profesional sa fie de subinspector tot pentru a nu sari peste…

 22. corect ar fi ca trecerea in corpul ofiterilor sa se faca pe funcii de executie si apoi pe conducere, dupa un stagiu minim sa spunem de 3 ani, daca tot vorbim de motivatie si fara a sari peste anumite etape firesti de altfel in cariera

 23. D-lor Presedinti
  Daca tot ne dorim sa aplicam principiul egalitatii ( de sanse sau de tratament) sau cel al nediscriminarii,sa nu uitam ca ofiterii cu Academie trec intii prin functii de executie spre deosebitre de agentii cu hirtie.Aici care principiu functioneaza? De ce agentilor cu hirtie li se da gradul profesional de ofiter corespunzator vechimii in functia de agent si nu cea de ofiter? Ce princiu se aplica? Sau putem vorbi de neprincipialitate?Nu stiu daca stoti dintre dvs ati fost militari,dar,la ei “trecerea” este cronologica,graduala si n-am auzit ca plutonierul adjutant sa ajunga colonel din prima sau cdt de unitate,fara trepte ierarhice! cred ca ar ride si Simona la “acces direct” sau Maruta pe “hepilica”!

  • cred ca discutia a ajuns prea departe sau am pierdut eu vreun episod. nu avem consens cu ANP in ceea ce priveste accesul agentilor pe o functie conducere pana la nivelul functiei de sef birou sau functii echivalente.

  • Singura diferenta este aceea ca spre deosebire de alte sisteme, celor din academie li se asigura posturile de ofiteri de executie, pe cand agentii nu au nicio oportunitate de a intra in corpul ofiterilor. La MAI exista posibilitatea sa faci academia la ff. Si atunci exista o posibilitate. Asa cum sunt agenti care nu isi propun sa dea vreun examen sau le pica daca participa la vreun concurs, trebuie sa recunoastem ca nici academia nu scoate numai genii. Si daca un absolvent cu diploma de carton, asa
   cum spuneti, reuseste sa-l depaseasca intr-un CONCURS pe un absolvent eminent al academiei,inseamna ca problema nu este a agentului. Tot pe logica asta, un ofiter cu functie de executie care ar putea participa un concurs pe un post de conducere(sef serviciu), nu ar trebui sa participe chiar daca face servici prin imputernicire de cel putin 3-4 ani pe acel post si asta doar pentru ca nu isi doreste cineva.

   • Așa este, Academia nu scoate genii pe bandă. 90% din ei sunt infatuați, nesimțiți, slab pregătiți și cred că totul li se cuvine. Bejan și Stancovici, ori fi buni profesioniști, dar la capitolul uman i-am pierdut. Asta à propos de absolvenții de Academie.

    Dar dacă un absolvent cu o diplomă de carton este „în cărți”, sigur va lua orice examen. Convingerea mea este că aceste „concursuri” nu sunt altceva decât moduri de recompensare a celor dezirabili. Faceți vă rog o statistică cu promovații la examen care sunt și membri fsanp și o să vă lămuriți pentru cine vă zbateți.

    • I-ati putut cunoste pe toti absolventii de Academie dom nicusor de ati stabilit ca 90% din ei sunt asa cum afirmati?

     • Am cunoscut destui și m-am cam lămurit. Am greșit poate procentul, e posibil să fie mai mare.

     • Nu cred ca este nici asa. Corect este sa le dam credit si acolo unde depinde de noi sa-i ajutam.
      Este adevarat si ce spune Florin. Sistemul s-ar putea sa-i schimbe in rau.

     • Nu sunt victimele sistemului. Nu, nu se confundă cu abisul în care se tot uită acești domni. Sunt structural incompatibili cu calitatea de „om”, sau orice altă calitate ce ar ține de umanism.

      Stă mărturie capacitatea acestor domni de a „călca pe cadavre” și de găsi vinovați pe alții. Dacă Halchin afirma că eșecul în performanță al unității pe care o conducea, i se datorează în parte, nu același lucru îl pot spune despre manageriatul anepist.

     • Pentru mine e suficient, edificator. Și dacă stau să mă gândesc bine, până și pe Black Pearl există un cod al onoarei printre nelegiuiți.
      La majoritatea posesorilor insignei pe care stă scris „A. I. C.”, nu prea. Totul pleacă probabil la cei 7 ani de-acasă. Acolo unde nu există, avem unitatea de măsură pentru prostie, infatuare, impostură. Adică exact acolo unde ne-am aștepta să găsim probitate morală, profesionalism, simț al răspunderii.

     • Fara sa fiu ironic, este interesant ceea ce citesc. Si in unitatea mea sunt absolventi ai Academiei de Politie, dar nu am intalnit la ei astfel de …calitati. Sunt sociabili, respectosi, responsabili acolo unde muncesc si s-au integrat fara difcultati in echipa. Chiar acum avem in practica studenti de la A.I.C, dar si acestia se poarta decent, cu bun simt, cu respect atat in relatiile cu ofiterii, cat si cu agentii, indiferent de varsta pe care o au acestia. Pe buna dreptate ma intreb de ce la Braila sau in alte unitati ar avea alt fel de comportament.

     • Mira-m-aș! Depinde și de echipă, ce pot să zic. Poate prin unitățile din Ardeal să fie așa ceva, ori prin nordul Moldovei. Adică acolo unde oamenii au încă respect față de sine și nu se lasă călăriți de orice neicușor cu insignă.

      Cel mai probabil ține de adaptare, nu de o reală integrare. De oportunism, adică, văzând că nu le merge.
      Oricum, dacă ar ajunge în anepeu ori în celelalte unități, s-ar readapta rapid, credeți-mă.

  • Bine punctat. Insa eu cred ca acest sindicat este unul al agentilor pentru ca urmareste doar interesele lor.
   Si, daca tot a venit vorba, eu cred ca acest sindicat este doar contra a ceva, fara sa ofere solutii.
   Acum, ma astept sa sara domnul Dorobantu cu gura pe mine, sa fie rautacios….

   • Otiunea FSANP este aceea a promovarii celui mai bun. Ori cea mai buna solutie este concursul. Daca nici asta nu este o solutie, atunci hai sa imputernicim la nesfarsit. Inca o data: respect oamenii valorosi, fie ofiteri, fie agenti. Si sunt convins
    ca ofiteri valorosi nu au nevoie de pomeni, pentru a ocupa un post de conducere.

    • Daca nivelul concursurilor de accedere pe o functie de conducere ar fi unul ridicat… nu stiu citi agenti sau ofieri ar mai participa!Cum se explica neparticiparea agentilor la concursurile ptr functia de director de unitate de anul trecut sau de acum doi ani?

     • poate o parte au considerat ca nu se ridica la nivelul respectiv (o palarie prea mare), o alta parte poate nu si-a dorit.

      poate am putea concluziona ca nu posibilitea de a participa la un concurs e problema.

  • Frate cu tine greu o scoate omul la capat.Se vede ca esti un ofiter in suferinta din cauza agentilor care nu te-au lasat sa promovezi pana acum.
   De ce iti este frica sa mergi tu piesa valoroasa la un concurs (sau sa ii lasi pe altii ca tine) in fata unor rebuturi manageriale cum sunt oamenii cu linii pe umar? Din moment ce ii consideri 100% nepotriviti pt. asa o raspundere?
   Vad ca tot iti plac figurile de stil si comparatiile epice hai sa-ti spun eu cum esti; ca un om sanatos ce striga de mama focului ca la o proba de atletism, alaturi de persoana sa, se insciu si cei fara un picior.

   Si nu ne zice ca te gandesti la binele sistemului si a neamului romanesc.

   • Suzano,daca oi fi si Maruta..treaba ta!Eu zisei de cum se intimpla peste tot in tara si in lume.Poate n-ai inteles subiectul! Nu e vorba ca agentii reprezinta o lume si ofiterii o lume superioara.Eu n-am denigrat pe nimeni!Spun ca agentii trebuie sa ajunga ofiteri.. dupa care vor deveni conducatori,asa cum si ei ofiterii, intii executa si pe urma comanda.Asa e peste tot….numai la puscarie e altfel.Repet,sint si ofiteri care au fost promovati pe functii de conducere cu nota 5 unde in doua orase provinciale.Acum ca s-a ridicat stacheta la 7 …e ceva mai bine! E usor sa te jignesc si te rog sa te mai abtii! In rest…numai de bine!

    • Nea ben cand o sa vad ca leviteaza sau incalzeste apa cu degetul voi crede asemenea stupizenii naziste cu rasa superioara.Asa-i ca iti repugna cand vezi un agent mai aproape de 3 pasi de tine? Plangi dupa pasul de defilare si salutatul prin curte?

     • D-le Sorin,am sa vin in ajutorul dvs si am sa va dau un sfat,acela sa lecturati comentariile mele.Daca nu puteti intelege ce-am scris,mai citi-le inca o data si inca o data iar in final mergeti la gradinita,la grupa pregatitoare ! Vom vedea daca va da acceptul pentru clasa 1.Succes!

     • Suntem unde suntem ca sistem pentru ca unii sunt imbuibati de importanta propriei functii, functie pe care au ajuns prin diverse metode, multe dintre ele bazate pe relatii.

     • Si la aia cu clasa pregatitoare s-a ajuns din prostia oamenilor care au acceptat din cauza ca “asa e moda” sa-si duca plodul la “profesoara/educatoarea/invatatoarea / care e la moda” si usor usor s-a ajuns la a fi legiferata.Nu e normal ca la intrarea in clasa 1 copilul sa fie obligat sa stie sa scrie si sa citeasca.Clasa 1 pentru ce mai este atunci? Pentru fizica atomica?Asa au ajuns copiii sa munceasca si sa aloce timp pentru scoala mai mult decat muncesc efectiv parintii lor.

  • Este vorba de vechime in sistem,nu in functie de “agent”!Analizati ce scrieti ,blandule Ben!Si pentru ca tot vorbeai de principii,cu cine alegi sa lucrezi,cu un proaspat absolvent de academie,subinspector,sau cu un proaspat inspector principal,posesor de “hartie”,cu 15 ani de vechime IN SISTEM?!Acu’,sincer?!
   Da,ai pe undeva dreptate,te simti cumva nedreptatit!Dar te mai intreb,ce conteaza omul sau gradul?!E o capcana aici,sunt convins ca o sesizezi,dar nu uita de unde ai plecat!Ai o problema ca un agent cu poate aceiasi vechime cu tine e ACUM comisar,si tu ai 15-20 ani de ofiterie?!

   • D-le Florin,e vorba de vechimea in specialitatea corespunzatoare studiilor!Deci,nu de vechimea in sistem.2) D-le Florin ,eu nu am studii superioare.Eu privesc cu nedumerire la baietii studiosi,cu 2 facultati si masterat,care nu inteleg prea bine cum functioneaza sistemul! Stimate domn Florin,tot din principu am sa fiu sincer cu dvs si va spun ca tinerii absolventi sint mai politicosi si mai umani…pina se invechesc. Cine-i schimba in rau? Sistemul sau lipsa maturitatii?Referitor la posesorul de hirtie,ce za zic? Asta nu a invatat ca sa stie ,ci, ca sa o duca si el mai bine,la pensie. Filozofia lui e alta,e legata de pragmatism,adica de smecherie!Eu nu am probleme cu niciunul,ca am ceva experienta si acasa mai citesc ceva lectura penitenciara..asa…ptr mine ,sa le dau peste bot la neinstruiti! ce pot sa va spun e ca n-am citui la viata mea decit abecedarul,povestile lui I Crenga,citeva poezii a lui M eminescu,Viata la tara,Tanase Scatiul,Ion si Rascoala si balada Miorita! am invatat ce e ala subiect,predicat,atribut si complemet,tabla inmultirii,alcoolii si glocoza si sa ma spal pe dinti si cum sa folosesc hirtia igienica! Cam atit! E putin?

    • Nu,nu e putin!Sincer!
     Ii schimba in rau sistemul!
     Sunt unii care au invatat sa stie!Pentru ei si pentru ca au principii.Astora nu trebuie sa le taiem craca de sub picioare!!!
     Ca sunt altii care au vrut cum spui tu sa o duca bine pana la,si la pensie e altceva!Da eu stiu ca sunt colegi care au dat 1500-2000 lei sa ia “hartia”,ca ii recupereaza… in 1 an…,dar sunt si altii capabili,cu principii…nu trebuie sa le taiem aripile,blandule.
     Stiu..,si tu esti suparat,si eu sunt suparat!!!
     Stiu ca sunt o multime de nepoti,stii si tu!
     Insa sunt si oameni care pot schimba multe…
     Uite asa ,sunt eu… cu capu’…Acu’ zic eu ca ne intelegem…
     Si chiar de esti contra,zic eu ca esti ok,ca esti mai contra… uite asa scoti ce e bun,constructiv din noi…Iese la suprafata ce trebuie…Eu ma mai dau dupa tine… ,tu dupa mine… Generalist vorbind…si iese ceva constructiv pt. mine,pt. tine,pt.el,pt. ea…

    • Vorbiti de filozofie si de pragmatism. Din pacate realitatea pe care o traim indeamna la asta. Cand colegii vad ca cei care muncesc nu sunt rasplatiti, nu ar trebui sa va mire faptul ca se adapteaza. Sa va spun un lucru trait de mine si pe care l-am transmis celor in drept sa ia decizii, dar care bineinteles ca nu a interesat. La un schimb de experienta cu politisti din Belgia si Austria, acestia ne spuneau ca aveau doua forme de promovare. Austriecii, pentru a elimina blazarea personalului din corpul agentilor, permiteau obligatoriu, retineti OBLIGATORIU, pentru cei mai buni(identificati prin concurs) accederea in corpul ofiterilor pana la gradul de capitan, dupa care urmau treptele ierarhice.La belgieni, puteau sa urmeze o cariera, cu avansare din 4 in 4 ani,pe fiecare corp in parte sau puteau la arda etapele(la 30 de ani ajungeau in varf daca erau foarte capabili) prin participarea la examen fara deosebire de corpul din care faceau parte, dar in cazul in care pierdeau examenul plecau din sistem.

  • Majoritatea ofiterilor din academie sunt imputerniciti pe functii de conducere de prin unitati,sau cel putin isi desfasoara activitatea pe ele,daca tot sunteti de la Academia “Sorbona” de ce va este frica sa mergeti la concurs si dvs odata cu cei care au doar hartia,chia nu inteleg!!

 24. Dar citi adjuncti profesionisti a avut si care la rindul lor au avut alti adjuncti in subordine?Poate o fi lucrat numai el in acea ocna!Acum ce face,ca n-am mai auzit nimic?

  • Pai si ce daca a avut adj.? Ceilalti directori nu au? Asta-i buna acum, sa-i reprosati omului ca a avut adjuncti…Sau ca au fost adj. competenti…sunteti penibili…

   • Da d-le Dovleac ..sint penibil.sint penibil ptr ca la Arad era(poate mai este) o echipa manageriala traznet! Si d-na directoare de la “cultural”si d-nul de la paza si d-nul de la logistica…Deci d-nul ala a avut echipa! E ca si cum ai spune ca Piturca e un antrenor exceptional…dar n-are jucatori de liga1. si ca daca joaca el in locul celor 11 jucatori cistiga singur meciul.Ce zici.ti-ai mai revent? Stii ce ala management? Daca da..ma bucur!

    • Eu nu zic nimic de Halchin sau de altii cu care a lucrat. Insa nu te inteleg de unde esti tu un asa expert in echipa de la Arad? Eu lucrez in unitate de 17 ani si cine ma cunoaste stie ca nu sunt un sustinator al directorilor in general. Pot spune despre Halchin ca este singurul care a venit din afara gastilor din unitatea asta si a cam pus lucrurile in ordine.

     Adjunctii de care vb tu erau aici de multisor si iti pot spune ca sunt oameni fricosi si de multe ori lipsiti de logica elementara. Cand se intampla ceva, nu era si nu este niciodata vina lor. Imi aduc aminte insa o data de Halchin care a spus in fata echipei de audit de la MJ ca daca lucrurile vor fi constatate ca fiind in regula inseamna ca este meritul echipei, daca va fi altfel insemna ca pe undeva el nu si-a facut datoria. Omul asta asa il stiu. Sunt sigur ca a mai facut si greseli dar tot din dorinta misca lucrurile.

     Tot de adjunctii si echipa traznet iti pot spune episoade de rasul curcilor inainte de mandatul lu Halchin. Cand echipa traznet era santajata de detinutii Varga si Gales care se catarau pe penitenciar sau se baricadau prin camera iar adjunctii se rugau de ei sa “inceteze actele de nesupunere”. Presa era pe noi lasand senzatia ca nu suntem in stare sa ne face treaba, circul cu ANP cat casa si nimeni nu era in stare sa potoleasca 2 puslamale de detinuti interlopi. A trebuit sa vina un pusti de la Tulcea, sa ne puna uniatea in ordine.

     O rugaminte as avea la tine sa o lasi mai usor cu datu parerii. Imi place si mie situl asta dar incepe sa ma enerveze cum unul ca tine este expert in toate penitenciarele din Romanaia si problemele lor.

 25. Can spuneti ca s-a “descurcat”, eu va asigur ca asta nu e suficient. Asa a fost, dar ineditul extraordinar al situatiei de atunci a fost foarte slab gestionat de managerii ANPisti si mai ales de domnul in cauza. Domnilor sindicalisti care doriti atata “nediscrimnare”, dvs ca mangeri ai unei multinationale, sa zicem, pe cine ati alege sa va inlocuiasca directorul de productie sau seful pazei obiectivelor detinute? Pe agentul de securitate din poarta? Pe cel din tura de noapte ? … Mi-e greu sa cred… Haideti sa ne mai gandim putin … Va rog !

   • Noroc ca in sistemul penitenciar nu putem vorbi de “profit”. Sau de eficienta. Sau de principii sanataose … Noroc ca nu ne putem certifica ISO, sau Balance Scorecard. Ce bine ca “nu se poate”, doar pentru ca noi suntem “speciali”. Tot la capitolul “nu se poate” se inscriu si parteneriatul public privat, externalizarea unor servicii (cum zice noul regulament de aplicare a legii, by the way …) sau crearea unor structuri de economie sociala cu detinuti, in timpul executarii pedepsei.
    Ce bine ca “nu se poate”. Altfel, am iesi din dogmele managementului din Carpati (ca doar noi am inventat si domeniul asta, al managementului, nu domnule “o bere pe stomacul gol” ?) si poate am invata ceva nou.

    Repet, daca luam agentii din porti sau PPD si ii facem sefi servicii sau directori adjuncti peste noapte, sigur vom ramane unde suntem.

    Apropos, dl. Halchin nu a fost exceptional, doar decent, va asigur … si nu asta este problema. Problema reala este ca reusita lui din cei 4 ani nu arata cat de bun este el, ci exact cat de slab si previzibil (in sensul inertiei proaste, rezistente la schimbare) este sistemul nostru ! Nu a fost deloc culpa lui, ci a celor care au decis si permis ca el sa faca un astfel de salt.

     • Da, Halchin nu a fost exceptional,dar acum este sau nu este exceptional?!
      Eu vorbesc ca unul care a mancat din aceiasi strachina cu el,cu un om simplu,chiar foarte simplu,cu parinti modesti… si as putea sa va povestesc multe… Intradevar nu a fost exceptional,dar avea viziune,stia ce vrea,extrem de ambitios,pana la incrancenare,si are 34 ani,vom mai vedea ce se va intampla…
      Si a plecat de pe sectie…!!!Daca ar pleca altii din porti sau PPD care e problema?!!!
      Stiti ca e posibil sa aveti surprize sa vedeti agenti de pe gard care poate vor ajunge in magistratura?!De ce?Pentru ca au viziune,sunt destepti,si sunt ambitiosi!!!
      Altii vor sa se faca ofiteri de parnaie si… stop.
      Altii vor functii de conducere si…stop.
      Sunteti mandri de Dan HALCHIN?Tulcea ,Arad?Eu unul sunt!!!

    • Tare mi-as dori si eu un director decent si oameni care sa reuseasca in functia de conducere mai mare sau mai mica profitand de lacunele sistemului.
     Va asigur si eu la randul meu, ca sunt foarte multi palmasi care s-ar multumi “doar” cu atat.

    • Cine a zis ca trebuie sa-i luam. Cred ca tine si de fiecare dintre noi, de o minima si decenta autoevaluare. Poate ca problema o reprezinta acele filtre (a se intelege concursuri).

  • Hai sa-i numim si concursul sa fie asa un moft. Care este problema daca va fi confruntare cu ei in concurs? Problema aceasta ar trebui sa va motiveze si sa scoata cei mai bun din cei scoliti pentru a demonstra ca s-a investit motivat in ei. Nu cred ca problema este cine, cum, ci aceea de ami duce mana la cascheta cu respect si recunoastere.

  • Eu pot vorbi de discriminarea agentilor din operativ ,adica supraveghetorul are coeficientul mai mare decit cel din paza sau cel de la escorte!

   • Proportional cu riscul pe care si-l asuma Ben-si ar trebuii ca diferenta sa fie dubla intre un supraveghetor si restul.

  • De la A la K, vb sa te aflii in treaba, Noi discutam aici de sistemul nostru. Intr-o multinationala daca nu ai facut fata intr-o pozitie manageriala ai zburat in 3 luni si vine atul de afara. La penitenciare, candidatii sunt numai din sursa interna (princiu comunistoid – adica cum? nu facem noi de toate cu mainile noastre? mancare, paza, management, s.a).
   Intr-o alta nota a vorbirii noastre, spune-mi tu care sunt criteriile dupa care iti dai tu seama ca un director este bun sau slab? Ai vazut tu indicatori manageriali atasati de fisa postului la director?Ai vazut obiective serioase (ma refer la altele decat cele care incep cu …..eficientizarea….., asigurarea….., monitorizarea….., imbunatatirea…..analiza…….reanalizarea……identificarea…..)

   Imi este tema ca nu mai avem scapare ……

 26. Este evident ca e rea credinta. Sunt multi agenti care au ajuns in functii de conducere, chiar mai mari de sefi de birou si au dovedit ca sunt mai buni decat multi ofiteri. A fost si un agent care a ajuns director pe la Arad, Halchim, si s-a descurcat.

  • Halchim s-a descurcat chiar foarte bine. Si-a dus mandatul pana la capat spre deosebire de alti colegi cu grad ofiter ori chestor (Bala spre exemplu). Acum lucreza la ONU din cate stiu. Bravo lui.

   • D-na Doina
    Dvs comparati doua exceptii! Una este sa conduci toate inchisorile si a doua este sa conduci numai una.D-nul de la Arad n-a ajuns la Bucale,acolo sus,dar d-nul de la Timis s-a reintors din virf!Ce ziceti? putem compara Dunarea cu Amazonul? Sa ne uitam si la “izvoare”! Sau Vf Omu cu Chomolungma?

    • Apropo ,blandule Ben,imi aduc aminte de anul 2006,cand cam toti (in special ofiterii)faceau misto de agentul principal Dan HALCHIN,pana sa se termine concursul pt. functiile de director… … si dupa ce a fost numit la Arad col. Magureanu il intreaba,in PC1 TL ,cu oarece zeflemea, “acum ce urmeaza,ANP?!” ,Dan a raspuns senin: “Nu,Bruxelles!”.
     Depinde de viziunea fiecaruia,ca cat poti sa vezi,tu blandule Ben,vezi pana la Bucale,un AP la momentul acela,vedea mult mai departe,foarte departe,fata de multi mari si mici ofiteri si agenti!!!
     Ca dovada a ceea ce am spus,cauta pe Google “Halchin Dan”!
     Cele de mai sus le-am scris in sprijinul principiului meu ca toti ar trebui sa aiba acces la un concurs,cu sanse egale,indiferent daca sunt ofiteri sau agenti!Bine… concursuri corecte!!!Dar asta vine de undeva de sus,nu de la cei care participa la ele!

    • Florine nu te mai inteleg, dupa ce i-ai ridicat osanale una dupa alta doar tu si cu Delia, scuze Doina acum te bucuri ca ai scapat de el si te citez,, fostul director de la Arad …BRAVO! ” .
     Ce sa faci, te mai incurci cateodata din prea multa inflacarare tovaraseasca.

     • Nu stiu ce concluzie ati tras dvs. doamna,dar ca sa va limpezesc:
      1.comentariul la care ati comentat,este al doilea postat de mine,in scopul de a corecta antevorbitorii mei (Mishu,Doina) cu privire la numele HALCHIN si nu HALCHIM!
      2.Am fost destul de apropiati
      3.Din cauza lui 2 vorbesc in cunostinta de cauza,fata de altii care isi dau doar cu presupusul,se intreaba si fac supozitii
      4.Nu i-am ridicat osanale,am adus niste informatii corecte
      5.Nu ma bucur ca am scapat de el,ca n-aveam cum,am fost colegi la Tulcea
      6.Obiectiv vorbind,omul asta chiar trebuie apreciat
      7.(Daca era o panarama,pana acum isi rupea sigur gatul)

Comments are closed.